BoldMedya
Video Galeri
Foto Galeri
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
BoldMedya
No Result
View All Result
Home Gündem

“Madem kardeşiz, neden hep Kürt ölüyor?”

25/12/2018
A A
“Madem kardeşiz, neden hep Kürt ölüyor?”
Share on FacebookShare on Twitter

Kadir Sakçı’nın Sakarya’da Kürt olduğu için öldürülmesine en acı tepki, geçen yıl fındık işçisi ablası yine Kürt olduğu için öldürülen Turgut Akın’dan geldi.

Sakarya’da “Kürt” oldukları için oğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğrayan Kadir Sakçı’nın (43) “nefret cinayeti”ne kurban gitmesi, geçtiğimiz yıl fındık toplamak üzere gittikleri Samsun’da ablası yine Kürt olduğu için öldürülen Turgut Akın’ın acısını tazeledi. Akın, “Madem kardeşiz, neden hep Kürt ölüyor?” diye sordu.

Hendek ilçesinde 16 Aralık’ta önlerini kestikleri baba Kadir Sakçı (43) ve oğlu Murat Sakçı’ya (16) “Kürt müsünüz?” diye sorup, “Evet, Kürdüz” yanıtını alan grup içerisinde yer alan Hikmet Usta isimli saldırganın silahıyla açtığı ateş sonucu baba hayatını kaybederken, yaralı kurtulan oğlu bir haftayı aşkın süredir hastanede tedavi altında. Cinayet sonrası kaçan saldırgan Bursa’da yakalanıp tutuklandı.

Sakarya Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise olayın “küfürlü konuşma” üzerine çıktığı, katil zanlısının da “sarhoş” olduğu ileri sürülerek olaya “adli bir vaka süsü” verilmek istendi.

İşlenen “nefret cinayeti” ve sonrasında yapılan bu açıklama, geçtiğimiz yıl Samsun’da yine Kürt olduğu için öldürülen Perihan Akın’ın ailesinin acısını daha da katladı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan Akın ailesi, birçok aile gibi geçen yıl fındık toplamak için Samsun’a gitmişti. Bafracalı Mahallesi’nde kurdukları çadırda kalan ailelere, 7 Eylül 2017’de kaldıkları yerin hemen karşı tarafında bulunan Şuaiypli Mahallesi tarafından tüfeklerle ateş açıldı. Açılan ateş sonucu Perihan Akın yaşamını yitirdi, Nurcan Patak ise yaralandı.

“SARHOŞTUK”

Olayla ilgili başlatılan soruşturma sonucunda gözaltına alınan 15 kişiden biri tutuklandı. İfadelerinde “Sarhoştum nereye sıktığımı hatırlamıyorum” diyen saldırganlardan 14’ü yapılan yargılamadan ceza almadan kurtulurken, sadece tutuklu sanığa 21 yıl hapis cezası verildi. Üzerinden bir yılı aşkın zaman geçmesine rağmen aile olarak yaşadıkları acının azalmadığını dile getiren Perihan Akın’ın kardeşi Turgut Akın, batıda Kürt ailelerine dönük bu tür saldırıların basit birer adli vaka olarak değerlendirilip faillerin aklanmasına isyan etti.

Olaydan sonra bir daha Samsun’a gitmediklerini söyleyen Akın, yargılama sürecinde ablasının öldürülmesinin bir nefret cinayeti olduğu yönündeki ısrarlarına rağmen mahkeme heyetinin cinayeti adli bir vaka olarak ele almakta ısrar ettiğinden yakındı.

“KÜRTLERE BAKIŞI GÖSTERİYOR”

Kürtlere dönük kullanılan nefret dili ve düşmanca yaklaşıma karşı devletin hiçbir önlem almadığını kaydeden Akın, Sakarya’da yaşanan son cinayetin de bu bakış açısının göstergesi olduğunu vurguladı. Akın, bu tür ırkçı yaklaşımların önüne geçilmediği sürece benzer olayların ve ölümlerin yaşanmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

“BÖYLE BİR KARDEŞLİK OLMAZ”

Ablasının cinayetinde katilin sarhoşluk gerekçesine sığındığını, devletin de yine buna dayanarak olayı örtbas ettiğini belirten Akın, bu duruma “Bu olaylarda katiller hep aynı yöntemi kullanıyor. Ondan sonra da olayın üstü bir şekilde örtülüp unutturuluyor. Bugün Türkiye’de her fırsatta Kürt ve Türk’ün kardeş olduğu söyleniyor. Madem kardeşiz neden hep Kürt ölüyor.

Bize bu ülkede Türk olduğu için öldürülen bir kişiyi gösterebiliyorlar mı? Gösteremiyorlar. Neden? Çünkü yok. Biz böyle bir kardeşlik istemiyoruz. Kürt olduğunu söyleyemeyeceksin, haklarını istemeyeceksin, öldüğünde ses çıkarmayacaksın öyle kardeş olacağız. Böyle kardeşlik batsın” sözleriyle tepki gösterdi.

Tags: cinayetFeaturedKadir SakçıKürtPerihan AkınSakaryaSamsun

Son Haberler

30 yıldır tutuklu mahkûm, ailesi dışındakilerle mektuplaştı diye tahliye edilmedi

30 yıldır tutuklu mahkûm, ailesi dışındakilerle mektuplaştı diye tahliye edilmedi

DEVA’dan YSK’ya itiraz: Erdoğan’ın adaylığı Anayasa’nın yok sayılmasıdır

DEVA’dan YSK’ya itiraz: Erdoğan’ın adaylığı Anayasa’nın yok sayılmasıdır

Altılı Masa’da Kılıçdaroğlu krizi: Akşener’in sözleri masayı devirecek mi?

CHP ve İYİ Parti milletvekilliği için 18 bölgede tek listede anlaştı

14 yaşındaki  çocuğa işkence iddiasıyla 3 polis gözaltına alındı

Lice’de çocuğa işkenceden tutuklanan 2 polis bugün tahliye edildi

Boldmedya.com bir International Journalists Association e.V. kuruluşudur. https://www.youtube.com/boldmedya kanalından görsel içerik de üretmektedir.

Bizi Takip Edin

  • Datenschutzerklärung

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES

No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES