Ekonomi
Köprüden geçen 103 lira, geçmeyen 185 lira ödeyecek!


Osmangazi Köprüsü ve bağlantılı oto yolların geçiş ücretlerine yapılan fahiş zam oranlarına sosyal medyadan büyük tepki geldi.
Yapılan fahiş zamma rağmen köprüyü inşa eden yandaş firmaya devletin yine fark ödeyecek olması da tartışılan konular arasındaydı.
GEÇİŞ ÜCRETİ 71 LİRADAN 103 LİRAYA YÜKSELDİ
1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere Osmangazi Köprüsü otomobil geçiş ücreti yüzde 45 zamla, 71 liradan 103 liraya yükseltildi.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda geçiş ücreti yüzde 109 zamla, 5,5’tan 11,5 TL’ye yükseltilirken, Gemlik-Bursa- Kuzey otoyolu yüzde 115 zamla, 7,40 liradan 15,65 TL’ye yükseltilmişti.
Bu zamma rağmen aslında Osmangazi Köprüsü’nün esas geçiş ücreti, yani devletin müteahhit firmaya verdiği garanti, 35 dolar+yüzde 8 KDV.
Bu da güncel kurla yaklaşık 185 TL artı KDV yapıyor. Bir başke ifadeyle köprüden geçen 103 lira ödeyecek, geçmeyenler ise aradaki 82 liralık farkı da ekleyerek verilen garantiyi vergilerinden kapatacak.
2017’DE HAZİNE 1,3 MİLYAR LİRA GARANTİ BEDELİ ÖDEDİ
Osmangazi Köprüsü için devlet yüklenici firmaya günlük 40 bin araç geçiş garantisi veriyor. Bu sayının altına düşüldüğünde aradaki farkı hazine kapatıyor.
Mesela 2017 yılında Osmangazi’den 14,6 milyon araç geçişi için devlet garanti vermişti. Ancak bu sayı 6,1 milyon adet eksik kaldı. Yani köprüden 8,5 milyon araç geçti. Bu sebeple devlet müteahhit firmaya, (köprü geçişinde yapılan indirim de eklendiğinde) 1,3 milyar TL garanti ücreti ödemişti.
KONU SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yazarak, “Sayın bakanım @BeratAlbayrak neden bu arkadaşlar enflasyon ile topyekün mücadeleye katılmıyorlar, anlamış değilim?!” ifadesini kullandı.
Sayın bakanım @BeratAlbayrak neden bu arkadaşlar enflasyon ile topyekün mücadeleye katılmıyorlar, anlamış değilim?! https://t.co/YqXDZSaJv6
— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) January 1, 2019
Dr. Özcan Kadıoğlu ise zamlara, “En pahalı hizmet olmayandır, demişlerdi” diyerek tepki gösterdi…
En pahalı hizmet olmayandır.
Demişlerdi !Köprü ve Otoyol’larda
Otomobil geçiş ücreti:%45
Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu :% 109
Gemlik-Bursa Kuzey :% 115
Zam yapılmış.
Hayırlı olsun . https://t.co/PSUoJJrsly
— Özcan KADIOĞLU ?? (@okadioglu) January 1, 2019
Gazeteci Çiğdem Toker ve ekonomist Ali İhsan Göker ise sosyal medya hesabından meselenin hazine garantisi boyutuna değindi.
Yap İşlet Devret uygulama sözleşmesi ile Osmangazi Köprüsü için belirlenen tarife, 35 $ + % 8 KDV 'dir.
Bugünkü zamla belirlenen 103 ₺ ise 2018 ortalama dolar kuruyla yapılacak hesabın dahi çok altında.
Aradaki fark, Otoyol A.Ş 'ye Hazine'den ödenecek.
Hatırlatalım.— Cigdem Toker (@cigdemtoker) January 1, 2019
Geçenden 185-103=82 TL geçmeyenden 185 TL hazine işletmeciye para ödüyor çünkü geçiş garantisi var. https://t.co/WiOQ5YVqhq
— Ali Ihsan Goker (@aihsan_goker) January 1, 2019
Bu arada, zamlı tarifeden köprüyü kullanan vatandaşlardan biri, geçiş ücretini gösteren makbuzu sosyal medya hesabından paylaştı.
Yeni yılın ilk zammı sessiz sedasız mı yapıldı? Çıkmadan önce internetten bakmıştım 71.75 TL yazıyordu.
Bursa'dan İstanbul'a yol 33.50, köprü 103.05 TL.
Emeği geçenlere sevgiler! #zam #MutluYıllar pic.twitter.com/VVatAV6Wgq
— Medet JK ?? ⭐?⭐ (@medetozer) January 1, 2019
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Geçiş garantili Osmangazi Köprüsü’ne 4 kat faiz kıyağı
-
Devlet her zaman kazanır!
-
Halkın köprüsü: Milletin cebinden yüklenici firmaya 1 milyar 750 milyon lira ödenecek
-
Hazine garantili projelerin maliyetinde dolar artışı: 35 milyar lira ek yük
-
Bayram tatilinde 2 köprüye 72 milyon lira geçiş garantisi ödenecek
-
Yeni köprülere garanti ödemesi 5.5 milyar lirayı geçecek


