BoldMedya
Video Galeri
Foto Galeri
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
BoldMedya
No Result
View All Result
Home BOLD ÖZEL

Alan yanmadı: 2018’in en çok kazandıranı “dolar”

09/01/2019
A A
Alan yanmadı: 2018’in en çok kazandıranı “dolar”
Share on FacebookShare on Twitter

BOLD- Türkiye’de 2018’de yatırım araçları için de en fazla aylık reel getiri sağlayan yatırım aracı “altın” olurken, yıllık değerlendirmede ise en fazla kazandıran “Amerikan doları” oldu. Dolar, tüketici fiyat endeksine (TÜFE) indirgendiğinde yatırımcısına yıllık yüzde 15 kazandırdı.

“Dolar alan yanar!” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dolar bozdurma çağrılarına uymayan yatırımcılar 2018’i kârlı kapatmış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları” araştırması yayınlandı.

AYLIK DA KÜLÇE ALTIN KÂRLI

Buna göre en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,96, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2,06 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 3,87, Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 3,24, Euro yüzde 1,56,  Amerikan Doları yüzde 1,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 0,31 oranında yatırımcısına kazandırdı.

TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yüzde 1,97 ve DİBS yüzde 1,36 oranında yatırımcısına kazandırırken; Euro yüzde 0,29, Amerikan Doları yüzde 0,46 ve BIST 100 endeksi yüzde 1,53 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

ÜÇ AYLIKTA DİBS KAZANDIRDI

DİBS, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,51 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 18,80 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,86 oranında yatırımcısına en az kaybettiren yatırım aracı olurken, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,07 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı oldu.

Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,19, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,06 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

2018’İN EN ÇOK KAZANDIRANI YİNE DOLAR

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,52, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 15 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

Diğer taraftan, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 37,23, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 30,27 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

DOLAR ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Mart 2015’te yaptığı açıklamada, “Şuanda faiz lobisi veya dolara aşırı dercede yatırım yapanlar yaya kalabilirler.” demişti.

Erdoğan bu açıklamayı yaptığında dolar/TL kuru, 2,6 liraydı. Bu açıklamadan sonra üç yıldır dolar /TL kuru yükselmeye devam ediyor. Dolar/TL kuru (9 Ocak 2019 itibariyle)  halen 5,47 seviyelerinde.

 

(Kaynak: TÜİK)

Tags: altınborsadolardolar alanen çok kazandıran yatırımErdoğanFeaturedTÜİKyatırım araçları

Son Haberler

AKP’li Mehmet Özhaseki siyaseti bırakmaya hazırlanıyor

Özhaseki, deprem konutları için bulduğunu söylediği formülü açıklamadı

MKE’nin roket fabrikasındaki patlamada 5 işçi yaşamını yitirdi

MKE’nin roket fabrikasındaki patlamada 5 işçi yaşamını yitirdi

Dolar talebi giderek büyüyor: Cari açık bir yılda yüzde 160 arttı

Kavcıoğlu’nun son ana kadar dolar sattığı ortaya çıktı

Hapisten çıktıktan sonra beyin kanaması geçiren KHK’lı Akif Palta hayatını kaybetti

Hapisten çıktıktan sonra beyin kanaması geçiren KHK’lı Akif Palta hayatını kaybetti

Boldmedya.com bir International Journalists Association e.V. kuruluşudur. https://www.youtube.com/boldmedya kanalından görsel içerik de üretmektedir.

Bizi Takip Edin

  • Datenschutzerklärung
  • Impressium

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES

No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES