Yargı 301 madencinin can verdiği Soma faciasında tartışmalı bir karara imza attı. Davada tutuklu olan son 3 sanık da tahliye edildi. Aileler ise karara tepkili.
BOLD – Soma Katliamı davasında tahliye kararı adım adım geldi. Son olarak Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Soma Katliamı davasına ilişkin kararını değiştirmesinin ardından, dava kapsamında tutuklu kimse kalmadı.
YEREL MAHKEMEDEN 4 SANIĞA HAPİS KARARI ÇIKMIŞTI
Soma’da 2014 yılında yaşanan maden faciasında 301 kişi hayatını kaybetmişti. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar 2018 yılında çıktı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a basit taksir suçundan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru’ya bilinçli taksirden 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay ve yardımcısı İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.
YARGITAY CEZAYI AZ BULUP BOZDU
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de bu kararı bozdu. Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı’ya 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza verilmesi gerektiği vurgulandı.
YARGITAY KENDİ KARARINI BOZUNCA SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti. Bu süreçte 12. Ceza Dairesi heyetindeki 3 üye değişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla dairenin daha önce aldığı kendi kararını bozdu. Yargıtay’ın kararını değiştirmesinin ardından Ramazan Doğru, İsmail Adalı ve Akın Çelik 5 Şubat’ta tahliye edildi. Böylece Soma Katliamı davasında tutuklu hiç kimse kalmadı. Dava, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek.
AİLELER KARARA İSYAN ETTİ
Ölen madencilerin yakınlarından Naciye Kafa, “Bu karara pes diyorum. Bu kararı veren hâkimlerin savcıların vicdanları rahat mı? Adalet her zaman zenginin yanında olmak zorunda mı? Bile bile onları cezaevinden çıkarmak için mahkemeyi, hâkimi, savcıyı değiştirdiler. Adalet sadece mahkeme duvarlarında yazılarda kalmış. Bence onu da bu karardan sonra indirmeleri gerekir” diyerek tepkisini dile getirdi.
Madenci yakını Gülten Kavas ise “4 yıl boyunca adalet için koşturduk. Biz en azından ölen her bir madenci için en az 1 yıl verilmesini istedik. 1 yıl olsa idi 301 yıl ile yargılanacaklardı. Ama şimdi hepsi serbest. Onu çok gördüler. Bir kere değil, 10 kere de yargılansalar adalet olmadığı sürece bizim için güzel bir karar çıkmayacak. Adalet zor. Parası olanın, çevresi olanın yanında adalet oluyor” ifadelerini kullandı.
İSMAİL ÇOLAK: TALİMATLAR SARAY’DAN VERİLİYOR
Evrensel’in haberine göre ise karara tepki gösteren isimlerden biri de Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak’tı. Heyet değişiminin ardından bozulan karara tepki gösteren Çolak, “Bu adaletten ne beklersin. Şimdi de 13 Nisan’da yeniden yargılayacakları da inandırıcı gelmiyor. Zaten Anayasa Mahkemesini tanımayan ülke. Talimatlar Saray’dan veriliyor. Bunları da ayıklayacaklar. 13 Nisan’daki de uzun süremeyecek. Zaten Can Gürkan ödüllendirilmişti. Ama biz şimdi neler yapabiliriz avukatlarımızla istişare halindeyiz” diye konuştu.
Yargılama sürecinde yaşananlara da tepki gösteren İsmail Çolak “Mahkeme heyeti üzerine baskılar, üyeleri değiştirme… Daha mahkeme başkanı Aytaç Ballı’yı değiştirdiler. Elbistan Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu’nu atadılar. Pehlivanoğlu, Afşin Elbistan’da Çöllolar kömür sahasında yaşanan ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazelerinin ise halen toprak altında olduğu iş cinayeti davasında sanıklara sadece para cezası vermişti. Tuttular buna atadılar. Zaten buralara geleceği belliydi. Ama Yargıtay’ın bozduğu karar bize umut olmuştu” dedi.