Dünya
Donald Trump’ın son görevi Türkiye’ye yaptırım olacak


ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komitelerinin anlaşmaya varması sonrası Türkiye’ye yaptırımın önü açıldı. Kongre’den geçmesi beklenen tasarı ile Trump, görevi bırakmadan önce Türkiye’ye yaptırım uygulayacak.
BOLD – ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komiteleri 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay verdi. Kongre’den bu ay içerisinde geçmesi planlanan bütçe ile birlikte Trump’ın Rusya’dan S-400 satın alan Türkiye’ye yaptırım uygulamasının da önü açıldı.
Senato ve Temsilciler Meclisi’nin kendi versiyonlarını tek metinde birleştiren yasa tasarısının gelecek hafta Kongre’nin iki kanadında da oylanması bekleniyor.
Tasarıda, Başkan’ın Türkiye’ye 30 gün içinde ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.
GÖREVİ BIRAKMADAN YAPTIRIM UYGULAYACAK
Savunma bütçesinin de yer aldığı kararlar resmen onaylanınca Trump’ın önünde Türkiye’ye yaptırım uygulamak için 30 günlük bir süresi bulunuyor. ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında 20 Ocak’ta görevi bırakacak Trump’ın görevi bırakmadan önce Türkiye’ye yaptırım uygulaması muhtemel senaryolar arasında yer alıyor. Trump’ın bu bütçeyi veto etme ihtimali bulunuyor, fakat eğer Trump bu yasayı veto ederse askeri personelin maaşlarının ödenmesi de duracak. Bu sebeple Trump’ın bu bütçeyi onaylaması bekleniyor.
TRUMP EN AZ 5 YAPTIRIM UYGULAMAK ZORUNDA
Ankara’nın S-400 savunma sistemi satın alması ABD ile Türkiye arasında gerilim oluşturmuş ve ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımların önünü açmıştı. ABD’de Kongre de Trump’ın herhangi bir yaptırımda bulunmamasına tepki göstermişti. Anlaşma sağlanan bütçe ve tasarı ile birlikte İngiliz Financial Times, Trump’ın CAATSA kapsamındaki en az 5 yaptırımı uygulamak zorunda olduğunu yazdı.
YAPTIRIMLAR AYRI BİR BÖLÜM OLARAK YER ALDI
Ortak yazılı metinde Türkiye’ye uygulanması gündemde olan yaptırım için ise ayrı bir bölüm yer aldı. Metinde, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasına CAATSA kapsamında değerlendirildi ve bu önemli bir gelişme olarak kabul edildi. Dolayısıyla yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 30 gün içerisinde bir yaptırım uygulanması gerekiyor. Eğer Başkan bazı şartların sağlanması durumunda yaptırımları iptal etme hakkına sahip” ifadesi yer aldı.
ABD Başkanı Donald Trump, 2017’de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye karşı uygulanmasını engellemişti.
Tasarıda, ABD Başkanı’nın Türkiye’de S-400 sistemi bulunmadığını teyit etmesi halinde yaptırımları kaldırabileceği belirtiliyor.
TÜRKİYE’NİN ALDIĞI F-35’LERİ ABD HAVA KUVVETLERİ KULLANACAK
Washington, Rusya’dan S-400 sistemlerinin Temmuz 2019’dan itibaren Türkiye’ye getirilmeye başlanması üzerine Türkiye’yi 2001’den beri ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkartmış, parasını verdiği savaş uçaklarını teslim etmemişti.
NATO S-400’lerin ittifak için tehdit oluşturduğunu ve özellikle F-35’lerin teknik sırlarını tehlikeye atacağını savunuyor
Ulusal Savunma Yetkilendirme Tasarısı, Türkiye’nin programdan çıkarılmadan önce aldığı 6 adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri’nce kullanılmasına da yetki veriyor.
Tutuklu gazeteci yazar Zafer Özcan: Açıkçası hiç bu kadar verimli bir dönem geçirmemiştim
Bunlar da ilgini çekebilir
ABD’den Schengen bölgesi ve dört ülkeye seyahat yasağı
Times: Erdoğan İsrail’in mesajını almış görünüyor
Volkswagen ve Audi’yi yasaklayan Saray Mercedes’e devam edecek
Almanya Türkiye’nin koronavirüs risk kategorisini bir kademe düşürdü
Türk ve Yunan heyetleri istikşafi görüşmeler için 5 yıl aradan sonra masaya oturdu
Yunanistan’la istikşafi görüşmeler başlıyor: Tarafların beklentilerindeki farklar neler?


