Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 19’ncu gününe girerken, Rus güçlerinin ilerleyemediği bilgileri geliyor. İngiliz Financial Times, Rusya’nın Çin’den askeri yardım istediğini yazdı. Pekin yönetimi haberleri yalanladı. ABD ise Çin’i Rusya’yı yardımcı olmaması konusunda uyardı.
BOLD ANALİZ – Rusya-Ukrayna savaşındaki pozisyonu birçok uzman tarafından, ‘Rusya lehine tarafsızlık’ şeklinde tarif edilen Pekin yönetimi ile Moskova arasındaki ilişkiler daha da sıkılaşmaya başladı.
Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımları dolayısıyla zorda olan Rusya, Çin’e yöneldi. Son olarak 4 Şubat’ta Pekin’de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’nin etkisine karşı koymayı amaçladıklarını söyledikleri “stratejik bir ortaklık” ilan etmiş ve bunu “sınırsız bir dostluk” olarak nitelendirmişti
26 Şubat’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınamak üzere yapılan oylamada Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile beraber çekimser kaldı. Rusya’ya yönelik uluslararası ekonomik yaptırımlara katılmayan Çin, hava sahasını da Rus uçaklarına kapatmadı.
ALTIN VE DÖVİZ REZERVLERİNİN YARISI DONDURULAN RUSYA: GÜVENCEMİZ ÇİN
Rusya’da Maliye Bakanı Anton Siluanov batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle altın ve döviz rezervlerinin neredeyse yarısının dondurulduğunu ve alınan ekonomik darbeye karşı Çin’e güvenildiğini açıkladı.
Bir ay önce Rusya’nın bol rezervler sayesinde yaptırımlara dayanabileceğini söyleyen Bakan Siluanov, pazar günü yaptığı açıklamada, yaptırımların Rusya’nın sahip olduğu 640 milyar dolarlık altın ve döviz rezervlerinin yaklaşık 300 milyar dolarını dondurduğunu söyledi.
Siluanov’un bir televizyon programındaki beyanları, Moskova’nın, yaptırımların etkisini azaltmak için Çin’den yardım isteyeceğine dair şimdiye kadarki en net açıklaması oldu.
“Altın ve döviz rezervlerimizin bir kısmını Çin para birimi Yuan cinsinden aldık” diyen Maliye Bakanı, “Çin ile karşılıklı ticaretimizi sınırlamak için Batılı ülkelerin Çin’e nasıl bir baskı uyguladığını görüyoruz. Ancak Çin ile ortaklığımızın, Batı pazarlarının kapandığı bir ortamda elde ettiğimiz işbirliğini sürdürüp artırmamıza izin vereceğini düşünüyorum” dedi.
Rus Bakan, Rusya’nın devlet borç yükümlülüklerini yerine getireceğini ve devlet rezervleri dondurulana kadar borç sahiplerine ruble ödeyeceğini söyledi.
“RUSYA, ÇİN’DEN ASKERİ VE EKONOMİK YARDIM İSTEDİ”
İngiliz Financial Times ve Amerikan The New York Times gazetesi, Rusya’nın Çin’den askeri ve ekonomik yardım istediğini yazdı.
Financial Times’a göre Moskova Çin’den Ukrayna’da kullanmak için askeri malzeme talep etti.
Gazetenin haberindeki adı açıklanmayan ABD’li yetkililer, Rusya’nın Çin’den işgalin başından beri askeri malzeme istediğini belirtti. Ancak yetkililer ne tarz malzemelerin istendiğini belirtmedi. Habere göre Çin yardım etmeye hazırlanıyor olabilir.
The New York Times’taki habere göre ise yine Amerikalı yetkililer Rusya’nın Çin’den yaptırımların etkisinin üstesinden gelmek için ekonomik yardım talep etti. Çin bu zamana kadar Rusya’nın işgal mevzusunda tarafsız kalmaya çalıştı.
RUSYA VE ÇİN İDDİALARI YALANLADI
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Çin’den askeri yardım istedikleri iddiasını reddetti. Peskov, Rusya’nın “Ukrayna’daki özel operasyonunu bağımsız yürütme potansiyeline sahip olduğunu” söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD’li yetkililerin Rusya’nın Çin’den askeri malzeme istediği yönündeki sözlerinin “dezenformasyon” olduğunu savundu.
Çin’in ABD Büyükelçiliği de bu yönde bir talebin varlığından haberlerinin olmadığını aktardı.
ABD’DEN ÇİN’E RUSYA UYARISI
Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle ekonomi alanında Çin’le işbirliğinin artacağı mesajını verirken Amerika’dan Çin’e Moskova’ya yardımcı olmaması konusunda uyarı geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pekin’i bu konuda uyardı.
Sullivan, Pekin’le doğrudan özel şekilde iletişim halinde olduklarını belirtti ve Rusya’yı desteklemenin sonuçları olacağını kaydetti.
Sullivan dünyada hiç bir ülkenin Rusya’ya bu ekonomik yaptırımlarda cankurtaran olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Sullivan, bugün İtalya’nın başkenti Roma’da Çin’in en üst düzey diplomatı Yang Jiechi’yle görüşecek.
IMF BAŞKANI: RUSYA TEMERRÜDE DÜŞEBİLİR
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine uygulanan mali yaptırımlar nedeniyle temerrüde (borç yükümlülüklerini yerine getirememe) düşebileceğini, ancak bunun küresel bir mali krizi “şimdilik” tetiklemeyeceğini söyledi.
Amerikan CBS televizyonuna konuşan Georgieva, yaptırımların Rus ekonomisi üzerinde ‘ciddi’ bir etkisi olduğunu ve bu yıl ülke ekonomisinde ‘derin bir durgunluğa’ neden olacağını söyledi.
Savaş ve yaptırımların, Rusya’nın enerji kaynaklarına bağımlı olan komşu ülkeleri de ağır şekilde etkileyeceğini dile getiren IMF Başkanı, savaşın şimdiden mülteci dalgasıyla sonuçlandığını ifade etti.
Georgieva, yaptırımların Rusya’nın kaynaklarına erişme ve borçlarını ödeme kabiliyetini de sınırlamasından dolayı temerrüttün artık “ihtimal dışı” görülmediğini kaydetti.
Böyle bir temerrütün dünya çapında bir finansal krizi tetikleyip tetikleyemeyeceği sorulduğunda, “Şimdilik hayır” dedi. Bununla birlikte IMF’nin savaş nedeniyle 2022’de yüzde 4,4’lük küresel ekonomik büyüme tahminini düşüreceğini açıkladı.
Batılı ülkeler Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’yı bankalar arası güvenli mesajlaşma olarak bilinen ve bankalar arasında para transferinin düzgün şekilde gerçekleşmesini sağlayan SWIFT sisteminden çıkardı.
Ayrıca Rusya’nın Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya bankalarındaki Rus Merkez Bankası mevduatları da donduruldu.