Ekonomi
Gurbetçi artık gayrimenkulü Almanya’dan alıyor


Türkiye’de gayrimenkul sektörü krize girince gözler yurt dışında yaşayan gurbetçilere çevrildi. Türk firmaları Düsseldorf’ta gayrimenkul fuarına akın etti, fakat gurbetçiler artık yatırım için Türkiye’yi değil Almanya’yı tercih ediyor.
BOLD- Türkiye’de ekonomik krizin vurduğu inşaat sektörü, umudunu yurt dışında yaşayan gurbetçiye bağladı. Satışların büyük oranda düştüğü sektörde inşaat şirketleri Almanya’nın Düsseldorf şehrinde “Evim Türkiye” sloganıyla düzenlenen fuarda, satışa çıkardıkları gayrimenkulleri tanıttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018’in ilk 10 ayında ipotekli konut satışları 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı.
TÜRKİYE’DEN 72 FİRMA KATILDI
Düsseldorf Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Evim Türkiye Gayrimenkul Fuarı’na Türkiye’den 72 inşaat şirketi katıldı.
Türkiye’de konut satışlarının durma noktasına gelmesi üzerine fuarlar aracılığıyla yurt dışına açılmaya karar verdiklerini belirten Teknik Yapı Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Çimen, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Dövizlerdeki artış ve mevduat oranlarındaki yüksek faizden dolayı sektörde bir yavaşlama var. İnsanlar tasarruflarını daha çok mevduatta değerlendiriyorlar. O yüzden bir durağanlık söz konusu.” dedi.
Daha önce Katar ve Dubai’de de fuarlara katıldıklarını ifade eden Çimen, Almanya’da fuardan ümitli olduklarını söyledi.
Fuara bünyelerindeki 18 inşaat ve konut şirketiyle katıldıklarını ifade eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’deki ekonomik daralmayı kriz olarak görmediğini söyledi.
Faiz ve dövizdeki artışın konut fiyatlarını düşürdüğünü, bu durumun yatırımcılar için avantaj teşkil ettiğini belirten Avdagiç, “Almanya’daki soydaşlarımızın bu durumdan yararlanmaları için bu fuarın organizasyonuna destek verdik.” dedi.
Avdagiç, satışların artması için faizlerin düşmesi gerektiğini kaydetti.
“FAİZLER 3 YILDAN ÖNCE DÜŞMEZ”
Peki faiz oranlarının düşmesi yakın bir süreçte mümkün olabilecek mi? Köln ve İstanbul’da faaliyet gösteren EmlakTown isimli gayrimenkul şirketinin genel müdürü Doğan Gündoğdu, bu ihtimalin çok güçlü olmadığını söyledi.
“Türkiye’de faizlerin normal seviyeye çekilmesi iki hatta üç yıldan önce mümkün olmayacaktır.” diye konuşan Gündoğdu, “Yüzde 20’leri aşan faiz oranlarını bir yılda yüzde 10’ların altına düşürmek çok kolay olmaz. Makul beklenti yüzde 15 olabilir. Daha sonraki yıllarda da elbette bunun altına çekilebilir. Ama bunlar iyimser tahminler.” dedi.
GURBETÇİLER YATIRIMLARINI ALMANYA’YA KAYDIRDI
Türkiye iş çevrelerinin Almanya’daki gurbetçilere dair yeterince güncel bilgiye sahip olunmadığını belirten Düsseldorf merkezli Almanya Türk Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ATİAD) Genel Başkanı Aziz Sarıyar ise, “Ne yazık ki hâlen şöyle bir düşünce var: Oradaki Türkler iyi kazanıyor ve yatırımlarını Türkiye’ye yapıyor. Oysa bu durum geçmişte kaldı. Üçüncü kuşak artık yatırımlarını Almanya’da değerlendirmeyi tercih ediyor. O bakımdan bu fuarın beklentilere tam olarak cevap vereceğinden şüpheliyim.” ifadesini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, İTO Başkanı Avdagiç ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören de açılışta yer aldı.
Fuarın katılımcıları arasında Pınar Altuğ, Tamer Karadağlı, Birol Güven, Zeyno Günenç, Volkan Severcan, Wilma Elles, Mr. Jade, Şoray Uzun ve Hamit Altıntop gibi ünlü isimler de var.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Merkel’den AİHM kararlarını uyun çağrısı
-
Almanya’da Merkel’in halefi belli oldu: Armin Laschet
-
ABD, Türkiye’yi ‘seyahat etmeyin’ kategorisine alabilir
-
Gri pasaportla Almanya’ya gidenler memnun: Çok şükür karnımız doydu
-
Gri pasaportlu kaçakçılıkta muhalefete soruşturma
-
Gri pasaport skandalına Almanya’dan soruşturma


Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Kovid-19 salgını döneminde Türkiye ile benzer parasal önlemler uygulayan gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının döviz rezervlerinde, Türkiye’deki kadar önemli bir düşüş görülmediğini açıkladı.
BOLD – Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) yaptığı çalışmaya göre, koronavirüs pandemisi döneminde Türkiye ile benzer parasal önlemler uygulayan gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının döviz rezervlerinde, Türkiye’deki kadar önemli bir düşüş görülmedi.
Çalışmada ekonomiyi desteklemek için kur müdahalesinde bulunan gelişmekte olan ülkeler arasında Çekya, Endonezya, Kolombiya ve Türkiye yer aldı. Türkiye bu ülkeler arasında en fazla rezerv kaybına uğrayan ülke oldu.
Bu dönemde herhangi bir kur müdahalesinde bulunmayan Meksika’da rezerv artarken Güney Afrika’nın rezervleri neredeyse sabit tutuldu.
TÜRKİYE’NİN REZERVLERİ GERİLEDİ, BİRÇOK ÜLKENİNKİ ARTTI
IMF verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’nin swaplar dahil net döviz rezervleri Mart 2020’den Şubat 2021’e kadar 21,7 milyar dolar gerilerken, salgın döneminde Türkiye gibi kur müdahalesinde bulunan Çekya Merkez Bankası’nın rezervleri 15,8 milyar dolar artış gösterdi.
Endonezya Merkez Bankası da salgın döneminde kur müdahalesinde bulunmasına rağmen swaplar dahil net döviz rezervlerini 17,3 milyar dolar artırdı. Kolombiya Merkez Bankası da bu dönemde döviz rezervlerini 2,3 milyar dolar yükseltirken Meksika Merkez Bankası rezervlerine 16,8 milyar dolar ekledi.
Orantısal olarak bakıldığında ise aynı dönemde Meksika Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 9,6; Endonezya Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 16,4; Çekya Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 10,8 ve Kolombiya Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 4,3 artış gösterdi.
TÜRKİYE’NİN REZERVLERİ YÜZDE 58,6 GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri ise bu dönemde yüzde 58,6 geriledi. TCMB’nin en güncel açıkladığı 9 Nisan haftası verisinde ise swaplar dahil net rezervler 9,9 milyar dolar seviyesinde bulunurken, swaplar hariç rezerv eksi 49,1 milyar dolar seviyesinde.
TÜRK LİRASI EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN İKİNCİ PARA BİRİMİ
Gelişen ülke para birimleri arasında salgın döneminde en fazla değer kaybeden para birimi yüzde 32,9 düşüş ile Arjantin pesosu olurken ikinci sırada yüzde 23,4 ile Türk Lirası geliyor.
Merkez’in rezervleri 2 yıl önce kaldırılan maddeyle eritildi


Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tokat Turhal ilçesini satışa çıkardı. Turhal’da devlete ait 9 bin metre kareye yakın tam 22 arazi özelleştirilecek.
BOLD – Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 30 araziyi satış kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Karara göre AKP, özelleştirmede yeni bir aşamaya geçti. Hazine arazilerini tek tek satan AKP hükumeti toplu satış dönemini başlattı.
YATIRIMCILARA DUYURU
Hazine ve Maliye Bakanlığı ihaleye çıkarılan taşınmazları Resmi Gazetede listeledi. Ankara’da iki, Erzurum’daki iki arsanın yanı sıra İstanbul, Kayseri Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş’ta devlete ait araziler özelleştirilecek.
‘Yatırımcılara Duyuru’ başlığıyla yayımlanan listede 30 arsanın 22’sinin Tokat Turhal’da olması dikkat çekti. Buna göre Turhal’daki devlet arazilerinin büyük bölümü özelleştirilecek. Tokat Turhal’da satışa çıkarılan 22 arsanın büyüklüğü 8 bin 682 metre kareyi buluyor.


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece aldığı kararların Türkiye’ye maliyeti hesaplandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Merkez Bankası Başkanı’nın bir gece görevden alınması, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması Türkiye’ye 531 milyar TL’ye mal oldu” dedi.
BOLD – Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın istifasının ardından Türkiye ekonomisinin düzelme eğilimine geçtiğini söyleyen Babacan, “Bakan ortadan kayboldu ertesi gün piyasalar düzeldi, faizde düşüş, kurda düşüş oldu. Boş koltuk bile ülkeye kazandırdı.” diye konuştu.
YANLIŞ İMZANIN SONUCU
Merkez 128 milyar doların Fatih Altaylı’nın Teke Tek programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Resmi Gazete kararlarını değerlendiren Babacan, “Merkez Bankası Başkanı’nın bir gece görevden alınması, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması Türkiye’ye 531 milyar TL’ye mal oldu. Özel sektörle kamunun borcuna bakıyoruz. Döviz cinsinden borç sıçradı mı? Bir gece atılan yanlış imzanın sonucu. Bu kadar çabuk bozulabiliyorsa. Hazine ve Maliye Bakanı’nın boş koltuğu bile piyasaya yarıyorsa demek ki kural bazlı çalışmaya başladığında çok hızlı değişir” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR PARASINI YURT DIŞINDA TUTUYOR
Türkiye’nin her şeye rağmen çok büyük potansiyeli bulunduğunu kaydeden Babacan, “Bugün bankalarda kiralık kasa bulmak zor. Vatandaşlarımız bodrum kata inip kiralık kasaya yatırıyorlar. Üst kata vezneye gitmiyorlar. Kiralık kasadaki değerler eksi birden vezneye yatsa ülke nefes alır. Vatandaşlarımızın yastık altında ve yurt dışında tuttuğu çok ciddi kaynaklar var. Öz sermaye ve kredi alma gücünü birleştirirseniz Türkiye’nin kaynak sorunu olmaz” bilgisi verdi.


Nerde lan atlar!


Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş AKP’li trole 2 katını teklif etti


Erdoğan bu durumda ne kadar sertleşecek
Popular
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
İktidarın el birliğiyle öldürdüğü Ahmet Burhan’ın fotoğrafını Kamu-Sen afiş yaptı
-
Gündem1 gün önce
Yargıtay’dan 37 askeri öğrenciyle ilgili bozma kararı
-
Dünya14 saat önce
Almanya’da ‘gri pasaport’ alarmı: Sınır dışı edilecekler
-
Analiz1 gün önce
Diyanet’in de karıştığı devlet garantili kaçakçılığın başında kim var?
-
Analiz12 saat önce
Görgüsüzlük, şatafat ve nepotizm: 17 maaşlı Mehmet İlker Aycı kimdir
-
Analiz1 gün önce
Berat Albayrak’ın 17/25 Aralık sanığıyla yolu nerede kesişti?
-
Gündem1 gün önce
O bizim çobanımız açlıktan ölsek yine Erdoğan yine AKP
-
Gündem16 saat önce
Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı