Kültür
Haftanın film önerisi: The Great Dictator


Büyük Diktatör, bir yanlışlık sonucu diktatör Adenoid Hynkel ile karıştırılan bir berberin hikayesini anlatan bir başyapıt….
Edward Said, entelektüeli tarif ederken “Kamu adına bir mesajı, görüşü, tavrı, felsefeyi ya da kanıyı temsil etme, cisimleştirme, ifade etme yetisine sahip olan bireydir… Bence entelektüelin görevi krizi evrenselleştirmek, belli bir ırkın ya da ulusun çektiği acıları daha geniş bir insani bağlama oturtup bu deneyimi başkalarının acılarıyla ilişkilendirmektir” der.
FAŞİZMİN EN NET FOTOĞRAFI
Chaplin, tam da Said’in tarif ettiği şekliyle entelektüel jargonuna ait sahneler yerleştirir filme. Amerika Birleşik Devletleri’nin henüz savaşa girmediği, Almanya’da tam olarak ne olup bittiğinin çok da fazla bilinmediği zamanlardır. Ancak Chaplin’in bildiğin bir şey vardır ki o da diktatörlüklerde demokratik kurumlar ve ögelerinin bu rejimler için büyük tehlike oluşturduğu bu yüzden kıyıma kadar varabilecek kontrol mekanizmaları geliştirildiğidir.
Büyük Diktatör, bir yanlışlık sonucu diktatör Adenoid Hynkel ile karıştırılan bir berberin hikayesini anlatıyor. Fakir ama iyi niyetli Yahudi bir berber, bir gün bir karışıklık sonucunda diktatör Adenoid Hynkel ile karıştırılır. Bu büyük karışıklık sonucunda halk karşısında yaptığı konuşma ise herkesin hayatına dair birçok şeyin değişmesine yol açacaktır.
FAŞİSTİ DEĞİL FAŞİZMİ ANLATAN FİLM
Chaplin sesli çektiği bu ilk filmde her zamanki derin ironisiyle faşizmi ve faşist toplum yapısını sert bir biçimde eleştirir. Fakat bunu sadece bir Hitler eleştirisi olarak algılamak filme haksızlık olur. Chaplin bir olgu olarak “faşizm”in otopsisini yapar adeta. O yüzden The Great Dictator, hiç eskimeyecek bir yapımdır. Çünkü, insanlık var oldukça gücün yoldan çıkardığı faşist diktatörlük heveslileri de var olmaya devam edecektir. Bütün mesele diğerlerinin ne yapacağıdır.
Filmle ilgili daha geniş bir değerlendirme için Elif Atalay’ın bianet.org’daki yazısına bakılabilir.
Bunlar da ilgini çekebilir


Prof. Dr. Muhittin Akgül’ün Hakkı Tutup Kaldırmak isimli kitabı ABD ve Avrupa’da satışa sunuldu. Takdim yazısını Prof. Dr. Suat Yıldırım’ın kaleme aldığı kitapta hayatlarını hakkı ilan ve ila’ya adamış ve bu uğurda zulme ve haksızlıklara maruz kalmış örnek şahsiyetlerin hayatı anlatılıyor.
BOLD – Süreyya Yayınları tarafından yayınlanan kitabında Prof. Akgül, insanlık tarihinin başından beri hakkın safında yer alan büyük rehberlerin gayretlerini Kur’ân-ı Kerîm’den örneklerle ortaya koyuyor
Hz. Âdem’in (aleyhisselam) oğlu Hâbil, Hz. Âsiye, Firavun sarayındaki mü’min yetkili, ölümü göze alarak Hz. Musa’ya (aleyhisselam) iman eden sihirbazlar, Hz. İsa’nın (aleyhisselam) havarileri, Habîb-i Neccâr, Ashab-ı Kehf , Ashab-ı Uhdûd’un müthiş işkencelerine ragmen hak yoldan dönmeyenler, Habeşistan kralı Necâşi Ashame anlatılıyor.
Kitaba hakkın zirvedeki temsilcisi son Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (aleyhissalatu vesselam) hakkı ikame için gerçekleştirdiği faaliyetler ile mühür basılıyor. Böylece eser, şimdi yaşayan ve gelecekte yaşayacak olan hak temsilcilerine ve onu temsil eden kutlulara tuttukları yolun, Hak Teâlâ’nın peygamberlerinin yolu olduğunu açıklayarak, onlara manevi bir kuvvet ve gıda veriyor. Şimdi yaşayan ve gelecekte yaşayacak olan Hakk temsilcilerine ve hakkı temsil eden kutlulara, örnek almaları ve hayatlarını benzetmeleri gerekli ideal örnekleri nazara veriyor.
Kitap Amerika’da www.antstores.com, Avrupa’da www.kitapdunyasi.eu mağazalarında satışa sunuldu. Kitabın dijital versiyonu ise 15 Nisan’da Apple ve Google mağazalarından satışa sunulacak.


Dr. Yüksel Çayıroğlu’nun kaleme aldığı “Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Olarak Fethullah Gülen” isimli kitap yayınlandı. Süreyya Yayınlarından çıkan kitap Gülen ve Hizmet Hareketi hakkında yazılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyor.
BOLD – Yüksel Çayoroğlu, Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Olarak Fethullah Gülen isimli kitabında Gülen’in hayatına, fikir dünyasına, ilmî şahsiyetine, entelektüel yönüne ve Hizmet hareketine sunduğu katkılara ışık tutuyor.
Çayıroğlu, eserin yazılma maksadının, Hakka ve halka hizmet yolunda oldukça bereketli ve bir o kadar da çileli bir ömür geçiren Gülen’in farklı yönleriyle, özellikle ilmî ve fikrî hayatıyla daha yakından ve doğru bir şekilde tanınmasını sağlamak olduğunu belirtiyor.
“Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Olarak Fethullah Gülen” Avrupa’da www.kitapdunyasi.eu, ABD’de ANT Stores (www.antstores.com) mağazalarından ve dijital olarak e-kitap kanallarından temin edilebilir.


Kısa süre önce geçirdiği kalp krizi yüzünden hastanede tedavi gören ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Rasim Öztekin hayatını kaybetti. Öztekin’in ölüm haberi sevenleri, hayranları ve sanatçı dostlarını hüzne boğdu.
BOLD – Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu 62 yaşındaki Rasim Öztekin dün öğle saatlerinde kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Öztekin’e Beykoz Devlet Hastanesi’nde ilk müdahale yapıldı. Ardından da Dr. Siyami Ersek Hastanesi’ne nakledilen Öztekin’in saat 15:30’da acilen ameliyata alındığı açıklandı.
Hastaneden yapılan ilk açıklamada, “Hastamızın geçmişinde de kardiyal sorunlar yaşamış. Hayati tehlikesi var, durumu ciddi. Şu an yoğun bakımda entübe” denildi. Ancak Öztekin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada: “Dizi, tiyatro ve sinema oyuncusu Rasim Öztekin, geçirdiği kalp rahatsızlığından sonra, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde yapılan bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Televizyon olan her evde aileden biriydi. Başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı.
GÜLE GÜLE BOB MARLEY FARUK
Cem Yılmaz’ın GORA filminde oynadığı karakterle özdeşleşen Rasim Öztekin’in ölüm haberinin ardından ‘Bob Marley Faruk’ paylaşımları sosyal medyada gündem oldu.
KAVUĞU ŞEVKET ÇORUH’A DEVRETTİ
Galatasaray Lisesinin ardından İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun olan Rasim Öztekin, amatör tiyatro deneyiminin ardından Ferhan Şensoy’un ‘Orta Oyuncular’ topluluğunda profesyonel tiyatroya adım attı.
2016 yılında Kel Hasan Efendi’nin kavuğu Ferhan Şensoy tarafından kendisine devredildi. Öztekin geçen sene kavuğu Şevket Çoruh’a devretti.
Öztekin, tiyatronun yanı sıra, birçok sinema ve dizi filmlerde de rol aldı. 1992-1995 yılları arasında televizyonlarda şov programları yapan Öztekin, 1994 yılında Gani Müjde ve Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı “2071’de Türkiye” adlı müzikali sahneledi.
Ünlü oyuncu bir dönem TRT’ye program metin yazarlığı ve Akşam gazetesinde de köşe yazarlığı yaptı.


Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı


Türkiye’nin davası: Biber gazıyla öldürülen Metin Öğretmen’in davası 10 yıl sonra başlıyor


THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ayda 17 maaş alıyor
Popular
-
Dünya2 gün önce
Doğu Akdeniz’de İsrail-Yunanistan askeri işbirliği derinleşiyor
-
Dünya2 gün önce
Respect Enstitüsü, İslami İlimler Üniversitesi olma yolunda
-
Gündem2 gün önce
Devlet garantili insan kaçakçılığındaki kilit isim Ersin Kilit: Fatma Şahin’i niye kimse konuşmuyor
-
Gündem1 gün önce
Hüsnü Bayramoğlu koronavirüsten hayatını kaybetti
-
Ekonomi2 gün önce
Sokağın patates isyanı: Soğan değil iş istiyoruz
-
BOLD ÖZEL22 saat önce
İktidarın el birliğiyle öldürdüğü Ahmet Burhan’ın fotoğrafını Kamu-Sen afiş yaptı
-
Gündem17 saat önce
Yargıtay’dan 37 askeri öğrenciyle ilgili bozma kararı
-
Gündem2 gün önce
Şanlıurfa’da patates izdihamı