BoldMedya
Video Galeri
Foto Galeri
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
BoldMedya
No Result
View All Result
Home Ekonomi

İktisatçı Sönmez: Seçimden sonra sapıyla geri alacaklar

25/12/2018
A A
İktisatçı Sönmez: Seçimden sonra sapıyla geri alacaklar

Mustafa Sönmez

Share on FacebookShare on Twitter

İktisatçı Mustafa Sönmez, “Kaşığın ucuyla verdiklerini seçim sonrası uygulayacakları çok ağır kemer sıkma politikasıyla yine kaşığın sapıyla çıkaracaklar.” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı son toplantının ardından 2019 yılı için asgari ücreti 2 bin 20 lira olarak açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise asgari ücretin en az 2 bin 800 TL olması gerektiğini belirtmişti. Sönmez, beklentilerin altında açıklanan asgari ücret rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BİR LÜTUF DEĞİL, YENİ ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİN ALTINDA”

Belirlenen asgari ücretin ilk başlarda hakkaniyetli bir artış şeklinde görülse de beklentilerin altında açıklandığını dile getiren Sönmez, “Özelikle DİSK’in yaptığı tespitlerde alınan takdir rakamlarından hareketle asgari ücret 2 bin 800 TL bekleniyordu. Yani 800 TL eksiktir. Çünkü asgari ücret sadece bir işçinin değil, işçinin ve ailesinin geçimini karşılamak durumunda olan bir ücrettir. O nedenle belirlenen 2 bin 20 TL beklentilerin altında.

Günün şartlarında olması gerekenin altında bir karardır. Ama bunu ortalıkta büyük bir lütuf gibi pazarlayacaklar. İşte bin 600 TL’den 2 bin 20 TL’ye çıkardık, 420 TL zam yaptık, işte yüzde 26 oranında zam yaptık gibi. ‘Enflasyonun üstünde bir zam yaptık’ diyerek bunu bir propaganda malzemesi olarak kullanacaklar. Nitekim Türk-İş her zaman yaptığı gibi bunu yeterli bir artış olarak ilan edecek ve bunun pazarlanması işçilere yapılmış bir lütufmuş gibi gösterilecektir.” diye konuştu.

“İLK DEFA İŞE ALINACAKLARIN VERGİSİ DEVLETTEN”

Asgari ücretin açıklamasının ardından Tayyip Erdoğan’ın “Önümüzdeki dönemde istihdam teşviklerine devam edeceğiz. 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacakların vergi giderlerini devlet üstlenecek.” sözlerini değerlendiren Sönmez, “Bu söylem bundan sonraki işçi vergi giderlerinin hazineden karşılanacağı anlamına geliyor. Bu işverene bir jesttir. İşverenin işini kolaylaştıran bir durumdur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Açlık sınırı 1.900 TL iken asgari ücret 2 bin TL olmaz!”

“SEÇİM ŞEKERLERİ VERİYORLAR”

Yaklaşan yerel seçimlere de dikkati çeken Sönmez, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “AKP önümüzdeki yerel seçimlerde endişelidir. Çünkü yapılan tüm anketlerde seçmen, Türkiye’nin en büyük sorununun ekonomi olduğunu söylüyor. Dolaysıyla geçim problemi, pahalılık, işsizlik var, bundan dolayı seçmenlerin bir öfkesi var. Bundan dolayı bu öfkelerini 31 Mart 2019’da sandığa yansıtabilirler. İktidarın oyları düşebilir ki kriz dönemlerinde bunun örnekleri hep görülmüştür.”

“İşte asgari ücretin artışını bir propaganda olarak kullanacaklar.” diyen Sönmez, “Yani kaşığın ucu ile verdiklerini seçim sonrası uygulayacakları çok ağır bir kemer sıkma politikası ile yine kaşığın sapı ile çıkaracaklar.” dedi.

Tags: IMFMustafa Sönmezseçimşekerleme

Son Haberler

Diyanet: Fetvalarda milletimizin birlik ve beraberliğini dikkate alırız

Ramazanın geldiğini hatırlatan Erbaş, fitre, fidye ve zekatlara talip oldu

İndirim kısa sürdü: Benzine 95 kuruş zam geliyor

Motorine 81 kuruş zam geliyor: Artış pompaya yansıyacak

Çizmeli Destici selzede çocuğu çamurda terlikle gezdirdi

Çizmeli Destici selzede çocuğu çamurda terlikle gezdirdi

ABD’li haber sitesi ‘nereden nereye’ savrulduğunu yazdı

ABD’li haber sitesi ‘nereden nereye’ savrulduğunu yazdı

Boldmedya.com bir International Journalists Association e.V. kuruluşudur. https://www.youtube.com/boldmedya kanalından görsel içerik de üretmektedir.

Bizi Takip Edin

  • Datenschutzerklärung

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES

No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES