Erdoğan Rejimini eleştiren aralarında gazetecilerin de olduğu 770 kişinin Türkiye’deki mal varlıkları donduruldu. Karar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlandı. Gazeteci Sevgi Akarçeşme, “Çaldıklarını unutup tekrar aynı evi soyan hırsızlar gibi. En iyi bildikleri iş.” tepkisi verdi.
BOLD – Daha önce TMSF aracılığıyla Gülen Hareketi’nin ve birçok iş insanının 32 milyar dolarlık malvarlığına el koyan AKP Hükumeti, şimdi de Gülen Hareketi üyesi oldukları iddiasıyla 454 kişinin daha Türkiye’deki malvarlıklarını dondurdu.
SÜRGÜN GAZETECİLERİN MALVARLIKLARI DONDURULDU
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Gülen Hareketi’ni üyeliği iddiasıyla 545 kişinin Türkiye’deki mal varlığı donduruldu. Mal varlığı dondurulanlar arasında eski savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz ile gazeteciler Adem Yavuz Arslan, Abdullah Bozkurt, Cevheri Güven, Levent Kenez, Bülent Keneş, Aydoğan Vatandaş, Tarık Toros, Asım Yıldırım, Said Sefa, Sevinç Özarslan, Sevgi Akarçeşme, Tuncay Opçin, Emrullah Uslu gibi isimler de bulunuyor. Söz konusu isimlerden büyük bir kısmının Türkiye’de hiç bir mal varlığı bulunmuyor.
DEMİRTAŞ’IN KARDEŞİ DE LİSTEDE
Resmî Gazete’de yayımlanan kararla ayrıca PKK/KCK üyesi oldukları iddiasıyla 108, IŞİD, Hizbullah ve El-Kaide örgütlerine üye oldukları iddiasıyla 119, DHKP-C, MLKP ve MKP gibi sol örgütlere üye oldukları iddiasıyla 89 kişinin Türkiye’deki mal varlıkları donduruldu. Malvarlığı dondurulanların arasında Eski HDP EŞ Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kardeşi Nurettin Demirtaş ile IŞİD yöneticisi olduğu gerekçesiyle 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle İlhami Balı ile birlikte yargılanan Mustafa Demir de yer alıyor.
MAHKEMEYE İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “6415 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinin 3’üncü fıkrası uyarınca, aynı Kanun’un 3’üncü ve 4’üncü maddesi kapsamına giren fiilleri gerçekleştirdikleri hususunda makul sebeplerin varlığına istinaden ekli listelerde adı geçen kişi, kuruluş veya organizasyonların Türkiye’de bulunan malvarlıklarının dondurulması kararlaştırılmıştır. Bu Karara karşı, 6415 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinin 4 öncü fıkrası uyarınca, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ilgili Ankara Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edilebilir.” ifadelerine yer verildi.
GAZETECİLERDEN KARARA TEPKİ: ÇALMAK EN İYİ BİLDİKLERİ İŞ
Malvarlığına el konulmasıyla ilgili Gazeteci Cevheri Güven, “Resmi Gazete kararıyla mal varlığıma el konuldu. Bana kadar düştüysen durum kötü reis” derken, Gazeteci Sevgi Akarçeşme de “5 yıl önce aynı kararı verdikleri yetmemiş! Bu listeleri kim hazırlıyorsa mükerrer isimleri elemekten aciz. Devlet kimlerin eline kalmış işte…
2016’daki ve 2021’deki aynı karar. Çaldıklarını unutup tekrar aynı evi soyan hırsızlar gibi…En iyi bildikleri iş…” dedi.
2016'daki ve 2021'deki aynı karar. Çaldıklarını unutup tekrar aynı evi soyan hırsızlar gibi…En iyi bildikleri iş… pic.twitter.com/N5tQgAogc7
— Sevgi Akarçeşme (@sevgistanbul) December 24, 2021
“ÇÖKECEK BİR ŞEY KALMADI MI?
Sürgün Gazeteci Adem Yavuz Arslan da malvarlığı ile ilgili karara sosyal medya hesabından tepki göstererek, şu paylaşımı yaptı: “Yalnız bu listedekilerin hepsini toplasan oğlun Bilal, kızın Sümeyye ve damadın Berat’ın birlikte tüm gün uğraşıp sıfırlayamadıkları milyonlarca dolar/eurodan geride kalan 30 milyon euro’nun onda biri para çıkmaz. Çökecek bir şey kalmadı mı @RTErdogan?”
Yalnız bu listedekilerin hepsini toplasan oğlun Bilal, kızın Sümeyye ve damadın Berat'ın birlikte tüm gün uğraşıp sıfırlayamadıkları milyonlarca dolar/eurodan geride kalan 30 milyon euro'nun onda biri para çıkmaz.
Çökecek bir şey kalmadı mı @RTErdogan ? https://t.co/ZqrhZElksK
— ADEM YAVUZ ARSLAN (@ademyarslan) December 24, 2021
EL KONULAN ŞİRKETLERİN DEĞERİ YAKLAŞIK 32 MİLYAR DOLAR
Platform for Peace & Justice (PPJ) ve London Advocacy’nin hazırladığı rapora göre ise 15 Temmuz sonrasında Gülen Hareketi’ne yönelik hukuka aykırı olarak müsadere edilen ya da el konulan mülkiyet haklarının değeri en az 32 milyar dolar. Raporda el konulan şirketlerin marka değeri, sahip olduğu piyasa payı, gelecekte elde edeceği kârlar, sahip olduğu fikri ve sınai hakların da eklenmesi halinde bu değer 3 kata kadar çıkabiliyor.