Ekonomi
Büyüme oranlarının anlamı: Çakılma mı bahar mı?


Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı büyüme verilerini Hükümete yakın medya bahar havası şeklinde veriyor peki ekonomistler ne diyor?
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında kalarak %1,6 oranında büyüdü. Mevsime etkilerinden arındırıldığında gerçek rakam ortaya çıktı. Ekonomide; %1,1 oranında daralma oldu.
EKONOMİ YAZARLARINA GÖRE DURUM
Ekonomist Ali Rıza Güngen ve Ümit Akçay, durumu “durgunlaşma ve çöküşün verisi” olarak yorumladılar. Gazeteduvar’daki yorumunda Güngen durumu şöyle özetledi:
“Verileri bir cümleyle ifade etmek gerekirse durgunlaşma ve çöküşün resmi verisi geldi, daha fazla daralma bekleniyor”
Mesleki hizmetler ve inşaat sektörlerinin en büyük gerilemenin görüldüğü sektörler olduğuna dikkat çeken Güngen, bu sektörlerin milyonların istihdam edildiği sektörler olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Eylül ve sonraki ayların verilerine baktığımızda işsizlik artışının katlanarak devam edeceğini söyleyebiliriz”
YIL SONU DARALMA GARANTİ
Güngen’e göre Ağustos ayında başlayan kredi çöküşünün halen atlatılamadı ve bu da yıl sonu çeğreğinde daralmayı garanti hale getirdi.
Ekonomist Ümit Akçay’ın yorumu ise daha sert: “Bu ‘dengelenme’ değil, ‘çakılma’dır”. Büyümede devletin tüketim harcamalarının artmasının etkili olduğunu ifade eden Akçay, asıl verinin %-1,1 ile mevsim etkilerinden arındırıldığında görülebildiğini dile getirdi.
ÜRETİCİLERDE DURUM DAHA KÖTÜ
Mustafa Sönmez ise üreticilerin milli gelirden aldığı payın, yılın ilk çeyreğindeki %38,2’den %31,6’ya gerilediğine vurgu yaptı. Yılın başına göre ücretlilerin payı 6,6 puan azaldı. Bu durumda enflasonla birlikte ücrt gelirlerinde reel olarak hızlı erime sözkonusu.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Erdoğan’ın pişkinlikleri
-
Muhtarlar, icra takiplerine yetişmek için eleman alıyor
-
TV8’deki Acun Ilıcalı’nın bağış programında ‘açlık’ çığlığı
-
Merkez’de dolara inandı: Beklenti 8,78 TL
-
Dolar ve euro rekor kırıyor: Bundan sonra ne olacak?
-
Partililer parayı çuvalla taşıyor Erdoğan vatandaştan dileniyor!


Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Kovid-19 salgını döneminde Türkiye ile benzer parasal önlemler uygulayan gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının döviz rezervlerinde, Türkiye’deki kadar önemli bir düşüş görülmediğini açıkladı.
BOLD – Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) yaptığı çalışmaya göre, koronavirüs pandemisi döneminde Türkiye ile benzer parasal önlemler uygulayan gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının döviz rezervlerinde, Türkiye’deki kadar önemli bir düşüş görülmedi.
Çalışmada ekonomiyi desteklemek için kur müdahalesinde bulunan gelişmekte olan ülkeler arasında Çekya, Endonezya, Kolombiya ve Türkiye yer aldı. Türkiye bu ülkeler arasında en fazla rezerv kaybına uğrayan ülke oldu.
Bu dönemde herhangi bir kur müdahalesinde bulunmayan Meksika’da rezerv artarken Güney Afrika’nın rezervleri neredeyse sabit tutuldu.
TÜRKİYE’NİN REZERVLERİ GERİLEDİ, BİRÇOK ÜLKENİNKİ ARTTI
IMF verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’nin swaplar dahil net döviz rezervleri Mart 2020’den Şubat 2021’e kadar 21,7 milyar dolar gerilerken, salgın döneminde Türkiye gibi kur müdahalesinde bulunan Çekya Merkez Bankası’nın rezervleri 15,8 milyar dolar artış gösterdi.
Endonezya Merkez Bankası da salgın döneminde kur müdahalesinde bulunmasına rağmen swaplar dahil net döviz rezervlerini 17,3 milyar dolar artırdı. Kolombiya Merkez Bankası da bu dönemde döviz rezervlerini 2,3 milyar dolar yükseltirken Meksika Merkez Bankası rezervlerine 16,8 milyar dolar ekledi.
Orantısal olarak bakıldığında ise aynı dönemde Meksika Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 9,6; Endonezya Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 16,4; Çekya Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 10,8 ve Kolombiya Merkez Bankası’nın rezervleri yüzde 4,3 artış gösterdi.
TÜRKİYE’NİN REZERVLERİ YÜZDE 58,6 GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri ise bu dönemde yüzde 58,6 geriledi. TCMB’nin en güncel açıkladığı 9 Nisan haftası verisinde ise swaplar dahil net rezervler 9,9 milyar dolar seviyesinde bulunurken, swaplar hariç rezerv eksi 49,1 milyar dolar seviyesinde.
TÜRK LİRASI EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN İKİNCİ PARA BİRİMİ
Gelişen ülke para birimleri arasında salgın döneminde en fazla değer kaybeden para birimi yüzde 32,9 düşüş ile Arjantin pesosu olurken ikinci sırada yüzde 23,4 ile Türk Lirası geliyor.
Merkez’in rezervleri 2 yıl önce kaldırılan maddeyle eritildi


Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tokat Turhal ilçesini satışa çıkardı. Turhal’da devlete ait 9 bin metre kareye yakın tam 22 arazi özelleştirilecek.
BOLD – Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 30 araziyi satış kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Karara göre AKP, özelleştirmede yeni bir aşamaya geçti. Hazine arazilerini tek tek satan AKP hükumeti toplu satış dönemini başlattı.
YATIRIMCILARA DUYURU
Hazine ve Maliye Bakanlığı ihaleye çıkarılan taşınmazları Resmi Gazetede listeledi. Ankara’da iki, Erzurum’daki iki arsanın yanı sıra İstanbul, Kayseri Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş’ta devlete ait araziler özelleştirilecek.
‘Yatırımcılara Duyuru’ başlığıyla yayımlanan listede 30 arsanın 22’sinin Tokat Turhal’da olması dikkat çekti. Buna göre Turhal’daki devlet arazilerinin büyük bölümü özelleştirilecek. Tokat Turhal’da satışa çıkarılan 22 arsanın büyüklüğü 8 bin 682 metre kareyi buluyor.


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece aldığı kararların Türkiye’ye maliyeti hesaplandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Merkez Bankası Başkanı’nın bir gece görevden alınması, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması Türkiye’ye 531 milyar TL’ye mal oldu” dedi.
BOLD – Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın istifasının ardından Türkiye ekonomisinin düzelme eğilimine geçtiğini söyleyen Babacan, “Bakan ortadan kayboldu ertesi gün piyasalar düzeldi, faizde düşüş, kurda düşüş oldu. Boş koltuk bile ülkeye kazandırdı.” diye konuştu.
YANLIŞ İMZANIN SONUCU
Merkez 128 milyar doların Fatih Altaylı’nın Teke Tek programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Resmi Gazete kararlarını değerlendiren Babacan, “Merkez Bankası Başkanı’nın bir gece görevden alınması, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması Türkiye’ye 531 milyar TL’ye mal oldu. Özel sektörle kamunun borcuna bakıyoruz. Döviz cinsinden borç sıçradı mı? Bir gece atılan yanlış imzanın sonucu. Bu kadar çabuk bozulabiliyorsa. Hazine ve Maliye Bakanı’nın boş koltuğu bile piyasaya yarıyorsa demek ki kural bazlı çalışmaya başladığında çok hızlı değişir” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR PARASINI YURT DIŞINDA TUTUYOR
Türkiye’nin her şeye rağmen çok büyük potansiyeli bulunduğunu kaydeden Babacan, “Bugün bankalarda kiralık kasa bulmak zor. Vatandaşlarımız bodrum kata inip kiralık kasaya yatırıyorlar. Üst kata vezneye gitmiyorlar. Kiralık kasadaki değerler eksi birden vezneye yatsa ülke nefes alır. Vatandaşlarımızın yastık altında ve yurt dışında tuttuğu çok ciddi kaynaklar var. Öz sermaye ve kredi alma gücünü birleştirirseniz Türkiye’nin kaynak sorunu olmaz” bilgisi verdi.


Nerde lan atlar!


Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş AKP’li trole 2 katını teklif etti


Erdoğan bu durumda ne kadar sertleşecek
Popular
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
İktidarın el birliğiyle öldürdüğü Ahmet Burhan’ın fotoğrafını Kamu-Sen afiş yaptı
-
Gündem1 gün önce
Yargıtay’dan 37 askeri öğrenciyle ilgili bozma kararı
-
Dünya15 saat önce
Almanya’da ‘gri pasaport’ alarmı: Sınır dışı edilecekler
-
Analiz1 gün önce
Diyanet’in de karıştığı devlet garantili kaçakçılığın başında kim var?
-
Analiz13 saat önce
Görgüsüzlük, şatafat ve nepotizm: 17 maaşlı Mehmet İlker Aycı kimdir
-
Analiz1 gün önce
Berat Albayrak’ın 17/25 Aralık sanığıyla yolu nerede kesişti?
-
Gündem1 gün önce
O bizim çobanımız açlıktan ölsek yine Erdoğan yine AKP
-
Gündem17 saat önce
Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı