SEVİNÇ ÖZARSLAN | BOLD ÖZEL
Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve 14 vatandaşın öldürüldüğü Diyarbakır Lice’de meydana gelen olaylar nedeniyle tutuklanan ancak olaya katıldığına dair bugüne kadar delil bulunamayan hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın oğlu Vedat Özkan, Adli Tıp Kurumu’nun hasta olmasına rağmen babasına vicdansız bir rapor verdiğini, videoda açıkça görülmesine rağmen babasının yürüyüşünü abarttığını yazdıklarını söyledi.
1996 yılından beri cezaevinde olan Mehmet Emin Özkan, geçen yıl mayıs ayında gazeteci Nuri Akman’ın Twitter hesabından yayınladığı videoyla gündeme geldi. Görüntülerde cezaevinden hastaneye götürülen Özkan’ın koluna iki jandarma girmesine rağmen yürüyemediği, adım atmakta zorlandığı görülüyordu.
https://twitter.com/AkmaNuri/status/1397475102267224076?s=20&t=DRkI-fSN42lUvimzbGu5gg
Lice’de kendi halinde çiftçilikle uğraşan Mehmet Emin Özkan, köylerin boşaltıldığı 1990’lı yıllarda ailesiyle birlikte Mersin’e göç etti. Kayseri, Adana civarlarında mevsimlik işçi olarak çalıştı. 1996 yılında Lice’deki olayla ilgili suçlanarak örgüt üyeliği iddiasıyla gözaltına alınan Özkan, 12 gün işkence gördü.
“BU HUKUKSUZLUĞA SON VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Şu anki hastalıkların birçoğunun o dönemden kaldığını belirten Vedat Özkan, babasının 26 yıldır maruz kaldığı hukuksuzluğu şöyle anlattı:
“1999’da Adana 1 Nolu DGM babama müebbet hapis cezası verdi. 2001’de Yargıtay dosyayı bozdu. Ek iddianame hazırlayıp tekrar müebbet verdiler. 2013 yılına gelindiğinde yeni deliller ortaya çıktığı için yeniden yargılama talebinde bulunduk. Zaman aşımına bir gün kalan Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun bir iddianame hazırladı, babamın ifadesini aldı ve ‘Mehmet Emin Özkan’ın bu olaya bizzat katıldığına dair bir delile rastlanılmadı’ dedi.
Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılanma talebini kabul etti, ancak infazı durdurulmadı. Dosya daha sonra yetkisizlik kararıyla Diyarbakır-Adana arasında sürekli gidip geldi. Babam 2014 yılında yeniden yargılanmaya başladı. Babamın suçsuzluğu resmi belgelerle, delillerle ortaya konulmasına rağmen babam hakkında 8 yıldır bir türlü tahliye kararı verilmedi. Babam en son 30 Haziran 2022’de hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla tahliyesini reddetti. Duruşma 10 Kasım 2022’ye ertelendi. Bir an önce bu hukuksuzluğa son verilmesini istiyoruz.”
Hapiste kalp, tansiyon, zehirli guatrı, anevrizma, görme, işime kaybı gibi birçok hastalığa yakalanan Mehmet Emin Özkan, tutuklu bulunduğu süre içinde 8 kez Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Gaziantep Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Özkan’a 2015 yılında yüzde 87 engelli raporu verdi. Defalarca ‘cezaevinde kalamayacağı’ belirtildi. Ancak Adli Tıp bu raporların hiçbirini dikkate almadı.
“YÜRÜYÜŞÜNÜ EGZAJERE ETTİĞİ DÜŞÜNÜLDÜ”
6 Haziran 2022’de tekrar Adli Tıp kurumuna götürülen Özkan’ı muayene eden doktorlar 83 yaşında, birçok hastalığı olan ve engelli raporu bulunan bir insanın kendisini kötü gösterme çabası içinde olduğunu, görüntülere rağmen yürüyüşünü abarttığını iddia ettiler.
“TUVALET İHTİYACINI TEK BAŞINA GİDEREMİYOR”
Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Psikososyal Servisi durum bildirir raporunda ise bizzat doktorun yaptığı gözlemler çok daha farklıydı:
“Kurumumuzda hükümlü olarak bulunan Mehmet Emin Özkan adlı hükümlü ile yapılan bireysel görüşmeden refakatçi yardımı olmadan günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştiremediği, öz bakımının refakatçi tarafından yapıldığı, tuvalet ihtiyacını tek başına gideremediği, giyinme, soyunma eylemlerini yapamadığı, tek başına yürümekte zorlandığı, basit mental işlemleri yapamadığı, kısıtlı düzeyde iletişim kurulduğu, genelde el hareketleri ile kendini ifade ettiği, konuşulanları algılamakta zorlandığı, gün içinde zamanının çoğunu yatarak geçirdiği, özellikle akşam vakitlerinde cezaevinde olduğunu unutarak eve gitmek istiyorum diye bağırdığı, anlamsız konuşmalarının olmadığı ancak sürekli inleme şeklinde tekrar eden sesler çıkardığı, yaşadığı ülkeyi ve şehri bilmediği, mental kapasitesinin sınırlı olduğu, ciddi unutkanlık sorunları yaşadığı, tek başına hayatını devam ettirmekte zorluk çektiği gözlemlendiği, hükümlü ile daha önce de yapılan bireysel görüşmeler refakatçi eşliğinde yapılıp Türkçesinin yetersiz olması ve algılamada güçlük çektiği için birebir sağlıklı iletişim kurulamadığı, bu nedenle, günlük rutini ile ilgili bilgiler odasında ona refakat eden kişi tarafından sağlandığı görüldü.”
83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın hastaneye kelepçeli götürülmesi tepki çekti