Politika
HDP: Bu kadar büyük seçmen taşıma ancak organizasyonla olabilir


HDP sözcüsü Saruhan Oluç, Doğu illerindeki seçim hilelerine değinerek, “Bu kadar büyük çaplı seçmen taşımalar ancak organizasyonla olabilir. Aklımıza İç İşleri Bakanlığı’ndan başka kurum gelmiyor, organizatör kurum olarak.” dedi.
BOLD – Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2’si büyükşehir, 3’ü il olmak üzere 68 belediye eş başkan adayını açıkladı. Diyarbakır Büyükşehir belediye başkanlığı için Hülya Alökmen Uyanık ile Adnan Selçuk Mızraklı aday gösterildi.
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç parti binasında basın toplantısı düzenledi. Oluç, belediye başkan adaylarını açıkladıktan sonra gündemdeki seçim hilelerine de değindi.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMADI
Oluç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “26 doğu ve güneydoğu ilimizde seçmen taşıma konusunda 37 bin 710 adres değişikliği haksız, gerçeğe uygun olmayan şekilde yapıldığı tespit edilmiştir.” açıklamasına dikkati çekti.
Oluç, “Mızrak çuvala sığmadı. Bu seçmen taşıma işinin üzerine gittik. Belgelerini ortaya koyduk. Harap binalara seçmen kaydedildiğini tespit ettik, bunların şikayetini yaptık.” dedi.
BU SADECE BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ
Oluç, boş asker ve polis lojmanlarına seçmen kaydedildiğini tespit ettiklerini ve seçim kuruluna başvurduklarını kaydetti. Oluç şöyle devam etti: “Ahırlara seçmen kaydedildiğini tespit ettik. Ama sahtekarlığın bir kısmını açığa çıkardık. Buzdağının görünen yüzüdür bu. Bu şikayetlerimizi ilçe ve il seçim kurullarına yaptık. YSK’ya buradan çağrı yapıyoruz. Bu sahtekarlık ve hile konusunda adım atılmaması demek, seçimlerin şaibeli, meşru ve demokratik olmayan bir seçim olacağı anlamına gelir.”
ORGANİZASYONU İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MI YAPIYOR?
Oluç, bu kadar büyük bir seçmen taşımanın, bir organizasyon işi olduğuna dikkat çekti. Oluç şunları söyledi:
“Kürt illerine ve asker, polis kaydırmalarına baktığımız zaman, aklımıza İçişleri Bakanlığı’ndan başka bir yer gelmiyor organizatör kurum olarak. Şaibeyi yaratan kimse, onları açığa çıkarın. Öyle ‘biz şu kadar tespit ettik, üzerine gidiyoruz’ demekle olmuyor. Suç işleyenin suç mahalline geri dönmesi anlamına gelir, İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması.”
BALLOTSTUFFİNG YÖNTEMİ KULLANILIYOR
Oluç seçim hilesi yöntemleri ile ilgili ise şunları dile getirdi:
“Olay şu: Binlerce sahte seçmen yazılıyor, kaydırılıyor. Bunlar gerçek hayatta var olan insanlar da olabilir, hayatını kaybeden insanlar da olabilir. Seçim günü kaydırılan, farklı yerlere yazılan bu seçmenlerin sandık başına gidip oy kullanmaları gerekmiyor. Bunlar oy kullanmışlar gibi ıslak imzalı tutanaklar düzenleniyor ve bu tutanaklarla sahtekarlık ve hile yapılıyor. Uluslararası alanda bu durum için sandığı doldurmak ifadesi, (ballotstuffing) kullanılıyor.”
BATIDA İSE VOTERRİGGİNG YÖNTEMİ
Oluç, batıda ise başka bir yöntem uygulandığını dile getirerek, “Daha çok muhalif gözlemcinin ve sandık üyesinin olmadığı iller, ilçeler ve sandıklar seçiliyor. Seçmen baskılanıyor, sandık kurulu baskılanıyor. Buna da seçmeni baskılamak (voterrigging) deniyor. İşte bu iki husus sandık hakimiyeti adı altında Türkiye’deki son 3 seçimde uygulanan hilenin yöntemidir.” dedi.
