Ekonomi
Türkiye’de işgücü artık Çin’den daha ucuz


Çin ucuz işçilik nedeniyle dünyayla rekabet avantajını kaybetti. Artık Türkiye’de işçilik resmen Çin’den daha ucuz.
Döviz kurları ve enflasyon rakamlarındaki yükseliş Türkiye’yi ucuz işçi pazarı haline soktu. Türkiye’de brüt asgari ücret 305 dolara gerilerken, Çin’de 306 dolara yükseldi. 2016’da iki ülke arasında 185 dolar fark varken, bu yıl fark kapandı ve Türkiye ucuz işçilikte Çin’i geride bıraktı. 2016’da Türkiye’de asgari ücret 377 dolar düzeyindeyken, 2015’te 400 doların üzerindeydi.
ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR
10 milyon çalışanın gözünü diktiği asgari ücret görüşmeleri 6 Aralık Perşembe günü başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) ve Doç. Dr. Aziz Çelik, Türkiye’deki asgari ücret gerçeğini ortaya koyan kapsamlı bir rapor açıkladı.
Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, rapor Türkiye’deki brüt asgari ücretin dolar bazında Çin düzeyine yaklaştığı tespitini yapıyor. Bu durum Türkiye’yi ucuz işgücü cennetine çeviriyor.
CUMHURBAŞKANI MAAŞINDA TÜRKİYE ZİRVELERDE
Rapor ayrıca, Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde asgari ücrete göre en yüksek cumhurbaşkanı maaşının olduğu 4’üncü ülke konumunda olduğunu da ortaya koydu. Asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye, OECD ülkeleri arasında 18’inci sırada yer alıyor.
Siyasi lider maaşları ile asgari ücret karşılaştırması yapan DİSK-AR’a göre, Türkiye’de cumhurbaşkanının maaşı brüt asgari ücretin 25,4 katı. Bu oranla Türkiye, OECD içinde asgari ücrete göre en yüksek cumhurbaşkanı maaşının olduğu 4’üncü ülke. Çek Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanı asgari ücretin 2,2 katı maaş alırken, Meksika’da bu değer 152 kata yükseliyor. Asgari ücretlilerin toplam çalışan sayısına oranı da ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Bunlar da ilgini çekebilir


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘yastık altındaki birikimlerinizi bankaya yatırın’ çağrısının arkasındaki gerçek ortaya çıktı. Vatandaşların yastık altında tuttuğu altınların miktarının 5 bin ton olduğu belirtildi. Bu altınların değeri ise yaklaşık 300 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
BOLD – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını harcayan AKP hükumeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankaları fonlamak için vatandaşın altınının peşine düştü.
BANKALARDAKİ DÖVİZ 230 MİLYAR DOLAR
Türkiye’de vatandaşların bankalarda tuttukları döviz hesaplarının toplam büyüklüğü 230 milyar dolar. İstanbul Altın Rafinerisi hesaplarına göre yastık altında ise 5 bin ton altın bulunuyor. Vatandaşların yastık altında tuttukları bu altınların parasal karşılığı ise 300 milyar dolara ulaşıyor. Bu kaynağı bankalara çekmek için çağrılar yapan Erdoğan, bankalara da altınlara dönük özel kampanyalar düzenlemesini istedi.
ALTINA VERDİKLERİ FAİZİ ARTTIRACAK
Kamu bankaları altın hesaplarına verdikleri faizleri arttırmak için adımlar attı. Bankalar 1-6 ay vadeli altın hesaplarına ortalama yüzde 0.5 faiz veriyor. Bu oran 6 ay-1 yıllık dönemler için yüzde 0.8’e çıkıyor. Bankaların yastık altındaki altınları sisteme kazandırmak için faiz oranlarını arttıracağı kaydediliyor.


Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak Merkez bankacılığının güven işi olduğuna dikkat çekti. Gürkaynak, “Merkez Bankası’nı kapatsalar eksikliğini hissetmeyiz, o hale geldik” dedi.
BOLD – İktisat Profesörü Refet Gürkaynak, Merkez Bankasında yaşanan güven erezyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Merkez Bankası Başkanlığı’nın geçici işçilik haline getirildiğini söyleyen Gürkaynak, Merkez Bankası başkanlarının açıklamalarını piyasada karşılığı olmadığını belirtti. Gürkaynak, “Bu iş güven işi. Senin yarın orada olacağın belli değil ki böyle olursa böyle yaparım diyebilesin. Mesele Merkez Bankası’nı ne dediğinden ve ne yaptığından daha büyük bir mesele” dedi.
İŞ YAPAMAZ KURUM
Bloomberg HT’de programa katılan Gürkaynak, “Gelinen nokta, memleketin yönetişim biçiminin Merkez Bankası tezahürü. Nereye baksak buna benzer iş yapamaz bir kurumu görüyoruz.” diye konuştu.
“Yaşananlar makul bir merkez bankası içinde beklenen bir olaylar silsilesi değil” diyen Gürkaynak, “Şaşırıyor muyuz? Hayır şaşırmıyoruz. Merkez Bankası bir güven işi ve o güveni yeniden inşa edecek bir yapı gerekiyor” ifadesi kullandı.