Vatandaşlarının yaklaşık yüzde 25’ine aşıyı vuran ve bu alanda liderliği elinde bulunduran İsrail aşı şampiyonu oldu. Filistinlilerin ne zaman ve kimden aşı temin edeceği konusu ise belirsizliğini koruyor.
BOLD – İsrail’de Sağlık Bakanı Juli Edelstein’ın açıklamasına göre 25 Ocak itibarı ile ülkede aşı olan vatandaşların sayısı 2 milyon 590 bine yükseldi. Böylece ülke nüfusunun yüzde 25’inden fazlası aşılanmış oldu.
60 yaşın üstündeki İsraillilerin yüzde 80’inin aşılandığı belirtiliyor. Bir milyondan fazla İsrailli ise ikinci doz aşıyı da oldu.
Tüm bu sayılarla İsrail, dünyada vatandaşlarını açık ara en hızlı şekilde aşılayan ülke konumunda. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da bu durumun altını çizmek için açıklamalarında sık sık “ilkiz, en iyiyiz, en hızlıyız” ifadelerini kullanıyor.
FİLİSTİN’E AŞININ NE ZAMAN GELECEĞİ HALA BELLİ DEĞİL
Filistinlilerin ise ne zaman aşıya kavuşacağı belirsizliğini koruyor. Filistin yönetimi 5 bin doz Sputnik V aşısının geçen hafta geleceğini açıklamış, İsrail hükümeti de aşıların Ürdün üzerinden Batı Şeria’ya geçişine izin vermişti.
Gelecek aşı ile Filistin’deki sağlık personelinin aşılanması hedefleniyordu, ancak Rus hükumetinin “insani jest” olarak tanımladığı bu plan, herhangi bir gerekçe bildirilmeden sonuçsuz kaldı.
Rusya’nın vaat ettiği Sputnik V aşısının yanı sıra Filistin özerk yönetimi İngiliz AstraZeneca şirketinden de aşı talebinde bulundu ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) de yardım istedi. DSÖ ise sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’e, neden Filistinlilere aşı temin etmediği sorusunu yöneltti.
Zira Pfizer ile iyi ilişkilere sahip olan Başbakan Netanyahu yönetimindeki İsrail, yaklaşık 9 milyon 250 binlik nüfusuna yetip de artacak dozda aşıya sahip. İsrail, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcileri de aşıladı.
İSRAİL’E CENEVRE SÖZLEŞMESİNE UYMA ÇAĞRISI
Batı Şeria ve Gazze’deki aşılama programından kimin sorumlu olacağına dair bir uzlaşma bulunmuyor. Bazıları, bir bölgeyi işgal eden gücün, ki bu durumda bu güç İsrail, kamu sağlığından sorumlu olması gerektiğini söyleyen Cenevre Sözleşmesi’ne dikkat çekiyor.
Bazılarıysa, 1993’te İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü arasında varılan Oslo Anlaşmaları’na işaret edip, Filistin Yönetimi’nin sorumlu olması gerektiğini belirtiyor.
Uluslararası Af Örgütü de İsrail hükümetine bir çağrı yaparak koronavirüs aşılarının Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yaşayan 5 milyon 100 bin Filistinliye “adil ve eşit bir biçimde dağıtılmasını” istedi.
Açıklamada aksi takdirde İsrail’in Cenevre Sözleşmesi’nin ilgili maddelerini ihlal etmiş olacağı belirtildi. Söz konusu sözleşme, işgalci gücün yerel halkın sağlık hizmetlerine erişimini yerel sağlık kurumlarıyla iş birliği yaparak sağlamaktan sorumlu tutuyor. Filistin özerk yönetimi de İsrail’e, “işgalci güç olarak sorumluluklarını yerine getirmeme” ve “etnik ayrımcılık” suçlamasında bulunsa da resmi bir yardım talep etmiş değil.
İSRAİLİLER VE FİLİSTİNLİLER İÇ İÇE YAŞIYOR
İsrail tarafında da Filistinlilerin de aşılanması gerektiği yönünde talepler giderek artıyor. Ahlaki ve yasal gerekçelerin yanı sıra tıbbi olarak da bu bir gereklilik olarak kendini dayatıyor. Zira İsrailliler ve Filistinliler iç içe yaşıyor ve yaklaşık 200 bin Filistinli düzenli olarak çalışmak ya da aileleriyle bir araya gelmek için Batı Şeria ile İsrail toprakları arasında gidip geliyor.
Bu arada Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde pandeminin tamamen kontrolden çıktığı belirtiliyor. İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, hükümetin kendi halkının aşılanmasına devam edeceğini ancak “belli bir noktadan sonra” Filistinlilerle de ilgileneceğini dile getirdi.


