Politika
Erdoğan istediğini büyükelçi yapabilecek üstelik ölene dek


Yapılan son düzünlemeye göre Cumhurbaşkanı’nın “özel bir misyonla” görevlendirerek “büyükelçilik” unvanı verdiği kişiler, bu unvanlarını görevleri bitse bile kullanabilecek. Büyükelçilik unvanı ancak Cumhurbaşkanı tarafından geri alınabilecek.
CUMHURBAŞKANI GERİ ALABİLECEK
Samanyoluhaber’de yer alan habere göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan Torba Kanun Teklifi’ne AKP’liler tarafından verilen önerge ile yeni bir madde eklendi. 703 Sayılı KHK’de yer alan Cumhurbaşkanı’nın istediği kişilere “özel bir misyonla yapacakları görevleri için büyükelçilik” unvanı verebilmesine olanak sağlayan hüküm değiştirildi. Buna göre “Büyükelçilik” unvanı görevleri bitse bile Cumhurbaşkanı tarafından geri alınmadığı sürece bu kişilerde kalacak.
AKREDİTE EDİLMEYECEK
Komisyonda tartışmalara yol açan yeni düzenleme şöyle: “Cumhurbaşkanı tarafından, dış ülkelerde veya uluslararası kuruluşlar nezdinde büyükelçi gibi akredite edilmeksizin, büyükelçi unvanı verilerek özel bir misyonla görevlendirilenlerin büyükelçilik unvanı Cumhurbaşkanınca geri alınmadığı müddetçe devam eder.”
YANDAŞA AYRICALIK TANIMAK İÇİN YAPILIYOR
Düzenleme ile ilgili CHP’li Mehmet Bekaroğlu, “Herhangi birini diyelim ki Gürcistan’a bir konuyu görüşmek için gönderiyor, diplomatik pasaport ve büyükelçilik unvanı da veriyor. Görevlendirdiği herhangi bir kişiye, aşiret reisi akil adamlar, yeğeni, damadı eski bir milletvekili herkes olabilir. O arada büyükelçilik unvanını alıyor, kırmızı pasaportunu alıyor. Şu andaki yasal düzenlemeye göre döndükten sonra görevi bitiyor. Şimdi önergeyle yaptıkları düzenlemeye göre ömür boyu büyükelçi olacak diplomatik dokunulmazlığı olacak. Bir takım insanlara ayrıcalıklar tanımak için yapılıyor” ifadelerini kullandı.
BU YETKİ PADİŞAHLARDA BİLE YOKTU
Bekaroğlu “Bu ne ve bunlar kim? Bu kim, kimin kardeşi, kimin eşi,kimin yeğeni, kimin dayısı, kim bu, kaç kişi bunlar?” diye sordu. Bunun padişahlık uygulamalarını çağrıştırdığını ifade eden Bekaroğlu, “Padişahın bile böyle bir yetkisi yoktu” dedi. AKP milletvekilleri ise, yeni uygulamanın fahri doktorluk gibi düşünülmesi gerektiği, fahri doktorluk unvanının da geri alınmadığını ifade ederek düzenlemeyi savundu.
FAHRİ DOKTORLAR DERS VERMİYORLAR
CHP’li Bülent Kuşoğlu ise devlet yönetiminde kurumlaşmanın, geleneklerin önemli olduğunu belirterek, “Fahri doktorlar gidip de ders vermiyorlar, gidip ders verip maaş almıyorlar. Büyükelçi olarak istediğiniz zaman görevlendirebileceksiniz. Dalga geçmektir bu. Herkes büyükelçi, vali olamaz” diye konuştu.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesinden kiralık araçlara bir yılda 17 milyon lira
-
Millete tasarruf öğüdü veren devlet savurmaya devam ediyor
-
Bildiriyi imzalayan amiralle Dolmabahçe Sarayında Balyoz davasını görüşmüş
-
“128 milyar dolar nerede?” afişi Meclis’te dalgalandı
-
Silahlanan AKP’li gençlik hazır, Erdoğan’dan emir bekliyor
-
Kan donduran işkence yöntemleri öneren ancak hakaretten hapsi istenen Cem Küçük kimdir?


