Dünya
İran, uçağın füze ile düşürüldüğü haberini reddetti: İran’a yönelik psikolojik bir savaş


Tahran, Ukrayna Havayolları uçağının İran füzesiyle düşürüldüğü haberlerini yalanladı, bunu “İran’a yönelik psikolojik bir savaş” olarak niteledi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, uçağın füze ile düşürüldüğünü belirtmiş, New York Times gazetesi de buna ilişkin görüntüleri yayınlamıştı.
BOLD – Tahran, Ukrayna Havayolları uçağının İran füzesiyle vurulduğu haberlerini “psikolojik savaş” diye niteleyerek yalanladı. İran Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Uçağın füzeyle vurulduğuna dair haberler hiçbir şekilde doğru olamaz” denildi.
Düşen uçaktaki mürettebat dahil yolcuların tamamı hayatını kaybetmişti. Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna (mürettebat dahil), 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı toplam 176 kişi bulunuyordu.
Ukrayna’da uçağın düşmesi nedeniyle bir gün ulusal yas ilan edildi.
Tahran yönetimi, kara kutulardaki bilgilerin çözümlenmesinin 1-2 ay süreceğini kazanın nedenlerinin tam olarak ortaya çıkarılmasınınsa 2 seneyi bulabileceğini açıkladı.
ALEV ALDI, DÖNMEYE ÇALIŞIRKEN DÜŞTÜ
İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei, “Tüm çıkan haberler İran’a karşı yürütülen psikolojik savaşın bir parçası. Uçakta vatandaşı olan tüm ülkeler temsilcilerini buraya gönderebilir ve Boeing firmasını da kara kutu incelemelerine katılmak üzere temsilci göndermeye çağırıyoruz” dedi.
İranlı yetkililer daha önce de uçağın havadayken alev aldığını ve geri dönmeye çalışırken yere çakıldığını açıklamıştı.
İLK BULGULAR ABD’YE GÖNDERİLDİ
İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, “Havalimanı bölgesinden ayrılmak için önce batıya dönen uçak, sorun çıkması üzerine sağa döndü ve havalimanına geri gelmeye çalışırken düştü” dedi.
Abidzade, görgü tanıklarının uçağın alev aldığını gördüğünü ve pilotun havalimanına dönmeye çalışmadan önce acil durum çağrısı yapmadığını söyledi.
Ali Abidzade, ilk bulgularını Ukrayna ve Boeing’in merkezinin bulunduğu ABD’ye gönderdiklerini açıkladı. Bu bilgilerin İsveç ve Kanada’yla da paylaşıldığı açıklandı.
NYT: VİDEONUN DOĞRULUĞUNU KANITLADIK
New York Times gazetesi, yayınladığı 19 saniyelik videonun, yolcu uçağının füzeyle vurulup düşürüldüğünü gösterdiğini ve videonun doğruluğunu kanıtladıklarını duyurdu.
Gazete videodaki görselleri ve ses özelliklerini söz konusu bölge ve uydu görüntüleri ile karşılaştırarak, videoların olay anını gösterdiği sonucuna ulaştıklarını aktardı.
NEWSWEEK: TOR M1 TARAFINDAN VURULDU
ABD’li Newsweek dergisine konuşan üç yetkili, uçağın Rusya yapımı Tor-M1 hava savunma sistemi tarafından muhtemelen yanlışlıkla hedef alındığını söyledi.
Dergi haberini; ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliye, üst düzey bir ABD’li istihbarat yetkilisine ve Irak istihbaratından bir yetkiliye dayandırdı.
Uçak, ABD’nin Irak’taki iki Amerikan üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düşmüştü. Uçağın düştüğü yerden olay sonrası paylaşılan görüntülerde uçağın paramparça olduğu görülüyordu.
UÇAK, İRAN RADARLARI TARAFINDAN İZLENİYORDU
ABD’li yetkililer de uydu verilerinin incelenmesinin ardından büyük ihtimalle uçağın uçaksavar füzesiyle vurularak düşürüldüğü sonucuna vardıklarını belirtmiş, uçağın yanlışlıkla düşürüldüğü kanısında olduklarını ifade etmişti. Yetkililer Boeing 737-800 tipi uçağın İran radarları tarafından izlendiğini söylemişti.
Yetkililer, iki adet karadan havaya füzenin ısı izleri tespit edildiği sırada, uçağın Tahran üzerinde 2 dakika süreyle havada olduğunu, ardından da patlamanın gerçekleştiğini belirtti.
İNGİLTERE DE FÜZE İDDİASINI DESTEKLEDİ
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da uçağın İran’a ait karadan havaya füzeyle vurulduğuna ilişkin kanıt olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı da kasıt olmayabileceğini vurguladı.
Bu arada İngiltere uçağın İran füzeleri tarafından vurulmuş olması ihtimali ve bölgede artan tansiyon nedeniyle, vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere vatandaşlarının İran’a seyahat etmemesini tavsiye ettiklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ayrıca İran’a giden ya da İran’dan kalkan uçaklara binmemeleri tavsiyesinde de bulunuyoruz” dendi ve düşen uçakla ilgili acilen tam kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
AB’DEN İRAN’A ÇAĞRI
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Tahran’da düşen Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağına ilişkin “açık ve detaylı” soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.
Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Michel, hayatını kaybedenlerin yakınlarının ne olup ne bittiğini bilme hakkına sahip olduğunu kaydetti.
I support call of President @ZelenskyyUa and Prime Ministers @JustinTrudeau @BorisJohnson for open & thorough investigation into #UkrainianPlaneCrash
When families lose loved ones they deserve to know what happened.
Our thoughts are with the families & friends of the victims.
— Charles Michel (@eucopresident) January 9, 2020
Michel, “Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun düşen Ukrayna uçağına ilişkin açık ve detaylı soruşturma çağrılarını destekliyorum.” ifadesini kullandı.


İlginizi Çekebilir
-
Johnson, İngiltere’de görevdeyken yasalara uymadığı için cezalandırılan ilk başbakan oldu
-
Türkiye’ye Rusya-Ukrayna savaşı konusunda ‘tarafını seç’ baskısı artıyor
-
Kanada, Türkiye’ye vermediği insansız hava aracı kameralarını Ukrayna’ya verecek
-
Blinken’dan üye ülkelere güvence: NATO topraklarının her karışını savunuruz
-
Batının Rusya’ya açıkladığı yaptırımlar etkisiz kaldı
-
Putin, Rus ordusuna Ukrayna’nın doğusuna girme talimatı verdi: BM acil toplandı


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’da 100’den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının doğrulanmasının ardından acil toplantı kararı aldı.
BOLD – Örgüt, yaz aylarında festivaller ve partiler arttıkça virüsün Avrupa’da yayılmasının hızlanabileceği konusunda uyarıyor.
Almanya, maymun çiçeği virüsünü Avrupa’da şimdiye kadarki en büyük salgın olarak tanımladı.
HASTALIĞA KARŞI ÇİÇEK AŞILARI YÜZDE 85 ETKİLİ
DSÖ verileri, çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor.
Tarihte ilk olarak 1958’de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kayıtlara geçti.
Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika’nın dışında ilk olarak 2003’te ABD’de yayıldı.
Daha sonra 2018’de İngiltere ve İsrail, 2019’da Singapur ve 2021’de ABD’de, Afrika’ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.
Şimdiye kadar en çok Afrika’da etkili olan virüs, 2017’de Nijerya’da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3’ü hayatını kaybetti.
VÜCUTTA YÜKSEK ATAŞ VE KAŞINTILI KABARCIKLAR
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.


Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’in Ukrayna savaşı sonrası Putin ile dostluğunu ve Rus şirketlerindeki yöneticiliğini sonlandırmaması imtiyazlarını kaybetmesine neden oldu. Federal Meclis Komisyonu, Schröder’ün ofis personeli, seyahat giderleri ve şoförünün masraflarının artık karşılanmayacağını bildirdi.
BOLD – Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder, Rusya ile ilişkileri nedeniyle emekli başbakanlıktan doğan imtiyazlarının bir kısmını kaybetti.
1998-2005 yıllarında iki dönem başbakanlık yapan Sosyal Demokrat Parti’li Schröder’in sahip olduğu imtiyazlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Putin ile yakın dostluğu ve Rus şirketlerindeki yöneticilik görevleri nedeniyle yoğun tartışmalara neden olmuştu.
Federal Meclis Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen bir yönetmelik değişikliğiyle, eski başbakan Schröder’in, başbakanlık ve vekillikten doğan emeklilik maaşı ve koruma polisi hakkı hariç bütün imtiyazları kaldırıldı.
OFİS PERSONELİ, SEYAHAT GİDERLERİ VE ŞOFÖR HAKKINI KAYBETTİ
Schröder’in emekli başbakan olarak Almanya Federal Meclisi‘nde bir ofisi ve beş personeli bulunuyordu. Personel maaşı ve seyahat giderleri için 2016’dan beri Schröder’in yıllık gideri sadece bu kalemde 419 bin ile 557 bin euro arasında oldu. İmtiyazların kaldırılmasıyla Schröder ofis personeli, seyahat giderleri ve şoför hakkını kaybetmiş oldu.
EKİBİ GÖREVİ BIRAKMIŞTI
Alman DW’nin haberine göre aralarında yıllardır ona eşlik eden ofis yöneticisinin de bulunduğu ekibi, Mart ayında kamuoyunda ayyuka çıkan sert eleştiri ve tartışmalar üzerine görevi fiilen bırakmış, mecliste başka bölümlere kaydırılmak üzere başvuruda bulunmuştu.
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş üzerine Almanya ve Avrupa’daki siyasilerin neredeyse tamamı Moskova ve Putin ile arasına mesafe koyarken veya geçmişteki yakınlığı nedeniyle özeleştiride bulunurken, Schröder ısrarla bugüne kadar Putin’i savunmayı sürdürdü.
PUTİN’İ ZİYARETİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
78 yaşında olan Gerhard Schröder’in Mart ayı ortasında kendi inisiyatifiyle Moskova’ya gitmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşüp Ukrayna savaşını sonlandırabileceğine inanması, “gerçeklikten kopuşu konusunda son nokta” olarak yorumlandı.
SCHRÖİDER NE KADAR KAZANIYOR ?
2005’teki genel seçimleri partisi SPD kaybettikten hemen sonra Rus enerji sektörüne transfer olan Gerhard Schröder, o zamandan beri Rus kamu devi Rosneft’in Denetleme Kurulu Başkanlığı görevi ile Rusya ve Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden bağlayan doğal gaz boru hatlarını inşa eden Nord Stream şirketinin Hissedarlar Komitesi Başkanlığı görevlerini yürütüyor. Rus gazetesi Kommersant’ın bildirdiğine göre Schröder sadece Rosneft’ten yılda 600 bin euro para kazanıyor.
Schröder, Nord Stream projesini, başbakanlığı döneminde Rusya lideri Putin ile ortaklaşa hayata geçirmişti. Zaten asıl tepki yaratan da, oluşumunda başbakan olarak yer aldığı bir projenin, siyasi hayatından hemen sonra yönetiminde görevler alması oldu.
Hannoversche Allgemeine gazetesinin bir haberine göre, eski başbakan Schröder, federal başbakanlık görevinden aylık 7 bin 62 euro emekli maaşı alıyor. Buna, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı ve milletvekilliğinden kaynaklanan ilave emekli maaşı da ekleniyor.
Schröder’e bir darbe de bugün Avrupa Parlamentosu’ndan geldi. AP’deki vekillerin çoğunluğunun desteğiyle kabul edilen bir tasarı ile eski Almanya başbakanının da oligarkların bulunduğu yaptırım uygulanan kişiler listesine alınması talep edildi. Rus şirketlerindeki görevlerini bırakarak bunu engellemenin Schröder’in elinde olduğu vurgulandı.
Kabinede revizyon iddiası: Erdoğan, Soylu ve Bozdağ hariç bütün bakanları değiştirecek


Türk yetkililer, üst düzey devlet görevlilerinin kaçmasına yardım ettiği Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesi için uğraşıyor. Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesiyle ilgili itirazı görüşen Linz Yüksek Eyalet Mahkemesi, “ABD veya Türkiye’ye iadesine ile ilgili karar Adalet Bakanlığı’nındır” dedi.
BOLD – Türkiye’de kara para aklama suçundan aranması olan SBK Holdingin kurucusu Sezgin Baran Korkmaz, kaçtığı Avusturya’da tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sedat Peker’in iddialarına göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Korkmaz’a hakkındaki soruşturma hakkında önceden bilgi vererek yurtdışına kaçmasına olanak sağladı.
Peker ayrıca Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi Başkanı Esat Toklu’nun ve diğer yargı üyelerinin Sezgin Baran Korkmaz’a ait lüks bir otelde bedava konakladığını öne sürdü.
Türk makamlar, devlet görevlilerinin kaçmasına yardım ettiği iddia edilen Korkmaz’ın iadesi için çaba sarf ediyor.
ABD DE İSTİYOR
ABD’nin üç ayrı suçtan arama kararı çıkartıp geçen yıl Avusturya’da yakalattığı Sezgin Baran Korkmaz davası, bugün Avusturya’nın Linz Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Sezgin Baran Korkmaz, avukatları, eşi ve bazı yakınları ile Linz Eyalet Mahkemesi Başsavcısı’nın katıldığı duruşmada, ‘çok farklı’ bir karar çıktı.
Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre Wels Mahkemesi’nin mart ayı ortalarında verdiği kararı bozan Linz Eyalet Mahkemesi, “Bu bir iade davasıdır ve dosyanın içeriğini girilmeden karar verilmesi gerekirdi. Wels Mahkemesi’nin ABD’nin iade talepleri ile ilgili uygunluk denetimi yapması hukuka uygun değildir. Doğrudan dosyanın iade ilgili karar verilmek üzere Avusturya Adalet Bakanlığı’na iletilmesi gerekir” hükmünü getirdi. Dosya, Bosnalı Adalet Bakanı Alma Zadic’in önüne geliyor.
Wels Mahkemesi’nin, ‘evrakta sahtecilik’ veya ‘dolandırıcılık’ gibi suçlardan iadesine, ‘kara para aklamadan ise delil yetersizliğine’ ilişkin hükmü de üst mahkemenin ‘Esasa girilmemeliydi’ yorumu ile kaldırılmış oldu. Böylece, dava tamamen siyasilerin karar vereceği bir hâl aldı.
Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Adalet Bakanı Alma Zadic karar verecek.
ARTIK SİYASET KONUŞACAK
Bugün Avusturya’ya gelerek, Viyanalı avukatlarla birlikte duruşmaya katılan Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, kararı değerlendirdi.
Dülger, “Biz hukuki bir karar bekliyorduk. Ancak bu durum da bizim açımızdan iyi. Şimdi artık siyasi bir karar verilecek. Türkiye’nin kararı daha önce kesinleşmişti. İstinaf duruşmasının sonucunda dosya Avusturya Adalet Bakanlığı’na gidecek ve iadeyle ilgili sözü artık orası söyleyecek” diye konuştu.
Sezgin Baran Korkmaz’ın dosyası, bugünkü kararın yazılmasının ardından Viyana’daki Adalet Bakanlığı’na gönderilecek.


Kılıçdaroğlu: Ülke elden gidiyor, birlikte mücadele etmek zorundayız


Gardiyanlar “suç örgütü kurma” iddiasıyla gözaltına alındı


Bankalara borç bir haftada 132 milyar lira arttı
Öne Çıkanlar
-
Gündem2 days önce
Şanlıurfa’da da kız öğrencilere operasyon: 7 kişi tutuklandı
-
BOLD ÖZEL1 day önce
Adli Tıp, 4. evre kanser hastası Ahmet Zeki Özkan’ın tahliye talebini yine reddetti
-
Gündem6 hours önce
Tutuklu yakınlarına yardım yapan 15 KHK’lı tutuklandı
-
BOLD ÖZEL1 day önce
4 aylık hamile Ayşe Karaduran tutuklandı
-
Gündem1 day önce
Konya’da 20 yıllık AKP’liden Binali Yıldırım’ı şok eden çıkış: Vallahi millet perişan
-
Medya1 day önce
Habere sinirlenen Selçuk Tepeli su dolu kupayı kameraya fırlattı
-
Gündem12 hours önce
Alparslan Kuytul’un cezaevinden ses kaydı yayınlandı: ‘Ankara’dan özel bir talimat verildi’ dediler
-
Gündem1 day önce
Antrenör, rakibine elenen genç kadın tekvandocuya tokat attı