Medya
26 tutuklu gazetecinin adı ilk kez kayda geçirildi


Türkiye’de yaklaşık 160 civarında gazetecinin tutuklu olduğu biliniyor. Adı hiçbir listede bulunmayan birçok yerel gazeteci de 4 yıldır hapiste. Zaman Gazetesinin Anadolu’daki temsilcileri ile Cihan Haber Ajansı tutuklu muhabirleri ilk kez kayda geçirildi.
BOLD – Kapatılan Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı’nın Türkiye’nin neredeyse hemen her ilinde bir temsilcisi, muhabiri bulunuyordu. 15 Temmuz’dan sonra onlar da sadece Zaman ve Cihan çalışanı oldukları için tutuklandılar ve ‘örgüt üyesi’ oldukları gerekçesiyle yargılandılar. Tutuklu yerel gazetecilerden bazıları, zaman zaman mesai arkadaşları tarafından hatırlandı. Ama tutuklu olduğu dahi bilinmeyen, unutulan birçok isim de vardı.
Sosyal medya platformu Ingo Media Initiative, Zaman Gazetesinin tutuklu temsilcileri ve Cihan Haber Ajansı tutuklu muhabirleriyle ilgili bir video hazırladı. 3 Mayıs 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Günün’de Twitter’dan yayınlanan videoya göre, Anadolu’nun çeşitli hapislerinde sadece Zaman grubu çatısı altında çalışan 26 yerel gazeteci bulunuyor. O isimler şöyle:
Mehmet Ariaslan (Amasya), Şükrü Tunçdemir (Antalya), Yusuf İpek (Aydın), Faruk Akgün (Balıkesir), Haydar Tatlı (Bayburt), Ahmet Kuzuoğlu (Bilecik), Emrullah Sarı (Bolu), Nazif Koz (Çanakkale), Öner Erek (Çorum), Adem Yaşar (Çorlu), Beytullah Özdemir (Düzce), Erdal Erçıktı (Ege), Mehmet Özbek (Edirne), M. Şahin Fidan, Ziya Tek (İzmir), Abdülkadir Akyel (Edirne), Recai Özkaynak, Fahri Öztoprak (Erzurum), Mustafa Bektaş (Kocaeli), Necati Bulut (İstanbul), Murat Şimşek (Şanlıurfa), Mevlüt Öztaş (Uşak), Fikret Altıalay (Sakarya), Muhyettin Avcı (Samsun), Sebahattin Gürbüz (Yalova), Abdülhamit Çalış, Mesut Mercan (Afyon) ve Abdullah Özyurt (Adana)… Videoda ismi bulunan Öner Erek tahliye edildi.
Biz sana kısaca TEMSİLCİ diyorduk;
GAZETE TEMSİLCİSİ..
İl il, ilçe ilçe, ülkemin en tenha yerlerinin habere konu olan tüm sorunlarının
TEMSİLCİSİ..Ama şimdi sen bir süreliğine
Yoksun-Rehinsin-Mahpussun..
Ama şunu bilki TEMSİLCİM
Sen hep;
KALBİMİZDESİN
DUALARIMIZDASIN.. pic.twitter.com/D5va0QWOoG— INGO MEDIA INITIATIVE (@IngoMedia) May 1, 2020
İKİ KEZ TUTUKLANAN GAZETECİ: ABDULLAH ÖZYURT
Öte yandan sürgün gazeteci, Zaman’ın Adana temsilcilerinden Bilal Öğütçü, mesai arkadaşı Abdullah Özyurt ile ilgili bir portre yazdı. 15 Temmuz’dan dört gün sonra, evinin kapısı kırılarak tutuklanan Abdullah Özyurt da Adana’da gazetecilik yapıyordu. Yaklaşık iki yıl hapis yattıktan sonra 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılıp tahliye edilmişti. Çıkar çıkmaz ailesinin geçimini sağlamak için pazarcılık yapmaya başlamıştı. Hatay Cezaevinde birlikte kaldığı koğuş arkadaşı gazeteci Aytekin Gezici’yi çıktıktan sonra da yalnız bırakmamıştı. Ona sürekli sevdiği kitapları alıp götürüyor, ziyaretlerini aksatmıyordu. Abdullah Özyurt 6 ay önce pazar tezgahını kapatıp evine dönerken ‘yeniden yapılanma’ adı altında tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. Halen Adana Kürkçüler Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
Basın camiasının en naif ve beyefendi gazetecilerinden biri olan Abdullah Özyurt’u, 7 yıl birlikte çalıştıkları Bilal Öğütçü, Kronos’taki yazısında şöyle anlattı:
Hataylıdır Abdullah. Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde öğrenci iken merak salmış, kısa zamanda başarı kazanmış bir muhabirdir. Zaman muhabiri memleketi Hatay’da ayak basmadık bir karış toprak bırakmamıştır. Savaştan çok önce de Suriye sınırında haber kovalamış, haber kokusunu aldığı her duyumun peşinden koşturmuştur. O haberler zaman zaman hayati riskler barındırsa bile. 2000’li yıllarda yine bir haber için yoldayken motosikletle ciddi bir kaza geçirmiştir. Ve o kazanın kalıcı izleri vardır hala üzerinde. Aylarca hastanede bakım ve birkaç ameliyat… Ancak bacağında ve kolunda platinlerle toparlanabilmiştir. Ve daha sakin bir hayata mecbur kaldığı için Adana Haber Merkezi…


