Kültür
Çağdaş Çin filmleri zamanı


‘Mürekkepten’ başlıklı sergi kapsamında Pera Film, güncel Çin sinemasından örnekleri izleyiciyle buluşturuyor.


Dağlar Uzaklaştığında- Shan He Gu Ren
SON BEŞ YILIN FİLMLERİNDEN ÖRNEKLER
Programdaki filmlerin en dikkat çekeni, günümüz Çin sinemasının en önemli yönetmenlerinden Jia Zhangke’nin üç bölümden oluşan ve Çin’in modernleşme sürecini ele alan Dağlar Uzaklaştığında’sı (Shan He Gu Ren, 2015).
19-25 Nisan arasında takip edilebilecek olan ‘Çin Sineması Zamanı’nda izlenebilecek diğer filmler şöyle: Çin’in doğusuna göç eden işçilerin deneyimlerine odaklanan Bing Wang imzalı Acı Para (Ku Qian, 2016), gölge tiyatrosu geleneğinin son örneklerini keşfe çıkan belgesel Gölgelerin (Of Shadows, 2016), kocasının eşcinsel olduğunu öğrenen bir kadına odaklanan ve Berlin Film Festivali’nde Teddy Jüri Özel Ödülü kazanan Ay’a Havlayan Köpek (A Dog Barking at the Moon, 2019), güvenlik kameralarının ele geçirdiği günümüz medya kültürünün izini süren belgesel Yusufçuk Gözleri (Qing Ting Zhi Yan, 2017) ve Çin’deki sosyal medya kültürünü distopik bir yaklaşımla ele alan Halkın Arzu Cumhuriyeti (People’s Republic of Desire, 2018) belgeseli.
Bunlar da ilgini çekebilir
Sanat ve zanaat öyküleri online yayında
Dünyaca ünlü Çinli sanatçı Ai Weiwei: Virüs Çin’in polis devleti halini daha da güçlendirdi
Türkiye’deki mazlumlar Ottawa’da unutulmadı
Uluslararası Kukla Günleri İzmir’de başlıyor
25 ressamdan Kadınlar Günü’ne özel sergi
Mamut Art 2020 için geri sayım başladı


Bilim insanları, fiziksel reaksiyonları gözleyerek korku filmlerini inceledi. En korkunç filmler listesinin bir numarasında ise sürpriz bir film yer alıyor.
BOLD– Bir grup bilim insanı korku filmleri izleyenlerin gösterdikleri fiziksel tepkileri gözleyerek en korkutucu filmleri sıraladı. İlk sırada sürpriz bir şekilde 2012 yapımı “Sinister” yer aldı.
EN ÇOK KORKUTAN FİLMLER
Playtuşu’nun haberine göre Reddit kullanıcıları ile işbirliği yapan bilim insanları, ortalama kalp atış sıklığını korku filmlerindeki değişimlerle birlikte inceledi. Film sırasında en yüksek ve en düşük atış noktalarını gözlemleyen çalışmaya göre listenin bir numarasında 2012’de vizyona giren Ethan Hawke’lı Sinister yer alıyor.
Insidious, The Conjuring, Hereditary, Paranormal Activity gibi türün çok başarılı yapımlarını geride bırakan Sinister’ın ilk sırada olması şaşırtıcı bulundu. Listenin tamamını ve Sinister’ın fragmanını aşağıda bulabilirsiniz.


