Dünya
Londra’da Camii’de silahlı saldırı; din görevlisi bıçaklandı


İngiltere’nin başkenti Londra’da camiye giren bir kişi, namaz kılan bir din görevlisini bıçakladı. Saldırgan, ekipler tarafından etkisiz hale getirildi.
BOLD-Londra’da, camiye giren bir kişi namaz kılan din görevlisine bıçakla saldırdı. İngiliz basınında yer alan haberlerde, saldırganın camiye koşarak girdiği ve namaz kılan din görevlisini boynundan bıçakladığı belirtildi.
Olay yerinde çekilen görüntülerde, kırmızı kıyafetli bir kişinin polis ekipleri tarafından yere yatırıldığı görülüyor. Londra Emniyet Müdürlüğü, saldırganı gözaltına aldığını açıkladı. Ayrıca yapılan açıklamada, saldırıya uğrayan din görevlisinin 70’li yaşlarda olduğu kaydedildi.
#SONDAKİKA
İngiltere'de camide bıçaklı saldırı.▪️Londra'da Regents Park yakınlarında bulunan caminin müezzini, aşırı sağcı olduğu iddia edilen bir kişi tarafından boynundan bıçaklandı. Saldırgan polis tarafından gözaltına alındı. pic.twitter.com/UgUVnn0w9h
— EHA MEDYA (@eha_medya) February 20, 2020
Almanya’daki saldırıda hayatını kaybedenlerin 5’i Türk vatandaşı
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Dünya Uygurları sömüren Çinli şirketlerle iş yapmayı bırakırken Türkiye sessiz
-
ABD 2015 yılında İran’la yaptığı nükleer anlaşmaya dönmeye hazırlanıyor
-
Amazonlar’da tespit edilen koronavirüsün yeni mutasyonu 3 kat daha bulaşıcı
-
Türkiye’nin ikinci el uçak gemisi talebine İngiltere’den ret
-
Mutasyonlu virüs korkuttu, dünya yeniden kapanıyor: Hangi ülkeler yasak kararı aldı?
-
Erdoğan ABD’den gelecek fırtına için AB’ye sığınıyor


