TR724’ten Ensar Nur’un haberine göre, Türkiye, AİHM tarafından verilen ihlal kararlarına itiraz amacıyla İkinci Daire tarafından Mart ve Nisan 2024 verilen 6 ihlal kararını Büyük Daire’ye götürmek için başvuru yaptı. Beş AİHM hakimi, 23 Eylül Pazartesi günü yapılan talepleri inceleyerek bir karara varacak.
AİHM HAKİMLERİ TÜRKİYE‘NİN TALEBİ İNCELEYECEK
Hakimler davaların Büyük Daire’ye götürülmesine gerek görmediği takdirde, kararlar kesinleşecek. Aksi takdirde ise, davalar Büyük Daire’de yeniden görülecek. 5 hakimden oluşan inceleme heyetinin, kararları Büyük Daire’ye götürme taleplerini reddetmesi bekleniyor.
Kararların Büyük Daire’de yeniden görülmesi, Türkiye aleyhine daha sert ihlal kararları çıkmasıyla sonuçlanabilir. Türkiye hükümeti ise elbette bunu çok iyi biliyor. Kararları Büyük Daire’ye götürme talebinin reddedilmesine kesin gözüyle bakıldığından, Türkiye bu şekilde itiraz ederek, kararları beğenmediğini göstermeye çalışıyor.
BM HAKİMİNE HAK İHLAL KARARI
Türkiye’nin itiraz ettiği kararlar arasında, eski BM hakimi Aydın Sefa Akay kararı yer alıyor. AİHM 23 Nisan’daki kararında, BM yargıcı olarak diplomatik dokunulmazlığa sahip olan Aydın Sefa Akay’ın ByLock kullandığı gerekçesiyle gözaltına alınması, tutuklanması ve evinin aranmasıyla ilgili yapmış olduğu şikayeti haklı bularak Türkiye’yi mahkum etmişti. Mahkeme, Akay’a 28 bin avro tazminat ödenmesine hükmetmişti.
GAZETECİ PARILDAK’A HAK İHLALİ KARARI
İtiraz edilen bir diğer dava da eski Zaman gazetesi muhabiri Ayşenur Parıldak hakkında 19 Mart’ta verilen ihlal kararı. AİHM, Parıldak’ın iddia edilen terör örgütü üyeliği suçunu işlediğinden şüphelenmek için makul gerekçelerin bulunmaması nedeniyle hukuka aykırı bir şekilde tutuklu yargılandığına, yasal hükümlerin makul olmayan bir şekilde yorumlandığına ve uygulandığına dikkat çekerek tutuklu yargılanmasının hak ihlali olduğuna kanaat getirmişti.
HSYK TEFTİŞ KURULU ÜYESİ KARTAL’A HAK İHLALİ KARARI
İtiraz edilen kararlardan bir diğeri, Adem Kartal hakkında verilen ihlal kararı oldu. AİHM, 2014 yılında yapılan kanun değişikliği ile görevi sona erdirilen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Kartal’ın başvurusunda Türkiye’yi mahkum etmişti. AİHM 10 yıl sonra verdiği kararında, Kartal’ın görevinin kanunla sona erdirilmesine karşı itiraz edebilecek etkili bir hukuk yolu bulunmadığı gerekçesiyle Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
DANIŞTAY ÜYESİ SÖZEN’E HAK İHLALİ KARARI
Hükümet, mahkum edildiği eski Danıştay üyesi Bekir Sözen başvurusunu da Büyük Daire’ye taşımak için talepte bulundu. Strazburg Mahkemesi, Danıştay hakimi iken 23 Temmuz 2016’da 6723 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte görev süresi dolmamasına rağmen Danıştay’dan uzaklaştırılan Bekir Sözen’in başvurusunda Türkiye’yi haksız bulmuştu. Ayrıca, Bekir Sözen de kararı Büyük Daire’ye götürmek için başvuru yaptı.