Gündem
Mantar toplayan köylülere işkence yapan polis yeniden yargılanacak


Mantar toplayan köylülere işkence yapan, işkencenin de fotoğraflarını paylaşan polis beraat etmişti, istinaf mahkemesi kararı bozdu. Polis O.Ş. yeniden yargılanacak.
BOLD – Erzurum İstinaf Mahkemesi, 2017 yılında Van Gevaş’ta mantar toplarken gözaltına alınıp işkence gören köylülerin şikayeti üzerine yargılanan polis memuru O.Ş. hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını “kanuna aykırılık” gerekçesiyle bozdu. Dava yeniden görülecek.
Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik 9 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası, mantar toplamaktan dönen 4 köylü ilçe merkezinde polislerce gözaltına alınmıştı. Haklarında “Gevaş Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı düzenleyen 4 terörist yakalandı” başlıklı haber servis edilen Abdulselam Aslan (32), Cemal Aslan (53), Halil Aslan (48) ve Nejdet Beysüm (29), gözaltında tutuldukları süre boyunca polisin ağır işkencelerine maruz kalmıştı. Saldırıyla ilişkileri tespit edilemeyen köylüler, daha sonra serbest bırakılmıştı.
Köylülerin gözaltında gördükleri işkencenin kanıtı olan fotoğrafları ise, uzun süre kamuoyunun gündemine oturmuştu.
7 POLİSTEN 1’İNE DAVA AÇILDI
Bu tepkiler üzerine Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’ndan gönderilen yazı sonrasında Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Başsavcılıkça ifadelerine başvurulan köylüler, maruz kaldıkları işkenceyi anlatıp, kendilerine gösterilen fotoğraflardan 7 polisi teşhis etti. Buna rağmen sadece polis memuru O.Ş. hakkında “basit yaralama” ve “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” suçlarından dava açıldı.
İddianamenin sunulduğu Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Aralık 2017’de aldığı kararda teşhis edilen 7 polisten sadece O.Ş. hakkında dava açılmasını kabul edip, diğer 6 polis hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” hükmetti.
KÖYLÜLERE DE DAVA AÇILDI
Hakkında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan köylüler ise, beraat etti.
SANIK POLİS BERAAT ETTİ
Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık iki yıl süren yargılama sonucunda ardından polis memuru O.Ş., yapılan işkenceye dair tüm video ve ses kayıtları ile fotoğraflara rağmen beraat kararı verildi.
Mahkeme, verdiği beraat kararına gerekçe olarak ise MOBESE kamerası kayıtlarının kalitesinin düşük olmasını ve ortam aydınlatmasının yetersiz olmasından dolayı kişilerin yüzlerinin net olarak seçilememesini gösterdi. Sanık hakkında yapılan teşhis işleminin de sağlıklı olmadığını savunan mahkeme, “Mevcut kamera kayıtlarında teşhise elverişli herhangi bir verinin tespit edilemeyişi karşısında sanık hakkında atılı suçu işlediğine dair dosya kapsamında somut ve inandırıcı bir delil bulunamadığından ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi gereğince” beraat kararı aldı.
İSTİNAF MAHKEMESİ: KANUNA AYKIRILIK VAR
İşkenceye maruz kalan köylülerin avukatı Servet Haznedar, yerel mahkemenin sanık polis memuru hakkında verdiği beraat kararı üzerine Erzurum İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu
Yapılan başvuruyu karara bağlayan İstinaf Mahkemesi, iki cümle ile dosyayı bozdu. Mahkeme kararında; “Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; inceleme raporunda tespit edilen kanuna aykırılık hallerinin ancak yeniden yargılama yapılarak giderilebileceği kanısına ulaşıldığından” davanın yeniden görülmesine karar kıldı.
Bozma ilamı doğrultusunda sanık polis memuru O.Ş.’ye savunma yapması için tebligat gönderildi. Yargılamanın kısa zaman içerisinde yeniden görülmeye başlaması bekleniyor.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Gözaltında işkenceye AYM’den 4 yıl sonra tazminat
-
Suriye devlet görevlisine ‘insanlık suçuna iştirak’tan Almanya’da ilk uluslararası ceza
-
Doğu ve Güneydoğu’da insan hakkı ihlalleri sistematik şekilde arttı
-
Şanlıurfa TEM’de işkence: Taktım prezervatifi tecavüz edeceğim
-
Gökhan Açıkkollu’nun adını taşıyan su kuyusu Togo’da hizmete açıldı
-
Çin’deki kamplarda toplu tecavüze uğrayan Uygur kadın yaşadıklarını anlattı


Tayyip Erdoğan’ın katıldığı lebalep İzmir İl Kongresine katılan eski AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı’nın koronavirüs testi pozitif çıktı. Ayvalı, salgın önlemlerinin hiçe sayıldığı kongrede birçok siyasetçi ile yan yana geldi.
BOLD – İzmir Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen ve salgına rağmen lebalep doldurulan AKP İzmir İl Kongresinin üzerinden iki gün geçti. Kongreye ilişkin ilk Kovid-19 pozitif vakası da ortaya çıktı. Birgün’ün haberine göre kongreye katılan ve birçok siyasetçi ile yan yana olan eski AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı’nın Kovid-19’a yakalandı.
İSTİFA ETTİREN AÇIKLAMA
Sosyal medya hesaplarından koronavirüs testinin pozitif olduğunu duyuran Ayvalı, gelen tepkiler sonrasında paylaşımlarını sildi. Emre Cemil Ayvalı, bir televizyon programında kullandığı “Bir tarafta, çok açık söylüyorum, darbeci Kemalist gelenek vardı, bir tarafta FETÖ vardı, bunları birbirine kırdırmak suretiyle yol almak mecburiyetinde kaldık” ifadesi nedeniyle görevinden istifa etmişti.
AKP’LİLERE SARAY TESTİ
AKP il kongrelerine katılanlara belirti aranmaksızın Kovid-19 testi yapıldığını ifade eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şu bilgileri paylaştı: “Ankara’daki kongre öncesinde yüzlerce kişinin testi Cumhurbaşkanlığında yapıldı. İki gün önce de İzmir kongresinin testi için Pazar günü kamu hastaneleri seferber edildi. Sağlık Bakanlığı, söz konusu AKP kongresi olunca ne kriter dinliyor ne de algoritma. Yoksa test yaptırmak için belirlenen kriterler arasına AKP yöneticiliği ya da üyeliği mi var?”


Siyasetin ve kamuoyunun gündeminden düşmeyen çıplak aramanın Meclis raporlarıyla da tescillendiği ortaya çıktı. 2019’da TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı inceleme raporlarında cezaevlerinde çıplak aramanın yapıldığı ve bu dayatmayla ilgili şikayetlerin olduğu vurgulandı.
BOLD – Kamuoyuna yansıyan bütün ifşalara karşın AKP’nin “yok” dediği çıplak arama, Meclis İnsan Hakları Komisyonu raporlarına da girdi. Türkiye’nin farklı cezaevlerinde çıplak arama dayatmasının yaşandığını anlatan raporun tarihi ise 2019.
Kadınların bir biri ardına ifşasıyla gündeme gelen çıplak arama mağduriyeti gündemdekini sıcaklığını koruyor. Son olarak AKP’li Özlem Zengin “Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez” diyerek, çıplak aramayı ifşa edenleri onursuzluk ve ahlaksızlıkla itham etmişti.
ŞİKAYETLER “BİR SENE SONRA” DEĞİL
Diğer yandan çıplak aramanın aslında kadınların ifşasıyla gündeme gelmeden önce, Meclis tarafından raporlandığı ortaya çıktı. Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre, TBMM İnsan Hakları Komisyonu, 2019 yılında bazı cezaevlerini ziyaret etti ve yaptığı incelemelerin sonucunda tespitlerini birer rapor haline getirdi.
Milletvekillerinden oluşan Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, 6 Eylül 2019’da Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nu gitti. İncelemelerin ardından hazırlanan ve komisyona iletilen raporda cezaevinde çıplak arama yapıldığı ifade edildi.
GÖRÜŞE GİDENLERE BİLE ÇIPLAK ARAMA YAPILDI
Aynı tespit, Elazığ Cezaevi için hazırlanan raporda da yer aldı. Elazığ ile ilgili hazırlanan TBMM raporunda, tutuklu ve hükümlülerin, “Bir saat olan açık görüşlerin 30 dakika ile sınırlandırıldığı ancak fiili olarak 20-25 dakika açık görüş yapılabildiği”, “Görüşe gelenlerin çıplak aramaya tabi tutulduğu ve kötü muameleye maruz bırakıldıkları” gibi şikayetlerde bulundukları belirtildi.
ÇIPLAK ARAMA HER YERDE
Diyarbakır Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yapılan incelemede de benzer şikayetlerin yer aldığı vurgulandı. Bu durum rapora şu ifadelerle girdi: ”Aramalarda insan onuru ile bağdaşmayan uygulamaların yapıldığı, çıplak aramaların yapıldığı, kurum içerisinde veya kampüs içerisinde bir yere gidip gelirken dahi hükümlü ve tutukluların çok sıkı aramalara tabi tutuldukları…”