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘dolarları satın’ dedikçe vatandaş dolar almaya devam ediyor. Erdoğan’ın ilk çağrısından bu yana vatandaşlar 95,6 milyar dolar aldı.
BOLD – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak 2 Aralık 2016 tarihinde Dolar/TL kuru 3,51 seviyesindeyken “Dolarlarınızı bozdurun TL ve altına yatırın” çağrısı yaptı. Erdoğan’ın ‘bozdurun’ çağrısına rağmen 1 dolar 4,73 TL’ye fırladı. Erdoğan’ın döviz kuruna sözlü müdahalesini yaptığında vatandaşların bankalardaki döviz miktarı 137 milyar dolardı. 26 Şubat 2021 tarihi itibariyle yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz miktarı 232 milyar 676 milyon dolara yükseldi. Bozdurun çağrısını dinlemeyen vatandaşlar 95,6 milyar dolar aldı.
VATANDAŞ GÜVENMİYOR
AKP lideri, 26 Mayıs 2018 tarihinde ikinci kez döviz bozdurun çağrısı yaptı. Ancak vatandaş yine dolar almayı sürdürdü. 27 Aralık 2019 tarihinde bu rakam 192 milyar 999 milyon 119 bin dolara çıktı. 2020 yılında ise doların rekor üstüne rekor kırması üzerine 1 dolar 8,50 TL’ye kadar çıktı. Erdoğan, 16 Aralık 2020 tarihinde de ‘dolarınızı bozdurun’ talebinde bulundu. Ancak Türkiye ekonomisine ve TL’ye güvenmeyen vatandaşlar dolar almayı sürdürdü. Geçen yılın sonunda 236 milyar dolara kadar çıkan vatandaşlar ve şirketlerin döviz mevduatı 2 aydır bir azalıyor bir artıyor.
TERS DOLARİZASYON OLMUYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz alım ihaleleri için beklediği vatandaşların döviz satışı 26 Şubat haftasında da olmadı. Analistlerin ters dolarizasyon ismi verdikleri vatandaşın dolar bozdurması sınırlı kaldı. 234 milyar 734 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 232 milyar 676 milyon dolara geldi. Ancak yaşanan gerilemenin tamamı şirket hesaplardan yapılan döviz satışlarından kaynakladı. Şirket hesaplarında 2 milyar 54 milyon dolarlık düşüş yaşandı. Bireysel hesaplardaki azalma sadece 4 milyon dolarda kaldı.