İşte HDP’nin açıkladığı belediye başkan adayları:
DİYARBAKIR
BÜYÜKŞEHİR: Hülya Alökmen Uyanık / Adnan Selçuk Mızraklı
KAYAPINAR: Kezban Yılmaz / Necati Pirinçioğlu
HAZRO: Gülistan Ekti / Ahmet Çevik
KULP: Fatma Ay / Mehmet Emin Ay
KOCAKÖY: RojdaNazlıer / Kasım Pervane
ÇERMİK: Makbule Çakın / Muharrem Şahin
ÇINAR: Necla Tamriş / Ozan Kardaş
PİRAN: Yasemin Üçer / FelatAygören
ERGANİ: Meryem Yıldız / Ahmet Kaya
HANİ: Cemal Satı /
VAN
TUŞBA: Ayşe Minaz / Yılmaz Berki
MURADİYE: Leyla Balkan / Yılmaz Şalan
ERCİŞ: Yıldız Çetin / Mahmut Pala
SARAY: Caziye Duman / Şahabettin Bilmez
BAHÇESARAY: Gülistan Önver / Garip Aykut
MARDİN
ARTUKLU: Nurettin Turgay
DARGEÇİT: Mevlüde Çelebi / Ahmet İnci
MAZIDAĞI: Nalan Özaydın / İbrahim Çoko
MİDYAT: Rezan Tasman / Osman Demirci
KARS
DİGOR: Guljin Kaya / Mustafa Özyağcı
KAĞIZMAN: Çiğdem Özlü / Memet Alkan
PAZARCIK: Münevver Subaşı / Ebubekir Erkmen
SARIKAMIŞ: Zeynep Çelik / Yaşar Aras
BATMAN
BEKİRHAN: Gülistan Sönük / Fırat Karabulut
KOZLUK: Nazime Avcı / Ayhan Eren
BEŞİRİ: Felek Özbek / Mustafa Öztürk
İKİKÖPRÜ: Hatice Taş / Osman Karabulut
GERCÜŞ: Zeynep Aslan / Abdulkerim Kaya
BİTLİS
HİZAN: Dilek Aslan / Erkan Çetin
MUTKİ: Belgin Korkmaz / İrfan Hülagü
AHLAT: Leyla Aslanargın
HAKKARİ
MERKEZ : Seher Kadiroğlu Ataş / Cihan Kahraman
ESENDERE: Semra Aktan / Mustafa Işık
AĞRI
PATNOS: Müşerref Geçer / Emrah Kılıç
TUTAK: Selma Şahin / Baran Öztürk
TAŞLIÇAY: Betül Yaşar / Mehmet Umut Doğruer
ELEŞKİRT: Derya Oğul / Rıfat Yerlikaya
ARDAHAN
GÖLE: Nizamettin Öztürk
ŞIRNAK
ŞIRNAK MERKEZ: Nurcan Altürk / Hişyar Uysal
BEYTÜŞŞEBAP: Sabiha Akdağ / Cahit Özkan
GÜÇLÜKONAK: Zilan Ecevit / M. Emin Kılıç
KUMÇATI: Zozan Aksu / Dursun Çakır
SIRTKÖYÜ: Asiye Arslan / Mehmet Ballicak
BALVEREN: Zahide Erk / Musa Sidar
BİNGÖL
GENÇ: Şefika Doğan / Sadullah Ürkün
SOLHAN: Ayşe Kaya / M. Sıdık Çeliker
IĞDIR
MERKEZ: Eylem Çelik / Yaşar Akkuş
TUZLUCA: Ayşe Aras / Kemal Savaş
HALFELİ: Hasan Sefa
ERZURUM
BÜYÜKŞEHİR: Barış Kemaloğlu
TEKMAN: Müzahit Karakuş / Yanes Çelik
HINIS: Nurcan Felekoğlu / Bedir Fırat
KARAYAZI: Melike Göksu / Burhanettin Şahin
KARAÇOBAN: Remziye Sönmez / Halit Oğun
URFA
VİRANŞEHİR: Servet Kılıç / Hıdır Oktay
HALFETİ: Emel Çiftyürek / Abdurrahman Çiftçi
SİVEREK: Emine Çetiner / Turan Tüysüz
BİRECİK: Fatma Korkmaz / Hakan Arıcı
ADIYAMAN
KÖMÜR: Zilan Erbay / Erkan Karataş
PINARBAŞI: Meral Çalışkan / Hüseyin Uzun
SİİRT
GÖKÇEBAĞ: Serhat Çiçek
BEĞENDİK: Dijvar Ulaş
KURTALAN: Esmer Baran / Baran Akgül
KAYABAĞLAR (belde): Netice Petek / Abdulkerim Polat
BAYKAN: Özden Yılmaz – Hekim Duva
ZİYARET: Hevin Kınay / Hüsnü Sevimli
ELAZIĞ
KARAKOÇAN: Serap Doğan Mutlu / Mahmut Ercan
SARICAN: Mihriban Tağtekin / Bekir Polat
HDP’nin Diyarbakır adaylığı için ismi geçen Mızraklı: İsmim geçiyor, görevden kaçınmam
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Ahmet Şık Türkiye İşçi Partisine katıldı: Dikta rejimine mecbur değiliz
-
Adalet Bakanlığından kalabalık koğuş itirafı: Ön görülemeyen tutuklamalar…
-
HDP: Bildiriden darbe riski devşirilmesi siyasi fırsatçılıktır
-
“Yargıtay bir iddianame düzenlemesini bile becerememiş”
-
Kapatma davasında ilk raundu Yargıtay Başsavcısı kaybetti: HDP için risk devam ediyor
-
HDP’de kapatmaya karşı yeni önlemler masada
Politika
Aile Bakanlığına atanan Derya Yanık’tan MHP liderine olay sözler: Bahçeli çapsızdır


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Aile Bakanlığına atadığı Derya Yanık’ın, Cumhur İttifakında AKP’nin ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında “çapsız, ruhu iğdiş edilmiş” dediği ortaya çıktı.
BOLD – Erdoğan imzalı kararnameyle Aile Bakanlığına atanan Derya Yanık’ın, AKP’nin iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında sosyal medyadan hakarete varan ifadeler kullanması dikkat çekti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece yarısı yayınladığı kararnameyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iki ayrı bakanlığa dönüştürülken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına AKP MKYK üyesi Derya Yanık atandı.
BAHÇELİ ÇAPSIZDIR
Yeni Bakan Yanık’ın sosyal medya paylaşımlarında MHP Genel Başkanı Bahçeli hakkında ağır ifadeler kullandığı ortaya çıktı. Yanık’ın 2015 yılında bir tweetinde Bahçeli’ye “çapsız” dediği belirtildi.
RUHUNUZ İĞDİŞ EDİLMİŞ
Yanık, 10 Ekim 2015 Gar saldırısından sonra yaptığı Twitter paylaşımlarında ise Bahçeli’ye “Ruhunuz tümüyle iğdiş edilmiş” ifadesini kullandı. Bahçeli’yi etiketleyen Yanık, şunları yazdı: “Size de yazıklar olsun! Ruhunuz tümüyle iğdiş edilmiş artık anladık! Gerçekten yazıklar olsun! TR’nin yönetilemez hale gelmesini iştahla bekliyorsunuz anladık! Şu halde milliyetçilikten falan bahsetmeyin artık! Hedef kitlenizi çözdünüz, oy çoğaltmaya dönük hamleler bunlar anladık! Ama o kitle sizin sonunuz olacak, göremiyorsunuz! Biz Mizânı bekleriz; siz orada yüzünüz kara çıkacaksınız huzura!”


