Amerika Federal Araştırma Bürosu (FBI), Apple’dan Amerikan deniz üssünde silahlı saldırı düzenleyen kişiye ait iki telefonda bulunan verileri istedi. Apple ile FBI arasındaki “veri gizliliği” sorunu yeniden gündeme geldi.
BOLD – FBI, Apple’dan, geçen ay Florida’daki Pensacola donanma hava üssünde meydana gelen 3 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıda zanlıya ait iki iPhone’ndaki bilgileri istedi.
FBI’ın Genel Danışmanı Dana Boente’nin Apple’a gönderdiği mektupta, federal araştırmacıların saldırının zanlısı Suudi Hava Kuvvetlerine bağlı 21 yaşındaki Teğmen Muhammed Şamran’ın telefonlarına erişim sağlanamadığını, çünkü telefonların ölen saldırgan Şamran tarafından kilitlendiğini ve şifrelendiğini belirtti.
FBI, bu davada Apple’ın kullanıcı gizliliği ve siber güvenlik nedeniyle şiddetle karşı çıktığı gibi firmadan cihazlarında bir arka kapı açmasını istemediğini, bunu yerine hükümetin iki telefonda olan verileri talep ettiğini belirtti.
Suudi asker eğitim aldığı Donanma Hava İstasyonu Pensacola’da düzenlediği silahlı saldırıda 3 kişiyi öldürmüştü.
APPLE, KULLANICI GİZLİLİĞİNİ GEREKÇE GÖSTERDİ
Apple yaptığı açıklamada “FBI’dan gelen talep karşılığında, Pensacola davasıyla ilgili tüm verileri ‘sınırlarımızın el verdiği’ derecede kendileriyle paylaşmaya hazırız” denildi.
Açıklamada, mahkeme kararı ile bulut sistemindeki bilgilerin güvenlik güçleriyle paylaşabileceği, kullanıcıların telefonlarına yüklediği verilere ise Apple’ın da erişiminin olmadığı aktarıldı.
Apple, iPhone’un kendi hafızasındaki bilgilere erişim sağlamak için sistemde ‘arka kapı’ oluşturmaları gerektiğine işaret ederek, bunun da kullanıcı gizliliği ve siber güvenlik için tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini savundu.
FBI-APPLE GERİLİMİ
Apple’ın 2014’te telefonlara şifreleme sistemi getirmesi, dijital verilere erişim isteyen FBI ile arasında tartışmalara neden olmuş, FBI Apple’ı ‘suçlulara güvenli bir alan açmakla’ eleştirmişti.
Özellikle, Aralık 2015’te Kaliforniya San Bernardino’da düzenlenen 14 kişinin öldüğü, 18 kişinin de yaralandığı silahlı terör saldırısı sonrası FBI, güvenlik güçleri tarafından öldürülen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’a Apple üzerinden erişim sağlama talebi ülkede tartışma başlatmıştı.
FBI, Apple’dan söz konusu iPhone’un şifresinin kırılmasıyla ilgili yardım talep etmiş, Apple bu eylemin dünya genelindeki bütün iPhone telefonları ve kullanıcıları için gizlilik haklarının ihlali anlamına geleceği gerekçesiyle talebi reddetmişti.
Apple’ın üst yöneticisi Tim Cook, “iPhone’a erişim için kurulacak arka kapı sisteminin bir kez kullanılacağı öneriliyor ama bu doğru değil. Eğer bu bir kez kurulursa, birçok cihazda tekrar tekrar kullanılabilir.” diyerek, endişelerini paylaşmıştı.