CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP’nin 31 Mart seçimlerinde, Yüksek Seçim Kurulu’na ihtiyacı olduğu için üyelerin görev süresini bir yıl uzattığını belirtti. Saray, YSK ortaklığı ile ülkede seçimlerin ağır bir şaibe altında yapıldığını dile getirdi.
31 MARTTA AYNI KADRO GÖREVDE
Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresini uzatan maddenin de içerisinde yer aldığı torba yasa, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. YSK Başkanı da dahil olmak üzere toplam 6 üyenin Ocak 2019’da dolan görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Böylece 31 Mart yerel seçimlerinde mevcut üyeler görev yapacak.
AĞIR SEÇİM HİLELERİ YAPILIYOR
CHP’li Murat Emir, Türkiye’de seçimlerin ağır hileler altında yapıldığını belirtti. Bunun baştaki failinin de Yüksek Seçim Kurulu olduğunu söyledi. Emir, “Yüksek Seçim Kurulu Türkiye’deki seçim hukukunu katlettiği için de bugünkü iktidar Yüksek Seçim Kurulunun üyelerinin görev süresini uzatma yoluna gitmiştir. Siyasi iktidar Yüksek Seçim Kurulundan son derece memnundur, ona ihtiyacı var çünkü Yüksek Seçim Kurulu referandumda da sonraki seçimlerde de gerekeni yapmış ve iktidara birinci parti olmasının yolunu açmıştır” dedi.
YSK’DAN VAZGEÇMEME SEBEBİ
Emir, yasada yer alan “Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri seçim yasaklarına tabidirler” hükmünü hatırlattı. “Ama şimdi Yüksek Seçim Kurulu ne yaptı? ‘Cumhurbaşkanı için yok’ dedi. Cumhurbaşkanının işte bu Yüksek Seçim Kurulundan vazgeçememesinin en temel sebebi de bu” ifadelerini kullandı.
YAPILAN KARŞILIKLI BİR İŞBİRLİĞİ
Emir şunlar söyledi: “Şimdi, buradan baktığımız zaman, Yüksek Seçim Kurulunun adil bir seçim yürüteceğine, demokratik bir seçim yürüteceğine, eşit bir seçim yürüteceğine inanmamız mümkün değil. Çünkü yapılmak istenen aslında karşılıklı bir iş birliğidir. Saray ile Yüksek Seçim Kurulu bir ortaklaşma hâlindedir ve bu ortaklaşma hâlinde de maalesef Türkiye’nin seçimleri ağır bir şaibe altında yürütülmektedir.”
YSK’YA GÜVEN YERLERDE SÜRÜNECEK
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise, sokakta bu yasal düzenlemeyi duyan herkesin “Yüksek Seçim Kurulu üyeleri herhalde AKP’ye yakındır, o yüzden bunların görev süresi uzatılıyor” diye düşüneceğini belirtti. Yüksek Seçim Kurulu’nun güven erozyonuna uğrayan birkaç kurumdan biri olduğunu dile getirdi. YSK’nın mühürsüz oyların geçersiz sayılması kararını hatırlattı. Yapılan düzenleme ile YSK’nın erozyona uğrayan güveninin iyice yerlerde sürüneceğini söyledi.
MEŞRUİYET TARTIŞMASINA NEDEN OLACAK
İyi Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise şunları kaydetti: “Gerekçede ‘Önümüzde seçimler var ve bu hakimlerin, bu çalışanların deneyimi var’ deniyor. Bu deneyim nasıl bir deneyim dediğimiz zaman kanuna rağmen imzası ve mührü olmayan oy pusulalarını geçerli sayan, içtihat yaratan, ‘Kanun hilafıyla içtihat yarattığı için bu seçim meşru değildir’ dedirten bir deneyim. Bu da meşruiyet tartışması yaratacaktır ve onun tecrübesinden halk korkar hâle gelecektir. Kim bilir o tecrübe nasıl uygulanacaktır?”
16 NİSAN’DA MÜHÜRSÜZ SEÇİM
YSK, 16 Nisan referandumunda oylama devam ederken mühürsüz oyların geçerli sayılacağını açıklamış, açıklama çok tartışılmıştı. YSK’nın internet sitesinde sandıkların kapandığı sırada yapılan açıklamada şöyle denilmişti: “Bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine bugün toplanan Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermiştir.”
MÜHÜRSÜZ OY YASALAŞTI
Mühürsüz oy tartışması sürerken AKP-MHP ortaklığıyla Meclist’en geçirilen yasa ile göre mühürsüz oyların geçerli hale gelmesi kanuni hale geldi. CHP, YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin kararının iptali talebiyle Danıştay’a başvurdu. Danıştay ise ‘YSK’nın takdiri, soruşturulamaz’ şeklinde karar verdi.