Türkiye’de pandemi nedeniyle milyonlarca kişi işinden olurken halk, ekmeğini bile yazdırarak almaya başladı. İktidara yakın şirketlerin işlettiği doğalgaz dağıtım firmaları ise borcunu ödeyemeyen 590 bin aboneye acımadı.
BOLD – Koronavirüs salgını sonrası artan ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan veya geliri azalan vatandaşların sayısı hızla artarken, birçoğu faturalarını bile ödeyemez hale geldi. Geçen yılın 9 ayında ülke genelinde 590 bin abonenin doğalgazı, borcundan dolayı kesildi.
BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜ: TÜRKİYE’DE GAZ UCUZ
Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre yılbaşından bu yana doğalgaza 3 kez zam gelirken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan ise Türkiye’de doğalgazın ucuz olduğunu savundu. TBMM KİT Komisyonu’nda konuşan Özcan, “Ankara’da bir metreküp doğalgaz 2.13 lira. Londra’da 4.2, Sofya’da 5.06, Almanya’da 6.06, Roma’da 7.7 ve Amsterdam’da ise 10.13 lira” dedi ve doğalgazın birçok ülkeye kıyasla daha ucuz olduğunu vurguladı. Özcan, geçen yıl konutlarda ve sanayi doğalgazında hiç fiyat artışı yapılmadığını söyledi.
CHP’Lİ SERTEL’DEN “MAAŞLARLA KIYASLAYIN” TEPKİSİ
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise bu sözlere asgari ücret ile cevap verdi ve “Almanya’da asgari ücretli, bir aylık maaşıyla 2 bin 354 metreküp doğalgaz alabiliyor, bizde ise bunun yarısı ve 1.326 metreküp alabiliyor. Bizim bir asgari ücretlimiz İngiliz’in asgari ücretlisinin dörtte 1’i kadar doğalgaz alabiliyor. Maaşlarla kıyaslayın, doğalgaz fiyatları çok yüksek” açıklamasını yaptı.
BU YIL ZAM YÜZDE 3’Ü GEÇTİ
BOTAŞ Genel Müdürü Özcan, geçen yıl konutlarda ve sanayi doğalgazında hiç fiyat artışı yapılmadığını söylese de BOTAŞ’ın son yayınladığı tarife tablosuna göre, mart ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 1 oranında zam yapıldı. Ocak ve şubat aylarında da BOTAŞ doğalgaza yüzde 1’er zam yapmıştı. Böylece yeni yılda yapılan zam oranı yüzde 3’ü geçti.
GAZ BULUYORUZ AMA FİYAT ARTIYOR
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya da doğalgaza her ay zam yapılmaya başlandığını ifade etti. Millet canıyla uğraşırken bu kadar zammın vicdanları sızlattığını vurgulayan Kaya, “Karadeniz’de doğalgaz bulundu, doğalgaz fiyatları arttı. Dolar çıkıyor, doğalgaz artıyor, dolar düşüyor yine doğalgaz fiyatları artıyor. 100 metrekare bir evin aylık doğalgaz faturası 400 liradan aşağı gelmiyor. Biz neden dünyanın en pahalı doğalgazını kullanıyoruz?” dedi.
AKP’nin dış politikasının maliyeti: Savunma sanayii ambargolarla eziliyor


