Ekonomi
Altını yastık altından çıkaramayan hükumet ithalata yöneldi: Yurt dışından 5 kilo…


Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması kampanyalarının başarılı olmadı. Altın fiyatlarındaki artış hükumeti yeni karar almaya itti. Resmi Gazete’de yer alan karar gereği artık yurt dışından gelenler beraberlerinde 5 kilogram işlenmemiş altın getirebilecek.
BOLD – Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yapılan düzenlemeye göre yurt dışından gelenler en fazla beş kilogram ağırlığında işlenmemiş altını yurda sokabilecek. Bu hamle ile yurt içinde altın varlığı arttırılarak son zamanlarda artan altı fiyatlarının dizginlenmesi hedefleniyor.
YOLCULAR ALTINI ÜLKEYE RAHATÇA SOKABİLECEK
Sozcu.com.tr’nin aldığı bilgilere göre önceden yurda sokulacak işlenmemiş altın için herhangi bir limit bulunmuyordu fakat prosedür olarak bu altını Türkiye’ye sokmak oldukça zordu. Şimdi yapılan düzenleme ile birlikte İstanbul Havalimanı’nda bir ekip belirlenecek ve yanında taşıdığı işlenmemiş altın 5 kilogramı aşmayan yolcular ülkeye rahatça giriş yapabilecekler.
VATANDAŞ ALTINLARINI YASTIK ALTINDAN ÇIKARMADI
Ayrıca yeni yapılan düzenlemeye göre dahilde işleme rejimi kararı kapsamında gerçekleştirilenler dahil olmak üzere kıymetli madenlerin ithalatının yalnızca Merkez Bankası ile Kıymetli Maden Borsası üyesi şirketler tarafından yapılabileceğine hükmedildi. Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma projesinin istendiği gibi ilerlemediğini ifade ederken, “Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırılma girişimi çok başarılı olmadı. Buna yönelik bir hamle olarak yorumlanabilir” diye konuştu.
SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK
Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ise “Bu kararı uzun zamandır bekliyorduk, karar ile Türk mücevher sektörünün ihracatta ivme kazanacağı ortam hazır hale geldi. Kararın harfiyen uygulanabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Birlik olarak bu kararı, tüm dünyaya duyurmaya başlıyoruz. İnanıyoruz ki bu karar hem ihracata katkı sağlayacak hem de yanında 5 kg altınla gelen yolcular diğer sektörlerin de gelişmesine katkı yapacak” dedi.
Tutuklu bir annenin yürek parçalayan hikayesini tutuklu eşi yazdı
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Kısa çalışma ödeneği sona eriyor: Milyonlarca işçi işsiz kalmanın eşiğinde
-
Türkiye’den Arabistan’a ihracat yüzde 98 azaldı
-
Devlette tasarruf lafta kaldı: İktidar ilk iki ayda bütçeyi deldi
-
Bir yıllık pandemi sürecinden patronlar ve iktidar kârlı çıktı
-
AİHM’den hükumete Bylock soruları
-
AİHM Hizmet Hareketi gönüllülerinin yargılandığı 4 davada daha Türkiye’den savunma istedi


Anadolu Ajansı’nın servis ettiği çiftçinin elinde kalan patates, soğan ve çeltik rakamlarının yanlış olduğu ortaya çıktı. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Haberdeki verilerin tamamı yanlış. Doğrusu şöyle olacak. Patates 300 bin ton, soğan 50 bin ton, çeltik 50 bin ton” dedi.
BOLD – Devletin resmi ajansı AA, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan ve 750 bin ton çeltiği satın alacağını haber yaptı.
TMO’nun çiftçiden satın alacağı ürünlerin yurttaşa ücretsiz dağıtılacağı belirtildi.
Tarım haberleri yazan gazeteci Ali Ekber Yıldırım, rakamların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Türkiye’de toplamda 900 bin ton çeltik üretimi yapıldığını kaydeden Yıldırım, “Çiftçinin elinde nasıl 750 bin ton olur?” diye sordu.
Bu nasıl habercilik?
📌TMO’nun alacağı patates, soğan ve çeltikle ilgili Anadolu Ajansı bir haber geçti.
📌Haberdeki verilerin tamamı yanlış.
📌Gazete, tv, internet siteleri sorgulamadan haberi aynen yayınladı.
📌 Ürünlerle ilgili doğru veriler şöyle:👇👇 @farukbildirici pic.twitter.com/UzZre4Cv5o
— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) April 10, 2021
“128 milyar dolar nerede?” afişine Erdoğan’a hakaretten soruşturma


