Teknoloji
Türkiye’de kaç kişi WhatsApp kullanıyor?


Türkiye’deki net kullanıcı sayısı ilk kez açıklanan WhatsApp’ın 43 milyon 464 bin kişi ile ülkede en fazla kullanılan uygulama olduğu bildirildi.
BOLD – İnternet ölçüm ve araştırmaları merkezi Gemius Türkiye, en güncel verilere göre Facebook’un sahibi olduğu anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp hakkında önemli detaylar paylaştı.
Türkiye’de en çok kullanıcıya erişen uygulamaların analiz edildiği rapora göre lider WhatsApp oldu.
Listenin geri kalanı önümüzdeki hafta İstanbul’da düzenlenecek Webrazzi Summit 2019’da açıklanacak. Şu an için net bilgiler yalnızca WhatsApp ile sınırlı.
Türkiye’deki mobil kullanıcıların yüzde 87.1’i WhatsApp’ı aktif olarak kullanıyor. Asıl konu ise bu kullanıcıların oranı değil, sayısı. WhatsApp’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı 43 milyon 464 bin!
Facebook ve WhatsApp gruplarında en çok siyaset konuşanlar Türkler
Bu sayı sadece tekil kullanıcıları ifade ediyor ve Eylül 2019 verilerine dayanıyor.
Facebook, kullanıcı sayısını herhangi bir olağanüstü durum gerçekleşmedikçe net rakamlarla ifade etmeyi sevmiyor. Bu nedenle Gemius gibi internet ajanslarının verileri pazar için büyük önem taşıyor.
Gemius’un geliştirdiği mobil uygulama reyting yazılımı sayesinde, şirketin Polonya’daki merkezinde veriler bir süredir yakından takip ediliyor.
Eylül ayından itibaren söz konusu veri işleme yöntemleri Türkiye için de kullanılmaya başlandı. Türkiye’deki internet kullanıcılarının sosyo-demografisini baz alan firma verileri sürekli olarak güncel tutuyor.
Yüzünüzün robotlarda kullanılması izin verirseniz 750.000 TL kazanabilirsiniz
İlginizi Çekebilir
-
İki kez beyin ameliyatı geçiren hasta tutuklu Abdullah Aslan’ın hastalığı yeniden nüksetti
-
Financial Times yazdı: Ekonomi kötü, Erdoğan’ın Sisi’yle görüşmesi için baskı artıyor
-
Hukuksuz sürece dayanamayan KHK’lı avukat Emine Üzel Ahmadı intihar etti
-
Türkiye Tribünali, ‘kitlesel gözaltıların’ durdurulması için kampanya başlattı
-
Ege’de tansiyon yeniden yükseldi, Yunanistan Türkiye’yi uluslarası kurumlara şikayet etti
-
İsrail’le ilişkileri rayına oturtan AKP, Hamas üyelerine kapıyı gösterdi


Günlük kelime oyunu Wordle, bir anda dünyanın en popüler kelime oyunu haline geldi ve New York Times gazetesine milyonlarca dolara satıldı. Josh Wardle tarafından geliştirilen oyun, 79 dilde 222 farklı versiyona çevrildi.
BOLD- New York’ta yaşayan Josh Wardle, kendi soyadından esinlenerek, kelime oyunlarından hoşlanan kız arkadaşı Palak Shah için “Wordle” isimli bir kelime oyunu geliştirdi. Wordle, oyunculara her gün 5 harfli yeni bir kelime sunuyor ve o kelimeyi tahmin etmek için yalnızca 6 deneme veriyor. Wordle’ın bu basit formülü, dünyanın her yerinden insanların dikkatini çekmeyi başardı.
MİLYONLARCA KİŞİ OYNAMAYA BAŞLADI
Josh, oyunu birkaç arkadaşına gönderdikten sonra internette daha geniş kitlelerin kullanımına açmaya karar verdi ve ardından gördüğü yoğun ilgiye inanamadı. BBC Türkçe’nin haberine göre; son birkaç hafta içinde milyonlarca kişi Wordle oynamaya başladı, oyun birçok farklı dile çevrildi ve herkes onu konuşmaya başladı. Peki Wordle’ın sırrı ne ve neden bu kadar çok oynanıyor?
GÜNLÜK PUAN PAYLAŞIMI
Wordle kullanıcılara oyun sonunda bir puan veriyor, oyuncular her gün yeni puan topluyor. Oyuncuların birçoğu da bu günlük puanı aileleriyle, arkadaşlarıyla paylaşmaktan keyif alıyor.
Hindistan’da yaşayan yazar ve gazeteci Anindita Ghose, “Ben her sabah New York’taki kardeşime puanımı gönderiyorum. O da günün yeni kelimesini yakalamak için her gece geç saatlere kadar beklediğinden yakınıyor” diye anlatıyor.
“Biz zaten iyi anlaşıyoruz ve sık sık konuşuyoruz, ama bu günlük kelime oyununu paylaşıyor olmak ilişkimize keyifli bir rekabet havası kattı” diye anlatan Ghose, “Çoğu kişi 6 denemede kelimeyi tahmin edebiliyor ama senin kazanman için başkalarının kaybetmesi gerekmiyor, bu da güzel bir şey” diye devam ediyor.
“İSVEÇ DİLİNDE 9 SESLİ HARF OLMASAYDI DAHA KOLAY OLURDU”
Hong Kong’da öğretmenlik yapan, İngiltere doğumlu Sam Lake de Wordle’ın kendi arkadaş grubu arasında çok popüler olduğunu söylüyor. Birkaç farklı dil konuşan ve oyunun İsveççe, Çince ve Korece uyarlamalarını deneyen Lake, deneyimlerini “İsveççede dokuz sesli harf olmasaydı belki daha kolay olurdu. Çince’de de çok az sayıda 5 harfli kelime olduğu için oyun biraz değişiyor” diye anlatıyor ve devam ediyor: “Burada bir sürü kişi her gün puanlarını birbirleriyle paylaşıyor. Ama bence çoğu kişi İngilizce versiyonunu oynuyor.”
79 DİLE UYARLANDI
Wordle’ın İngilizce vesiyonunun milyonlarca kişi tarafından ilgi gördü ve ardından dünyanın birçok yerinde farklı dillerde uyarlamaları ortaya çıktı. Şu anda oyunun 79 dilde 222 farklı versiyonu olduğu tahmin ediliyor.
Hindistan’da yazılımcı olarak çalışan P Sankar, oyunun Tamilce versiyonunu geliştirdi.
Tamilce dilinde 12 sesli harf ve 18 sessiz harf bulunuyor, ancak bu harfler bir araya getirildiğinde 200 tane yeni harf birleşimi oluşabiliyor. Dolayısıyla oyun da otomatik olarak zorlaşıyor.
Sankar, buna çözüm olarak 6 deneme kuralını ortadan kaldırarak oyunu kolaylaştırmayı hedefliyor.
“İnsanların Tamilcede kelimeyi tahmin etmesi 70 veya 80 denemeyi bulabiliyor” diyen Sankar, “Bu oyunu Tamilce’ye adapte etmek benim için çok büyük bir başarı oldu. 9 yaşında bugüne kadar Tamilce konuşamayan kızım artık annesi ve anneannesi ile Tamilce konuşarak vakit geçirebiliyor” diye devam ediyor.
Sankar’ın Wordle uyarlamasını günde ortalama bin 500 kişi oynuyor.
DİL ÖĞRENMEK İÇİN FIRSAT
Hong Kong Eğitim Üniversitesi’nde dilbilimi bölümünde çalışan ve yıllardır Kantonca dili üzerinde araştırmalar yapan Lau Chaak-ming de Wordle oyunun yeni bir uyarlamasını geliştirdi.
Chaak-ming, oyunu Kantonca dilinin latin alfabesine uyarlanmış hali olan ‘Jyutping’ dilini kullanarak geliştirdi.
Kantonca dilini konuşan çoğu kişinin Jyutping öğrenmediğini söyleyen Chaak-ming, oyunun dili öğrenmek için iyi bir fırsat sunduğunu ifade ediyor.
Chaak-ming’in yeni versiyonu, Ocak ayından beri 100 bin defa oynandı.
Wordle’ın özellikle daha az bilinen yeni dillere adapte edilmesi, Chaak-ming ve Sankar’ın uyarlamalarına benzer başka örneklere de dünyanın farklı bölgelerinde tanıklık edildi.
Galler’de yaşayan bir baba, çocuklarının Galce öğrenmesi için benzer şekilde oyunun yeni bir uyarlamasını geliştirdi.
YEREL DİLLER İÇİN UYGULANIYOR
Kanada’da Britanya Kolumbiyası eyaletinde yaşayan Fernando Serboncini adlı bir yazılımcı ise oyunun bölgenin yerel dili olan Gitxsan versiyonunu geliştirdi.
Serboncini, “Birkaç arkadaşıma gönderdim ve bir saat içinde 10 bin kişi oynuyordu. Böyle olmasını bekemiyordum. Gün sonunda 100 binden fazla kişi oynamıştı” diye anlatıyor.
Serboncini, boş vaktitlerinde Termo ismini verdiği oyunu geliştirmeye devam edeceğini söylüyor.
Wordle ve çeşitli dillerdeki uyarlamalarının bu kadar ilgi görmesini oyunun basitliğine dayandıran Serboncini, “Çok daha hızlı ve agresif etkileşim yöntemlere alışan insanlar, Wordle’ın sadeliğine şaşırıyor” diye anlatıyor.
Süleyman Soylu ile bir aktrol anısı: Trol ordusu talimatını Erdoğan verdi


