Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretleri nedeniyle eleştirilen Kadir Mısıroğlu, bir süredir tedavisini gördüğü şeker hastalığının ilerlemesi nedeniyle yoğun bakıma alındığı öğrenildi.
Kadir Mısıroğlu’nun manevi torunu olarak bilinen Nurullah Mısıroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kadir Mısıroğlu için sevenlerinden dua istedi.
Mısıroğlu’nun rahatsızlığının yeniden nüksettiği ve tedavi için hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.
Mısıroğlu, Kurtuluş Savaşı ile ilgili olarak sarf ettiği “Keşke Yunan galip gelseydi” ifadeleriyle tepki çeken kısa süre önce de “Türkçüler, Ziya Gökalp’i adam zanneder, bir Yahudi’nin sistemini Türkiye’ye adapte etmiştir” sözleriyle gündeme gelmişti.
Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş’ın resmi kıyafetleri ile Kadir Mısıroğlu’nu ziyaret etmesi kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı.
KADİR MISIROĞLU KİMDİR?
1933 yılında Trabzon’un Akçaabat ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat’ta, lise öğrenimini Trabzon Lisesi’nde tamamladı. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Öğrencilik yurtlarında çeşitli “talebe yurtları” açtı.
Fakülte yıllarından itibaren hukuktan çok tarihe ilgi duydu ve Türkiye’nin yakın tarihi ile alakalı araştırmalar yapmaya yöneldi. Gençlik yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde takma adlarla yazılar yayımladı.
Atatürk ve laiklik karşıtı yazıları ve konuşmaları ile tanınan Mısıroğlu, katıldığı televizyon kanallarına fesiyle çıkması meşhurdur.
1964’te Sebil adlı yayınevini kuran ve İslâmî bir dergi olan Sebil dergisini çıkaran Mısıroğlu, elliden fazla kitap yayımlamıştır.
Atatürk’e hakaret içeren yayınları ve konuşmaları nedeniyle hakkında pek çok dava açılan ve hapis cezası alan Mısıroğlu 1974 yılında Genel Af ile serbest kaldı ve siyasete atılarak Millî Selamet Partisi Genel Kurulu’na girdi.
12 Eylül Darbesi’nden sonra yurt dışına kaçtı. 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı ve İngiltere’ye iltica etti. 1991’de Türkiye’ye döndü.