Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı düzenleyip ülkenin bir kısmını işgal edeceği korkusu bütün dünyayı sararken, Batıdan Rusya’ya üst üste uyarılar geliyor. ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda doğrudan Vladimir Putin’e yaptırım uygulayabileceğini söyledi.
BOLD – Beyaz Saray’da basın mensuplarına bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın sınıra yığdığı 100 bin askerle Ukrayna’ya girmesi halinde bunun ‘İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük işgal’ olacağını ve bu adımın ‘dünyayı değiştireceğini’ ifade etti. İşgal halinde Putin’e doğrudan yaptırım uygulamayı kafasında canlandırıp canlandıramadığı sorusuna verdiği yanıtta Biden “Evet, bunu canlandırabiliyorum” yanıtını verdi.
ABD’nin doğrudan ülke liderlerine yaptırım uygulaması ender rastlananan bir durum ancak bunun örnekleri var. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi ABD’nin yaptırım uyguladığı devlet başkanları olmuşlardı.
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Avrupa Birliği ve NATO liderleri dün video konferans görüşmesinde Ukrayna krizini görüştü. Liderler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda hızla “benzeri görülmemiş” yaptırımlar uygulanması konusunda anlaştı.
“BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ YAPTIRIMLAR”
Biden, görüşme sonrası Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında “Çok iyi bir görüşmeydi. Avrupalı liderlerle tam görüş birliği içindeyiz” ifadesini kullandı.
Üst düzey bir ABD’li yetkili işgal halinde Rusya’ya uygulanacak ekonomik yaptırımların Moskova’nın 2014’te Kırım’ı ilhakı sonrasında yürürlüğe konan yaptırımların ötesine geçeceğini söyledi. Adını açıklamayan yetkili, yapay zeka, kuantum bilgisayarları ve uzay sektöründe ileri teknoloji ABD menşeli teçhizatın ihracatında kısıtlamaların da bu yaptırımlar içinde olacağını söyledi.
“BİRÇOK RUS ANNENİN EVLADI EVİNE DÖNMEYECEK”
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Rusya Devlet Başkanı Putin’i Ukrayna’daki direnişin ‘acımasız’ olacağı ve birçok “Rus annenin oğullarının” eve dönmeyecekleri konusunda uyardı.
Johnson, ABD ile Rusya’yı uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarmayı görüştüklerini söyledi. Böyle bir adımın Rusya’nın ekonomisine zarar vereceği tahmin ediliyor.
ALMANYA VE FRANSA’DAN UYARI: BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR
Berlin’de bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması hâlinde bunun bedelinin ‘çok ağır’ olacağı uyarısında bulundu, Kiev’e desteklerini yineledi.
Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, “Bir saldırı olursa, misilleme de olacaktır ve (Rusya için) bedeli çok ağır olur” ifadesini kullandı.
Basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Scholz da Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi durumunda ‘çok ağır bir bedel’ ödeyeceğini söyledi.
ABD’DEN UKRAYNA’NIN SAVUNMASINA DESTEK
ABD ve İngiltere dahil olmak üzere birçok ülke de Ukrayna’ya mühimmat ve askeri birlik tedarik ediyor.
Salı günü ABD’ye ait askeri teçhizat ve cephane taşıyan yeni bir uçak Ukrayna’nın başkenti Kiev’e indi. Ukrayna’nın savunmasına destek amacıyla Washington’un ülkeye gönderdiği bu üçüncü paketin toplam değerinin 200 milyon dolar olduğu belirtiliyor.
ABD askeri malzeme desteğinde bulunurken Ukrayna’ya asker göndermeyi ise düşünmüyor. Biden, dün yaptığı açıklamada NATO üyesi olmayan Ukrayna’ya tek taraflı olarak ABD askeri göndermeyeceklerini ifade etti.
ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da gerilimin artmasının ardından dün 8 bin 500 askerin yüksek alarm seviyesine geçirildiğini açıkladı.
NATO, RUSYA’NIN ANLAŞMA TEKLİFİNE BU HAFTA CEVAP VERECEK
Bu arada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın geçen ay NATO’ya yaptığı anlaşma teklifine bu hafta yazılı olarak karşılık vereceklerini açıkladı.
Rusya, ABD ve NATO’ya aralık ayında ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma tekliflerinde, NATO’nun genişlemesinden vazgeçilmesine dair taahhüt istemişti.
ABD’nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri iş birliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.
Rusya’nın teklifinde, nükleer silahların ülkelerin kendi toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.
RUS ORDUSU UKRAYNA SINIRINDA YENİ BİR TATBİKATA BAŞLADI
В войсках Западного военного округа начались плановые комплексные занятия по боевой готовности https://t.co/x91k1xG3q7#Минобороны #АрмияРоссии #ЗВО #БоеваяПодготовка #БоеваяГотовность pic.twitter.com/PP5JAslvVP
— Минобороны России (@mod_russia) January 25, 2022
Öte yandan Rus Ordusu tek taraflı ilhak ettiği Kırım ve Ukrayna sınırında yeni bir askeri tatbikata başladığını duyurdu.
Rusya, ülkenin güneyinde 29 Ocak’a kadar sürecek askeri tatbikata yaklaşık 6 bin askerin katıldığını açıkladı. Tatbikata kara birliklerinin yanı sıra deniz ve hava güçleri de katılıyor.
Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Karadeniz’de ve Hazar Denizi’ndeki donanmaya ait gemilerle birlikte, savaş uçakları, füzesavar sistemleri ve diğer muharebe unsurları da tatbikatta yer alacak.
Ukrayna sınırında yaklaşık 100 bin asker konuşlandıran Rusya ise Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığına yönelik iddiaları yalanlıyor. Batılı ülkeleri ‘yanlış bilgi paylaşmak ve histeri yaratmak’ ile suçluyor.
https://boldmedya.com/2022/01/25/15-temmuz-sonrasi-hak-ihlalleri-aihmdeki-turkiye-davalarinin-3te-ikisini-olusturuyor/