Karayipler ülkesi Porto Riko’da, kadınlara yönelik şiddeti önlemek için olağanüstü hal ilan edildi.
BOLD – 2019 yılı rakamlarına göre her hafta ortalama bir kadının şiddet yüzünden öldüğü Karayipler ülkesi Porto Riko’da olağanüstü hal ilan edildi.
Olağanüstü Hal uygulaması kapsamında eşcinseller ve transseksüellerin korunması sağlanacak.
Koruma altına alınacaklar, cep telefonlarına indirilecek uygulamalarla tehdit ve tehlike anında güvenlik güçlerinden yardım isteyebilecek.
İstismarcılarına yönelik “yanına yaklaşmama kararı aldırmış” kadınların korunmasına yönelik program çerçevesinde bu kadınların daha iyi izlenmesi sağlanacak.
Kurulacak komite aracılığıyla alınacak önlemlerin etkinliği güvence altına alınmaya çalışılacak. Bu komite yine ayrıca kadınları korumaya yönelik yeni öneriler sunma imkanına sahip olacak.


Koronavirüse karşı geliştirdiği aşı birçok ülkede acil kullanım onay alan ABD’li Moderna firması, geliştirdiği aşının virüsün İngiltere ve Güney Afrika’da görülen yeni türlerine karşı koruma sağladığını belirtti. Ancak firma yine de Güney Afrika’da görülen yeni türe yönelik yeni bir aşıyı test edecek.
BOLD – ABD merkezli ilaç üreticisi Moderna, ürettiği koronavirüs aşısının İngiltere ve Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonlara karşı etkili olduğunu açıkladı.
Şirket, laboratuvarda sürdürülen çalışmalar kapsamında, iki dozda yapılan aşının, şu ana kadar tespit edilen virüs çeşitlerine karşı antikor üretimini sağladığını belirlediklerini duyurdu. Şirket, söz konusu çeşitler arasında, İngiltere’de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika’da tespit edilen B.1.351 virüslerinin de mevcut olduğunu kaydetti.
Çalışmalara göre antikor seviyesi, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonda bir önceki virüs çeşitlerine göre bir değişiklik göstermedi. Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonda ise aşı, altı kat daha az antikor üretimini beraberinde getirdi. Buna rağmen Moderna, söz konusu antikor seviyesinin virüsten koruma sağlama noktasında yeterli olduğunun altını çizdi. Şirket, önlem olarak, üçüncü bir doz üzerinde çalışma yürüttüklerini de ifade etti.
Virüsün Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere’den çıkan yeni türlerinin aşıların etkisini azaltmasından endişe ediliyor.
Moderna’nın hisseleri açıklamanın ardından sabah saatlerinde yüzde 10-12 arasında yükseldi.
Bir diğer koronavirüs aşı üreticisi olan BioNTech/Pfizer de geçen hafta, ürettikleri aşının İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona karşı etkili olduğunu duyurmuştu. Ancak Güney Amerika’dan çıkan türe karşı yapılan deneyin sonuçları henüz açıklanmadı.


Kaçırılan Gökhan Güneş işkenceyi anlattı: Darp edip elektrik verdiler


Selçuk Özdağ Bahçeli’nin “kendini dövdürdü” iddiasını yargıya taşıyor


Aşı şampiyonu İsrail halkının dörtte birini aşılarken Filistinliler aşı bekliyor
Popular
- Spor1 gün önce
NBA’de ilk kez bir Türk oyuncu 5.000 ribaund barajını aştı
- BOLD ÖZEL1 gün önce
4 yılda tam 41 insan Türkiye cezaevlerinde kanser olup öldü
- Ekonomi2 gün önce
Cem Seymen’den fahiş fatura isyanı: İnsan gibi yaşama hakkının gaspıdır bu fatura
- Gündem2 gün önce
Ünlü sanatçılardan TBMM’ye çağrı
- Gündem2 gün önce
Payitaht oyuncusu sahte içkiden öldü
- Gündem2 gün önce
Nevşin Mengü “Cüneyt Arkın gibi” dedi usta oyuncudan cevap gecikmedi
- Gündem2 gün önce
AKP’den önce telefonlarda görüntülü arama yoktu
- BOLD ÖZEL24 saat önce
İlayda Tekgöz’ü iki çocuğuyla hücreye attılar: “Bizi çıkarın!”