Stuttgart’ta 500 kişinin dahil olduğu şiddet ve yağma olayları ülkenin gündemine oturdu. Almanya alışık olmadığı manzaranın sebeplerini tartışıyor.
BOLD – Almanya’nın Stuttgart kent merkezinde, gece yarısından sonra polisin uyuşturucu kontrolü yapmak istemesi üzerine tansiyon aniden yükseldi ve bir kısmı maskeli yaklaşık 500 kişilik bir grup, şehrin ünlü Saray Meydanı’na yönelerek, burada polisle çatışmaya başladı. Olaylarda birçok mağaza ve dükkanın vitrin camları kırıltı ve bu dükkanlardan bazılarında yağma olayları gerçekleşti.
Olaylar Almanya’nın pek de alışık olmadığı bir durum. Toplumsal düzene büyük önem veren Almanya, bunda yavaş yavaş bir kayma olduğu ve politikacıların da bunda rolü olduğu yönünde sıcak tartışmalar yaşıyor.
İÇİŞLERİ BAKANI’NDAN “SERTLİK” AÇIKLAMASI
Baden Württemberg İçişleri Bakanı Thomas Strobl, saldırganlara karşı hukuk devleti sınırları içinde en sert tepkinin verileceğini belirterek, “Stuttgart’te gece saatlerinde yaşamak zorunda kaldığımız şiddet olaylarının çapı, daha once Baden Württemberg’te görülmemiş türdendi” ifadesini kullandı.
Bakan Strobl, olayların arka planını araştırmak için Stuttgart Emniyet Teşkilatı’nda 40 kişilik bir ekip kurduklarını ve konunun önümüzdeki çarşamba günü, eyelet meclisinin içişleri komisyonunda yapılacak özel bir oturumla ele alınacağını bildirdi.
MEDYA KONUYU TARTIŞIYOR: YAVAŞ YAVAŞ KAYMA VAR
Badische Zeitung’un yorumunda, yaşananların hiçbir şekilde haklı gösterilecek tarafı olmadığı vurgulanıyor:
“Yaşanan bu kargaşanın, polislerin siyasetçiler tarafından toptancı bir anlayışla itham altında bırakıldığı ve bir yayın organında, güya hiciv olsun diye ‘çöp’ olarak nitelendirildiği bir döneme denk gelmesi herhalde tesadüf değil. Devletin şiddet tekelinin araç ve temsilcileri ile ilgili söylemlerde, bunlara karşı şiddetin de meşrulaştırılma çabası ile kendini gösteren ve ağır ağır ilerleyen bir kayma söz konusu. Stuttgart olayları hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz ve hafife alınamaz. Yaşananların politik bir aktivizm ile alakası yok. Şiddet olayları esnaf ve polisi mağdur etmiştir ve hem değerlerimize hem de toplum düzenimize bir saldırı anlamı taşımaktadır. Ayrıca ırkçılığın gerçek kurbanlarının hatırlarını da kirletmiştir.”
Aynı konuyu yorumlayan Reutlinger General-Anzeiger gazetesi ise Stuttgart’ta yaşananları daha genel bir bakış açısı ile değerlendirerek, şiddetin tüm dünyada, giderek artan oranda hoşnutsuzluğu ifade etmenin bir yolu olmaya başladığını belirtiyor:
“Hapis ve para cezaları ve sosyal hizmetler genel problemi temelden değiştiremeyecek. İçeride ve dışarıda toplumsal değişimlere şahit oluyoruz. Şiddeti, hoşnutsuzluğu ifade etmenin bir yolu olarak gören insanların sayısı artıyor. Bu yapılırken de, insanların mülklerine, devlete ve onun temsilcilerine karşı her türlü saygı da yitip gidiyor. Şiddet ufak noktalarda başlar, sıklıkla söylemlerde… Buna karşı durmamız gerekiyor. Sorun hepimizi ilgilendiriyor ve hep birlikte mücadele etmeye mecburuz.”