Türkiye’de 1 Mart’tan 14 Nisan’a kadar geçen 44 günde 6 bin 165 kişi koronavirüsten öldü. 1 Mart’ta 69 olan günlük ölüm sayısı 14 Nisan’da yüzde 404 artışla 279’a ulaştı.
BOLD – Pandemi karşısında ekonomik tedbirleri alacak gücü olmayan Saray yönetiminin tedbirleri zamanından önce gevşetmesinin faturası ağır oldu. Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de mart ayında uygulanan normalleşme sürecinin faturasının ağır olduğunu söyledi. İlgezdi, şunları dile getirdi:
- Defalarca açıkladık. Bir an önce ekonomik ve sosyal koşulları sağlanmış, gelir güvenceli 28 günlük tam kapanma çağrısı yaptık.
- Kapanma için gereken kaynağı da hesaplayıp açıkladık. MB’nin kaybolan 128 milyar dolarının 7’de 1’i ile bu kapanmanın finansmanı sağlanabilecekti.
- 1 Mart’tan 14 Nisan’a kadar olan 44 günde toplam 6 bin 165 vatandaş koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
- 1 Mart’ta 69 günlük vefat sayısı 14 Nisan’da yüzde 404 artışla 279’a ulaştı. Yoğun bakımlarda boş yatak kalmadı.
- 1 Mart’ta yüzde 7.57 olan test-pozitif vaka oranı 14 Nisan itibarıyla yüzde 20’ye çıktı.
- İktidarın, tedbirleri kademeli olarak gevşettiği ve “yerinden önlem” olarak adlandırılan döneme geçtiği 1 Mart’ta, günlük 645 hasta sayısı 14 Nisan’da yüzde 434 artarak 2 bin 802’ye ulaştı.


Türkiye’nin dört bir yanına astığı “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin vinçlerle sökülmesinin ardından CHP çözümü buldu. Ana muhalefet, iktidara yönelttiği sorusunu bu kez genel merkez binasına, çelik vidalarla sabitlenen dijital dev ekrana yansıttı.
BOLD – CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM’de dalgalandırdığı “128 milyar dolar nerede?” yazılı afiş, CHP Genel Merkezi’nin dijital dev ekranındaki yerini aldı.
CHP, Merkez Bankasının (MB) eritildiğini iddia ettiği 128 milyar dolarlık rezervinin peşini bırakmıyor. Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre iktidardan gelen çelişkili yanıtların ardından geçen hafta hazırladığı afişleri parti örgütleri aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına asan CHP, 40’tan fazla kentte engellemelerle karşılaştı. Savcılık ve mülki idare amirlerinin talimatları ile harekete geçen polis ekipleri, önce billboardlar ve ardından CHP’nin il ve ilçe binalarına asılan “128 milyar dolar nerede?” yazılı pankartlar, kiralık vinçlerle bulundukları yerlerden söktü.
İl ve ilçe örgütlerinde yaşanan gelişmelerin ardından CHP, “128 milyar dolar nerede” sorusunu genel merkez binasına taşıdı. Ankara Söğütözü’nde bulunan CHP Genel Merkezi’nin Anadolu Bulvarı’na bakan cephesindeki dijital dev ekrana, “128 milyar dolar nerede” sorusu yansıtıldı. CHP’nin, “iktidarı rahatsız ettiğini” belirttiği soru, genel merkezin çelik konstrüksiyon cephesinde dev vidalarla sabitlenmiş olan dev ekrana yansıtıldı.
SOSYAL MEDYADA ‘128’ PROFİLİ
CHP, sosyal medya paylaşımları ile de gündemde tuttuğu, “128 milyar dolar nerede” sorusunu “kısaltılmış hali” ile profil fotoğraflarına da taşıdı. Partinin iletişim ekibince hazırlanan kırmızı zemin üzerinde beyaz yazılarla “128” ifadesi bulunan görseller CHP’lilerce sosyal medyada profil fotoğrafı olarak kullanılmaya başlandı. CHP Genel Başkan Yardımcıları ve CHP’li milletvekilleri başta olmak üzere, Türkiye genelinde CHP örgütlerinde görev alan parti üyeleri, sosyal medya profil fotoğraflarını “128” ifadesi ile değiştirdi.