Kamuoyu son günlerde Z kuşağının rağbet ettiği dünyanın en popüler canlı yayın platformu Twitch’teki vurgunu konuşuyor. Gazeteci Cevheri Güven Twitch vurgununda gözden kaçan, vurgunu organize edenleri açıklıyor. İşte Twitch vurgununu organize eden esas babalar…
BOLD – Gazeteci Cevheri Güven, bu kez 2400 Twitch yayıncısının isminin geçtiği vurgunu masaya yatırdı. Vurgunu tüm boyutlarıyla ele alan Güven, vurgunu organize edenleri de açıkladı.
ESAS BABALARI AÇIKLADI
Konuyla ilgili Youtube kanalından bir video yayınlayan Güven, vurgunla ilgili şunları söyledi: “Twitch’de Jahrein ve Elraen gibi büyük yayıncıların ana gündemi bit vurgunu. Yaklaşık 2400 Twitch yayıncısının isminin geçtiği vurgunda Z kuşağı içerisinde büyük tartışma var. Temiz Twitch eksenine oturan tartışmada gözden kaçan şey ise vurgunu organize eden esas babalar. Bu videoda Twitch vurgununu esas olarak organize edenlere uzanıyor, tüm boyutlarıyla konuyu ele alıyorum.”
5.5 yıldır tutuklu olan Eski Yargıtay üyesi adaletsizliği tescil etti


Saatlerdir sosyal medya platformları Facebook, Instagram ve Whatsapp’a erişim sağlanamazken, 1.5 milyar Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerinin bir hacker forumunda satışa sunulduğu iddia ediliyor.
BOLD – Dünya genelinde Facebook, Instagram ve Whatsapp’a erişim sağlanamazken; dış basında yer alan bilgilere göre Facebook kullanıcılarının verileri satışa çıktı.
Sputnik haber ajansının haberine göre, 1.5 milyardan fazla Facebook kullanıcısının kişisel bilgileri bir hacker forumunda satışa sunuldu.
New York Times ise Facebook çalışanlarının, şirket içi sistem ve iletişimin de çökmesi sebebiyle yavaş yavaş ofisten ayrılmaya başladığını yazdı.
Haberler sonrası şirkete ait hisselerin yüzde 5 değer kaybettiği de ifade edildi.
İLK AÇIKLAMA
WhatsApp, Instagram ve Facebook uygulamalarına erişimde sorun yaşanırken; Facebook konuya ilişkin ilk açıklamasını yaptı.
Facebook’tan yapılan açıklamada kullanıcılardan özür dilenirken; “Bazı kişilerin Facebook uygulamasına erişmekte sorun yaşadığının farkındayız. İşleri olabildiğince çabuk normale döndürmek için çalışıyoruz ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” denildi.
TWİTTER’DAN PAYLAŞIM
Saatlerdir söz konusu mecralara erişim sağlanamazken; Twitter’dan dikkat çeken bir paylaşım geldi. İngilizce olarak yapılan paylaşımda, “Kelimenin tam anlamıyla herkese merhaba” denildi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, bazı sosyal medya platformlarında dünya genelinde erişim sorunu yaşandığını ve bundan Türkiye’deki kullanıcıların da kısmen etkilendiğini bildirdi.
Cezaevinde yatan eşlerine arama kararı çıkan kadınların isyanı: Bu devlet bizimle dalga mı geçiyor?


Yunanistan’daki kaderdaşlarını unutmadılar


Ölüm listesi hazırlayan geri adım da atmayan Sevda Noyan’ın davası düşürüldü


31 öğretmen, doktor, hemşire, mühendis ve astsubaya irtibat iltisak gözaltısı
Öne Çıkanlar
-
Gündem21 hours önce
Askeri öğrenci haksızlığa dayanamadı: Ağabeyi de müebbet alan 25 yaşındaki genç intihar etti
-
Gündem1 day önce
Ankara’da ByLock operasyonu: 11 kişiye gözaltı
-
Ekonomi2 days önce
“Suriyeli bana Ramazan kolisi gönderdi ülkemde mülteci oldum”
-
BOLD ÖZEL1 day önce
1,5 yaşındaki Enes annesiyle birlikte hapse girdi: Babası Avrupalı parlamenterlere mektup yazdı
-
BOLD ÖZEL1 day önce
Karabük’teki 14 kız öğrencinin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı
-
Gündem24 hours önce
Sonunda Salda’yı kuruttular: Eşsiz güzellik bataklığa döndü
-
Ekonomi1 day önce
Çaya yüzde 44 zam geldi: Kilogram fiyatı 80 liraya çıktı
-
Ekonomi1 day önce
Erdoğan satmaya müşterileri almaya doymuyor: Apar topar yıkılan Atatürk Havalimanı için kime söz verildi