Ekonomi
Böyle bir ‘tünel’ dünyada yok!


Hükumet, 25 milyon araç geçişi garantisi verilen Avrasya Tüneli geçiş ücretine yüzde 26 zam yaptı. Halkın cebeni tünel açan iktidar, krizdeki ekonomiyi düzeltmek için çareyi vergileri artırmakta buldu. AKP’nin Avrasya Tüneli, dünyanın en pahalısı ve rakibi yok…
BOLD – Yeni yılla birlikte artan zam furyası devam ediyor. Bugün itibariyle yap-işlet devret modeli ile yapılan geçiş garantili Avrasya Tüneli’nin geçiş ücretine yüzde 26 zam yapıldı. Yıllık 25 milyon araç geçiş garantisi bulunan Avrasya Tüneli’nin Hazine’ye yükü her geçen gün artıyor. Hazine, Avrasya Tüneli için bu yıl yarım milyar liradan fazla garanti ödemesi yapacak.
OTOMOBİLLER 46, MİNİBÜSLER 69 TL ÖDEYECEK
Her yıl iki kez hesaplanan Avrasya Tüneli geçiş ücretine, araç başı 4 dolar araç geçiş ücretinin yanı sıra, ABD enflasyon artışı ve yüzde 8 KDV ilave ediliyor. Yapılan hesaplama ile Avrasya Tüneli geçiş ücreti yüzde 26 zamlanarak 46 liraya yükseldi. Minibüsler ise 69 TL ödeyecek. İşletmeci ATAŞ AŞ’ye her yıl binde 5 artırmak kaydı ile başlangıç yılı olarak yıllık 25 milyon 125 bin adet araç geçiş garantisi verildi. Geçmeyen araçların parasını ise halk ödüyor.
GARANTİYE HİÇ BİR ZAMAN ULAŞILAMAYACAK
Toplam 1.2 milyar dolara mal olan Avrasya Tüneli, 20 yıl süreyle daha Türk-Güney Kore ortaklı ATAŞ şirketince işletilecek. Avrasya Tüneli’nde 2018 yılında geçiş yapan araç sayısı 17 milyon 556 iken, 2019 yılında 17 milyon 271 bin araç geçişi sağlandı. 2020 yılında pandemi sebebi ile bu sayı araç geçiş garantisinin yaklaşık yarısına denk gelen 12.8 milyon araç sayısına indi. Uzmanlar ise sözleşme sonuna kadar araç geçiş sayısının verilen garantiye ulaşamayacağına dikkat çekiyor.
ÖDEMELER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Avrasya Tüneli için 3 yılda Hazine’den şirkete 2017, 2018 ve 2019 yılları için 479 milyon TL araç geçiş garantisi karşılığı ödeme yapıldı. Geçen yıl ödenen para ise 472 milyon lira oldu. Avrasya Tüneli için ödenecek para bu yıl için 540 milyon lira olması bekleniyor.
ARAÇ SAHİPLERİ BİR AYDA ASGARİ ÜCRET ÖDEYECEK
Avrasya Tüneli’nde otomobiller için geçiş ücreti 46 liraya yükseldi. Her gün tüneli kullanan bir araç sahibi gidiş – dönüş için ayda bir asgari ücretten daha fazla ödeme yapacak. Bir asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu Türkiye’de tüneli her gün kullanan bir sürücü 2 bin 852 lira ödeyecek.
DÜNYANIN EN PAHALI SU ALTI TÜNELİ
Avrasya Tüneli, su altı yol tünellerinde uygulanan otomobil geçiş ücreti bakımından benzerleri arasında dünyanın en pahalı tüneli. Amerika Seattle Tüneli’nde yoğun trafik saatlerinde araç geçiş ücreti olarak 1,25 dolar iken, İngiltere Liverpool’daki 2.4 km uzunluğundaki The Kingsway Tunnel’de araç geçiş ücreti 1.80 dolar olarak uygulanıyor. Avusturalya Sydney Harbour Tunnel’de araç geçişleri için 3 dolar, Japonya Tokyo-bay Aqua Line Tüneli’nde 2.95 dolar, Hongkong Eastern Harbour Crossing Tüneli‘nde 3.25 dolar geçiş ücreti uygulanıyor.
VERGİ ARTIŞLARI SAĞANAK GİBİ
Garantili projelere para bulamayan hükumet ise çareyi vergi artışlarında buluyor. Geçen yıl binlerce ithal ürüne yüzde 50’yi bulan ek vergi koyan hükumet, bunun yanı sıra otomobil satışlarında uygulanan ÖTV oranlarında ve matrahında değişikliğe gitti. 1600 CC motor hacminin altındaki otomobillerde vergi matrahında alt sınır 70 bin liradan 85 bin liraya yükseltildi. Kaçak alkolden ölenlerin rekor seviyeye çıkmasına karşın sigara ve alkole zammı rutine bağlayan hükumet, son olarak da Özel İletişim Vergisi’ni yüzde 33 artırdı. Sadece Özel İletişim Vergisi’nin yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarılmasından 1,5 milyar ek kaynak elde edilecek.
CİMER başvuruları 6 milyona dayandı vatandaş Japonlardan yardım istiyor
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Datça’daki hazine arazisi otel yapılmak üzere özelleştirilecek
-
3 ayda 2 milyon kişi daha icralık oldu: Dosya sayısı 22 milyonu geçti
-
Vaka artış sayısında İstanbul zirveye oynuyor
-
Türkiye ekonomisi karaborsaya düştü: Yüzde 30 zam yolda
-
AKP’den halka 1 Nisan sürprizi: Benzin, doğalgaz ve sigaraya zam
-
Merkez Bankasına Morgan Stanley’den başkan yardımcısı


Erdoğan’ın talimatıyla ihtiyaç sahiplerine 1 milyon 250 bin ton patates ile 300 bin ton soğan dağıtımına başlanırken, CHP’li Yavuzyılmaz da Erdoğan için sipariş edilen 5 milyonluk 2. makam aracının bilgilerini paylaştı.
BOLD – Geçen hafta içi CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Almanya’dan sipariş edilen ultra lüks Cumhurbaşkanlığı makam aracının fiyatını ifşa etti. Sosyal medya üzerinden makam aracının faturasını paylaşan Yavuzyılmaz, “Cumhurbaşkanlığında bu makam araçlarından acaba kaç tane var?” ifadelerini kullandı.
İKİNCİ MAKAM ARACINI DA PAYLAŞTI
Yavuzyılmaz paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanlığında bu makam araçlarından acaba kaç tane var? Marka: Mercedes Benz S600 Guard Fiyatı: 474.950,00 Avro Fatura adresi: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Belgesi: Fatura, İrsaliye.” Yavuzyılmaz, Erdoğan için alınan birebir aynı 2. makam aracının faturasını da bugün paylaştı. Yavuzyılmaz paylaşımıda, “Asgari ücretli bir vatandaşın bu aracı satın alması için 135 yıl çalışması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. Ülke bir yandan Erdoğan’ın milyonluk makam araçları siparişini, bir yandan da taneyle satılan domatesi konuşuyor.
SEFALETTE 4. OLDUK
Öte yandan, Amerikalı iktisatçı Arthur Okun tarafından geliştirilen, işsizlik oranıyla enflasyon oranının toplanmasından oluşan bir gösterge olarak ortaya konulan Sefalet Endeksi’nde Türkiye 40 ülke arasında 4’üncü sıraya yerleşti.
İşsizlik ve enflasyon verilerinin toplamıyla oluşturulan endekste Türkiye 29.3 puan ile Arjantin (51.7), Nijerya (50.6) ve Güney Afrika’nın (35.4) ardından dördüncü sıraya yerleşti.
HÜKUMET PATATES SOĞAN DAĞITACAK
Pandemiyle daha da derinleşen ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü de düşürdü. Marketler tane domates satışına başladı. Durumun farkında olan hükumet daha önce fiyat patlaması yaşayan ve tanzim satışlarla halka ulaştırılan patates ve soğan için de artık para bile istemiyor. Erdoğan’ın talimatıyla 1 milyon 250 bin ton patates ve 300 bin ton soğan ihtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak dağıtılmaya başlandı.
10. büyük ekonomi hayalinden domatesi taneyle satış dönemine