19 yıllık iktidarı döneminde TÜPRAŞ, Türk Telekom’un aralarında bulunduğu birçok kuruluşu satan AKP hükumeti, kamu arazilerinin satışında gaza bastı. Geçen hafta Muğla ve Aydın’daki koyları özelleştirmeye çıkaran AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu hafta da mülkiyeti Türk Şeker’e ve Maliye’ye ait arazileri satış listesine koydu.
BOLD – Geçen hafta 12 şehirdeki kamu arazilerini özelleştirmeye açan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 9 şehirde devlete ait arsaların satışına onay verdi.
Şeker fabrikalarını özelleştiren AKP hükumeti, şimdi de mülkiyeti Türkşeker adına kayıtlı arsaları parsel parsel satmaya başladı. Eskişehir Beylikova ve Çifteler, Karaman ve Sivas merkez ilçelerindeki parsellere ilişkin imar planı değişiklikleri onaylandı. Türk Şeker’e ait bu arsalara otopark, ticaret alanı ve konut yapılacak.
Erdoğan, mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı Şanlıurfa-Karaköprü, Ankara-Çankaya, Muğla-Bodrum, Eskişehir-Odunpazarı ilçelerindeki parsellere ilişkin imar planı değişiklikleri de onayladı. Buralara da konut, sağlık tesisi, ortaokul ve anaokulu yapılacağı kararlarda yer aldı.
SÜMER HOLDİNG’İN MALLARINDAN 30,4 MİLYON LİRA GELİR
Resmi Gazetede yayımlanan kararlarda Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Sümer Holding AŞ adına kayıtlı gayrimenkullerin satışı onaylandı. Aydın’ın Didim ilçesindeki taşınmaz 13 milyon lira bedelle en yüksek teklifi veren Türk Metal Sendikasına satışı uygun bulundu.
Yine Sümer Holding’e ait olan Kayseri’nin Kocasinan’daki taşınmazın 17 milyon 400 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren Feyfer İnşaat Nakliyat Hafriyat Petrol Ürünleri Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Bulutbey İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Demirok Yapı Elektronik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Ortak Girişim Grubuna satılmasına karar verildi.


Koronavirüsle derinleşen ekonomik krizin etkisiyle işsiz sayısı 12 milyonu geçerken işsizlik maaşı alanların sayısı ise azaldı. Yıl başından bu yana işten çıkarıldığı için işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 194 bin 369 oldu. Bu başvurular arasında yalnızca 57 bin 898 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı.
BOLD – Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR), mart ayına ilişkin istatistiklerine göre işsiz sayısı artmasına rağmen işsizlik maaşı alanların sayısında düşüş yaşandı. İşsiz kalanlar için oluşturulan İşsizlik Fonunun varlıklarının toplamı 103 milyar lirayı buluyor.
Salgın nedeniyle geçen yıl 17 Nisan’da işten çıkarma yasakları başladı. İşveren, küçülmeye gitme veya Kod-29 bahanesi ile işçi sözleşmelerini sonlandırdı. Salgın döneminde işsizlik maaşına başvuranların sayısının azaldığı gibi başvuranlar arasında işsizlik maaşından faydalananların sayısı da azalıyor.
İŞSİZ SAYISI 12 MİLYONU GEÇTİ
Yıl başından bu yana işten çıkarıldığı için işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 194 bin 369 oldu. Ancak bu başvurular arasında yalnızca 57 bin 898 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı. Böylece işsizlik ödeneğine başvuran her 100 kişiden 30’u ödeneği alamaya hak kazanmış oldu. Geçen yıl aynı dönemde işsizlik ödeneğine başvuran her 100 kişiden 55’i ödenekten faydalanmıştı. 2021 yılında alınabilecek en düşük işsizlik maaşı bin 420 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 2 bin 840 lira. DİSK-Ar’ın son yayımladığı rapora göre Kovid-19 etkisiyle yaşanan iş kaybı ve işsiz sayısı 12 milyon 115 bin. Salgın döneminde 177 bin kişi Kod-29 ile işten atıldı. Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alamıyor. Ayrıca Kod-29 bahanesi ile işten çıkarılan işçiler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan verilen işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor.
İŞSİZLERİN İŞ BULMA UMUDUNU YOK
İŞKUR verileri pazartesi günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan İşgücü İstatistikleri’nin de öncü verisi niteliğinde. İŞKUR’a kayıtlı işsiz ve açık iş sayısındaki azalma devam ediyor. İşsizler iş aramaktan umudunu keserken, işverenler de artık işçi aramıyor. İŞKUR verilerine göre ocak- mart döneminde özel ve kamuya ait toplam 349 bin 299 açık iş bulunuyor. 2020’nin aynı döneminde açık iş sayısı 503 bin 51’di. Açık iş sayısı bir yılda yüzde 44 oranında azaldı. Mart ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre yüzde 7 azalış göstererek 2 milyon 663 bin 916 kişi oldu. Kayıtlı işsiz sayısı ise yüzde 37,95 oranında geriledi.
Gözaltındaki amiral Sadi Ünsal’ın eşi: Olayı işkenceye çevirdiler ölmelerini mi istiyorlar?


Yatak bulamayan hastalar ölürken bakanlıktan iş insanına özel ambulans uçak servisi


Türkiye, Ukrayna ile stratejik ortaklığı daha da tahkim etti


Sedat Peker’in eşi: Kızımın odasına silahla girdiler özel harekat polisi eğitilmeli
Popular
-
Gündem1 gün önce
Kumpas dedikleri Balyoz davasının kapağını yeniden açıyorlar
-
Gündem17 saat önce
Sedat Peker’i öven TRT spikeri Ersoy Dede’nin zor anları
-
Gündem13 saat önce
Hocası Ali Ünal’ın koğuş arkadaşı öğretmen: İsterseniz asın ölümden mi korkacağım?
-
Gündem11 saat önce
Sedat Peker’in eşi: Kızımın odasına silahla girdiler özel harekat polisi eğitilmeli
-
Dünya2 gün önce
İtalya Başbakanı Draghi’den ‘diktatör Erdoğan’ ile iş birliği açıklaması!
-
Gündem1 gün önce
Sedat Peker’in paketlenmesi için Interpol devrede
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
Bir aylık hamile akademisyen Emel Top Bayraktar tutuklandı
-
Dünya1 gün önce
ABD savaş gemilerine izin sonrası Rusya Türkiye uçuşlarını durdurdu