ABD, 2018 yılı kasım ayında İran’a yönelik mali müeyyideleri genişletmiş, ancak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeye Tahran’dan petrol ithal etme muafiyeti tanımıştı. Petrol piyasası uzmanlarına göre, istisnalar mayıs ayında yeniden uzatılacak ancak 8 ülkeden bazılarının istisnası kaldırılacak.
ABD’nin 8 ülkeye İran’dan petrol ithali için istisna getirmesi piyasalarda şaşkınlıkla karşılanmış ve Brent ham petrolün ileri tarihli satış kontratları yüzde 22 düşmüştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) de aralık ayında aldığı kararla 2019 yılı için petrol arzını düşürme kararı almıştı.
Uzmanlara göre Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Türkiye’ye tanınan petrol ithali istisnası mayıs ayında da uzatılacak. Ancak İtalya, Yunanistan ve Tayvan’a getirilen muafiyetin kaldırılacağı belirtiliyor.
3 ülkeye tanınan istisnanın kaldırılmasının dünyanın en büyük 4’üncü petrol ihracatçısı İran’ın petrol satışını biraz daha düşüreceği belirtiliyor.
ABD, İRAN’IN PETROL İHRACATINI SIFIRLAMA HEDEFİNİ GERÇEKLEŞTİREMEYECEK
ABD’nin İran yaptırımlarını getirirken ana hedefi Tahran’ın petrol satışı sıfırlamaktı.
Uzmanlar, diplomatik ve jeopolitik bazı önceliklerin ABD’nin İran’ın petrol ihracını sıfırlama politikasını hedefini engellediğini ifade ediyor.
ABD, özellikle İran petrolünün iki ana müşterisi Çin ve Hindistan’la ilişkileri daha fazla bozmamak için bu ülkelere istisnalar getirmişti.
ABD’nin Tahran’ın petrol ihracatını biraz daha kısmasının ülkede ekonomiyi biraz daha bozacağı ve petrolden büyük gelir bekleyen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bütçe hedeflerini etkileyeceği kaydediliyor.
KASIM AYINDAKİ AZALMANIN ARDINDAN İRAN’IN PETROL İHRACATI ARTIYOR
İran’ın Asya kıtasındaki ülkelere petrol ihracatı Kasım ayında devreye giren yaptırımlarla son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.
Çin ve Hindistan, Kasım ayında da İran’dan petrol ithal etmeye devam etmiş. Türkiye ise kasım ayında ara verdiği ithalata aralık ayında yeniden başlamıştı.
Güney Kore’nin de 4 ay ara verdiği ithalata bu ay yeniden başlaması bekleniyor.
İran’ın petrol ihracatının sıfırlanmasının fiyatları çok yükselteceği ve uluslararası alandaki istikrarı zedeleyeceği belirtiliyor. ABD’nin bu yüzden İran’ın petrol ihracatını sıfırlama yoluna gitmediği kaydediliyor.
ABD, ayrıca Hindistan ve Çin’i İran’dan petrol ithalini azaltma konusunda ikna etmekte zorlanıyor.
Ekonomik krizle boğuşan İran, yüzde 60 değer kaybeden riyalden 4 sıfır atmaya hazırlanıyor