Ekonomi
Borçlu belediyelerin bütçeden alacakları pay tırpanlandı


Belediyelerin borçları için bütçelerinden kesinti oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkarıldı. Artık maliye, SGK ve İller Bankası’na borcu olan belediyeler, genel bütçeden ödenen paylarının yüzde 50’sini kullanabilecek. Bu durumun hizmetlerde aksamalara da yol açması bekleniyor.
BOLD – Cumhurbaşkanlığı kararıyla yapılan düzenleme uyarınca borçlu belediyelerin genel bütçe paylarından yapılacak kesinti oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkarıldı. Geçmişten kalan borçları olan belediyelerin bütçe paylarından yapılan yüzde 25’lik kesintiye de ilave yüzde 25 kesinti eklendi. Düzenleme ile gelirleri azalacak belediyelerin hizmetlerinde aksamalar olması bekleniyor.
DAHA ÖNCE KESİNTİ YÜZDE 40’TI
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre daha önce ilgili vergi, SGK primi, elektrik, doğalgaz, iç ve dış kredi gibi borçlarını zamanında ödeyemeyen ya da bu borçları için yapılandırma yasalarından yararlanan belediyelerin genel bütçeden aldıkları vergi payı en fazla yüzde 40 kesilebiliyordu. Belediyeler bu kesintiden arta kalan yüzde 60’lık vergi payını Maliye’den alıyordu.
VERGİ GELİR PAYLARI DA AZALDI
Yeni düzenlemeyle borçlarla ilgili yüzde 10’luk bir kesinti daha yapılması hükme bağlandı. Borçlu belediyelerin Maliye’den alabilecekleri vergi payının üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 50’ye düşmüş oldu. Aynı şekilde 2010’dan kalan borçları nedeniyle gelirlerinde yüzde 25 kesinti yapılan belediyeler için de yüzde 25 ek kesinti getirildi. Bu belediyelerin vergi gelir payı da yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşmüş oldu.
BELEDİYELERİN VERGİ VE KREDİ BORÇLARI BULUNUYOR
Belediyelerin borçlarının en büyük ağırlığını vergi, SGK primi, İller Bankası ve Hazine’ye kredi borçları oluşturuyor. Belediyelerin Hazine’ye 10.6 milyar lira kredi borcu var. Bunun yarısı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde görünürken, Adana, Muğla, Ankara, Bursa ve Antalya da en borçlu belediyeler arasında yer alıyor.
Bir kaçırılma vakası daha: Devlet var diyorlar hani ya devlet
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Holding patronu ödemiyor, yoksulun belini büküyor: Kim vergisini bilmek ister!
-
İş bulamayan üniversite mezunlarının sırtındaki yük 5.5 milyar liraya çıktı
-
Ünlü ayakkabıcıların konkordato talepleri kabul edildi: Borçlarını taksitle ödeyecekler
-
Gıda dışında asgari ücretten geriye 173 lira kalıyor
-
Halkın artık ekmek alacak parası bile yok
-
Nereye harcandığı bilinmeyen deprem vergisi yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarıldı


Kendilerini Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandıran 6 milyon kişiden biri olan Duygu Kösedağ, bugün emeklilik dilekçesi verdi. Yaşa takıldığı için 11 yıl gecikmeli yaşlılık tahsis kartı alabilen Kösedağ, “Gözyaşlarımı tutamadım” dedi.
BOLD – Türkiye’nin çözüm bekleyen önemli sorunlarından EYT, aileleriyle birlikte 15 milyona yakın vatandaşı ilgilendiriyor. Muhalefet partileri emeklilik bekleyenlerin sorunu çözmeyi vaat ederken AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 16 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da resti çekti. Erdoğan, “Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum” ifadelerini kullandı.
11 YIL GECİKMELİ EMEKLİLİK
Seslerini duyurmak için Umut Partisi ismiyle siyasi parti bile kuran EYT’liler dernek, sosyal medya ve diğer alanlardaki örgütlülüğüyle biliniyor. Anlık gelişmeleri paylaşan EYT’lilerden Duygu Kösedağ’ın emeklilik dilekçesi vermesi heyecana sebep oldu. Kösedağ, “31 yıl sonra 11 yıl gecikmeli gelen nihayet emeklilik dilekçemi verdim. Yaşlılık tahsis kartımı elime aldığımda göz yaşlarımı tutamadım. Görevli bayan EYT’li miydiniz dedi. Demek bu kadar belli oluyor hakkımızın ötelendiği. Darısı bütün eyt’li arkadaşlarımın başına” diye yazdı.
31 yıl sonra 11 yıl gecikmeli gelen nihayet emeklilik dilekçemi verdim.
Yaşlılık tahsis kartımı elime aldığımda göz yaşlarımı tutamadım.
Görevli bayan #EYT miydiniz dedi. Demek bu kadar belli oluyor hakkımızın ötelendiği…
Darısı bütün eyt'li arkadaşlarımın başına🙏 pic.twitter.com/C5pk0u8DJH
— Duygu Kösedağ (@DUYGUSARITAS) March 1, 2021
EYT NEDİR?
Bir partiyi iktidara taşıyabilecek ya da iktidardan indirebilecek kadar kalabalık olan EYT’liler, 8 Eylül 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi. Prim gün sayısını dolduran ancak yaşı kadınlarda 58’e erkeklerde 60’a ulaşmayanlar emekli maaşına bağlanamıyor.


Geçen yılı 17 milyar TL zararla kapatan Türk Hava Yolları (THY), yöneticilerin kullanımı için 347 araçlık kiralama ihalesi açtı.
BOLD – Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVASEN), Türk Hava Yolları’nda (THY) yöneticilerin kullanımı için 347 araçlık kiralama ihalesi açıldığını duyurdu. HAVASEN’in internet sitesinden yapılan açıklamada, araçların 2021 model, sıfır kilometre ve binek olacakları belirtildi. 3 yıl için kiralanacak araçların ihalesi ise 5 Mart Cuma günü yapılacak.
HAVASEN’in açıklamasında, “Yapılacak ihale 2020 yılında 17 milyar TL zarar açıklayan bir şirketin darboğazdan çıkmak konusunda ne kadar samimi olduğunu göstermesi bakımından ibret vericidir” denildi. HAVASEN açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
- Yetkili sendikanın (HAVAİŞ) desteği ile pandeminin faturasını çalışanlara çıkartan THY tasarruf konusunda çifte standart uygulamaya devam etmektedir.
- Ücretleri; pilotlarda yüzde 50, kabin memurlarında yüzde 35, yer personelinde ise yüzde 30 oranında düşüren THY yönetimi, artan enflasyon karşısında daha da ezilen çalışanların yaptığı özveriye, yönetici personelin makam arabalarını yenileme kararı ile karşılık vermiştir.
- Ölümü göstererek sıtmaya razı ettiği işçisinden kestiği parayla son model araç filosu kiralayan ve özveriyi sadece çalışandan bekleyen ama kendi konforlarından vazgeçmeyen bir anlayışla pandemi sürecinden nasıl çıkılacağı artık ciddi bir soru işareti haline gelmiştir.
- Salgın süresince üyelerinin maaşlarından indirime gidilmesini gizli görüşmelerde kabul eden ama kendi maaşını sendika birikimlerinden tam olarak alan yetkili sendika başkanı ise üyelerinin aidatlarından aldığı 2 milyon liralık makam aracı ile THY yönetiminden aşağı kalmadığını göstermiştir.


TÜİK’in enflasyon verileri öncesi İstanbul Ticaret Odası perakende ve toptan fiyatlardaki artışları açıkladı. İTO verilerine göre perakende ve toptan fiyatlardaki artış geçen ay da devam etti.
BOLD – İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre perakende ve toptan fiyatlar yükseldi. Son bir yılda İstanbul’da perakende fiyatlar yüzde 15,45, toptan fiyatlar yüzde 16,15 arttı.
PERAKENDE FİYATLAR YÜZDE 1.48 ARTTI
İstanbul Ticaret Odası Şubat 2021 Fiyat İndeksleri verilerine göre, İstanbul’da şubatta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1,48, toptan fiyatlar yüzde 0,36 arttı. İstanbul’da şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende fiyatlar yüzde 15,45, toptan fiyatlar yüzde 16,15 arttı. 2020 Şubat ayına göre 2021 Şubat ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO’nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 15,45, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 16,15 olarak gerçekleşti.
EN BÜYÜK ARTIŞ SAĞLIK HARCAMALARINDA GÖRÜLDÜ
Şubat ayında; Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 3,00, Konut Harcamalarında yüzde 2,35, Gıda Harcamalarında yüzde 1,69, Giyim Harcamalarında yüzde 0,37, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 0,08 artış, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 0,03, Ulaştırma ve Haberleşme harcamalarında yüzde 0,02 azalış görüldü. Diğer Harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.
5 aydır karantina hücresinde tutulan Miktad öğretmen siroz oldu


ABD’nin 180 kongre üyesi Erdoğan’ın insan hakları ihlalerine karşı harekete geçti


Müge Anlı’nın eskort gafı ve ‘Madde 438’


Selahattin Demirtaş: Daha cesur olmanın vakti çoktan geldi de geçiyor
Popular
-
Genel2 gün önce
Ağzından kan gelen verem hastası Tenzile Acar hücrede tutuluyor
-
Gündem2 gün önce
İşte Uşak’taki çıplak aramanın belgesi
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
En fazla aşı yapılan şehirlerde hasta çok, en az aşı yapılanlarda ise az
-
BOLD ÖZEL17 saat önce
Tutuklu Emniyet Amiri Ömer Köse’ye pandemi döneminde su yok
-
Dünya18 saat önce
Türkiye’nin Kuzey Irak operasyonları Tahran ve Ankara’yı karşı karşıya getirdi
-
Dünya1 gün önce
Libya’da ele geçirilen Rus hava savunma sistemi ABD iş birliğiyle Türkiye’ye getirildi
-
BOLD ÖZEL19 saat önce
Anne ve babası tutuklu Serdar’ın feryadı: Mal da mülk de sizin olsun, yeter ki bizi rahat bırakın!
-
Analiz1 gün önce
Pandemi AKP’nin 18 yıllık kibrini yerle bir etti: Bir bakan daha özür diledi