Abullah Özyurt, tutuklanmadan önce çocuklarıyla birlikte.
Ben de haberlerinden tanıdığım Abdullah Özyurt ile 2009 Ağustos’unda Adana Bölge Temsilciliğim sırasında yakın çalışma fırsatı buldum. Yaklaşık 7 yıl birlikte çalıştık. Sağduyusu, olayları farklı bir bakış açısı ve somut verilerle değerlendirme tarzı çok etkileyiciydi. Diğer yandan insani yönü çok gelişkindi. Nerede kimin yardıma ihtiyacı varsa elindekini onunla paylaşmaktan geri durmazdı. Son derece de eli açık bir insandı… Sonra dava sonuçlandı ve Abdullah Özyurt, sadece ve sadece tweet attığı veya başkalarının twetlerini retweet ettiği için 7 yıl 6 ay ceza aldı. Cezası istinafta onaylandı ve dosyası Yargıtay’a gitti. Hakkındaki ikinci iddianame henüz tamamlanan Abdullah Özyurt’un bu dosyadan da bugünlerde ilk mahkemesine çıkması bekleniyor.”
Sürgündeki gazeteciler, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklu gazetecileri anlattı
İlginizi Çekebilir
-
4,5 yıldır tutuklu gazeteci Elif Ersoy, cezası bittği halde cezaevinden çıkamıyor
-
İki yıl cezaevinde kalan gazeteci Tuncer Çetinkaya: Ölmem için saatlerce çırılçıplak beklettiler
-
Dursun Çiçek’i bile isyan ettiren dava: Gazeteci Aytekin Gezici neden 6 yıldır cezaevinde?
-
Sedef Kabaş 49 günde tahliye oldu ama cezaevleri hâlâ gazetecilerle dolu
-
Yargıtay’ın cezasını onadığı gazeteci Recai Morkoç tutuklandı
-
10 Ocak Gazeteciler Günü raporu: AKP iktidarında 811 gazeteci tutuklandı


Suriyelilerin bayramı ülkelerinde geçirmesi üzerinden AKP’nin sığınmacı politikasını Halk TV’de katıldığı programda eleştiren Ortaylı, konuk olduğu A Haber’de mültecilere ihtiyaç olduğunu söyledi.
BOLD – Tayyip Erdoğan’ın bir hafta arayla yaptığı 2 farklı açıklama, sığınmacı tartışmalarını doruğa ulaştırdı.
A Haber’in canlı yayın konuğu olan Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, son günlerin tartışılan konusu mülteciler hakkında açıklama yaptı.
Türkiye’deki nüfusun yaşlandığı belirten Ortaylı, üretimde genç mültecilere ihtiyaç duyulacağını ileri sürdü.
İlber Ortaylı, Halk TV’de de yaklaşan bayram öncesi Suriyelilerin ülkelerine dönüp bayram sonrası dönmelerini eleştirdi.
“Sığınmacılar konusunda kontrolü kaçırdık” diyen Ortaylı “Biz şarktan gelenlere mülteci statüsü vermiyoruz. Sığınmacı dediğin bayramda piknik yapar gibi sınırın öbür tarafına gidip gelmez. O zaman orada kal. Sığınmacıya insani yardım dışında bir şey yapılamaz” ifadelerini kullandı.
AFGANLAR İÇİN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Daha önce de “Afganlar olmasa hayvancılık biter” açıklamalarıyla gündeme gelen Ortaylı, tepkilerin odağı olmuştu.