Ekonomik krizin etkisiyle artan icra takipleri muhtarların iş yükünü artırdı. CHP’nin hazırladığı yoksulluk raporunda, muhtarların mesailerini çoğunu icra takiplerine ayırdığı ve yığılan evraklarla uğraşmak için yardımcı eleman aldıkları belirtildi.
BOLD – CHP yönetimi, ekonomideki kötü gidişle ilgili yoksulluk raporu hazırladı. Raporda, muhtarlarla yaptıkları görüşmelere de değinildi. Alınmadığı için muhtarlıklara tebliğ edilen icra ve borç evraklarıyla mücadele için muhtarların yardımcı eleman arayışına girdiği kaydedildi.
Çok sayıda kentte yerel temsilcilerle bir araya gelen CHP yönetimi, ekonomik gidişatla ilgili rapor hazırladı. Raporda muhtarların, mahalleli hakkında hazırlanan icra takiplerini sıraya koymak ve bu nedenle artan iş yükünü kontrol altına almak için eleman aradığı belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’n yurt gezilerinin ardından hazırladığı “yoksulluk” raporunda, “Tüm illerde muhtarlar artık mesailerinin büyük bölümünü icra takiplerine ayırmaktadır. Pandemi süreci ve kötü giden ekonomi, icra ve borç yükünü artırmıştır. Muhtarlar artan iş yükü için yardıma ihtiyaç duyuyorlar” ifadeleri kullanıldı.
İCRA EVRAKLARI MUHTARLIKLARDA BİRİKTİ
Sözcü’nün haberine göre CHP’li Erkek, Yalova’da gerçekleştirdiği temasların ardından hazırladığı yoksulluk raporunda son zamanlarda muhtarlıklarda biriken ve büyük bölümü muhatapları tarafından alınmayan icra bildirimlerine yer verdi. Ziyaretlerinde muhtarların biriken icra ve borç evrakları nedeniyle iş yüklerinin arttığından yakındığını vurgulayan Erkek, şunları kaydetti: “Esnafın en büyük şikayetinin hükümetin tedbirler kapsamında sıklıkla uyguladığı ‘aç-kapa’ düzenlemesi olduğu görülmüştür. Küçük esnafın dükkanları hafta sonu kapatılmakta, alışveriş merkezleri ise açık kalmaktadır. Hükümetin vadettiği yardımlardan esnafın büyük bir çoğunluğu yararlanamamış ya da yardımlar çok yetersiz kalmıştır. Muhtarlar, pandeminin ve kötü giden ekonominin icra ve borç evraklarını çoğalttığını, bunun iş yükünün artmasına neden olduğunu, eş dosttan yardım aldıklarını iletmişler, yardımcı eleman arayışına girişmişlerdir. Pandemi aile içi şiddeti de artırmıştır.”
ESNAF DÜKKAN KAPATIYOR
Pandemiyle artan ekonomik krizin esnafa dükkan kapattırdığı kaydedilen raporda, “Pandemi öncesinde ekonomik krizin etkilerinin ağır şekilde hissedilmeye başlandığı, pandemiyle birlikte ise dayanılamaz boyutlara geldiği gözlemlenmiştir” denildi. Raporda girdi maliyetleri sürekli arttığı için esnafın sattığı ürünleri tekrar yerine koyamadığı belirtilerek, “Kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılmış olması da en büyük sorunlardan biri. Esnafa çare olabilecek en hızlı çözüm kayda değer oranlarda nakdi yardım” denildi. Raporda bir esnafın, “22 kişinin çalıştığı iş yerim vardı. Ancak 21 kişiyi işten çıkardım ve iş yerimi fiilen kapattım” sözleri dikkat çekti.


Erdoğan 5 bin ton altının peşinde


Koronavirüse yakalanan Mısra Öz Sel yoğun bakıma kaldırıldı


Merkez Bankası’nı kapatsalar eksikliğini hissetmeyiz o hale geldik
Popular
-
Gündem1 gün önce
Reza Zarrab: Evimden de hayatımdan da defol git Ebru!
-
Dünya1 gün önce
Türkiye-Fransa arasında yeni kriz: Fabien Azoulay
-
Gündem2 gün önce
AKP’li belediyenin skandal Ramazan kolileri
-
Ekonomi1 gün önce
AKP’li troller misilleme başlattı: 128 milyar dolara karşılık 121 milyar lira nerede?
-
Videohaber21 saat önce
Özgür Demirtaş, 128 milyar dolarla ilgili damadın akıl hocasını açıkladı: Necmettin Batırel
-
Gündem2 gün önce
Bildiriyi imzalayan amiralle Dolmabahçe Sarayında Balyoz davasını görüşmüş
-
Gündem1 gün önce
Keşke kaybolmasaydı: 128 milyar dolar harca harca sıfırlanamıyor
-
Ekonomi20 saat önce
“128 milyar doları ucuza satarak iki kuş vurdular”