Fransa’da bir öğretmenin radikal bir kişi tarafından kafasının kesilmesinin ardından hazırlanan ve meclisten geçen ‘İslamcı bölücülükle mücadele’ yasasının bir benzeri için Almanya’da da hazırlıklar başladı.
BOLD – Fransa’da geçen ay meclisten geçen ve yakında Senato’da görüşülmesi beklenen tartışmalı ‘İslamcı bölücülükle mücadele’ yasasının bir benzeri için Almanya’da da bazı hazırlıklar yapılıyor.
Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) İçişleri ve Yurt Çalışma Grubu da radikal gruplarla mücadelenin sertleştirilmesini öngören bir pozisyon belgesi hazırladı.
Belgede camilerin kayıt altına alınmasından yurt dışı finansmanının takibine, radikal akımlarla mücadelede istihbaratın yetkilerinin artırılmasına pek çok talebin yer aldığı bildiriliyor.
Alman güvenlik birimlerinin 2019 yılı istihbarat raporuna göre, Almanya’da radikal gruplar tehlikesi bir önceki yıla oranla yüzde 5,5 oranında arttı. Radikal gruplara mensup kişilerin sayısı 28 bin 20 kişiye yükseldi.
Almanya’da aşırı ideolojileri aydınlatmaya yönelik istihbaratın yetkilerini artıran yeni bir düzenleme de Federal Meclis’te bulunuyor.
TÜRKİYE’DEN GELEN DİN GÖREVLİLERİ
Berlin ayrıca Türk hükumetinin Almanya’daki camiler üzerinden siyasi faaliyet yürütmesinden de rahatsız,
Alman Federal İçişleri Bakanlığı, Deutsche Welle’nin konuyla ilgili bir sorusuna verdiği cevapta, “Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin, Türk hükümetinin diaspora politikası kapsamında siyasete malzeme edilmesi İçişleri Bakanlığı tarafından çok ciddiye alınmaktadır. Anayasayı Koruma Teşkilatı (iç istihbarat teşkilatı) da dışardan tesir etme girişimlerini yoğun biçimde takip etmektedir” ifadelerini kullandı.
2016 yılından bu yana Ankara’nın Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilere yoğun biçimde nüfuz etmeye çalıştığına işaret eden İçişleri Bakanlığı, bu çerçevede imamların Türkiye’den gönderilmesi yerine başka ne tür alternatifler olabileceği konusunu Almanya İslam Konferansı çerçevesinde değerlendirdiklerini, İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in gelecekte Ankara’dan daha az din görevlisi gönderilmesini talep ettiğini hatırlattı.
“Biden terörle mücadele söylemini kötüye kullanan Erdoğan’ı neden durdurmalı?”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde diplomatik bir dil kullanarak Türkiye’nin ABD’nin Ortadoğu’da ve özellikle de Suriye’de ortak çıkarlara sahip olduğu bir müttefiki olduğunu söyledi.
BOLD – ABD Dışişeri Bakanlığı Sözcüsü Price’a günlük basın brifinginde, Twitter’dan yaptığı İdlib paylaşımının ardından “Türkiye ve Biden yönetimi İdlib’de birlikte çalışır mı” sorusu yöneltildi.
Price soruya, ‘‘Türk müttefiklerimizle bölgede özellikle de Suriye’de ortak çıkarlarımız var. Ortak çıkarlarımızı gerçekleştirmek konusunda onlarla yapıcı şekilde çalışmaya devam edeceğiz’’ yanıtını verdi.
Just over a year ago, 33 Turkish soldiers lost their lives protecting innocent Syrian civilians in Idlib from the brutality of the Assad regime and its Russian and Iranian backers. We stand with our @NATO Ally Turkey in remembering and honoring their sacrifice.
— Ned Price (@StateDeptSpox) March 2, 2021
Price pazartesi akşamı yazdığı Twitter mesajında ‘‘Bir yıl kadar önce 33 Türk askeri İdlib’de Esat rejimiyle Rus ve İranlı destekçilerinin zulmü karşısında masum sivilleri savunurken hayatlarını kaybetmişti. Onların fedakarlığını anarken ve onurlandırırken NATO müttefiki ortağımız Türkiye’nin yanında yer alıyoruz’’ sözlerini kullandı.
Suriye’nin İdlib bölgesinde 27 Şubat 2020’de düzenlenen hava saldırısında 33 Türk askeri hayatını kaybetmişti. Türkiye saldırıdan Suriye rejim güçlerini sorumlu tutmuş, Rusya ise Türkiye’nin o bölgede olmaması gerektiği açıklamasını yapmıştı. Saldırı Türkiye’nin Suriye’de yaşanan çatışmalardaki en büyük kaybına neden olmuştu. Saldırının ardından NATO özel bir oturumda bir araya gelmiş ve Türkiye’ye destek açıklaması yapmıştı.
“Biden terörle mücadele söylemini kötüye kullanan Erdoğan’ı neden durdurmalı?”


Merkezi Washington’da bulunan Freedom House’un 2020 yılı özgürlük ve demokrasi raporuna göre, Türkiye son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu.
BOLD – Uluslararası insan hakları kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) 2020 yılında ülkelerdeki özgürlük ve demokrasi durumuyla ilgili ‘Demokrasi Kuşatma Altında’ adlı raporunu yayınladı. Rapora göre, pandeminin damga vurduğu dünya genelinde demokrasideki düşüş hızlandı, otoriter liderler daha da cesaretlendi.
Freedom House’un özgürlükler raporundaki grafiğe göre, Türkiye son 10 yıl içinde en büyük gerilemenin görüldüğü ülkeler arasında Mali’den sonra ikinci sırada yer aldı.
TÜRKİYE, ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER KATEGORİSİNDE
Raporda, bu yıl da özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye’nin 10 yıl içinde toplam 31 puan gerilediği belirtildi.
Raporun Türkiye bölümünde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk siyasetinde önemli bir güç sahibi olmaya devam ettiği; ancak 2019 yılındaki yerel seçimlerde muhalefet partilerinin kazandığı zaferin ve koronavirüs salgınının zorda olan ekonomi üzerindeki etkisinin hükümeti muhalefetin baskılanmasına ve kamuoyunda tartışmaların kısıtlanmasına teşvik ettiği belirtildi.
MEDYA BÜYÜK BİR SİYASİ BASKI ALTINDA
Türkiye’de ana akım medyanın özellikle de televizyon yayıncılarının hükümetin duruşunu yansıttığı ve sık sık benzer manşetlerin atıldığı kaydedildi. Bazı bağımsız gazete ve internet siteleri faaliyetlerine devam etse de bunların büyük bir siyasi baskı altında oldukları ifade edildi.
Türk vatandaşlarının görüşlerini yakın çevrelerinde açık bir şekilde dile getirdikleri; ancak sosyal medyadaki paylaşımları ya da kamuoyunda söylediklerine dikkat ettikleri belirtildi.
2020 yılında yüzlerce sosyal medya kullanıcısının koronavirüs salgınıyla ilgili ”provokatif” olarak nitelenen paylaşımlar sebebiyle gözaltına alındıkları ve bazılarının da ekonomi, terörizm ya da askeri operasyonlar gibi konularda düşüncelerini dile getirdikleri için gözaltına alındıkları ya da yargılandıkları kaydedildi.
DEMOKRATİK NORMLARDAKİ ÇÜRÜME
Freedom House, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede, otoriter yönetimlerin genişlemesinin ve uluslararası arenada önemli demokrasilerin gittikçe azalan ve tutarsız bir şekilde varlık göstermesinin, insan hayatı ve güvenlik konusunda somut etkileri olduğunu, buna siyasi anlaşmazlıkların çözümü için sık sık askeri güce başvurulmasının da dahil olduğunu belirtti.
Raporda Libya ve Yemen gibi uzun süredir devam eden çatışmaların şiddetlendiği, Etiyopya liderinin Tigray’da, Azerbaycan liderinin de Dağlık Karabağ’da savaş başlattığı, bu ülkelerin sırasıyla Eritre ve Türkiye’den destek aldıklarına da değinildi.
Raporda otoriter devletlerin askeri güç kullanması dünya genelinde demokratik normlarda çürüme yaşandığının bir diğer sonucu olarak değerlendirildi.
ULUSLARARASI DENGE TİRANLIK LEHİNE DEĞİŞTİ
Raporda, “2020’de öldürücü bir pandemi, ekonomik ve fiziksel güvensizlik ve şiddetli çatışmalar dünyayı yıkıma uğratırken, demokrasinin savunucuları otoriter düşmanlarına karşı mücadelede yeni ağır kayıplar verdi, uluslararası denge tiranlık lehine değişti” ifadeleri yer aldı.
Raporda hala özgür olarak nitelense de sorunlu bir demokrasi olarak tanımlanan ABD’de reforma ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
15 yıl üst üste dünya genelinde özgürlüklerde düşüş yaşandığına dikkat çekilen raporda otoriter liderlerin 2020 yılında daha da cesaret kazandığı vurgulandı.
Raporda ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine giren ülkelerin oranının demokraside gidişatın kötüleşmeye başladığı 2006 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiği kaydedildi.
Siyasi hak ve özgürlüklerde düşüş yaşayan ülkelerin sayısının, kazanım elde eden ülkelerin sayısını son 15 yıl içinde ilk kez bu kadar yüksek bir oranla geçtiği de raporda ifade edildi.
ABD, ÖZGÜR AMA SORUNLU BİR DEMOKRASİ
Freedom House bu yılki raporunda dünya nüfusunun yüzde 75’ini temsil eden 73 ülkenin özgürlük puanlarını düşürdü.
Bu ülkeler arasında Çin, Belarus ve Venezuela gibi ‘otoriter devletler’ dışında ‘sorunlu demokrasiler’ olarak nitelenen ABD ve Hindistan da yer aldı.
Raporda hala ‘özgür’ olarak değerlendirilse de ABD’nin Trump yönetiminin son yılında demokratik düşüş yaşadığı, ABD’nin özgürlük puanının son on yıl içinde 11 puan düştüğü ve yalnızca 2020 yılı içinde üç puan gerilediği vurgulandı.
Rapora göre, bu değişiklikler ABD’nin dünyanın önde gelen Fransa, Almanya gibi demokrasilerle uyumunu bozdu.
“ABD’DE YAŞANANLAR OTORİTER DEVLETLERE MALZEME VERDİ”
ABD’de yaşananların ardından otoriter devletlerdeki yönetici ve propagandacıların kendi yaptıkları ihlal ve suistimallerden dikkati başka yöne çekmek amacıyla her zaman Amerika’nın kendi içindeki kusurlara işaret ettikleri, son bir yıl içinde yaşanan olayların bu yöneticilere bu taktiğin kullanılmasında malzeme verdiği de raporda ifade edildi.
“ANTİDEMOKRATİK LİDERLER PANDEMİYİ KULLANDI”
Raporda koronavirüs salgını döneminde baskıcı rejimler ve popülist liderlerin şeffaflığı azaltmaya, yanlış yönlendirici bilgileri teşvik etmeye, eleştirel görüş ve istenmeyen verilerin paylaşılmasını engellemeye çalıştığı belirtildi.
Hükümetlerin pandemi yönetimine itirazlarını dile getiren çok sayıda kişinin suçlamalarla karşı karşıya kaldığı kaydedilen rapora göre, bazı ülkelerde karantina önlemleri zaman zaman aşırıya kaçtı ya da güvenlik kurumları tarafından sert şekilde uygulandı. Antidemokratik liderlerin pandemiyi siyasi muhalefeti zayıflatmak ve güçlerini pekiştirmek üzere bir kılıf olarak kullandığına da raporda dikkat çekildi.
“Biden terörle mücadele söylemini kötüye kullanan Erdoğan’ı neden durdurmalı?”


