BoldMedya
Video Galeri
Foto Galeri
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
BoldMedya
No Result
View All Result
Home Politika

“Meclis Başkanı” sıfatı ile seçim yarışı eşitlik ilkesine aykırı

26/12/2018
A A
“Meclis Başkanı” sıfatı ile seçim yarışı eşitlik ilkesine aykırı

CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu

Share on FacebookShare on Twitter

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu, Binali Yıldırım’ın “Meclis Başkanı” sıfatı ile seçim kampanyası yürütmesinin anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılırken, Yıldırım’ın aday olması durumunda Meclis Başkanlığı’ndan istifa edip etmeyeceği tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’ye göre istifaya gerek yok. Ancak CHP duruma bir hayli tepkili.

ANAYASA 67. MADDE HATIRLATMASI

İbrahim Kaboğlu, anayasanın seçme, seçilme ve siyasî faaliyette bulunma haklarını düzenleyen 67. maddesi ile AİHS’nin 1 no’lu ek protokolünü hatırlattı. Serbest seçim yapılacaksa adayların eşit koşullarda yarışması gerektiğine dikkat çekti.

ANAYASA VE AİHS’YE AYKIRI

Kabaoğlu, “Şimdi bir aday milletvekili ve meclis başkanı. Bu kişinin seçim kampanyasını kırmızı plakalı araçla Meclis Başkanlığı korumalarıyla yapması durumunda diğer adaylarla eşit şartlarda yarış ortadan kalkıyor demektir. Bu ‘arkasında devlet var’ demektir. Dolayısıyla bu kesinlikle Anayasaya ve AİHS’e aykırıdır.” dedi.

KABOĞLU: MECLİS BAŞKANI TARAFSIZDIR

Anayasanın 94. maddesinin Meclis Başkanlık Divanı’yla ilgili düzenleme içerdiğini ifade eden Kabaoğlu, “Söz konusu maddenin son fıkrasında ‘TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasî partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar’ deniliyor.” şeklinde konuştu.

EŞİTLİK İLKESİNİN BOZULACAĞI AÇIK

Kabaoğlu şunları söyledi: “Seçimlere girmesi durumunda ise kendi rengini ortaya koyacaktır. Bu durumda da Meclis Başkanlığı statüsü ve konumu sorgulanır hale gelir. Bu bakımdan hangi taraftan bakılırsa bakılsın, bu anayasaya aykırıdır. Eğer adaylığı açıklanmışsa derhal istifa etmesi gerekiyor.”

“SADECE ANAYASA’YA DEĞİL, SİYASİ ETİĞE DE AYKIRI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, Meclis Başkanı’nın istifa etmeden İstanbul’da Büyükşehir belediye başkanlığı seçilmek için çalışmasının Anayasa ve siyasi etiğe aykırı olduğunu vurguladı.

Erkek, “Düşünün ki TBMM Başkanı, istifa etmeden İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı yapıldı. Propaganda çalışması için İstanbul’a geldiğinde, İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü, diğer devlet görevlileri TBMM Başkanı karşısında nasıl davranacaklar? TBMM Başkanı’na uygun şekilde hareket edip, emirlerini mi yerine getirecekler? Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri siyasi etik kodlarının olmamasıdır.” dedi.

ERKEK: BİNALİ YILDIRIM’I KAZANAMAYACAĞIM KORKUSU SARMIŞ

Erkek şunları söyledi: “TBMM Başkanlığı görevinden istifa etmekte bu kadar çekinmesinden, Binali Yıldırım’ı İstanbul’da belediye başkanlığı seçimini kazanamayacağı korkusunun sardığı belli. Çünkü TBMM Başkanlığı görevinden istifa ettiği anda, yeni Başkan seçilmesi için süreç başlayacak. 10 gün içinde yeni TBMM Başkanı’nın seçimi için harekete geçilecek. Binali Bey istanbul’u kazanamayacağım korkusu içinde. Bir de TBMM Başkanlığı görevini bırakmak istemiyor.”

Cengiz İnşaat varsa ihaleyi başka firma alamaz!

Tags: AİHSAKPbelediye başkan adayıBinali YıldırımCHPibrahim kabaoğluİstanbul BüşükşehirMHPMuharrem ErkekTBMM Başkanı

Son Haberler

Yusuf Kerim’i annesine kavuşturacak yasa Meclis’ten geçti

Yusuf Kerim’i annesine kavuşturacak yasa Meclis’ten geçti

Bahçeli’nin MHP’yi bitiren AKP’yi kurtaran fedakarlıkları

MHP ortak listeyle seçime girmeyecek

Reuters’tan sandık güvenliği analizi: Depremde vefat edenlerin sayısı net değil

Kılıçdaroğlu söz verdi: Mal varlığımı bütün Türkiye’ye göstereceğim

Kılıçdaroğlu söz verdi: Mal varlığımı bütün Türkiye’ye göstereceğim

Boldmedya.com bir International Journalists Association e.V. kuruluşudur. https://www.youtube.com/boldmedya kanalından görsel içerik de üretmektedir.

Bizi Takip Edin

  • Datenschutzerklärung

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES

No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES