ANALİZ– İş dünyasındaki en ilginç yılbaşı mesajı Yıldız Holding Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’den geldi.
Çalışanlarına seslenen Ülker, 2018 için, “İşimiz açısından rüzgârın aleyhimizde estiği bir yıl oldu. Geçmişte benzeri ekonomik şartlara ‘kriz’ derdik. Bugün ise ‘hodri meydan’ diyorum.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de hükümet rahatsız olduğu için krize kriz denilemediği hakikati Ülker’in bu satırlarına da aksetti.
MURAT ÜLKER: 2019 KOLAY BİR YIL OLMAYACAK
Murat Ülker’in, çalışanlarına yönelik yeni yıl mesajı çok konuşuldu. Ülker mesajında şunları dile getirdi:
- “2019 yılı gerek dünya ve gerek Türkiye ekonomisi için kolay bir yıl olmayacak.
- Hep birlikte yaptıklarımız, yapacaklarımızın ispatıdır. Yeni başarılar için ipuçları, görmesini bilene geçmişimizde yeterince var. Geçmişte benzeri ekonomik koşullara ‘kriz’ derdik. Bugün ise, ülkemizde ve dünyada yaşadığımız sürece, ‘hodri meydan’ diyorum.
- Bu seneyi her zamankinden daha fazla çalışma ve üretme, yani olağanüstü koşullara meydan okuma yılı ilan ediyorum. Olağanüstü şartları tehdit değil fırsat olarak görerek… Her zamankinden daha cesur ve kararlı adımlar atarak… Dijital dönüşümümüzü güçlendirerek…”
DÜNYADA HAVALAR HER ZAMAN GÜNEŞLİ GİTMİYOR
Ülker bu mesajları verirken, holding çatısı altındaki Pladis, Godiva, Şok Marketler gibi şirketlerdeki gelişmelere değindi.
Dünyada da Türkiye’de de havaların her zaman güneşli seyretmediğini, ancak negatif ekonomik gelişmelere karşı köklü geçmişlerinden gelen adaptasyon ve basiret sayesinde olağanüstü durumlara uyum sağlama kabiliyetlerinin olduğunu dile getirdi.
Ülker’in gündeminde elbette, geçen ayın sonlarında netleşen kredi yapılandırması da vardı.
6,5 milyar dolar kredi borcunu uzun vadeye yaymış olması Ülker’i uçurumun eşiğinden döndürdü.

“BİZİM İÇİN 2018’İN EN HAYIRLI İŞLERİNDEN BİRİYDİ”
Ünlü iş adamı omuzlarından ne kadar büyük bir yük kalktığını şu satırlarda dile getirdi:
“Ekonomide beklenmeyen gelişmelerin arifesinde iken kapsamlı bir sendikasyon anlaşmasını başarıyla tamamlamamız, grubumuz için 2018’in en hayırlı işlerinden biri oldu. Gelir ve giderlerimizin dönemsel olarak uyumlu olmasını sağlamak amacıyla kısa vadeli kredilerimizin büyük bir bölümünü, uzun vadeli tek bir sendikasyon kredisi altında topladık. Bu şekilde kredi yapımızı gerek döviz cinsi bazında ve gerekse finansman giderlerimiz ile faaliyetlerimizden elde edeceğimiz gelirlerin dönemsel uyumu açısından daha sağlıklı hale getirdik.”
Yıldız Holding’in borç yapılandırma haberleri, geçen yılın nisan ayında ekonomi medyasında gündem olmuştu. Grubun 6,5 milyar dolarlık borcunu yapılandırma isteği gündeme gelmişti.
5,5 MİLYAR DOLARLIK BORCUN VADESİ UZATILDI
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda kısa vadeli 400 adet kredi borcunu kapatıp uzun vadeli tek bir borca indirme talebinde bulunduklarını açıklayarak şunları söylemişti:
“Kısa vadeli 400 ayrı kredi borcumuz vardı. Bunların hepsini kapatıp uzun vadeli tek borca indirmek istedik. Bankalar, ‘Varlıklarım 6,5 milyar dolarlık borcun tamamını kapatır, üstüne de bana 15 milyar lira kalır’ deyince ikna oldu.”
Yıldız Holding CFO’su Mustafa Tercan ise 2018 yılı mayıs ayında yaptığı açıklamada toplam 7 milyar dolarlık borcun 5,5 milyar dolarlık kısmı için bankalarla anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Tercan, 500 milyon dolar ara ödeme ve lira düşüşüyle toplam borcun azaltıldığını belirtmişti. Yıldız Holding’in büyük bankalarla imzaladığı anlaşmaya göre, vade 4 yıl şeklinde olacak; 4 yılın sonunda finansal test yapılacak. Finansal testin sonucuna göre, kredinin iki katına çıkması mümkün olacak.
BANKALAR BİRLİĞİ’NDEN “İŞLEM TAMAM” AÇIKLAMASI
Türkiye Bankalar Birliği, 27 Aralık 2018’de yaptığı açıklamada, bazı büyük şirketlerin borç yapılandırma süreci hakkındaki son durumu paylaştı.
Açıklamada, Ülker için şu ifadelere yer verildi: “Bunlara ilavaten, gıda sektörü başta olmak üzere sanayinin çeşitli alt sektörlerinde faaliyet gösteren, ülkemizde, bölgemizde ve dünyada önemli bir yere ve markaya sahip olan Yıldız Holding A.Ş.’nin bankalarla olan sendikasyon anlaşması tek çatı altında toplanmıştır.”
Murat Ülker’in yılbaşı mesajındaki ilginç ifadeleri, kriz diyemeyen ancak “olağanüstü şartlar” diyerek meydan okuyan bu yaklaşımını, satılarına yansıyan özgüvenin biraz TBB’nin yılın kapanışında yaptığı bu açıklama ile irtibatlı olabileceği belirtiliyor.
KRİZ: BÜYÜKLERİN FIRSATI, KÜÇÜKLERİN KÂBUSU
Yılbaşı açıklamasında da belirttiği gibi zaten gelirlerinin hali hazırda yüzde 40’ı yurtdışı faaliyetlerden gelen Yıldız Holding’in, yurt içini de sağlama almasıyla ortaya çıkan özgüvenin yansımasıydı belki bu mesajdaki meydan okuma…
Olağanüstü şartları tehdit değil fırsat gördüğünü söyleyen Ülker’in patronu, aslında ekonomi ve özel sektör açısından en zor yıllardan biri olan, yüzlerce şirketin iflas ettiği, binlercesinin iflastan önce son çıkış olan konkordato durağında beklediği bir ortamda kullanıyor bu ifadeleri.
En büyüklerin yapılandırmalarla korunduğu, yandaş firmaların ihalelerle beslenerek büyütüldüğü, esnafın ve Kobi’lerin üzerine basılarak geçilen bir kriz süreci elbette birilerinin kâbusu olurken, diğerleri adına fırsata dönüşüyor.
Her krizde olduğu gibi bugünkü krizin faturasını yine en altlarda ödeniyor.