Gündem
IPI: Türkiye’de gazeteciler keyfi olarak gözaltına alınıp, aylarca cezaevinde tutuluyor


Uluslararası Basın Enstitüsü, Türkiye’de gazetecilerin iktidar tarafından farklı baskı yöntemleriyle susturulduğunu açıkladı. Hazırlanan raporda gazetecilerin keyfi olarak tutuklandığı belirtilirken, cezaevindeki gazetecilerin can güvenliğinin olmadığı vurgulandı.
BOLD – Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 6-9 Ekim tarihleri arasında Türkiye’de düzenlenen ortak Uluslararası Basın Özgürlüğü Misyonu Raporu’nu açıkladı. Raporda AKP iktidarının kendini eleştiren gazetecileri cezalandırdığına ve yargının da bu amaçla araçsallaştırıldığına dikkat çekildi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Uluslararası basın özgürlüğü, gazetecilik ve insan hakları konularında faaliyet gösteren 11 örgütün içinde yer aldığı IPI heyeti, Türkiye’de basın özgürlüğünü değerlendirmek üzere 6-9 Ekim tarihleri arasında medya çalışanları, sivil toplum örgütleri, Adalet Bakanlığı ve denetleyici kurumların temsilcileri, milletvekilleri ve diplomatik temsilcilerle görüşme gerçekleştirdi.
GAZETECİLER CEZAEVİNDE
Hazırlanan “Türkiyeli Gazeteciler Baskıların Kıskacında” başlıklı raporda, gazetecilerin keyfi olarak gözaltına alınmaya ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle aylarca cezaevlerinde tutulmaya devam edildiği kaydedildi. Libya’da yaşamını yitiren MİT mensuplarının ölümünü haberleştirdikleri gerekçesiyle 6 gazetecinin tutuklandığı hatırlatılan raporda, “örgüt propagandası” tanımının tek cümleyle revize edilerek, gazetecilerin kriminize edilmesi ve aleyhte dava açılması için kullanıldığına devam edildiğine yer verildi.
IPI: ELEŞTİRENLER CEZALANDIRILIYOR
Hükümetin eleştirenleri cezalandırıldığına dikkat çekilen raporda, bu nedenle birçok basın ve yayın organının cezalara maruz kaldığı ifade edildi. Ayrıca, İnfaz Yasası kapsamı dışında bırakılan gazetecilerin can güvenliğinin riske atıldığı vurgulandı.
IPI: 15 TEMMUZ SONRASI MEDYA BAŞARIYLA SUSTURULDU
Raporda Türkiye için “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” tanımlaması kullanılırken halen 77 gazetecinin tutuklu olduğu belirtildi. 15 Temmuz’a dikkat çekilen raporda “Tutuklu ve yargılanmakta olan gazetecilerin sayısındaki düşüş, kısmen 2016 darbe teşebbüsünün akabinde açılan davaların kapanmasından kaynaklanıyor. Fakat bu durum, aynı zamanda medyanın ne denli başarıyla susturulduğunun da açık bir göstergesi. Medyanın kontrol altına alınması için devam eden mücadele, son zamanlarda mahkeme salonlarından uzaklaşarak, bağımsızlığı baltalanmış ve muhalif medyayı hedef almak üzere araçsallaştırılmış olan denetleyici kurumlara doğru kaydı. Daha evvel yönetimindeki el değiştirmeler yoluyla devlet güdümüne sokulan bağımsız medya kuruluşları da düşünüldüğünde, bu durum eleştirel seslerin daha da boğulmasına neden oldu” ifadelerine yer verildi.
YARGIYA ELEŞTİRİ
Tutuklu gazeteciler ve güvenliklerine yönelik tehditlerin olduğuna değinilen raporda, “Türkiye’de çok sayıda gazeteci ya hapishanede ya da gazetecilik faaliyetleri nedeniyle keyfi suçlamalarla yargılanıyor. Kamu makamları, temel hakları garanti altına almayan bir yargı sistemini araç olarak kullanmaya devam ediyor. Yerel bir mahkemenin bu ay verdiği, Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı kaçak ilan ederek tüm mal varlığına el koyma kararı, eleştirel seslerin bastırılmasına dönük sonu gelmez girişimleri gözler önüne seriyor. Gazetecilik faaliyetlerini cezalandırma amacıyla gazetecinin ve ailesinin mallarına el koymak, yeni bir saldırı biçimini temsil ediyor.” denildi.
Delegasyon ayrıca AYM yetkililerini, internet sitesi engellemeleri de dahil olmak üzere, basın özgürlüğünü ilgilendiren dosyaları görüşmeye öncellik vermeye çağırdı ve bu başvuruların çoğunun süregelen hak ihlallerine ilişkin olduğuna dikkat çekti. Heyet, AYM’yi, alt mahkemelere emsal teşkil edebilecek pilot davalar belirlemeye ve AYM kararlarını görmezden gelerek hukukun üstünlüğünü tehdit eden alt mahkemelerle ilgili soruna çözüm üretmeye davet etti
TEMEL SORUNLARI ELEŞTİREN GAZETECİLER CEZALANDIRILIYOR
Gazetecilerin tutuklanması, fiziksel saldırılar ve soruşturmalara maruz kalmasının “Temel sorunlar” olarak değerlendirildiği raporda, “Her türlü basın kuruluşundan gazeteciler, askeri operasyonlar, ekonomik gerileme, Kürt sorunu ve diğer azınlıklara dair meseleler gibi hükümetin, ‘hassas’ bulduğu konuları haberleştirdikleri için kovuşturma ve tutuklamalarla karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar” denildi.
BTK SANSÜRCÜ KURULUŞ OLDU
Raporda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), online düzenlemelere riayet edildiğini gözlemlemekle yükümlüğü olduğu ancak online içeriklerin kaldırılması ve sansürlenmesi görevi üstlendiği belirtildi.
Bunlar da ilgini çekebilir
Yargıya isyan eden Soylu’ya Adalet Bakanı Gül’den uyarı
Tutsak ülke: Yapımı devam eden 42 cezaevine 2.2 milyar lira ödenek
“Reform paketleri kamuoyuna sunulma aşamasına geldi”
Adalet rehin alındı: Siyasi tutukluları cezaları bittiği halde bırakmıyorlar
AKP Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı: Tam 5 kat arttı
Cezaevlerinde geçen yıl bin 855 kişi 3 bin 534 kez işkence gördü


Halk Ekmek büfelerinin olmadığı yerlerde vatandaşa mobil büfelerle ucuz ekmek ulaştıran İBB’nin bu uygulaması Tarım ve Orman Bakanlığının genelgesiyle yasaklandı.
BOLD – Ekonomik krizin ardından peş peşe gelen zamlarla, Halk Ekmek büfeleri önünden 90’ları andıran uzun kuyruklar oluşmaya başladı.
ÖNCE AKP GRUBU KARŞI ÇIKTI
İhtiyacı karşılamak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yeni büfeler açmak için İl Meclisinden yetki istedi. Proje AKP’li üyelerin karşı oyuyla reddedildi.
Bunu üzerine İBB mobil araçlarla kent merkezlerinde halka ucuz ekmek sağlama kararı aldı. Gelen baskıların ardından AKP grubu geri adım attı.
Bu seferde Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık ekmek satışına ilişkin yayımladığı genelgede mobil araçlarda ekmek satışını yasakladı. Bakanlığın yayımladığı genelge ile İBB’nin mobil ekmek büfelerinde ekmek satışı yasaklanmış oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın yayımladığı genelgeyle artık pazarlar dışında seyyar araçlar ve mobil araçlar ile manav, kasap ve sokaklarda ambalajsız veya ambalajlı ekmek, diğer ekmek çeşitleri ve pide satışı yapılamayacak.
HALKIN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN
Karar sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medya kullanıcılarından yasakla halkın cezalandırıldığı yorumları geldi. CHP İl Başkan Yardımcısı İbrahim Can Kıran da yaptığı paylaşımda: “AKP-MHP Meclis grubunun engellemeleri yetmiyor, şimdi de bakanlık devreye giriyor.. Tarım ve Orman Bakanlığı, İBB’nin mobil büfeler ile ekmek satışını yasaklayan genelge yayınladı. Halkın ekmeğiyle oynamayın!!”


