Gündem
AİHM, Cizre bodrumları kararını açıklıyor


Şırnak Cizre’de mahsur kaldıkları evlerin bodrumlarında can verdiği iddia edilen 137 kişinin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) olayın yıl dönümünde kararını açıklayacak.
Cizre’de 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında bir grup insan üç ayrı binanın bodrumunda sıkışmıştı. Güvenlik güçleri bodrumlardaki kişilerin terörist olduğunu iddia etmişti. Ancak ilçe sakinleri, içeridekilerin sivil olduğun bilgisini vermişti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve bazı insan hakları örgütlerinin raporlarına göre içeride can veren insan sayısı 137.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği olayı “Kıyamet benzeri bir tablo” şeklinde tanımladı.
BAZI CENAZELER HALEN KAYIP
Birçok kişinin tedavi edilmedikleri için hayatını kaybettiği bodrumların birincisinde 31, ikincisinde 62 ve üçüncüsünde 44 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Hayatını kaybedenler arasında, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanları Mehmet Tunç ve Asya Yüksel, gazeteci Rohat Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyeleri, MKM sanatçıları ve çocuklar da bulunuyordu.
Konuyla ilgili yapılan suç duyurularına takipsizlik kararı verildi.
ETRAFI BARİYERLERLE ÇEVRİLDİ ÜSTÜNE KONUT YAPILDI
Binaların yıkıldığı ve molozlarla doldurulan alanda bir süre sonra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yeni konutlar inşâ edilmeye başlandı. Etrafı bariyerlerle çevrili olan ve halen cenazelerin olduğu düşünülen alandaki konutların yapımı da neredeyse sonlanmak üzere.
AİHM KARARINI AÇIKLIYOR
AİHM hayat, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri süren Ömer Elçi ile bodrumlarda yaralıyken hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan müracaatı kabul ederek 13 Kasım 2018 tarihinde ilk duruşma yaptı.
Dosyayla ilgilenen avukatlar, AİHM’nin söz konusu duruşmaya dair kararını ise bodrumların yıl dönümü olan 7 Şubat tarihinde açıklayacağını duyurdu.
BEYAZ BAYRAKLA YÜRÜDÜ ANCAK GÖZALTINA ALINDI
Mezopotamya Ajansı’na konuşan ve birinci bodrumda 16 yaşındaki çocuğu Ramazan’ı kaybeden anne Hatice İşçi artık acıların son bulmasını istiyor.
Yasak sırasında 9 anneyle birlikte, elinde beyaz bayrakla çocuğunu kurtarmak için bodrumların olduğu bölgeye yürüdüğü için gözaltına alınan anne İşçi, halen ölümlere engel olamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
“Bu acıyı yaşamayanlar bilmez.” diyerek, hislerini anlatmaya başlayan anne İşçi, o döneme işaret ederek, “Erzak almaya çıktıktan sonra kendisinden haber alamadım. Televizyonda oğlumun bodrumlarda olduğunu öğrendik. Kurtarmaya gittiğimiz vakit de polisler izin vermedi.” diye konuştu.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Evi 111 kez basılan 90 yaşındaki Ebubekir Yağarcık: Devlete hakkımı helal etmeyeceğim
-
Şahap Kavcıoğlu indirmek için geldiği politika faizine dokunamadı
-
AİHM’den Ahmet Altan kararı: Hükumeti devirmek istediğine dair hiçbir kanıt yok
-
AİHM dört yıl sonra Ahmet Altan’ın dosyasına bakacak
-
AİHM’den AKP Hükumeti’ne kalabalık cezaevi sorgusu: 7 ay tuvalet önünde tutuklu yattı mı?
-
Deniz Kuvvetleri ve Emniyet personeline operasyon


Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara’da “İşimizi Geri İstiyoruz” eylemlerine katılan KHk’lı Nazan Bozkurt’a mektup gönderdi. Gergerlioğlu mektubunda yine herkese moral ve destek verdi. Doğru işler yaptıklarını söyledi.
BOLD – 3 Nisan’dan bu yana Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yüksel Direnişçileri’nden KHK’lı memur Nazan Bozkurt’a mektup yazdı.
Altı ay Gebze Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 5 Nisan’da serbest bırakılan Bozkurt’un tahliyesine çok sevindiğini söyleyen Gergerlioğlu, “İnşallah bir sonraki duruşmada Alev ve Dersulu’yu da alırız. Çok yürekli çok temiz vicdan var. Sana verdiğim destek benim için onurdur. Onurlu Yüksel Direnişçilerini tekrar selamlıyorum. Merak etmeyin kazanacağız. Zalimler pek zayıf, tek bildikleri zorbalık.” dedi.
Hapiste içinin rahat olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Doğru işler yaptım, beni cezaevine attılar ama halkın ve hakkın takdirini, sevgisini kazanan ben oldum. Bundan güzel şey olabilir mi?” ifadelerini kullandı.
Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2018’de milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018’de yazdığı yazılar ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edilmişti.


Ramazan’da yaptığı iftar ve sahur programlarıyla tanınan Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Nihat Hatipoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yeniden YÖK üyeliğine seçildi.
BOLD – Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, yeniden YÖK üyeliğine seçildi.
İLK KEZ 2017 YILINDA ATANMIŞTI
Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla YÖK üyesi Nihat Hatipoğlu’nun görev süresi uzatıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı bakanlıklara yaptığı atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine yeniden atandı. Hatipoğlu, YÖK üyeliğine 11 Mart 2017 tarihinde seçilmişti.
Cezaevinde koronavirüse yakalanan eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken vefat etti
Gündem
Cezaevinde koronavirüse yakalanan eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken vefat etti


15 Temmuz’un ardından tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Bafra Cezaevi’nde yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
BOLD – Bafra T Tipi Kapalı Cezaevinde koronavirüse yakalanan Eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şükrü Eken, durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede önceki gün vefat etti.
Eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra gözaltına alınıp 17 Temmuz’da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Tuğgeneral Eken (56) hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ön gördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” iddiasıyla Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
CEZAEVİNDE KORONAYA YAKALANDI
6 Nisan 2018’de darbeye teşebbüs iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Eken, hükümlü bulunduğu Bafra Cezaevi’ndeki kötü şartlar nedeniyle koronavirüse yakalandı. Eken, cezaevinde durumunun ağırlaşması üzerine 24 Mart günü Bafra Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastanenin yoğun bakım servisinde koronavirüs tedavisi gören Eken 19 Nisan gecesi vefat etti.
MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLECEK
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan Eken’in cenazesi Samsun Cumhuriyet Savcılığının kararıyla otopsi işlemleri için Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Eken’in cenazesinin otopsi işlemlerinin ardından memleketi Çankırı’da toprağa verileceği belirtildi.


Rusya, Türk TIR’lara geçişi yavaşlattı: Gürcistan sınırında 75 km’lik kuyruk oluştu


AKP sinemasında Amiraller Bildirisinin gösterimi bitti CHP’li Engin Altay vizyonda


AKP’de hayaller 82 milyona vize serbestisi gerçekler devlet imkanıyla insan kaçakçılığı
Popular
-
Dünya1 gün önce
Almanya’da ‘gri pasaport’ alarmı: Sınır dışı edilecekler
-
Analiz1 gün önce
Görgüsüzlük, şatafat ve nepotizm: 17 maaşlı Mehmet İlker Aycı kimdir
-
Gündem1 gün önce
Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı
-
Analiz2 gün önce
Diyanet’in de karıştığı devlet garantili kaçakçılığın başında kim var?
-
Gündem2 gün önce
O bizim çobanımız açlıktan ölsek yine Erdoğan yine AKP
-
Analiz2 gün önce
Berat Albayrak’ın 17/25 Aralık sanığıyla yolu nerede kesişti?
-
Ekonomi2 gün önce
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ayda 17 maaş alıyor
-
Gündem16 saat önce
Nerde lan atlar!