Osmangazi Köprüsü ve bağlantılı oto yolların geçiş ücretlerine yapılan fahiş zam oranlarına sosyal medyadan büyük tepki geldi.
Yapılan fahiş zamma rağmen köprüyü inşa eden yandaş firmaya devletin yine fark ödeyecek olması da tartışılan konular arasındaydı.
GEÇİŞ ÜCRETİ 71 LİRADAN 103 LİRAYA YÜKSELDİ
1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere Osmangazi Köprüsü otomobil geçiş ücreti yüzde 45 zamla, 71 liradan 103 liraya yükseltildi.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda geçiş ücreti yüzde 109 zamla, 5,5’tan 11,5 TL’ye yükseltilirken, Gemlik-Bursa- Kuzey otoyolu yüzde 115 zamla, 7,40 liradan 15,65 TL’ye yükseltilmişti.
Bu zamma rağmen aslında Osmangazi Köprüsü’nün esas geçiş ücreti, yani devletin müteahhit firmaya verdiği garanti, 35 dolar+yüzde 8 KDV.
Bu da güncel kurla yaklaşık 185 TL artı KDV yapıyor. Bir başke ifadeyle köprüden geçen 103 lira ödeyecek, geçmeyenler ise aradaki 82 liralık farkı da ekleyerek verilen garantiyi vergilerinden kapatacak.
2017’DE HAZİNE 1,3 MİLYAR LİRA GARANTİ BEDELİ ÖDEDİ
Osmangazi Köprüsü için devlet yüklenici firmaya günlük 40 bin araç geçiş garantisi veriyor. Bu sayının altına düşüldüğünde aradaki farkı hazine kapatıyor.
Mesela 2017 yılında Osmangazi’den 14,6 milyon araç geçişi için devlet garanti vermişti. Ancak bu sayı 6,1 milyon adet eksik kaldı. Yani köprüden 8,5 milyon araç geçti. Bu sebeple devlet müteahhit firmaya, (köprü geçişinde yapılan indirim de eklendiğinde) 1,3 milyar TL garanti ücreti ödemişti.
KONU SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yazarak, “Sayın bakanım @BeratAlbayrak neden bu arkadaşlar enflasyon ile topyekün mücadeleye katılmıyorlar, anlamış değilim?!” ifadesini kullandı.
Sayın bakanım @BeratAlbayrak neden bu arkadaşlar enflasyon ile topyekün mücadeleye katılmıyorlar, anlamış değilim?! https://t.co/YqXDZSaJv6
— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) January 1, 2019
Dr. Özcan Kadıoğlu ise zamlara, “En pahalı hizmet olmayandır, demişlerdi” diyerek tepki gösterdi…
En pahalı hizmet olmayandır.
Demişlerdi !Köprü ve Otoyol’larda
Otomobil geçiş ücreti:%45
Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu :% 109
Gemlik-Bursa Kuzey :% 115
Zam yapılmış.
Hayırlı olsun . https://t.co/PSUoJJrsly
— Özcan KADIOĞLU 🇹🇷 (@okadioglu) January 1, 2019
Gazeteci Çiğdem Toker ve ekonomist Ali İhsan Göker ise sosyal medya hesabından meselenin hazine garantisi boyutuna değindi.
Yap İşlet Devret uygulama sözleşmesi ile Osmangazi Köprüsü için belirlenen tarife, 35 $ + % 8 KDV 'dir.
Bugünkü zamla belirlenen 103 ₺ ise 2018 ortalama dolar kuruyla yapılacak hesabın dahi çok altında.
Aradaki fark, Otoyol A.Ş 'ye Hazine'den ödenecek.
Hatırlatalım.— Cigdem Toker (@cigdemtoker) January 1, 2019
Geçenden 185-103=82 TL geçmeyenden 185 TL hazine işletmeciye para ödüyor çünkü geçiş garantisi var. https://t.co/WiOQ5YVqhq
— Prof. Dr. Ali Ihsan Goker (@aihsan_goker) January 1, 2019
Bu arada, zamlı tarifeden köprüyü kullanan vatandaşlardan biri, geçiş ücretini gösteren makbuzu sosyal medya hesabından paylaştı.
Yeni yılın ilk zammı sessiz sedasız mı yapıldı? Çıkmadan önce internetten bakmıştım 71.75 TL yazıyordu.
Bursa'dan İstanbul'a yol 33.50, köprü 103.05 TL.
Emeği geçenlere sevgiler! #zam #MutluYıllar pic.twitter.com/VVatAV6Wgq
— Medet JK 🏆🦅🏆 (@medetozer) January 1, 2019