Avusturya’da günlük yayın yapan Der Standard gazetesi, Yunanistan’ın son 10 yılının siyasi ve ekonomik durumunu değerlendiren bir makale yayımladı.
Bu süre içerisinde Yunanistan’da protestoların devam etmesine rağmen, ekonomik krizdeki ülkenin iyileşme sürecine girdiğini söyledi. 2018’de ekonomik büyümenin yüzde 2,3 olması beklenen ülkede, 2019 tahmini ise yüzde 2,5 olduğunu belirtiyor.
YUNANİSTAN’DAKİ PROTESTOLAR YUMUŞAMA EĞİLİMİNDE
Der Standard, Yunanistan’da eski yıllara göre protestoların artık aşırıya kaçmadığını yazdı. Ülkenin ekonomik krize girdiği son 10 yıla göre pozitif bir sürece girdiği yorumunda bulunan gazete, “10 yıl sonra protestolar devam ediyor ancak aşırı değil. Bu muhtemelen ekonomik krizin belli bir dereceye kadar aşılmasından kaynaklanıyor.” diye yazdı.
İŞSİZLİK ORANI GEÇEN YILA ORANLA DÜŞÜK SEVİYEDE
Yunan halkının ekonomik krizin aşılmasını hissetmeye başladığını aktaran Der Standard, “ İşsizlik oranı geçen yıla göre 2 puan az seyrederek 18,6 oldu. Buna rağmen Yunanistan, Avrupa Birliği’nde (AB) işsizlik oranı en yüksek ülke olmayı sürdürüyor. Avrupa’da ortalama işsizlik oranı yüzde 8.” olduğunu belirtti. Ülkede ihtiyaç sahibi insanların elektronik başvuruda bulunarak sosyal temettü yardımı alabildiğini ifade eden Der Standard, “Rakam 350 ila 1350 euro arasında değişiyor. Hükümet, bu girişim için 1,3 milyar euro dağıtacak. Hedef, öncelikle işsizler ve dar gelirli vatandaşların kış aylarını daha rahat geçirebilmeleri.” şeklinde yorumladı.
VATANDAŞA 710 MİLYON EURO
Makalede yer alan bilgiye göre, geçen yıl hükümet tarafından ilk defa verilen sosyal temettü yardımı, bu yıl da yaklaşık 1 milyon 300 bin hak sahibine dağıtılacak. En çok 27 bin euroya kadar gelir beyan edenler dikkate alınarak dağıtılacak 750 milyon euro, bugünden itibaren banka hesaplarına aktarılacak. Yaklaşık 1 haftadan bu yana vatandaşların yoğun şekilde başvuru yaptığını açıklayan yetkililer, şimdiye kadar 700 binden fazla başvurunun onaylandığını duyurdu. Sosyal yardım miktarı 250 ila 1350 euro arasında değişiyor.
YUNANİSTAN, 10 YIL SONRA YÜZDE 2,3 BÜYÜYECEK
Yunanistan, 2010 yılında Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)’ından oluşan Troyka ile mali krizin aşılması için art arda 3 memorandum imzalamıştı. Bu yaz sona eren son anlaşma programı uyarınca Yunanistan’ın kendi ayakları üzerinde durması hedefleniyor. Ekonomik kriz döneminde işsizlik oranı yüzde 29’a, ekonomik daralma ise yüzde 9’a kadar çıkan Yunanistan, can acıtan kemer sıkma önlemleri ve AB’nin kurtarma planının olumlu etkilerini 2016 yılından itibaren görmeye başlamıştı.
2019’DA BEKLENEN BÜYÜME YÜZDE 2,5
Öte yandan Yunanistan Merkez Bankası, 2019 yılında bazı koşullar temelinde ekonomideki büyüme ivmesinin sürerek yüzde 2,5’e ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Bu arada İstatistik Kurumu (ELSTAT), bugün yaptığı açıklamada, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 18,3 oldu. 2017 yılının aynı döneminde bu rakam yüzde 20,1 gerçekleşmişti. Buna göre 2018 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yıla göre işsiz sayısı 100 bin düşerek 871 bin 756 oldu.
VERGİNİN YÜZDE 90’INI YÜZDE 19’LUK KESİM ÖDÜYOR
Ekonomi Odası’nın yaptığı araştırmaya göre Yunanistan’da gerçek kişilerden toplanan gelir vergisinin yüzde 90’ı, vergi mükelleflerinin yüzde 19’undan tahsil ediliyor. Bu arada kurumlar vergisinin yüzde 83’ünü ise yüzde 4,5’lik dilimi oluşturan tüzel kişiler ödüyor. Emlak vergisinin yüzde 66’ı ise yüzde 33’lük mülk sahiplerinden toplanıyor. Araştırmaya göre yaklaşık 1,6 milyon vergi mükellefi elini cebine attı ve 8,5 milyar euroluk gelir vergisinin 7,6 milyarını ödedi.
Kaynak: İPA