Ekonomi
Saray güvenmese de halk güveniyor!


Saray’ın güvenmediği ekonomi yönetimini hallaç pamuğuna çevirdiği bir dönemde TÜİK, tüketicilerin ekonomiye güveninin arttığını açıkladı. Tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında artarak 86,7 oldu.
BOLD – Cumhurbaşkanlığı kararı ile Merkez Bankası Başkanı görevden alındı. Döviz, altın artarken, borsa düşüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomide ertesi günün dahi öngörülemediği bugünlerde hane halklarının genel ekonomik durum ve gelecekteki kişisel ve genel finansal beklentilerini yansıtan tüketici güven endeksinin arttığını açıkladı.
TÜİK, MERKEZ BANKASI İLE BİRLİKTE HAZIRLIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Güven Endeksi’ni açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında arttı; Şubat ayında 84,5 olan endeks, Mart ayında 86,7 oldu.
HANELERİN GELİR BEKLENTİLERİ ARTTI
Hanenin maddi durumu endeksi 67,3’e yükseldi. Bu kapsamda geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Şubat ayında 66,3 iken, Mart ayında yüzde 1,4 oranında artarak 67,3 oldu. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Şubat ayında 91,7 iken, Mart ayında yüzde 2,5 oranında artarak 94,1 oldu.
HANELERİN EKONOMİK DURUMLARINI YANSITIYOR
Hane halklarının genel ekonomik durum ve gelecekteki kişisel ve genel finansal beklentilerini yansıtan Tüketici Güven Endeksi, tüketicilere hanenin maddi durum beklentisi, genel ekonomik durum, genel işsiz sayısı beklentisi ve tasarruf etme ihtimaline ilişkin sorular sorularak oluşturuluyor. 100’ün üzerindeki değerler tüketicilerin gelecekteki ekonomik gelişmelere ilişkin iyimser tutumda olduğunu; 100’ün altındaki değerler ise tüketicilerin gelecekteki ekonomik beklentilerin kötümser yönde olduğuna ve para biriktirme eğiliminde olduklarına işaret ediyor.
İlginizi Çekebilir
-
Merkez Bankası, dolardaki yükselişe rağmen faizi değiştirmedi
-
İkinci 128 milyar dolar vakası: Merkez Bankası beş ayda 40 milyar dolar sattı
-
Resmi Gazete’de ilginç karar: Merkez Bankası’na haciz mi gelecek?
-
Merkez Bankası doları tutabilmek için her ay 10-12 milyar dolar satıyor
-
Merkez Bankası arka kapıdan 4-7 milyar döviz sattı, kur yaz aylarında kesin patlayacak
-
Tüketici güveni dip yaptı: Halk ekonomiye güvenmiyor
Ekonomi
Geçinemeyen halkı hedef alan Erdoğan: Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor, aç kalan yok


Sokak röportajlarında geçinemediğini, aç olduğunu belirtenleri hedef alan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor. Vicdansızlık yapmayın. Aç kalan falan yok” dedi.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor. Vicdansızlık yapmayın. Aç kalan falan yok” dedi. Erdoğan, AKP iktidarında iş dünyasının şaha kalktığını öne sürdü.
VİCDANSIZLIK YAPMA NE AÇ KALMASI
İstanbul’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Merkez Ofisi Açılışı ve Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, “Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor, vicdansızlık yapma ne aç kalması. Aç kalan filan yok yeter ki bu noktada dürüst ol, samimi ol. Sürekli olarak yapmış olduğumuz zamlarla, parasal düzenlemelerle vatandaşın imkanlarını nereden nereye getirdiğimiz ortada” dedi.
GEMİ SU ALIRSA SONUÇLARINI HEPİMİZ YAŞAYACAĞIZ
Erdoğan, “Unutmayın hepimiz aynı gemideyiz. Şayet Türkiye gemisi su alırsa bunun sonuçlarını hepimiz yaşayacağız. Biz tüm dikkatimizi Türkiye’nin aydınlık geleceğine yöneltmiş durumdayız. Üretim tarafında istihdamda, ihracatta gayet iyi durumdayız. Cari açıktaki ve bütçe dengelerindeki bozulmasının tek sebebi, tüm dünyada olduğu gibi artan enerji giderleridir” diye konuştu.
İŞ DÜNYAMIZ ŞAHA KALKTI
Önce güven iklimini tesis ettiklerini ileri süren Erdoğan, “Devletine güvenen iş dünyamız bir anda şaha kalktı. İlk önemli adımlar olarak bir Marmaray’ın yapılışı rastgele bir olay değildi. Bütün engellemelere rağmen, her türlü takozu koymalarına rağmen bizim için olmaz denilen Marmaray’ı denizin altından girip denizin altından çıkmak suretiyle milletimizin hizmetine sunduk” dedi.
PARA AKTARDIĞINI KABUL ETTİ
Erdoğan, “Paralardan bahsediyor, Amerika’ya şuraya buraya. Evet 150 bin lira tazminat kazandım, bir 100 bin lira daha kazandım. Bu paraları o iftira attığı TÜRGEV ve Ensar vakıflarına Bay Kemal adına veriyorum. Hiç olmazsa hayra vesile olsun” ifadesini kullandı.
Kriz derinleşiyor: Aylık 20 bin lira geliri olmayan artık yoksul


Türk-İş, açlık sınırı ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Açlık sınırı 6 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı da 20 bin liraya yaklaştı.
BOLD – Ekonomik kriz giderek derinleşirken artan enflasyon nedeniyle halk hızla yoksullaşıyor. Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 18 liraya, yoksulluk sınırı ise 19 bin 602 liraya yükseldi. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 108 oldu.
FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜ ALINAMIYOR
Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Üretim ve tedarik maliyetlerinin artmasıyla arz etkisi ve her gün düşen alım gücünü korumak için öne çekilmiş talep etkisi nedeniyle başta gıdada olmak üzere fiyat artışlarının önü alınamıyor. Ne enflasyon yavaşlıyor, ne de alım gücü yükseliyor. İşçi, memur, emekli, öğrenci, esnaf nefes alamıyor” denildi.
BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ 8 BİN LİRA
Türk-İş’in açıkladığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.017,85 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 19.602,14 TL’ye, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 7.836,46 TL’ye yükseldi.
GIDA FİYATLARI BİR YILDA İKİYE KATLANDI
Araştırmaya göre mutfak enflasyonu son bir yılda iki kat arttı. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 13,04 oranında gerçekleşti. Son on iki aydaki artış oranı yüzde 107,76 olarak hesaplandı. Beş aylık değişim oranı yüzde 46,85 oranında oldu.


Nisan ayında kapanan şirket sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 125,9 oranında arttı. Ocak-nisan döneminde ise toplamda 5 bin 321 şirket, 8 bin 271 gerçek kişi ticari işletme kapandı.
BOLD – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 3,9, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 16,0, kurulan kooperatif sayısı yüzde 5,8 azaldı.
KURULAN GERÇEK İŞLETME SAYISI AZALDI
Nisan ayında kapanan şirket sayısında yüzde 59 artış olup kapanan kooperatif sayısında yüzde 1,6 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 23,3 azalış gerçekleşti. Nisan 2022’de, Nisan 2021’ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 25,5, kurulan kooperatif sayısı yüzde 14,8 artarken, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 14,0 azaldı.
KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 125.9 ARTTI
Nisan 2022’de, kapanan şirket sayısı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 125,9, kapanan kooperatif sayısı yüzde 5,0, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 31,9 arttı. Nisanda 10 bin 751 şirket kurulurken, 2 bin 162 şirket kapandı.
İLK DÖRT AYDA KAPANAN ŞİRKET SAYISI ARTTI
2022’nin ilk 4 ayında, 2021’in ilk 4 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 6,3, kurulan kooperatif sayısı yüzde 11,1 artarken, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 18,5 azaldı.
KAPANAN KOOPERATİF SAYISI YÜZDE 94.7 ARTTI
2022’nin ilk 4 ayında, 2021’in ilk 4 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 45,7, kapanan kooperatif sayısı yüzde 94,7 artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 6,3 azaldı. Ocak-nisan döneminde toplamda 43 bin 187 şirket kurulurken, 5 bin 321 şirket kapandı.
KAPANAN ŞİRKETLERİN 306’SI İNŞAATTA
Nisan ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin; 737’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 306’sı inşaat, 286’sı imalat sektöründe oldu. Bu ay kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinin 721’i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 235’i inşaat, 176’sı imalat sektöründeydi.
EN ÇOK LİMİTED ŞİRKET KURULDU
Nisan 2022’de kurulan toplam 10 bin 914 şirket ve kooperatifin yüzde 85,7’si limited şirket, yüzde 12,8’i anonim şirket, yüzde 1,5’i ise kooperatif olarak kuruldu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 40,8’i İstanbul, yüzde 9,7’si Ankara, yüzde 6,1’i İzmir’de kuruldu. Nisanda Bayburt’ta şirket kuruluşu gerçekleşmedi.


Geçinemeyen halkı hedef alan Erdoğan: Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor, aç kalan yok


Hakan Şükür’den Erdoğan’a: Sahte imza ile evimi gaspettiniz


Kılıçdaroğlu: Parayı gönderen oğlun Bilal, alan kızın Esra


Müebbet hapis cezası alan askeri öğrencilere tahliye


Yunanistan’a ulaşan sığınmacıları, Türkiye’ye çalışan çete geri itti


İşkenceciler için hesap vakti: Erdoğan Rejimine Lahey yolu göründü


Hükumetin dolarda belirlediği yeni baraj 16.60 aşılabilecek mi?


Telefon repliğini tarihe gömen cevap: “-3 liraya su mu olur?… -İçme, eskiden su mu içiyordun?”


Süleyman Özışık’tan sonra bir itiraf da Rasim Ozan Kütahyalı’dan: Ayşenur Arslan ve Dündar’ın tutuklanmaması için devreye girdim
Öne Çıkanlar
-
Gündem1 day önce
Müebbet hapis cezası alan askeri öğrencilere tahliye
-
Gündem1 day önce
15 Temmuz ve SADAT düğümü çözülüyor
-
Gündem17 hours önce
İhraç kaymakamlara operasyon: 32 isme gözaltı
-
Gündem2 days önce
İhraç Danıştay üyesi Gürsel Ceylan koronadan hayatını kaybetti
-
Gündem2 days önce
Kumpas diye kapatıldı, ABD terör örgütü olarak tanıdı
-
Gündem12 hours önce
AİHM’i gören AYM yıllar sonra hukuku hatırladı: ByLock’ta silahların eşitliği ilkesi ihlal edildi
-
Politika2 days önce
Ümit Özdağ, SADAT’ın kurucusu Tanrıverdi’nin itiraflarını anlattı: “Aslında askeri birlikleri ele geçirmek istiyorduk”
-
Gündem16 hours önce
AKP’nin yeni projesi: Güneşe ters Y Tipi cezaevleri