Japonya’nın önde gelen gazetelerinden “The Mainichi”, hükümetin Sinop’ta inşa edilecek nükleer reaktör inşaatından çekileceğini yazdı.
BOLD- Türkiye’nin kuzeyinde en uç noktada yer alan Sinop İnceburun’da nükleer santral inşaatı öncesinde 650 bin ağaç kesildi.
Gazete, Japon hükümetinin çok fazla yükselen güvenlik harcamaları için Türkiye’den ekstra taleplerde bulunacağını ve bunun da Türkiye tarafından karşılanmasının beklenmediğini belirtti.
JAPONYA, ELEKTRİK SATIŞ FİYATINDA ARTIŞ TALEP EDECEK
Haberini konuya yakın kaynaklara dayandıran “The Mainichi”, Japon hükümetinin nükleer santrali inşa etmek için “son bir şart” ileri süreceğini ve Türkiye’den elektrik satış fiyatında artış talep edeceğini yazdı.
Mevcut plana göre Japon Mitsubishi Ağır Sanayi Ltd. Şti. (MHI) ve Fransız nükleer santral üreticisi Framatome Sinop’a nükleer santral inşa edecekti.
Konuyla ilgili işbirliği için ortak deklarasyon 2013 yılında Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanmıştı.
İlk plana göre 4 adet orta büyüklükte ATMEA1 reaktörünün 2023 yılında faaliyete geçmesi bekleniyordu.
DOLARIN TL KARŞISINDA AŞIRI DEĞERLENMESİ KARLILIĞI AZALTTI
Gazete, Temmuz 2018’de Mitsubishi’nin bir hesaplama yaptığını ve toplam yatırım maliyetinin ilk planlamadan 2 katından fazla artarak 2,1 trilyon yenden (19,3 milyar ABD Doları) 5 trilyon yene (46,2 milyar ABD Doları) çıktığını yazdı.
2011 yılında Fukushima Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazadan sonra ek güvenlik önlemleri nedeniyle maliyetlerin arttığı ve Sinop’taki inşaat alanı yakınında aktif bir fay hattının tespit edildiği vurgulandı.
2018 yılı yaz aylarında Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle projenin karlılığının da düştüğü kaydedildi.
JAPONYA ELEKTRİK FİYATINA ZAM TALEP ETTİ
Japon hükümeti, artan maliyetleri dengelemek için santralde üretilecek elektriğin satış fiyatını arttırmayı planlıyor. Ankara’nın ise bu durumu kabul etmeyeceği belirtiliyor.
Japon hükümetinin Türkiye’nin bu konudaki tepkisini azaltmak ve ilişkilerin gerilmesini önlemek için Ankara’ya yüksek verimliliğe sahip kömürle çalışan elektrik santrali teknolojisi ve başka bazı teklifler sunacağı ifade edildi.