Örtülü ödenek harcamaları mart ayındaki 371 milyon TL ile 3 ayda tam 728 milyon TL’ye ulaştı. Yandaş müteahhitlere dağıttığı garanti ödemeler nedeniyle bütçesi yetmeyen Karayolları’na Hazine’den 4 milyar TL yardım yapıldı.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kamuda tasarruf’ söylemlerinden sonra ilk bütçe harcama rakamları açıklandı. İktidarın kamu kaynaklarını savurmayı sürdürdüğü görüldü. Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre örtülü ödenek harcaması bir ayda 371 milyon TL oldu. Karayolları Genel Müdürlüğüne de Hazine’den 4 milyar TL ‘yardım’ yapıldı. Harcamalara bu hızla devam edilirse 2021’in, geçen yılı 2 milyar TL’lik harcamasını geride bırakacağı görülüyor.
KARA DELİK BÜYÜYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı mart ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Erdoğan’ın tasarruf konusundaki kararlılıklarını dile getirdikten sonra açıklanan ilk rakamlar, müteahhitlere yapılan ödemeler, mal ve hizmet alımları, kira giderleri ile gizli hizmet giderleri gibi ‘kara delikler’in kamu kaynaklarını tüketmeyi sürdürdüğünü bir kez daha açığa çıkardı.
İktidara yakın müteahhit grupları tarafından yapılan ve uzun yıllar boyunca garanti ödemesi taahhüt edilen Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesini tüketiyor. Ocak ayındaki 3,1 milyar TL’lik Hazine yardımının ardından garanti ödemelerinin yapıldığı mart ayında da genel müdürlüğe 4 milyar TL daha aktarıldı.
Müteahhitlere yapılan ödemeler bütçenin en önemli kalemlerinden birini oluşturuyor. Ocak ayında 26 milyon TL, şubat ayında 225 milyon TL olan müteahhitlik giderleri mart ayında 1.9 milyar TL’ye fırladı.
HİZMET BİNASI YAPIMINA DEVAM
Sağlık tesisleri yapımına 334 milyon TL harcanırken hizmet binası yapımları da hız kesmedi. Bir ayda hizmet binası yapımı için müteahhitlere 279 milyon TL ödeme yapıldı. Devletin yapım giderlerinin, sulama tesislerine kadar kalem kalem ayrıntılarıyla sıralandığı tabloda 1.9 milyar TL’lik harcamanın 1.1 milyar TL’si için sadece ‘Diğer’ denildi. Tasarruf söylemlerinin lafta kaldığını gösteren bir diğer kalem de mal ve hizmet alım giderleri oldu.
Ocak ayında 3 milyar TL, şubatta 4.6 milyar TL olan mal ve hizmet giderleri mart ayında 7.2 milyar TL ‘ye çıktı. Bunun 3.3 milyar TL’si de tüketime yönelik mal ve malzeme alımlarına gitti. Bu harcama kaleminden sağlık harcamalarına 994 milyon TL ayrılırken güvenlik ve savunma harcamaları 346 milyon TL oldu. Ocak ayında hiç yeni araç almayan iktidar, şubat ayında 334 bin TL harcadı ancak mart ayında kara taşıtı alımına 17.4 milyon TL gitti. Kira giderleri için de 269.4 milyon TL harcandı. Bunun 266.6 milyon TL’si bina kiralama giderleri, 952 bini de araç kiralama giderleri için aktarıldı.
TÖREN DEVLETİ
Pandemi koşullarına karşın temsil, tanıtma, ağırlama, toplantı ve organizasyon giderlerine yapılan harcamalar da artıyor. Ocak ayında 1.7 milyon TL, şubat ayında 6.2 milyon TL olan harcamalar mart ayında 6.6 milyon TL’ye çıktı.


Merkez Bankası’nı kapatsalar eksikliğini hissetmeyiz o hale geldik


Vefatının 28. yıl dönümünde Turgut Özal kimdir?


AKP Türkiye’si: 128 milyar dolar, 43 işçi, 50 at kayıp
Popular
-
Gündem1 gün önce
Reza Zarrab: Evimden de hayatımdan da defol git Ebru!
-
Dünya1 gün önce
Türkiye-Fransa arasında yeni kriz: Fabien Azoulay
-
Gündem2 gün önce
AKP’li belediyenin skandal Ramazan kolileri
-
Ekonomi1 gün önce
AKP’li troller misilleme başlattı: 128 milyar dolara karşılık 121 milyar lira nerede?
-
Videohaber20 saat önce
Özgür Demirtaş, 128 milyar dolarla ilgili damadın akıl hocasını açıkladı: Necmettin Batırel
-
Ekonomi20 saat önce
“128 milyar doları ucuza satarak iki kuş vurdular”
-
Gündem1 gün önce
Keşke kaybolmasaydı: 128 milyar dolar harca harca sıfırlanamıyor
-
Gündem2 gün önce
Bildiriyi imzalayan amiralle Dolmabahçe Sarayında Balyoz davasını görüşmüş