TDK, Kürtçeye ilişkin çalışmaların da yapılması içeren 10 maddelik talep listesinden sadece sözlükle ilgili olana ‘Zaten var’ açıklamasıyla karşılık verdi.
BOLD– Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’na (TDK) Kürtçeyle ilgili çalışmalar yapılması amacıyla yaptığı başvuruya yanıt geldi. Platform Sözcüsü Şerefhan Ciziri’ye iletilen yanıtta 10 maddeden sadece Türkçe-Kürtçe sözlük konusunu yanıtlayan TDK, Kürtçe-Türkçe, Türkçe-Kürtçe Sözlük’ün 2014 yılından bu yana yayınlandığını ifade etmekle yetindi.
KÜRTÇE ÇALIŞMALARI TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNDİ
Yeni Yaşam Gazetesi’nin haberine göre Diyarbakır’da 8 Ocak’ta basın toplantısı düzenleyen Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’ndan Kürtçe ile ilgili 10 maddelik çalışma talebinde bulundu. Türk Dil Kurumu’ndan Diyarbakır’da Kürtçe şubesi açılmasını, Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesini, üç ayda bir “Kürtçe Dil Bilgisi” dergisinin çıkarılmasını ve Kürtçe-Türkçe sözlük yayınlaması gibi talepler içeren açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“PZK (Platforma Zimanê Kurdî-Kürt Dil Platformu) olarak; TDK’nin (Türk Dil Kurumunun) Türkçe için kuruluşundan beri kapsamlı çalışmalar yaptığını bilmekteyiz. Sadece Türkiye Türkleri için değil, dünyada yaşayan Türkler için yaptığınız çalışmaları yakından takıp ediyoruz; fakat buna rağmen devlet yöneticileri tarafından her seferinde ’Cumhuriyetin kurucu unsurları’ olarak ifade edilen Kürtler için şimdiye kadar sadece bir Türkçe – Kürtçe sözlük yayımlamanızı, yeterli görmediğimizi önemle dile getirmek istiyoruz.”
Kürt Dil Platformu’nun bu taleplerine karşılık TDK “Türkçe-Kürtçe, Kürtçe-Türkçe” sözlüğün 2014 yılından bu yana yayınlandığını söylemekle yetinip diğer taleplerle ilgili bir açıklama yapmadı.


Elizabeth Lo’nun İstanbul sokaklarını mesken tutan üç sokak köpeğinin peşine takılarak sımsıcak bir hikâye anlattığı Stray filminden ilk fragman yayınlandı.
BOLD– 2016’da yayınlanan Ceyda Torun imzalı Kedi’nin ardından bu kez İstanbul’daki sokak köpekleri sahneye çıkıyor. Elizabeth Lo‘nun ilk uzun metraj belgeseli olan Stray; “Kartal, Nazar ve Zeytin” isimli üç sokak köpeğinin, onları bağrına basan şehrin ve hayatlarından geçtikleri insanların öyküsü…
100 BİN SOKAK KÖPEĞİNİN ÖYKÜSÜ
Bir İstanbul seyahati sırasında Zeytin’le tanıştığını söyleyen Elizabeth Lo, onu takip ettiğinde 100 bini aşkın sokak köpeğin hikâyesine de katılmış olur. Yönetmen Lo, altı boyunca her gün kamerasıyla Zeytin ve arkadaşlarını takip ederken, filmin ortak yapımcıları olan Ceylan Çarhoğlu, Zeynep Köprülü ve Zeynep Aslanoba da şehrin seslerini kaydetmiş.
Dünya prömiyerini geçtiğimiz yılın Tribeca Film Festivali’nde yapan Stray, Londra ve Stockholm gibi festivallerde de boy gösterdi ve Eleştirmenlerin Seçimi Belgesel Ödülleri’nde En İyi İlk Belgesel kategorisinde adaylık kazandı.


20 yıllık AKP iktidarının utancı: Yoksulluk intiharları!


Bakanlık açıkladığı koronavirüs tablosunu değiştirdi


Hollanda’da çocuk yardımı krizi büyüyor, hükumet istifa etti
Popular
- BOLD ÖZEL1 gün önce
4. evre kanser hastası Leyla Kurt: Simasını unutmamak için eşimin fotoğrafını karşıma astım
- Gündem1 gün önce
Erdoğan’ı aşılayan doktorun İmamoğlu’na benzerliği sosyal medyayı salladı
- Gündem10 saat önce
Kerime öğretmenin çığlığı: Ruhen ve bedenen iflasın eşiğine geldim
- Medya2 gün önce
Erdoğan’dan Ahmet Hakan’a ‘hak edilmiş ödül’
- Gündem24 saat önce
Teşkilata 30 bin Pfizer gelmiş diyorlar ne iş
- Politika1 gün önce
Siyasi liderler imaj telaşında
- Videohaber1 gün önce
Whatsapp’tan kaçanlar soruyor: Hangi program daha güvenli?
- Gündem1 gün önce
Kültürhane’nin mimarı Barış Akademisyenleri’nden ‘ufka bakma durağı’