Okuyucuların daha çok başyapıt sayılabilecek “Usta ile Margarita” romanıyla tanıdığı Bulgakov’un çok sert bir sistem-iktidar eleştirisi yaptığı “Ölümcül Yumurtalar” distopya, bilim kurgu, politik eleştiri gibi birçok alt türü barındırıyor.
İKTİDAR BİLGİYİ ART NİYETLE KULLANIRSA
1917 Rus Devrimi’ni izleyen çalkantılı dönemde yeni bir Rusya ortaya çıkarken, zooloji profesörü Persikov da bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar sırasında tesadüfen canlı organizmaların büyüme ve üreme süreçlerini çabuklaştıran ve onları devleştiren yeni bir “kızıl” ışın keşfeder. Tam da o sıralarda Sovyet cumhuriyetlerinde bütün tavukları kırıp geçiren bir salgın patlak verince, Persikov’un henüz test edilmemiş buluşu bu soruna çare olarak görülür. Persikov direnmek istese de bir işe yaramaz. Komünist Parti yetkilileri hem halktan gelen baskıyı savuşturmak hem dışarıya karşı imajlarını korumak için Persikov’un ışınını kullanır. Sonuç ne mi olur? Kontrolsüz güç ve art niyet bir araya geldiğinde ne oluyorsa o. En fazla zararı en masum olanlar görür.
DIŞLANMIŞ DAHİ BULGAKOV
Rus yazar, Mihail Afanasyeviç Bulgakov (1891 – 1940) Kiev’de dünyaya geldi. Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1915’te mezun oldu. İç Savaş sırasında bir grup Beyaz Ordu subayının başından geçenleri anlatan ve 1925’te yayımlanan Beyaz Muhafız adlı romanı, resmi çevrelerden büyük tepki gördü. Bulgakov bu romanını Turbin Günleri adıyla oyunlaştırdı. 1926’da sahnelenen oyun çok geçmeden yasaklandı. 1925’te ayrıca yergili fantezilerin yer aldığı Şeytanlıklar adlı yapıtıyla, Köpek Kalbi adlı yergiyi yayımladı. Sovyet yaşama tarzına yönelik sert eleştirilerin yetkililerin kabul edemeyeceği bir noktaya varmasıyla, 1930’a doğru yapıtlarının yayımlanması fiilen yasaklandı. Ölümüne dek edebiyat çevrelerince dışlanmasına karşın, başyapıt niteliğinde ürünler verdi. Moskova Sanat Tiyatrosu’nun perde arkasını acımasızca yeren Bir Ölünün Notları: Teatral Bir Roman (1969) ile Gogol tarzı bir fantezi olan Usta ile Margarita (1968-69) bu başyapıtlar arasındadır.