Ekonomik kriz giderek derinleşirken muhalefet de erken seçim söylemlerini sıklaştırdı. Bu yıl içerisinde seçim bekleyenlerin sayısı giderek artarken, İyi Parti lideri Meral Akşener erken seçim için 21 Haziran tarihini verdi.
BOLD – Yapılan anketlerde oyu giderek düşen AKP, Cumhur İttifakı’na yeni partileri dahil etmek için görüşmelerini sürdürüyor. Muhalefet partileri ise damat Berat Albayrak’ın da istifasına yol açan ekonomik krizi öne sürerek erken seçim söylemlerini sıklaştırdı. Bu konuda tarih de veren İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 21 Haziran’da erken seçim beklediğini ifade etti.
AKŞENER: NİSANDA KARAR ALINMASI GEREKİR
Halk TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Meral Akşener, 21 Haziran’da erken seçim beklediğini ifade etti. Seçim istemenin muhalefetin görevi olduğunu belirten Akşener, “Sadece analiz yapıyorum. Bu kafayla gidildiği için daha da kötüleşeceği için. Diyelim ki haziranda seçim olacak, nisanda bunun kararının alınması gerekir. Bir an evvel bu kötülüklerin ortadan kalkması için. Oturulacak tekrar bir sistem kurulacak. O sistem üzerinden tekrar ortaklaşılacak ve o seçime katılınacak. Bugünün şartlarında ittifaksız seçime girmek görünmüyor” dedi.
KILIÇDAROĞLU: ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ
Sık sık erken seçim çağrısı yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin son MYK toplantısında yaptığı konuşmada, “Sahadan arkadaşlarımızın bize getirdiği bilgi; vatandaş erken seçimin tarihini soruyor. Vatandaşın talebi bu yönde. Vatandaşın talebinin karşısında kimse duramaz. Bu durumda erken seçim kaçınılmaz. Durum her geçen gün vatandaşın aleyhine işliyor. Esnafın, çiftçinin, işçinin, işsizin her geçen gün milletin sorunları ağırlaşıyor” dedi.
BABACAN: ŞARTLAR SEÇİME ZORLAYABİLİR
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise erken seçimle ilgili daha önce yaptığı açıklamada Haziran 2023’e kadar sistemin dayanma ihtimalinin zayıf olduğunu belirterek, “Biz 2021-22’de olası seçim için ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi. Seçimlere en kısa sürede hazır olmak istediklerini belirten Babacan, “Malum, Türkiye’nin siyasi takvimi öngörülemez. Normalde seçimler 2023 Haziranı’nda ama Türkiye’de istikrarsızlığın arttığı dönemde erken seçim olur. Ülkenin ekonomik, siyasi, sosyal şartları iktidarı çok zorlayabilir. İktidarın siyasi meşruiyeti kalmaz. Şartlar onları seçime zorlayabilir” dedi.
DAVUTOĞLU: ERKEN SEÇİM PSİKOLOJİSİNE GİRİLDİ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da erken seçimle ilgili kısa süre önce yaptığı açıklamada, “Türkiye seçim psikolojisine girmiştir. 2021 yılında seçim olma ihtimali yüksek. Biz hangi dönemde, ne zaman seçim olursa hazırız” dedi. Bazen şartların seçimi dayattığını ifade eden Davutoğlu, “2,5 yıllık iktidar performansına baktığımda, Cumhur İttifakı’nın içindeki kırılganlığa baktığımda, bu şekilde ülkenin 5 yılı doldurması, psikolojik olarak, ekonomik olarak, siyasi olarak çok zordur” dedi.
ERDOĞAN: GÜNDEMDE ERKEN SEÇİM YOK
Muhalefet partileri erken seçim isteklerini sıklaştırırken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise gündemlerinde erken seçim olmadığını belirtti. Geçen hafta bir süredir muhalefet partilerinin dillendirdiği, seçimlerin erken bir tarihe çekilmesi konusunda konuşan Erdoğan, “Biz muhalefetteki siyasi partiler gibi acelecilik içinde değiliz. Şu andaki tablo, takvim Haziran 2023’tür. Haziran 2023’ten önce erken seçim söz konusu değildir” dedi.
AKP DÖNEMİNDE 3 ERKEN SEÇİM YAPILDI
İktidara 2002 yılında yapılan bir erken seçimle gelen AKP’nin 18 yıllık iktidarı döneminde yapılan 5 genel seçimden 3’ü erken yapıldı. 2007 yılı Kasam ayında yapılması gereken genel seçim cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası 22 Temmuz’a çekildi. 7 Haziran 2015’te yapılan seçimlerde AKP, iktidara geldiği 2002’den beri ilk defa tek başına iktidar olamadı. Yapılan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmayınca 1 Kasım’da erken seçim yapıldı. 3 Kasım 2019’da yapılması gereken genel seçimler ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin talebiyle 24 Haziran 2018’e çekildi.
Cezaevi yönetiminden tutuklu anneye: Çocuğunu ayağından ranzaya iple bağla