Şubat ayında Erdoğan Türkiye’yi dünyanın 10. büyük ekonomisi yapmak istediklerini söyledi. Ekonomik kriz ve pandemi sürecinde büyüyen gelir adaletsizliği vatandaşın alım gücünü düşürürken marketlerin taneyle domates satışı sosyal medyada viral oldu.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Şubat ayında Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için büyük projelere ve büyük yatırımlara yöneldiklerini söyledi.
Ekonomik kriz ve pandemi döneminde gelir adaletsizliğinin artması, maaşların asgari ücret ve etrafında kümelenmesi sonucu satın alma gücü düştü.
MİGROS’TAN TANE DOMATES SATIŞI
Süpermarket zinciri Migros’ta domateslerin tekli halde paketlenip satışa sunulması sosyal medyada viral oldu.
Ülke genelinde yükselen enflasyona bağlı artan hayat pahalılığı nedeniyle Migros’ta domatesler plastik ambalajlarda tekli halde 2 ve 3 liradan satışa sunuyor.
GIDA İÇİN MAAŞIN YÜZDE 40’INI HARCIYORUZ
Sözcü gazetesinin haberine göre, gıda fiyatlarında yıllık yüzde 20.6 artışla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) şampiyonu olan Türkiye’de vatandaşların alım gücü giderek eriyor. 259 lira tutarındaki 10 temel gıda ürünü için bizde asgari ücretlinin 20.6 saat çalışması gerekirken, İngiliz’in 2.27, Alman’ın ise 2.8 saat çalışması yeterli.
Ayda 2 bin 826 lira alan Türk asgari ücretli maaşının yüzde 40’ını gıdaya ayırmak zorunda kalırken, İngiltere ve Almanya’daki asgari ücretlilerin ayırdıkları pay ise yüzde 5-10 civarında.
Almanya’daki bir asgari ücretli maaşı ile 264 kilo kıyma, 2 bin 640 litre süt veya 13 bin 620 adet yumurta alabiliyor. Türkiye’de ise asgari ücretle ailesini geçindiren bir kişi Et ve Süt Kurumu’ndan 76 kilo veya marketten 64 kilo kıyma alabiliyor. Aynı şekilde 470 litre süt 3 bin 700 adet yumurta alabiliyor.
İngiltere’de oturum ve iş kurma danışmanlığı şirketi Plusture’un kurucusu Enis Behar Menda’ya göre, Londra’da market alışverişinin maaş içindeki payının yüzde 5, en fazla yüzde 10 olduğunu söyledi. Haftalık market alışverişinin 25-35 sterlin (254.5-356 TL) tuttuğu belirtildi.


Anadolu Ajansı’nın servis ettiği çiftçinin elinde kalan patates, soğan ve çeltik rakamlarının yanlış olduğu ortaya çıktı. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Haberdeki verilerin tamamı yanlış. Doğrusu şöyle olacak. Patates 300 bin ton, soğan 50 bin ton, çeltik 50 bin ton” dedi.
BOLD – Devletin resmi ajansı AA, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan ve 750 bin ton çeltiği satın alacağını haber yaptı.
TMO’nun çiftçiden satın alacağı ürünlerin yurttaşa ücretsiz dağıtılacağı belirtildi.
Tarım haberleri yazan gazeteci Ali Ekber Yıldırım, rakamların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Türkiye’de toplamda 900 bin ton çeltik üretimi yapıldığını kaydeden Yıldırım, “Çiftçinin elinde nasıl 750 bin ton olur?” diye sordu.
Bu nasıl habercilik?
📌TMO’nun alacağı patates, soğan ve çeltikle ilgili Anadolu Ajansı bir haber geçti.
📌Haberdeki verilerin tamamı yanlış.
📌Gazete, tv, internet siteleri sorgulamadan haberi aynen yayınladı.
📌 Ürünlerle ilgili doğru veriler şöyle:👇👇 @farukbildirici pic.twitter.com/UzZre4Cv5o
— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) April 10, 2021
“128 milyar dolar nerede?” afişine Erdoğan’a hakaretten soruşturma


Vatandaşa soğan patates, Erdoğan’a 5 milyonluk 2. Mercedes


Borçlarını ödeyemeyen çiftçi kendini astı


10. büyük ekonomi hayalinden domatesi taneyle satış dönemine
Popular
-
Gündem2 gün önce
Sedat Peker’in eşi: Kızımın odasına silahla girdiler özel harekat polisi eğitilmeli
-
Gündem21 saat önce
Sedat Peker’in ipini kim, neden, nasıl çekti?
-
Gündem2 gün önce
Hocası Ali Ünal’ın koğuş arkadaşı öğretmen: İsterseniz asın ölümden mi korkacağım?
-
Gündem2 gün önce
Sedat Peker’i öven TRT spikeri Ersoy Dede’nin zor anları
-
Analiz2 gün önce
Davutoğlu’nun danışmanlığına getirilen ‘balıkçı’ İlhami Işık kimdir?
-
Spor20 saat önce
NBA’de Enes Kanter’in rekorlar gecesi
-
Gündem22 saat önce
Avukatlık yaptırılmayan Viyan, kokain bağımlısı Kürşat’a karşı
-
Dünya2 gün önce
AB Konseyi Başkanı Michel: Geceleri uyuyamıyorum