Yılın en özel zaman dilimi, on bir ayın sultanı Ramazan bir kez daha yaşamlarımızı saflaştırmaya, gönüllerimizin ve zihinlerimizin pasını silmeye geldi. Dünya genelindeki Müslüman topluluklar, fikir ve ideal bakımından dağınıklık gösterseler de Ramazan’ı diğer günlerden farklı yaşamak hususunda ortak davranıyorlar. İşte İslam coğrafyasından farklı Ramazan gelenekleri…
MISIR’DA IŞILTILI RAMAZAN GECELERİ
Mısır’da, Fatımi’lerden kalma bir gelenek olarak Ramazan’da sokaklar, caddeler, apartmanlar fanuslarla süsleniyor. Fanusların yanında caddelerin donatıldığı renkli kağıt süsler de şöhretini koruyor. Köylerde ise plastikten yapılan üçgen, yıldız ya da ay şeklindeki süslemeler, Ramazan adetleri arasındaki yerini koruyor. Mısırlılar orucunu açarken sütle ıslatılmış hurma tercih eder. Sahurda ise tok tutucu özelliğinden dolayı karın çivisi dedikleri ezilmiş iç bakladan yapılan yemeği yemeyi tercih ederler.
HİLALLERLE DOLU ÜRDÜN SOKAKLARI
Ürdün’de evlerin camlarına, balkonlara asılan ışıklı hilaller, Ramazan’ın gelişinin habercisi. Ramazan ayında, apartmanların bazen her dairesini süsleyen hilaller, özellikle iftar ve sahur saatlerinde Amman gecelerini aydınlatıyor.
LÜBNAN’IN BÜYÜK SOFRALARI
Lübnan Ramazanlarında en önemli şey başkalarına özellikle de ihtiyaç sahiplerine iftar vermek. Bu amaçla yüzlerce kişinin katıldığı büyük iftarlar düzenleniyor. Beyrut başta olmak üzere sokaklar, Ramazan ayında sadaka verilmesini, ihtiyaç sahipleri ve yetimlere yardım edilmesini tavsiye eden afişlerle donatılıyor.
SUDAN’DA BİRLİK ZAMANI
Sudan Ramazanlarının en belirgin özelliği birlikte geçirilen zamanlar. Küçük köylerden büyük kentlerin mahallelerine kadar insanlar mümkün oldukça beraber iftar ediyor, beraber namaz kılıyor. İlk teravihten sonra “Ramazan düğünü” denilen bir şenlikte defler çalınıyor, naatlar okunuyor. Sudanlıların iftar sofralarının favorisi ise, süt ve yoğurt eklenerek yapılan “Sabaroa” isimli bir tür güveç.
YEMEN’DE ‘SÜRME’ ZAMANI
Yemenliler, Ramazan geldiğinde evlerini boyarken, buna ekonomik olarak güç yetiremeyenler duvarları yıkayarak temizliyor. Camilerde halıların değişmesi de Ramazan gelenekleri arasında. Hayır sahipleri, özellikle son 10 günde itikafa girilen camilerde halıları ve kullanılan eşyaları yenilemeye özen gösteriyor.
Yemen’de ayrıca Peygamber efendimiz Hazret-i Muhammed’in sürme çekme geleneği devam ettirilir. Erkeklerin evleri dışında da sürme çekmeleri için cami avlularında “sürmeciler” bulunur.
ENDONEZYA ÇOCUKLARI İÇİN ATEŞ TOPU ZAMANI
Endonezya’da her yıl ramazan ayında yanan hindistan cevizi ile oynanan “ateş futbolu” geleneği sürdürülüyor. Ateş futbolunun oynanması için havanın kararması beklenirken, maç sırasında oyuncular ayakkabı, kaleciler de eldiven kullanamıyor.
Endonezya’da bizdeki Karagöz ve Hacivat benzeri “Wayang Golek” adını verilen kukla oyunu bir diğer Ramazan geleneği. Endonezya Müslümanları iftarda önce tatlı yiyor, ana yemeğe ise akşam namazı kılındıktan sonra geçiliyor.