Dünya
Washington, Rusya’yı Suriye’nin kullandığı kimyasal silahları örtbas etmekle suçladı


ABD, Rusya’yı Suriye’nin kimyasal silah kullanmasını örtbas etmesine yardımcı olmakla suçladı.
BOLD – Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) ABD temsilcisi Kenneth Ward, Moskova yönetiminin sorumluların tespiti için araştırma yapan kimyasal silah örgütünün çalışmalarını baltaladığını söyledi.
Kenneth Ward, Rusya ve Suriye’nin OPCW’yi zayıflatarak kimyasal silahların kullanımını örtbas etmeye çalıştığı suçlamasında bulundu.
Örgütün Lahey’deki yıllık toplantısında konuşan Ward, “Maalesef Rusya Federasyonu bu örtbasta merkezi bir rol oynuyor. Rusya ve Suriye bizimle oturuyor olabilir ama temel olarak bizden çok uzaktalar. Kimyasal silahlara kucak açmaya devam ediyorlar” diye konuştu.
RUSYA, VETO YETKİSİNİ KULLANDI
Suçlamaları reddeden Suriye ve Rusya, Duma’da kimyasal saldırı olmadığını, dışarıdan cesetler getirilerek bir oyunun tezgahlandığını, OPCW’nin raporunun da Batı’nın askeri müdahalesine gerekçe oluşturacak şekilde değiştirildiğini savunuyor.
Başkent Şam yakınlarındaki Duma’da 7 Nisan 2017’deki saldırıda en az 40 kişi hayatını kaybetti. Kimyasal saldırının ardından ABD, İngiltere ve Fransa 8 yıldır süren iç savaşta Suriye yönetimine karşı en büyük askeri harekata imza atarak Şam’a ait hedefleri füzeyle vurdu.
Bunun üzerine Rusya, 2017’de BM-OPCW Ortak Araştırma Mekanizması’nın yetki süresinin uzatılmasını veto etti. Bu vetodan sonra OPCW, Suriye konusunda diplomatik bir çatışmanın sahası haline geldi.
Kurum, yayınladığı bir dizi raporda Suriye ordusunun hem sinir gazı sarin ve kloru silah olarak kullandığı sonucuna varmıştı.
ARAŞTIRMA VE TEŞHİS EKİBİ
OPCW’nin 2018 yılının Haziran ayında üyelerinin çoğunluk desteğiyle kurulan kendi Araştırma ve Teşhis Ekibi (IIT) de, Duma saldırısı dahil bir dizi olayda kimlerin sorumlu olduğu üzerinde çalışıyor. Ekibin ilk raporunu gelecek yıl yayınlaması bekleniyor.
Rusya’nın OPCW’deki temsilcisi Aleksander Şulgin, “yasadışı ve siyasi” olarak nitelediği IIT’nin kurulmasına ülkesinin itirazlarını yineledi. Suriye temsilcisi de, IIT’nin incelemesinde işbirliği yapmayacaklarını vurguladı.
Rus temsilci Şulgin, “Bu iddiaların aslı astarı yok, katılmıyoruz” ifadesini kullandı.
Türkiye – NATO arasında YPG gerilimi: Terör örgütü olarak tanınmazsa Baltık Planı veto edilebilir
Bunlar da ilgini çekebilir
-
İsrail’den Suriye’ye hava saldırısı
-
Erdoğan ile görüşen Putin’den Montrö uyarısı
-
AB-Türkiye zirvesi ‘pozitif gündem’ ile Ankara’da başladı: Hangi konular gündeme gelecek?
-
Saldırılar artıyor: Rusya ve Suriye’nin İdlib planı ne?
-
Türkiye, Suriye’nin kuzeyine 17 ay sonra hava operasyonu düzenledi
-
ABD Suriye’yi Rusya Türkiye’yi bombalıyor


