Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel müdürlük performansını anlattığı seçim meydanlarından hep zaferle ayrılan Erdoğan, SSK’nın batışından çok özgürlüğünü düşünen Z Kuşağı karşısında yine zorlandı. Gelecek seçimlerde 7 milyon seçmen çıkaracak kuşak en çok neye önem veriyor, politikacılardan ne istiyor? İşte cevabı…
BOLD – Son zamanlarda siyasetin gündemine gelen Z Kuşağı kavramı, politikacıların yanı sıra reklam şirketleri ve reklam verenlerin odağında yer alıyor. Siyasi partiler oylarının peşinde, şirketler yeni çalışanları olarak bu kuşakla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini araştırıyor. Reklam verenlerin kuşakla ilişkisiyse, istihdam piyasasının en genç mensuplarının tüketim alışkanlıklarını şekillendirmek.
1996 yılından sonra doğan gençleri tanımlamak için kullanılan Z kuşağı, kuşakla arasını bir türlü düzeltemeyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korkulu rüyası oldu.
OY MOY YOK
Sosyal medyaya sık sık parmak sallayan iktidar yüzünden, AKP ve Erdoğan’ın özgürlüğe düşkün gençlerle arası bozuk. Geçen Haziran ayında Youtube’dan canlı yayın yapan Erdoğan YKS’nin ertelenmesini isteyen gençlerin protestosuna maruz kaldı. Kısa sürede ‘dislike’ rekoru kıran yayın sırasında başlayan ‘#OyMoyYok’ hareketi büyük ses getirdi.
Z KUŞAĞI BİLMEZ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK’nın başında olduğu dönemi eleştirirken “Z kuşağı bilmez” ifadesini kullanan Erdoğan’la gençler bir kez daha karşı karşıya geldi. Bu söz üzerine sosyal medyada AKP icraatlarını eleştiren birçok paylaşım “Z Kuşağı Bilmez” etiketiyle paylaşıldı.
Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun SSK performansını anlattığı seçimlerde başarıya ulaşsa da gelecek seçimlerde 7 milyon mensubu oy kullanacak Z kuşağının SSK’la pek de ilgilendiği söylenemez.
Hükumetin, anlık değişebilen sınav politikaları ile Netflix ve diğer sosyal mecraları yasaklama girişimleri kuşakla arasını açıyor.
YÜZDE 75’İ AKP’YE KARŞI
MAK Danışmanlık şirketinin geçen Temmuz ayında Z Kuşağı ile ilgili hazırladığı anket çalışmasına göre, 2023’te seçmenin yüzde 20’sini oluşturacak Z Kuşağından AKP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 25.
EN ÖNEM VERDİKLERİ ŞEY İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Aynı ankette ‘Hayatınızın kalan kısmını Suudi Arabistan’da ayda 10 bin dolar kazanarak mı geçirmek istersiniz yoksa İsviçre’de ayda 5 bin dolar kazanarak geçirmeyi mi tercih edersiniz?’ sorusuna AKP’ye oy veren gençlerin bile yüzde 60’ı İsviçre’yi tercih ediyor.
Tüm gençlerde ‘İsviçre’ tercihinde bulunanların oranı yüzde 72.
‘Sizin için en önemli şey nedir, 1’den 10’a kadar puanlar mısınız?’ sorusuna ise Gençlerin en önem verdiği şey, ‘Düşüncelerini özgürce ifade edebilmek’ oldu.
GENÇLER ADALET İSTİYOR
Gezici Araştırma şirketinin kuşak üzerinde yaptığı çalışmanın sonuçları da şöyle: “Z Kuşağı insan hakları, hayvan hakları, cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda duyarlılığı ön planda olan, haklar konusunda eşitlik temelli bir anlayışa sahip. Z kuşağının yüzde 45 gibi oldukça önemli bir oranı herkesin eşit ve benzer haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.
Bu çerçevede bu kuşak için ırk, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük bir öneme sahip. Örneğin ‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim’ diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32.8 iken, Z kuşağı içinde yer alanlarda bu oran yüzde 82.2.
Bu değerler, Z kuşağı için din ya da mezhep farkının önceki kuşaklara göre büyük ölçüde önemsiz kaldığını gösteriyor. Bu kuşağın yüzde 15.7’si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliklerini yerine getirdiğini söylerken, yüzde 55.8’si ise bu gereklilikleri yerine getirmediğini söyledi. Yüzde 28.5’i de inançsız olduğunu ifade etti.
Z kuşağı dışındakilerin ise yüzde 62’si oruç tuttuğunu söylerken, yüzde 32’si ise düzenli ibadet ettiğini belirtti. Z kuşağının yüzde 76.4’ü adalet, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli bulduğunu ifade etti. AB’yi destekleyenlerin oranı Z kuşağında yüzde 78.6 iken diğer X ve Y kuşaklarında bu oran yüzde 35.6.