Kasım ayında olaylı bir şekilde istifa edip kayıplara karışan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinen Mehmet Muş, yeni açıklanan kabinede Ticaret Bakanlığı görevine getirildi. Bu karar damat Albayrak’ın kabineye etkisi olarak yorumlandı.
BOLD – Ticaret Bakanlığı’na dezenfektan sattığı ortaya çıkan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevden alındı yerine damat Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinen AKP İstanbul Milletvekili, Trabzon Sürmene doğumlu Mehmet Muş atandı.
BERAT ALBAYRAK’A YAKINLIĞI İLE BİLİNİYOR
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Karara göre, Anayasa’nın 104 ve 106’ncı maddeleri gereğince, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın görevine son verilerek yerine Mehmet Muş getirildi. Mehmet Muş, siyaset kulislerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakınlığıyla biliniyor.
TRABZON SÜRMENE DOĞUMLU
Dr. Mehmet Muş 1 Mayıs 1982’de Trabzon Sürmene’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Muş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Washington State University School of Economic Sciences’de ekonomi alanında yüksek lisans yapan Muş, doktora öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Mehmet Muş, özel sektörde Bütçe Planlama Uzmanı olarak çalıştı. AKP İstanbul Gençlik Kolları teşkilatında görev alan ve çalışmalar yürüten Muş, sırasıyla, AKP İstanbul Gençlik Kolları İl Yönetim Kurulu Üyeliği, Ekonomi İşleri Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini icra etti.
4 DÖNEMDİR AKP MİLLETVEKİLİ
Muş, 2011 yılında 24. Dönem AKP İstanbul Milletvekili oldu, 25, 26. ve 27. dönemlerde de İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürdü. TBMM’de Dışişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu üyelikleri yapan Muş, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği’nin yanı sıra AKP Genel Merkezi’nde Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 2014 yılında AKP MYK üyeliğine seçilerek AKP Genel Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşleri Başkanlığı görevinde bulunan Muş, AKP’nin 2. Olağanüstü Kongresinde tekrar MKYK üyeliğine seçildi. Muş, AKP Grup Başkanvekilliği, MYK üyeliği yaptı ve İstanbul Milletvekilliği görevini yürütüyordu. İngilizce bilen Muş, evli ve bir çocuk babası.
Ticaret Bakanı Pekcan’ı görevden aldı yerine Mehmet Muş’u atadı


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, aylardır beklenen kabine değişikliğini gece yarısı Resmi Gazetede yayınladığı kararnameyle yaptı. Bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan sattığı ortaya çıkan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı. Pekcan’ın koltuğuna Mehmet Muş otururken, Aile Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma Bakanlığına Vedat Bilgin atandı.
BOLD – Resmi Gazetede yayınlanan Erdoğan imzalı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı.
Kararname ile bakanlığa kendi şirketi üzerinden dezenfektan sattığı ortaya çıkan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevden alındı. Pekcan’ın yerine AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş atandı. Muş, Berat Albayrak’a yakın bir isim olarak tanınıyor.
Erdoğan imzalı kararname ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ikiye bölünerek iki yeni bakanlık ihdas edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına AKP MKYK üyesi Derya Yanık getirilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilli Vedat Bilgin atandı.
İKİ KADIN BAKANI GÖREVDEN ALDI
Erdoğan’ın kabinede kapsamlı değişiklik yapacağı, teknokrat bakanları görevden alarak yerlerine parti yönetimi ve tabanıyla bağı bulunan isimleri atayacağı konuşuluyordu. Kabinede iki kadın bakanı görevden alarak ‘sınırlı değişiklik’ yapan Erdoğan, yerlerine ise parti yönetiminden Mehmet Muş ile danışmanı ve eski AKP milletvekili Vedat Bilgin ile MKYK üyesi Derya Yanık’ı atadı. Meclis aritmetiğini de dikkate alarak yalnızca Mehmet Muş’u TBMM’den seçen Erdoğan, diğer iki bakanı ise Meclis dışından ancak kendisine yakın isimler arasından belirledi. Merkez Bankasının 128 milyar dolarının kaybolmasıyla ilgili Berat Albayrak dönemine işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın kabinede kalması dikkat çekti.


AKP’de hayaller 82 milyona vize serbestisi gerçekler devlet imkanıyla insan kaçakçılığı


Gergerlioğlu’ndan mektup var: İçim rahat, doğru işler yaptım


İnsan Hakları İzleme Örgütü: Uygur bölgesinde insanlığa karşı suç işleniyor
Popular
-
Gündem2 gün önce
Yargıtay’dan 37 askeri öğrenciyle ilgili bozma kararı
-
Dünya1 gün önce
Almanya’da ‘gri pasaport’ alarmı: Sınır dışı edilecekler
-
Analiz1 gün önce
Görgüsüzlük, şatafat ve nepotizm: 17 maaşlı Mehmet İlker Aycı kimdir
-
Gündem1 gün önce
Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı
-
Analiz2 gün önce
Diyanet’in de karıştığı devlet garantili kaçakçılığın başında kim var?
-
Gündem2 gün önce
O bizim çobanımız açlıktan ölsek yine Erdoğan yine AKP
-
Analiz2 gün önce
Berat Albayrak’ın 17/25 Aralık sanığıyla yolu nerede kesişti?
-
Ekonomi1 gün önce
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ayda 17 maaş alıyor