Dünyanın farklı ülkelerinde sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan gazetecilerin hikayelerinin yer aldığı Journalist Post’un dördüncü sayısı 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde ‘Her şeye rağmen gazetecilik’ kapağı ile yayımlandı.
BOLD – Afganistan, Meksika, Mısır, Venezuela ve Türkiye’den ayrılarak sürgün hayatının tüm zorluklarına rağmen mesleklerini sürdüren 5 gazeteci ile yapılan röportajlar Journalist Post’un yeni sayısında yer aldı.
International Journalists Assosiaciton e.V çatısı altında yayına hazırlanan ve Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Almanca olarak basılan dergiye uluslararası alanda birçok gazeteci destek verdi. Dünyanın tek çok dilli uluslararası dergisi Journalist Post’un bu sayısında 21 farklı ülkeden 32 gazetecinin basın ve ifade özgürlüğü konulu makaleleri ile habercilik alanında gerçekleştirilen röportajları okurla buluşuyor.
21 FARKLI ÜLKE 32 GAZETECİ
Almanya’nın en büyük gazeteci kuruluşu DJU’dan Monique Hofmann, Güney Afrika Ulusal Editörler Forumu SANEF’in İcra Kurulu Direktörü Reggy Moalusi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Hollanda Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ana Karadarevic dernekler adına makaleleri ile destek verdiler. Brezilya’dan bölgenin en tanınmış 7 kişilik gazeteci ekibinin dosyalarının yanı sıra, Avustralya, Pakistan, Hindistan, Afganistan, Filistin, Ukrayna, Yunanistan ve Malta’dan konuk kalemler basın ve ifade özgürlüğü konularındaki yazıları ile JP’yi zenginleştirdiler.
İstatistiklere göre savaşta olmayan bir ülke için en fazla gazetecinin öldürüldüğü yer olan Meksika’dan dünyanın tanınmış gazetecilerinden Marcela Turati ile özel röportaj da son sayıda geniş şekilde yayımlandı.
Suroyo TV’nin kurucularından Yawsef Beth Turo ile Süryani Medyası üzerine röportajın yer aldığı Journalist Post’ta ‘Invisible’ belgeselini yapan gazeteci Marianna Kakaounaki ile de bir mülakat gerçekleştirildi. Malta’da öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın hikayesini Alman tecrübeli gazeteci Iris Rohmann kaleme aldı. Ayrıca Journalist Post’un her sayısına büyük destek veren Wahrheitskämpfer da hazırladığı Rus gazetecilerin portreleriyle 4. sayıda yerini aldı.


Özellikle mübarek günlerde yaptığı farklı programlarla farkındalık oluşturan Ümit Nağmeleri, Ramazan Bayramı’nda da takipçilerinin karşısına özel bir içerik ile çıkıyor.
BOLD – Ümit Nağmeleri, bu Ramazan Bayramı’nda da takipçilerinin karşısına özel bir içerik ile çıkıyor. Reha Yeprem’in sunacağı, Grup Nevbahar’ın yorumları ve sürpriz bir konuğun yer alacağı özel program Pazartesi akşamı Avrupa saatiyle 20.00’de Ümit Nağmeleri’nin YouTube kanalında yayınlanacak.
Genç öğrencilerden oluşan Nevbahar Müzik Korosu’nun seslendireceği gurbet ve coşku içerikli şarkılar, şiirler ve türkülerle dolu programda, bir de özel bölüm var.
Kısa süre önce yayınlanan ve izleyenleri çok etkileyen küçük Zeynep Vildan’ı bir iftar vakti ziyaret eden Nevbahar Korosu’nun, bu ziyaretten çok özel anları sadece bayram özel programında olacak.
Ümit Nağmeleri’nin sunduğu Bayram Özel Programı 2 Mayıs Pazartesi akşamı yayınlanacak.
Türkiye’den yayın yapan Mısırlı muhaliflerin TV kanalı yayınlarını durdurdu



Ali Babacan: Beraat eden KHK’lıların tüm haklarını iade edeceğiz



Tuvalet ücreti 5 liraya çıktı: Erdoğan’ın “Bu günleri de gördük” videosu viral oldu


Dolar, 15.90’a dayandı: 9 günlük artış 1 TL’yi aştı


Cevheri Güven, 15 Temmuz’un sahte kahramanının maskesini düşürdü


Oğlunun rüşvet ağı deşifre olan Soylu: 15 Temmuz’da çıplak elle F 16 durduran…


İtirafçılığa zorlanan eski askeri öğrenci, 6 ayda 3. kez tutuklandı



Ali Babacan: Beraat eden KHK’lıların tüm haklarını iade edeceğiz



Tuvalet ücreti 5 liraya çıktı: Erdoğan’ın “Bu günleri de gördük” videosu viral oldu


Eski MİT’çi Darıcılı, Gülen Hareketi üyelerinin nasıl kaçırıldığını anlattı: Afrika’dan rüşvetle getiriyoruz, Almanya’da mümkün değil
Öne Çıkanlar
-
Gündem14 hours önce
Askeri öğrenci haksızlığa dayanamadı: Ağabeyi de müebbet alan 25 yaşındaki genç intihar etti
-
Gündem1 day önce
Ankara’da ByLock operasyonu: 11 kişiye gözaltı
-
Ekonomi2 days önce
“Suriyeli bana Ramazan kolisi gönderdi ülkemde mülteci oldum”
-
BOLD ÖZEL1 day önce
1,5 yaşındaki Enes annesiyle birlikte hapse girdi: Babası Avrupalı parlamenterlere mektup yazdı
-
BOLD ÖZEL23 hours önce
Karabük’teki 14 kız öğrencinin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı
-
Gündem17 hours önce
Sonunda Salda’yı kuruttular: Eşsiz güzellik bataklığa döndü
-
Ekonomi22 hours önce
Çaya yüzde 44 zam geldi: Kilogram fiyatı 80 liraya çıktı
-
Analiz2 days önce
Niinistö’nün kafası karışık Türklerin net: Erdoğan’ın “U” dönüşüne herkes hazır