BOLD – Ortadoğu’nun birçok ülkesinde 2010 yılında başlayan, hükumet karşıtı protesto, ayaklanmalar çok sayıda Arap diktatörünü koltuğundan etti.
Ayaklanmaların ortak özelliği ise demokrasi, özgürlük ve insan hakları talebiyle ortaya çıkmış olmaları.
Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen’de büyük çapta gerçekleşen protestolar sonucu 30 yıldan fazla iktidarda olan Kaddafi, Hüsnü Mübarek gibi liderler devrildi.
Pandemi süreci ve savaşlar yüzünden aksayan tedarik zinciri, artan gıda fiyatları ve enflasyonun durdurulamaması dünyanın dört bir yanından halk isyanlarına sebep oluyor.
Sri Lanka, Gana, Arnavutluk, Makedonya, Hollanda, Arjantin’de halk Başkanlık saraylarını bastı.
BAŞKANLIK SARAY’INDA BALYA BALYA PARALAR
Sri Lanka’da ekonomik krizden bunalan halkın Başkanlık Sarayı’nı basması sonucu kaçmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, görevini bırakacağını açıkladı. Bugün yerel basına yansıyan haberlere göre ise halkın bastığı saraydaki sığınaklarda tomar tomar para bulundu.
Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe’nin parlamentoda ülke ekonomisinin çöktüğünü açıklamasının ardından Sri Lanka’da sokaklar karıştı. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın başkanlık konutunu basan ve Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin de evini ateşe veren protestocular hükümetin istifa kararının kesinleşmesini bekliyor.
Sri Lanka halkın Rajapaksa’nın sarayındaki bekleyiş anı ilginç görüntülere neden oldu.
Some were even working out in the Gym at the president’s residence.
I’m waiting to see a video of those who entered the kitchen. 😂😂pic.twitter.com/9yzq4OWZnk
— Dr. George (@GeorgeAnagli) July 9, 2022
GANA DA KARIŞTI
Odatv’de yer alan habere göre, enflasyonun yüzde 27,6, gıda enflasyonu da yüzde 30 olduğu Gana’da da kitlesel protestolar başladı. Hükümet istifa baskısı ile karşı karşıya kaldı.
Yüzlerce kişi, ekonomik gerilemenin ortasında fiyat artışlarını, elektronik ödemeler üzerindeki vergiyi ve diğer vergilere tepki göstermek için Salı günü sokaklara döküldü.
Göstericilerin şiddete başvurması ve bir düzine polis memurunun yaralanması üzerine polis, izin verilen yürüyüşü göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla dağıttı.
29 göstericiyi “kamu malına saldırı ve hasar” nedeniyle tutuklandı.
Protestoyu organize eden yerel “Arise Gana” lobi grubunun kıdemli bir üyesi olan Sammy Gyamfi, Reuters’e polisin ikinci gün gösteriler için güvenlik sağlamayı kabul ettiğini söyledi.
ARNAVUTLUK’TA DA EYLEMLER SÜRÜYOR
Arnavutluk’ta, ana muhalefetteki Demokratik Parti temsilcilerinin çağrısıyla halk sokağa çıktı, hükümeti ve fahiş zamları protesto etti.
Ülkenin farklı şehirlerinden gelerek başkent Tiran’daki Ulusun Şehitleri Bulvarı’nda toplanan binlerce kişi, başbakanlık binası önünde hükümete tepki gösterdi. Sivil toplum kuruluşları üyeleri, aktivist ve öğrencilerin de katıldığı, “Arnavutluk tehlikede” sloganıyla düzenlenen protestoda halk, Arnavutluk’un kaderini yeniden ellerine almaları gerektiğini ifade etti.
Eski Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, yaptığı konuşmada, Arnavutluk’un geleceğinin tehlikede olduğunu söyledi.
Arnavutluk kurtuluş cephesine katılmak için ABD’den, Avrupa’dan, binlerce kilometre uzaktan göstericiler geldiğini aktaran Berişa, “Her şeylerini bırakıp protestoya katılan, tüm Arnavutlar için bir ışık, güneş, umut kaynağı olan kadın ve erkeklere minnettarız. Bu gece hiç olmadığı kadar tüm Arnavutların zihinleri, kalpleri ve gözleri sizlere yönelmiş durumda. Bulvarın dört köşesinden geldiler çünkü sizi özgürlük saati, Arnavutluk saati çağırdı” diye konuştu.
ARJANTİN DE KARIŞTI
Yüksek enflasyon ve devasa boyutlara ulaşan ulusal borç nedeniyle halk hükümeti protesto için sokağa döküldü. Halk başkanlık sarayına yürürken, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ‘birlik çağrısı geldi.
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ülkenin bağımsızlık ilanının yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada “birlik” çağrısında bulundu ve ülkedeki farklı gruplardan bu yönde çaba sarf etmelerini istedi.
“Tarih bize birliğin en zor anlarda korumamız gereken bir değer olduğunu öğretiyor” diyen Fernandez, düşük döviz rezervleri ve yükselen küresel enflasyonun yerel ekonomiye “ciddi şekilde zarar vermesi” nedeniyle ülkenin tasarruf ihtiyacı olduğunu, “Ekonomik dengeye giden yolda ilerlemeli ve para birimimizi istikrara kavuşturmalıyız” sözleriyle ifade etti.
Onlarca yıldır ekonomik krizle boğuşan Arjantin, bu yılın başlarında başarısız olan 2018 programının yerine geçmesi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 44 milyar dolarlık bir borç anlaşması yaptı. Ülkedeki çoğu vatandaş, uygulanan sıkı ekonomi politikaları için IMF’yi suçluyor.
Buenos Aires sokaklarında binlerce protestocu dün öğleden sonra “IMF’den ayrılın” ve “İstemiyoruz, fon, istemiyoruz” yazılı pankartlarla yürüdü. Yürüyüşçüler hükümeti eleştirdi ve borç ödemelerinin yapılmaması çağrısında bulundu.