Cenevre merkezli Uluslararası Göç Örgütü sosyal medya hesabından, Akdeniz’de meydana gelen deniz kazasında en az 100 göçmenin hayatını kaybettiğini duyurdu.
BOLD – Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Akdeniz’de yeni bir göçmen kazasının meydana geldiğini duyurdu.
IOM’in sosyal medyadan yaptığı açıklamada: “Bu son trajediden dolayı üzüntü duyuyoruz ve devletlere Akdeniz’de arama kurtarma gemilerini yeniden konuşlandırma çağrımızı yineliyoruz” denildi.
Akdeniz’de başlatılan arama-kurtarma çalışmalarına katılan Fransız sivil toplum kuruluşu SOS Akdeniz’den konuyla ilgili şu açıklama geldi: “Bugün saatler süren aramanın ardından en büyük korkumuz gerçek oldu. Ocean Viking mürettebatı, Trablus’un kuzeydoğusundaki bir lastik botun enkazına tanık olmak zorunda kaldı. Söz konusu botun 130 kişi taşıdığı ve zor durumda olduğu çarşamba sabahı rapor edilmişti.”
HAYATTA KALAN KİMSE BULUNMADI
SOS Akdeniz’e ait Ocean Viking gemisinin olay yerine ulaşmasının ardından olay yerinde en az 10 ceset tespit ettiği ve hayatta kalan kimseye rastlanmadığı bilgisi de paylaşıldı.
Açıklamada, enkazına ulaşılan bot dışında iki botun daha zor durumda olduğuna dair bilgi geldiği belirtilirken, bölgedeki arama-kurtarma operasyonlarının herhangi bir etkili bir devlet koordinasyonunun yokluğunda çok zor şartlar altında gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
2021’in başından bu yana Akdeniz’in orta kesiminde 350’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Kripto Tosuncuk 2 milyar dolarla uçtu! Hangi AKP’li bakanla fotoğrafı çıktı?


İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, Suriye’nin başkenti Şam’da birçok noktaya saldırı düzenledi. İsrail’den, Suriye’den atılan bir karadan havaya füzenin ülkenin güneyine düştüğü, buna karşılık füzenin ateşlendiği bataryanın vurulduğu açıklaması geldi.
BOLD – İsrail’in Şam’ın kırsalındaki Dumayr bölgesine füze saldırısı düzenlediği belirtildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Suriye’ye ait bölgedeki karadan havaya füze bataryalarının vurulduğu belirtildi.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye topraklarından İsrail’in güneyindeki Negev (Necef Çölü) bölgesine havadan karaya bir füze saldırısının yapıldığı öne sürüldü. Açıklamada, “Kısa bir süre önce Negev bölgesine Suriye’den atılan karadan havaya bir füzenin ateşlendiği tespit edildi” denildi.
Euronews’in haberine göre füzenin ateşlendiği bataryanın vurulduğu belirtilen açıklamada, “Buna karşılık, İsrail ordusu füzenin ateşlendiği batarya ile Suriye’ye ait bölgedeki diğer karadan havaya füze bataryalarını vurdu” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, ölü ya da yaralı olup olmadığına ilişkin bir bilgi yer almadı.
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA ise, İsrail’in, Suriye’nin başkenti Şam’a füze saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı. İsrail’in, Şam kırsalındaki Dumayr bölgesine füze saldırısı düzenlediği belirtilen haberde, “Hava savunma sistemlerimiz düşman füzelerine karşılık veriyor” ifadeleri kullanıldı.
Şam çevresinde Suriye ordusunun yanı sıra, İran Devrim Muhafızlarına yakın grupların da konuşlu olduğu kaydediliyor.
İsrail’in hava saldırı anına ilişkin çekilen görüntüler sosyal medyada yayınlandı.
#SONDAKİKA İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları Şam'daki birçok noktayı şiddetli bir şekilde bombalıyor. pic.twitter.com/0AykFzLg7G
— BOLD (@BOLDmedya) April 22, 2021
Putin’den tehdit: Kışkırtıcı eylem düzenleyenler hiç olmadıkları kadar pişman olacak


AB İstatistik Ofisi, Avrupa’dan yapılan katı atık ihracatının en büyük alıcısının Türkiye olduğunu açıkladı. AB ülkelerinin topladığı metal, plastik ve kağıt atıklarını en çok alan ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı.
BOLD – Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa’dan yapılan atık ihracatının en büyük alıcısının Türkiye olduğunu açıkladı.
Eurostat verilerine göre, AB ülkelerinden yapılan atık ihracatı 2004 yılından bu yana yüzde 75 arttı. Yıllık 32,7 milyon tonu bulan atık ihracatının 13,7 milyon tonu (yüzde 42) Türkiye’ye gidiyor.
Avrupa’dan Türkiye’ye yapılan atık ihracatı, son 20 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Avrupa’dan gönderilen atıkların yarıdan fazlası, demir ve çelik gibi metal atıklardan oluşuyor. AB ülkelerinden ihraç edilen yıllık 17,5 milyon ton metal atığın, yaklaşık 12 milyonunu (yüzde 68.5) Türkiye alıyor.
AB atıklarının en fazla gönderildiği diğer ülkeler ise, yıllık 1,8 milyon ton ile İngiltere, 1,6 milyon ton ile İsviçre, 1,5 milyon ton ile Norveç, 1,4’er milyon ton ile Endonezya ve Pakistan olarak sıralanıyor.
AB ülkelerinden ihraç edilen 6 milyon ton kağıt atığın yüzde 15’i de yine Türkiye tarafından alınıyor.
ZEHİRLİ PLASTİK ATIKLAR DA TÜRKİYE’YE GÖNDERİLİYOR
Avrupa tarafından ihraç edilen plastik atıkların önemli bir kısmı da Türkiye tarafından alınıyor. Hollanda ve Belçika’daki limanlardan gönderilen plastik atıklar gittikleri ülkelerde yeterince takip edilemiyor.
Hollanda hükümeti, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu AB dışındaki ülkelere gönderilen plastik atıklarla ilgili bir inceleme başlatmıştı.
Birleşmiş Milletler İstatistik Ofisi (Comtrade) verilerine göre, Belçika’nın Anvers limanından her yıl 500 bin ton plastik atık, Türkiye ve Asya ülkelerine gönderiliyor.
Belçika’nın Almanya, Japonya ve ABD’den sonra dünyanın en büyük dördüncü plastik atık ihracatçısı olduğu biliniyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, ihracatın yapıldığı Anvers limanında yeterince kontrol yapılmaması.
“Temiz plastik” ihracatı konusunda herhangi bir kısıtlama yok ancak bu kapsamda çok sayıda zararlı plastik atık da yasa dışı olarak yurtdışına gönderiliyor. Belçikalı gümrük yetkilileri, personel azlığı yüzünden, Türkiye ve diğer ülkelere giden atık dolu konteynerlerin yeterince kontrol edilemediğini söylüyor.
Rusya, Türk TIR’lara geçişi yavaşlattı: Gürcistan sınırında 75 km’lik kuyruk oluştu


Akdeniz’de göçmen botu battı: En az 100 ölü



Kripto Tosuncuk 2 milyar dolarla uçtu! Hangi AKP’li bakanla fotoğrafı çıktı?


Erdoğan’a istediği yetkiyi veren Türkiye 128 milyar dolarını arıyor
Popular
-
Dünya2 gün önce
Yunanistan, Suudi Arabistan’a Patriot hava savunma sistemi gönderiyor
-
Gündem2 gün önce
Hizmet Hareketi mensuplarına sahur operasyonu: 30 gözaltı
-
Gündem1 gün önce
Yunanistan’da yaz sezonu 14 Mayıs’ta açılıyor
-
Analiz2 gün önce
Bakan Pekcan’ı yolsuzluk değil itiraf yaktı
-
Gündem18 saat önce
Fas’ı terk eden Sedat Peker hangi ülkeye kaçtı?
-
Dünya2 gün önce
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Uygur bölgesinde insanlığa karşı suç işleniyor
-
BOLD ÖZEL20 saat önce
Anne-babası gözaltına alınan Zeynep bebek evde yalnız bırakıldı mı?
-
Videohaber2 gün önce
Soylu’dan CHP’ye tehdit: Sizi 15 Temmuz’dan beter yaparız