Elektrikçilik yapan Gökhan Güneş’in Başakşehir’deki iş yerine gitmek için bindiği otobüsten iner inmez kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmasına annesi, “Devlet nerede” diyerek tepki gösterdi.
BOLD – Başakşehir’de elektrikçi olarak çalışan Gökhan Güneş, dün sabah işe gitmek için bindiği otobüsten iner inmez etrafını saran kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Güneş’in kaçılma görüntüleri de bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı.
ÇOCUĞUMUZA NE OLDU BELLİ DEĞİL
Etkin Haber’de yer alan habere göre, görüntülere ulaşır ulaşmaz karakola götüren Güneş’in yakınları polisin ilgisizliğinden şikayet etti. Polis merkezine görüntüleri kendi götürdüğünü söyleyen baba İbrahim Güneş: (Polis) CD’yi paket yaptı çekmeceye attı. Hiç izlemediler. Çocuğumuza ne olduğu belli değil” dedi.
ÇOCUĞUMU VERSİNLER BANA
Şikayet için gittikleri karakolda polisin dalga geçer gibi, kayıp oğlu için kaynını aradığını ve Gökhan Güneş’in nerede olduğunu amcasına sorduğunu söyleyen anne Nazife Güneş: “Devlet var diyorlar hani ya devlet nerede? Benim çocuğum nerede. Ben çocuğumu istiyorum. Polislerin yaptığını da biliyorum. Benim çocuğumu versinler bana. Çocuğumun canından endişe ediyorum” diyerek gözyaşları döktü.
Kaçırılan Gökhan Güneş'in amcasını jandarma istihbarat aradı
➡️ https://t.co/Ysnhvp75uL#GökhanGüneşNerede pic.twitter.com/QO0UDNobry— ETHA (@etkinhaberetha) January 21, 2021
Anne Nazife Güneş: "Benim çocuğum nerede. Ben çocuğumu istiyorum. Polislerin yaptığnı da biliyorum. Benim çocuğumu versinler bana" dedi. pic.twitter.com/acPdEKh5Gb
— ETHA (@etkinhaberetha) January 21, 2021


Sağlık Bakanlığının açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte hayatını kaybeden 153 kişiyle birlikte toplam can kaybı 24 bin 640 oldu.
BOLD – Sağlık Bakanlığı güncel koronavirüs verilerini ilgili siteden kamuoyu ile paylaştı. buna göre, bugün hayatını kaybeden 153 kişiyle birlikte toplam can kaybı 24 bin 640 oldu. Son 24 saatte yapılan 165 bin 109 test sonucunda semptom gösteren 743 hastayla birlikte 6 bin 289 yeni vaka tespit edildi. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 412 bin 505’e çıktı.
AĞIR HASTA SAYISINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Verilere göre 6 bin 113 kişinin daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 2 milyon 290 bin 32’ye ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 5.1, ağır hasta sayısı da 2 bin 74 oldu.


AKP’nin Halk Ekmek ile mücadelesi sürüyor: Bakanlık genelgesiyle satışı yasaklandı



Bir kaçırılma vakası daha: Devlet var diyorlar hani ya devlet


Can kaybı ve vaka sayısında düşüş sürüyor
Popular
- BOLD ÖZEL8 saat önce
9 aylık Saime bebeğin annesi ve babası tutuklandı
- Videohaber1 gün önce
Türkiye’de gazeteciliğin geldiği yer!
- BOLD ÖZEL11 saat önce
“O peçeteye isimlerimizi değil umutlarımızı yazdık”
- Gündem1 gün önce
Uyuşturucu verdi, tecavüz etti, dayak attı ve serbest bırakıldı
- Medya2 gün önce
Gazeteci Cengiz Çandar yakalama kararına isyan etti
- Gündem1 gün önce
Sevgilisinin acı haberini alan Derman hastane koridorunda hayatına böyle son verdi
- BOLD ÖZEL1 gün önce
1.5 ve 4 yaşındaki iki kardeş anneleriyle birlikte karantina hücresinde!
- BOLD ÖZEL1 gün önce
Brezilyalıların gözünden Çin aşısı: Umut mu rant mı?