Ekonomi
AKP modeli ekonomi: Ekonomi büyürken halk yoksullaşıyor


Ekonomide kendine yeni model arayışlarını sürdüren AKP’nin 20 yılda ortaya koyduğu modelde ekonomi büyürken halk yoksullaşıyor. Halk bu yıl milli gelirde 2006, refah seviyesinde ise 1975’in gerisine düşecek.
BOLD – Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, AKP Türkiye’sinde ekonomi büyürken halkın refah seviyesinin giderek düştüğüne dikkat çekti. Turhan, bu yıl halkın refah seviyesinin 1975’in de gerisine düşeceğini vurguladı.
TÜRKİYE’DE REFAH HIZLA DÜŞÜYOR
Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Gelecek Partili Turhan, sosyal medya hesabından ekonomiye ilişkin yorumlarda bulundu. Türkiye ekonomisinin görece büyüme kaydetmesine rağmen, dünyada refah payı ortalamasında düşüşte olduğunu söyleyen Turhan, “Ekonomi politikalarını yönetenler 2020’de halka sağladığı görece refah düzeyi 1979 yılındaki düzeyin altında. 2022’de ise 1975’in bile gerisine düşmüş olacağız” dedi.
İKİ BASAMAKLI BÜYÜME OLACAK AMA…
Para ve kredi genişlemesinin etkisiyle 2020’de küresel salgın koşullarında gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) açısından görece iyi bir performans sağlandığını belirten Turhan, “2021 sonunda ise iki basamaklı bir büyüme hızına ulaşılmış olacak. Bunlar karnedeki iyi notlar. Unutmamak gerekir ki büyüme tek başına yeterli bir gösterge değil. Önemli olan toplumun refahı. Bunu ise ancak dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştırmalı bir değerlendirme yaparsak görürüz” dedi.
TÜRKİYE REFAH ARTIŞI SAĞLAYAMADI
Türkiye’nin küresel üretim payı içerisindeki payının gerilediğini dile getiren Turhan, “Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine geçmeden önceki son yıl olan 2017 yılında, Türkiye ekonomisinin küresel üretim içindeki payı, yani toplumun dünya refah düzeyine oranla durumu yüzde 1,06 idi. Dünya nüfusu içindeki ağırlığımız da (81,1 milyon) yüzde 1,07 idi. Neredeyse eşit. 2020 yılında Türkiye’nin dünya nüfusu içindeki ağırlığı yine yüzde 1,07 iken ekonominin küresel üretim içindeki payı yüzde 0,85’e geriledi. Türkiye dünyanın geri kalan 190 ülkesinin ortalaması kadar refah artışı sağlayamadı” dedi.
MİLLİ GELİR 2006 DÜZEYİNE GERİLEYECEK
Kişi başına düşen milli gelirin Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine geçmeden önce 10.700 USD olduğunu hatırlatan Turhan, “2020’de 8.600 USD ile 2007’deki düzeyinin altına gerilemişti. 2021’de 9 bin dolara yaklaşacak ama bu durumda bile, Küresel Krizin etkisinin en ağır yaşandığı 2009 düzeyine ulaşmış olmayacak. 2022’de Türkiye’nin GSYH’sı 10 trilyon TL’yi geçebilir ama paranın eriyen alım gücü yüzünden kişi başına milli gelir 2006’daki düzeyine gerileyecek” dedi.
1️⃣ Hükümete göre faizin düşürülmesi gerekiyordu.
Çünkü faiz düşünce yatırımlar ve büyüme artacaktı.
Merkez Bankası (MB) faizi ekonomik dengeleri bozma pahasına zorla düşürüldü.
Bu uğurda bakanlar, MB başkanları harcandı.
[Bu arada ne kredi faizi ne Hazine faizi düştü, o da ayrı]— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) January 5, 2022
82 yaşındaki hasta mahpus Yusuf Bekmezci yoğun bakımda: Bilinci kapalı, durumu iyi değil
İlginizi Çekebilir
-
AKP yönetimi, ‘BAE Türkiye’ye teslim oldu’ diyen Cahit Özkan’ın istifasını istedi
-
Yaşlı kadının açlık isyanı milletvekillini ağlattı
-
Son birkaç yıl yüzyıllık mazi gibi
-
AKP’den seçim hamlesi: 20 ürünün fiyatı sabitlenecek
-
AKP’li belediye başkanları sosyal medyada atıştı: Belediyeyi ne kadar borca soktuğunu açıkla
-
AKP Antalya teşkilatındaki erime devam ediyor: 412 kişi İyi Parti’ye geçti


Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek affını istediği belirtilen TÜİK Fiyat İşleri Daire Başkanı Cem Baş’ın görevden ayrılmasının nedeninin gelen baskılar olduğu ortaya çıktı.
BOLD – Verileri gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) piyasadan fiyat toplayıp enflasyonu hesaplayan dairenin başkanı Dr. Cem Baş görevden alındı. Görevden almanın, baskılardan sıkılan Baş’ın görevden affını istemesi sonrasında gerçekleştiği kaydedildi.
SAĞLIK SORUNLARINI GEREKÇE OLARAK GÖSTERDİ
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, TÜİK Başkanlığı tarafından yapılan iç bilgilendirme yazısında Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı Cem Baş’ın sağlık sorunları sebebiyle görevden affını talep ettiği, makam tarafından bu talebin uygun görüldüğü ifade edildi. Yazıda, Baş’ın yöneticilik yaptığı aynı dairede ‘uzman’ olarak çalışmaya devam edeceği de belirtildi.
HESAPLAMALARDA BARKOD DÖNEMİNE GEÇİLECEK
Cem Baş’tan boşalan daire başkanlığına, TÜİK Dijital Dönüşüm Dairesi Başkanı Dr. Furkan Metin getirildi. TÜİK yönetimi, enflasyon hesaplamasında barkoda geçiş sürecinin hızlanması ve superlative endeksin oluşumu için gerekli altyapının hızlı bir şekilde sağlanması amacıyla Furkan Metin’in tercih edildiğini, Metin’in barkoda geçiş sürecinde görev yapmış olmasının bu tercihte etkili olduğunu belirtti.
SON DÖNEMDE ARTAN BASKILARDAN RAHATSIZMIŞ
Görevden alınan Baş’ın sağlıkla ilgili hiçbir sorunu olmadığı, ancak son dönemde artan baskılardan ciddi rahatsızlık duyduğu öğrenildi. TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı fiyat verilerinin yarıya yakınını internet üzerinden ve barkod okuma yoluyla elde etmeyi planladığını bildiren kaynaklar, yeni daire başkanıyla bu çalışmaların hızlandırılacağını ifade etti.
DAİRE, ÜLKE GENELİNDEN FİYAT TOPLUYOR
TÜİK’te başkanı değiştirilen Fiyat İstatistikleri Dairesi, ülke genelindeki marketlerin etiketlerindeki fiyatları toplayıp değişen fiyatlar üzerinden enflasyonu hesaplıyor. Ancak TÜİK, son dönemde internet üzerinden yapılan alışverişlerin artması üzerine internetten daha fazla fiyat toplamaya karar verdi. Ayrıca barkoddan fiyat okumaya da ağırlık veren TÜİK, enflasyonu oluşturan fiyatların en az yüzde 45’ini bu yollarla elde etmeyi planlıyor.
Çiftçilerden ‘kıtlık’ uyarısı: Depoda 2,5 aylık buğday kaldı


Tayyip Erdoğan’ın eski doktoru Turhan Çömez, AKP Hükumetinin doların yükselişini durdurmak için Merkez Bankası’nın İngiliz bankalarında tuttuğu 400 ton altını sattığını öne sürdü. Çömez, “400 ton altını sattınız mı Nebati?” diye sordu.
BOLD – AKP eski Milletvekili ve Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Turhan Çömez, siyaseti karıştıracak iddialarda bulundu.
“400 TON ALTIN SATIP DOLAR ALDILAR”
450 ton Türk altın rezervinin İngiltere’de tutulduğunu söyleyen Çömez, İngiltere para piyasasında konuşulanları sosyal medya hesabından paylaştı. Çömez, “Bunun 400 tonunun satılarak dolar alındığı, Ve dövizin frenlenmeye çalışıldığı, Vatandaşların altınlarının bu nedenle finansal sisteme dahil edilmek istendiği, Konuşuluyor Londra’da. Bu doğru olabilir mi Nebati?” diye sordu.
ERDOĞAN, YASTIK ALTINDAKİ ALTINLARI İSTİYOR
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sürekli olarak yastık altındaki altınların bankaya yatırılmasını istiyor. Vatandaşlar bu çağrıya cevap vermeyince kuyumculara emanet sistemi başlatan AKP, bu sistemden de istediğini alamadı. Dişinden tırnağından arttırarak biriktirdikleri altınları evinde tutmaya devam ediyor.
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, “Türkiye’nin batmasını engel olan tek şey, yastık altındaki 500 milyar dolarlık altın ve dövizdir” açıklaması yapmıştı.
⭐️450 ton Türk altın rezervinin İngiltere’de tutulduğu,
⭐️Bunun 400 tonunun satılarak dolar alındığı,
💵Ve dövizin frenlenmeye çalışıldığı,
⭐️Vatandaşların altınlarının bu nedenle finansal sisteme dahil edilmek istendiği,
🇬🇧Konuşuluyor Londra’da.
Bu doğru olabilir mi Nebati? pic.twitter.com/Hzgzx6QFR4— Op Dr Turhan Comez (@ComezTurhan) May 19, 2022


Çiftçilerden ‘kıtlık’ uyarısı geldi. Foça Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Ercan Yüksektepe çiftçinin tarlayı ekecek mazot ve gübre alamadığını söyledi. Yüksektepe, “Mazot girdisi yüzde 200 arttı, gübre zaten yüzde 300-400 arttı. Büyük fark var, o kapanmıyor.” dedi.
BOLD – Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından buğday ve gübre fiyatlarında yaşanan artışla ilgili uzmanlardan kıtlık uyarısı geldi. Devletin acil destek sağlamaması durumunda üretemez noktaya geleceklerini söyleyen çiftçiler, gıda krizi ve kıtlık çıkabileceğini söyledi.
Girdi maliyetlerindeki artışa ve tarımsal desteklerin yetersizliğine dikkat çeken çiftçiler, Evrensel gazetesinden Eda Aktaş ve Ramis Sağlam‘a konuştu.
“1 KİLO SÜT SATARAK İKİ LİTRE MAZOT ALABİLİYORDUK”
73 yıldır çiftçilik yapan Foça Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Ercan Yüksektepe, “Eskiden süt inekçiliği de yapıyorduk. O zaman 1 kilo süt ile iki litre mazot alıyorduk. Günümüzdeki koşullarda bu geriledi, alım gücümüz bitti. Çiftçilik cazip olmaktan çıktı, artık insanlar büyükşehirlere göç ediyor. Böyle giderse tarım daha kötü olacak” dedi.
“İSPANYOL ÇİFTÇİ 1,30 EURO DESTEK ALIYOR BİZ 85 KURUŞ”
Dünya standartlarına göre üretim yaptıklarını söyleyen Yüksektepe, “Bir İspanyol zeytinyağı üreticisi 1.30 avro alıyor biz ise 85 kuruş alıyoruz. Onlar makine ile hasat yapıyor, biz elle hasat yapıyoruz. Yani iş cazibeli değil, maliyeti çıkarırsak kendimizi mutlu hissediyoruz. Bunların acilen düzelmesi lazım. Düzelmezse insanlar bırakır. Ben 2 binin üzerinde zeytin ağacı diktim şimdi sorguluyorum kendimi doğru mu yaptım diye. Çözüm bulacağız ya da satacağız, tabi alan olursa” diye konuştu.
“MAZOT YÜZDE 200, GÜBRE YÜZDE 400 ARTTI”
Zeytinyağı fiyatının arttığını ancak giderlerin daha da attığını anlatan Yüksektepe, “Mazot girdisi yüzde 200 arttı, gübre zaten yüzde 300-400 arttı. Burada büyük fark var, o kapanmıyor. Kapanmayınca para kazanamazsın. Eskiye göre karşılığımız çok ucuz ama pahalı olsa kim yiyebilecek” diye ekledi.
Yüksektepe son olarak, “Hükümet öncelikle kendi çıkardığı kanuna uysun, tarıma gayrisafi milli hasıladan yüzde 1 pay vermesi gerekiyordu onu versin önce. Yüzde 1 versin köylüye” dedi.
“TARIMSAL DESTEKLER YETERSİZ”
Ziraat Yüksek Mühendisi Hasip Altekin de, “Türkiye’de verilen tarımsal destekler çiftçinin yaşam standardını ne ekonomik ne de sosyal boyutta yükseltmiyor. 164 çiftçiyle birebir anket çalışması yaptım. Çiftçilerimiz tarımsal desteklere başvurmuyor. Çünkü verilen tarımsal desteklerin miktarı düşük. Avrupa’ya baktığımızda zeytini baz alırsak 1 hektarlık alana verilen tarımsal destek 50 avro, Türkiye’de ise bu 5 avroya denk geliyor. Türkiye’de mazot ve gübre desteğinin toplamı 25 lira. Avrupa ile karşılaştırdığımızda 8’de 1’i. Bu çok düşük” diye konuştu.
“DÜNYADA 2,5 AYLIK BUĞDAY STOKU KALDI”
Öte yandan, dünyada da buğday krizi kapıya dayandı. Tarım analiz firması Gro Intelligence’in genel müdürü Sara Menker dünyanın 10 haftalık tüketime yetecek kadar buğday stokunun kaldığını söyledi. 19 Mayıs Perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan Menker, uzun süredir gıda krizine dair ikazda bulunuyordu.
Şanlıurfa’da da kız öğrencilere operasyon: 7 kişi tutuklandı


Hamile bir kadın daha tutuklandı: 4 aylık Ayşe Karaduran hapiste


Antalya Emniyetinde tutulan öğretmen ve öğrencilerin gözaltı süresi uzatıldı



Habere sinirlenen Selçuk Tepeli su dolu kupayı kameraya fırlattı
Öne Çıkanlar
-
BOLD ÖZEL1 day önce
Yeni gelişme: Karabük’te serbest bırakılan 9 kız öğrenciden 5’i tutuklandı
-
Dünya2 days önce
Almanya gurbetçiye Türkiye’deki malvarlığını bildirme zorunluluğu getirdi
-
Gündem1 day önce
6 yıldır Sincan’da tutuklu olan Memduh Boydak’ın yeni fotoğrafı
-
Gündem13 hours önce
Şanlıurfa’da da kız öğrencilere operasyon: 7 kişi tutuklandı
-
Videohaber1 day önce
Sokaklar AKP ağzıyla konuşanlara dar oldu
-
Gündem1 day önce
Adli mahkumların Kovid-19 izni bitiyor: AKP ve MHP ‘2023 affı’ için hazırlık yapıyor
-
Politika1 day önce
Şiir de işe yaramadı: İstifaya direnen Cahit Özkan görevden alındı
-
Gündem6 hours önce
Konya’da 20 yıllık AKP’liden Binali Yıldırım’ı şok eden çıkış: Vallahi millet perişan