Almanya ‘siyasal İslam’ ile mücadele için kolları sıvadı


ABD Dışişleri: Ortak çıkarlarımız için Türkiye ile çalışmayı sürdüreceğiz


Türkiye son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke


İki çocuğu tacizden 16 yıl alan Yaşar Özdemir’e ‘fetö’ ve ‘şehit’ söylemiyle tahliye


Cihadistlere silah satan Heysem Topalca kimliği değiştirilerek Konya’ya yerleştirildi


Özlem Zengin’e hakaret yetmedi yalana sarıldı: Kadınlar Pembe Oda’yı kullanarak hamile kalıyor
Popular
-
Analiz2 gün önce
Müge Anlı’nın eskort gafı ve ‘Madde 438’
-
Ekonomi1 gün önce
500 ve 1000 liralık banknotlar için hazırlıklar başladı
-
Videohaber2 gün önce
“10 polisin sırayla hukukçu bir kadına tecavüz ettiğine şahit oldum”
-
Spor1 gün önce
Enes Kanter’den Ahmet Altan’a doğum günü hediyesi
-
Politika2 gün önce
Teoman Sancar’dan kaset savunması: Çıkarsa tek tek cevap vereceğim
-
Gündem1 gün önce
Bugün tam 6 yıl oldu: Erdoğan’ın hedefindeki bir numaralı gazeteci Mehmet Baransu
-
Gündem1 gün önce
15 Temmuz’dan 1.5 yıl önce atılacak 63 general belirlendi
-
Ekonomi2 gün önce
Emeklilik dilekçesi veren EYT’li gözyaşlarına boğuldu