HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, hapis cezasının kesinleşmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne ihlal başvurusu yaptı.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’a 2013 Nevruz’undaki konuşması nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Karar istinafta kesinleşince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kararı boşa düştü.
İHLAL KARARLARININ BOŞA DÜŞME TEHLİKESİ
Demirtaş’ın avukatları, AYM’ye başvurularında anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan adil yargılanma hakkı, masumiyet karinesi, ifade özgürlüğü ve serbest seçim hakkının ihlalini gerekçe gösterdi. Başvuruda, AİHM’in Demirtaş’ın serbest bırakılmasına ilişkin verdiği karar hatırlatılarak, “Cezanın istinafta kesinleşmesi ve Demirtaş’ın artık tutuklu değil hükümlü hale gelmesiyle kararın boşa düşürüldü. Hükümetin yargı üzerindeki baskısı nedeniyle AYM ve AİHM’in her ihlal kararının bir ceza hükmü ile boşa çıkarılması tehlikesi ortaya çıktı” denildi.
HÜKÜM KESİNLEŞTİ
Selahattin Demirtaş’a 17 Mart 2013 tarihinde yaptığı Newroz konuşması nedeniyle, 7 Eylül 2018 tarihinde İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Bu cezaya karşı istinaf talebi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından esastan reddedildi ve verilen hüküm kesinleşti.
AİHM’E TERÖRPERESTLİK SUÇAMASI
Başvuruda AİHM’in kararı hatırlatıdı. Yargıya müdahaleye ilişkin Cumhurbaşkanının “Bunun adı ‘özgürlük’ veya ‘hak arayışına destek olmak’ değil, düpedüz ‘terörperestliktir, terörist seviciliktir’” sözlerine yer verildi.
AYNI GÜN BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞTÜ
Başvuruda, “AİHM’in ihlal ve tahliye kararının yayımlandığı gün, Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AKP’nin de Genel Başkanı olan R. Tayyip Erdoğan’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştüğü öğrenilmiştir. Erdoğan’ın 23 Kasım 2018 tarihinde yaptığı, “karşı hamlemizi yapar, bu işi bitiririz” açıklamasındaki ‘karşı hamle’nin, Demirtaş’ın İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce örgüt propagandası suçunu işlediği iddiasıyla verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasıyla ilgili istinaf başvurusunun esastan reddedilerek verilen hükmün kesinleştirilmesi ve bu suretle AİHM’in kararının boşa çıkartılması olduğu anlaşılmıştır” denildi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE UYGUN KARAR VERMELİDİR
Başvuru şu ifadelerle son buldu: “Anayasa Mahkemesi’nin dosyayı en ivedi şekilde ele alması hakkaniyet açısından şarttır. Nihayetinde Sayın Demirtaş Türkiye siyasetinin en önemli aktörlerinden biri olmayı halen sürdürmektedir. Anayasa Mahkemesi, Sayın Demirtaş’a yönelik bu açık ve pervasız yürütme – yargı saldırısına karşı hukukun üstünlüğünü koruyan bir karar vermelidir.”