Anayasa Mahkemesi, 2017’de gözaltına alınan ve 12 gün boyunca emniyette işkence gören Kürt siyasetçi Halil İbrahim Baran için hak ihlali kararı verdi. Baran gördüğü işkence sebebiyle 10-12 kaburgasının kırıldığını ve 35 gün sonra doktora görünebildiğini anlattı.
BOLD – Anayasa Mahkemesi, Ocak 2017’de Şanlıurfa Emniyeti’nde 12 gün boyunca işkence ve kötü muamele gören Halil İbrahim Baran’ın bireysel başvurusunda hak ihlali karar verdi. Baran’a 20 bin TL tazminat ödenmesine de hükmedildi. Baran sosyal medya paylaşımları ve konuşmaları sebebiyle gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
“İŞKENCEDEN DOLAYI YÜRÜYEMEZ HALDEYDİM”
DW’ye konuşan Kürt siyasetçi Halil İbrahim Baran, “Ben bir siyasi partinin genel başkanıyım. 12 gün boyunca işkence gördüm ve dışarıya sesimi duyuramadım. Polis gözetiminde avukatımla görüştürdüler ve ben işkenceden dolayı yürüyemez haldeydim. Mahkemede elimi göğsüme bastırdım. Şuradan kemiğim çıktı. Çünkü 12 kaburgam kırılmıştı ve hakim bunu görmesine rağmen, ‘ölmek üzereyim beni doktora götürün’ dememe rağmen ilgilenmedi ve beni cezaevine gönderdi” dedi.
35 gün sonra doktora görünebildiğini söyleyen Halil İbrahim Baran, tahliye olduktan sonra Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na başvurarak rapor aldı. Savcılığın takipsizlik kararı vermesi üzerine avukatı dosyasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmeden AYM, Baran’a 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine ve yeniden soruşturma yapılmasına karar verdi.
İŞKENCE BAŞVURUSUNDAN SONRA HAKKINDA 8 SORUŞTURMA AÇILDI
Gözaltında kaldığı süre içerisinde başka olaylara da tanık olduğunu ifade eden Halil İbrahim Baran, “AKP Grup Başkanvekili çıplak aramanın olmadığını söylüyor ama bırakın çıplak aramayı tecavüz var. Cob tecavüzü var ve şahit oluyorsunuz” ifadelerini kullandı. Baran işkence başvurusu yaptıktan sonra hakkında 8 soruşturma açıldığını ve ailesinin tehdit edildiğini de sözlerine ekledi.
"12 gün işkence gördüm, 10-12 kaburgam kırıldı. Hâkim buna rağmen beni doktor yerine cezaevine gönderdi" pic.twitter.com/ITsWRYFl5M
— ibrahim halil baran ☀️ (@ixbaran) February 23, 2021
Halil İbrahim Baran, cezaevindeyken mahkemeye sunduğu 36 sayfalık dilekçesinin işkenceyle ilgili olan 6 sayfasını Twitter hesabından paylaştı.


Cihadistlere silah satan Heysem Topalca kimliği değiştirilerek Konya’ya yerleştirildi


Numan Kurtulmuş’un adamına 51 milyon liralık kıyak


AKP İzmir Kongresinden sonra korona olduğunu açıkladı
Popular
-
BOLD ÖZEL1 gün önce
‘Hayalet komutan’ Heysem Topalca Susurlukvari kazaya kurban gitti
-
Dünya2 gün önce
Son 4 yılda 219 hamile ve bebekli anneye keyfi gözaltı ve tutuklama
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
Nusret Dede’ye ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdiler ama kalp ilacını vermiyorlar
-
Medya2 gün önce
‘Fetö uzmanı’ Aytunç Erkin Türkiye uzmanı bekar Nicholas Danforth’un eşini CIA ajanı yaptı
-
Dünya2 gün önce
Dünya Kupası 6.500 göçmen işçinin cansız bedeni üzerinde oynanacak
-
Dünya2 gün önce
Uluslararası seyahatlerde ‘dijital seyahat kartı’ zorunluluğu
-
Dünya2 gün önce
Can kaybı 500 bini geçti: Süper güç Kovid-19’la mücadelede neden başarısız oldu?
-
Gündem2 gün önce
Aşıda belgeli vurgun ! Bedavaya getirdikleri aşıyı devlete milyonlarca dolara sattılar