İktidara geldiği ilk yıllarda bir kapıcının verdiği cevaplar nedeniyle TRT’ye genel müdür atayamayan AKP, Meclis’ten geçirdiği Güvenlik Soruşturması teklifi ile ‘kapıcıya sorma’ dönemini yeniden getirdi. Güvenlik soruşturması için Saray’da Değerlendirme Komisyonu adıyla fişleme merkezi kurulacak.
BOLD – AKP’nin muhalefet oylarıyla reddedilen ve tekrar görüşülen Güvenlik Soruşturması yasa teklifi TBMM’de kabul edildi. Artık öğretmen alımları dahil, kamuya alınacak memurlar için güvenlik soruşturması yapılacak.
REDDEDİLMESİNE RAĞMEN YENİDEN GÖRÜŞÜLÜP KABUL EDİLDİ
31 Mart’ta kamuoyunda tepkilere neden olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kanun teklifi muhalefetin oylarıyla reddedildi. Oylama sonrası AKP ve MHP’li vekiller büyük şaşkınlık yaşarken, kanun teklifinin yeniden oylanması yönünde tartışma yaşandı. Muhalefetin tepkisine rağmen yeniden görüşülmeye başlanan teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklife göre, arşiv araştırması ilk defa veya yeniden memuriyete veyahut kamu görevine atanacaklara yapılacak.
MEMUR OLMAK İSTEYENLERİN ARŞİVİ ARAŞTIRILACAK
Buna göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılacaklar, “Kurum ve kuruluşlarda, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler, üst kademe kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler” şeklinde sıralandı.
ŞÜPHE DE VARSA MEMUR OLAMAYACAK
Güvenlik soruşturması, arşiv araştırmasındaki konulara ilave olarak kişinin; görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal verilerinin, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiğinin, terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığının, mevcut kayıtlardan ve kişinin görevine yansıyacak hususların denetime elverişli olacak yöntemlerle yerinden araştırılmak suretiyle tespit edilmesini içerecek.
SARAY, FİŞLEME MERKEZİ KURUYOR
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Değerlendirme Komisyonu kurulacak. Değerlendirme Komisyonu, Cumhurbaşkanlığında İdari İşler Başkanı’nın görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin, TBMM Başkanlığı’nda genel sekreter yardımcısının, bakanlıklarda bakan yardımcısının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst yöneticinin görevlendireceği bir üst kademe yöneticisini olabilecek ve komisyon beş kişiden oluşacak.
Hamdi Yılmaz’ın Bükreş’te çektiği sıkıntıları bir Allah’ın kulu görmüyor!