Yolcu garantisi verilen otoyol, demiryolu projeleri için Saray’ın müteahhitleri yurt dışından kredi bulamadı. AKP ise bu müteahhitlerin ‘yap-işlet-devret’ borçlarının Hazine tarafından üstlenilmesi için kanun teklifi hazırladı. Projeler için yandaş müteahhitlerin ceplerinden para çıkmayacak.
BOLD – Deli Dumrul projeleri olarak nitelendirilen hazine garantili yap-işlet-devret (YİD) projelerini yapacak şirketlere yabancı kreditörler güvenip borç vermiyor. AKP Hükumeti ise bu borcu da halkın sırtına yüklemeye hazırlanıyor.
DAHA ÖNCE 17.2 MİLYAR DOLARLIK KISMINI HAZİNE ÜSTLENDİ
AKP milletvekilleri, geçen yıl pandemiye rağmen yapılan ve isimleri “maskeli ihaleler”e çıkan 50 milyar lirayı aşkın otoyol ve tren yolu ihalelerini kazanan şirketlerin yurt dışından bulacakları kredi borçlarını halkın üstlenmesi için yeni bir yasa teklif hazırlayıp TBMM’ye sundu. Yasa çıkarsa, bugüne kadar birçok şirketin 17.2 milyar dolarlık borcunu üstlenmek zorunda bırakılan Hazine’ye 50 milyar liranın üzerinde yeni borç yükü binecek.
TÜM BORÇ HAZİNE TARAFINDAN ÜSTLENİLECEK
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre AKP Milletvekili Ahmet Kılıç imzasını taşıyan Kanun Teklifi, geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün herkese açmadan ‘davet’ usulüyle gerçekleştirdiği otoyol ve tren yolu ihalelerini alan şirketlerin yurt dışından buldukları borcun Hazine tarafından üstlenilmesini öngörüyor. YİD projelerini yapan şirketlerin döviz kredilerine Hazine ‘garanti’ veriyor olmasına rağmen şirketler garantiyi yeterli bulmayıp borcun direkt Hazine tarafından üstlenilmesini de istiyor.
YANDAŞLARA BORÇ PARA VEREN OLMADI
Yasa teklifinin gerekçesinde, geçen yıl yapılan ihaleleri kazanan firmaların yurt dışından kredi arayışına gittikleri, ancak yabancı kreditörlerin ‘geri alamayız’ endişesiyle firmalara borç para vermediği bir anlamda itiraf edilirken, güvensizlik pandemiye yüklenmeye çalışıldı.
BORÇ SARAYIN MÜTEAHHİTLERİNİN
Hazine’ye yeni yük getirecek düzenlemeden, toplamda 44 milyar lirayı aşan Rönesans’ın iki, Kalyon ve ERG İnşaat’ın birer projesinin yararlandırılacağı, diğer projelerle birlikte tutarın 50 milyar lirayı geçebileceği belirtiliyor. Geçen yıl yapılan ihalelerle Rönesans Kuzey Marmara Otoyolu’nun “Nakkaş-Başakşehir” kesimini 8.4 milyar lirayla; Mersin -Adana- Osmaniye- Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu İnşaatı ihalesini de 6.8 milyar lirayla kazanmıştı. ERG İnşaat 2.2 milyar Euro’yla (yaklaşık 20 milyar TL) Ankara-İzmir Hızlı Tren, Kalyon da 9.5 milyar lirayla Bandırma- Bursa- Yenişehir- Osmaneli Demiryolu Hattı ihalesini kazanmıştı.
AKP’nin dış politikasının maliyeti: Savunma sanayii ambargolarla eziliyor


AİHM’den Cemaat davalarının seyrini değiştirecek hamle


İnsan Hakları Eylem Planı kayıplarını arayan aileleri görünür yapar mı?


Son 20 yıldaki helikopter kazalarında onlarca can gitti


Cihadistlere silah satan Heysem Topalca kimliği değiştirilerek Konya’ya yerleştirildi


Özlem Zengin’e hakaret yetmedi yalana sarıldı: Kadınlar Pembe Oda’yı kullanarak hamile kalıyor


‘Hayalet komutan’ Heysem Topalca Susurlukvari kazaya kurban gitti
Popular
-
Gündem2 gün önce
Vücudumda 898 yara vardı: Sıradan bir şeymiş gibi işkence yaptılar!
-
Dünya2 gün önce
“Biden terörle mücadele söylemini kötüye kullanan Erdoğan’ı neden durdurmalı?”
-
Gündem1 gün önce
ABD’deki ‘Stop Erdoğan’ ilanı AKP’yi kızdırdı
-
Spor18 saat önce
Enes Kanter galibiyeti cezaevinde çıplak aramaları ortaya çıkaran Gergerlioğlu’na adadı
-
Analiz2 gün önce
Damat Berat Albayrak’ın ekonomi karnesi ‘çokomelli’
-
Gündem2 gün önce
Metin Feyzioğlu kimdir: Cuntacılıktan AKP yandaşlığına…
-
Gündem1 gün önce
Liselinin Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı’yla imtihanı
-
Dünya2 gün önce
Almanya ‘siyasal İslam’ ile mücadele için kolları sıvadı