Ekonomi
IBAN in Koronavirüs out! Erdoğan’dan ‘dilenci’ açıklaması…
Türkiye’nin koronavirüs salgını nedeniyle merakla beklediği ekonomik destek paketi yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz Bize Yeteriz” sloganıyla bütün vatandaşları bağış yapmaya davet etti.
BOLD-Canlı yayında IBAN numarası veren Erdoğan, Ramazan ayında toplanan zekatların bu bağış kampanyasına verilmesini istedi. Muhalefetin sert bir şekilde eleştirdiği bu kampanya sonrası koronavirüs krizi nedeniyle tarihinin en ağır ekonomik bunalımını yaşayan Türkiye bu süreçten nasıl çıkacak?
Gazeteci Fatih Akalan ve ekonomi yazarı Turhan Bozkurt ekonomideki son gelişmeleri ve Koronavirüs krizi sonrası Türkiye ve dünya ekonomisindeki son durumu Bold Medya Youtube kanalında canlı yayınında değerlendiriyor.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Üç aylarda Time To Help’ten yardım kampanyası
-
Şair Ahmet Telli Cumhurbaşkanı’na hakaret davasından beraat etti
-
Tarlası kundaklanan KHK’lı öğretmen için 7 saatte 30 bin TL
-
Depremde yok sayıldık ama Ankara’nın gönderdiğinden daha fazla yardım topladık
-
Ermenistan’ın saldırısına tepki gösteren Erdoğan: Bu ülke bölge için büyük tehdit!
-
Patron çıldırdı: Sendikadan ayrılan işçilere teşvik zekatı!


Altın fiyatları mart ayına yükselişle başladı. Gram altın 415 liradan işlem görüyor. Ons fiyatı ise 1.754 dolar seviyesine geldi.
BOLD- Yastık altında ve bankada altını bulunan vatandaşların aylardır takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik yaşanıyor. Geçen ay 400 liranın altına düşen gram altın yeniden 400 liranın üstüne çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin ardından 410 liranın üzerine çıkan gram altın, mart ayına 415 lira seviyesinde başladı.
ÇEYREK ALTIN 676 LİRA
Geçen yıl kasım ayında 900 liraya kadar yükselen çeyrek altında ise 662 lira ile 676 lira arasında alım satım yapılıyor. Yarım altın 1.321 lira alım ile 1.354 lira arasında satılıyor.
UZMANLAR: ALTIN FİYATLARI YÜKSELECEK
Uzmanlara göre piyasalarda yaşanan rotasyonda yükseliş sırası altına geldi. Analistler, “Sular, büyük dalga çarpmadan önce çekiliyor” şeklinde yorumladı. Analistler, altın fiyatlarının 2021 yılında yukarı yönlü trendini sürdürerek ons fiyatının 2.200 dolar seviyelerine çıkmasının mümkün olduğunu görüşünde birleşiyor.


TÜİK, pandeminin zirve yaptığı, iş yerlerinin büyük kısmının kapalı olduğu 2020’nin ekim, kasım, aralık aylarında yüzde 5.9 büyüdüğünü açıkladı. Geçen yıl kişi başına milli gelir ise 8 bin 599 olarak açıklandı.
BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye 2020 yılının son çeyreğinde, yüzde 5,9’luk büyürken, kişi başına gelir ise 8 bin 599 olarak gerçekleşti.
PANDEMİ BÜYÜME HEDEFLERİNİ BALTALADI
AKP iktidarının geçen yıl başında koyduğu büyüme hedefi tutturulamadı. Yüzde 5 düzeyinde büyüme hedeflenirken, koronavirüs salgını ardından bu hedefe ulaşılamadı. 2020 yılında ilk çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme, ikinci çeyrekte yüzde 9,9 daralma, üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüme, dördüncü çeyrek yüzde 5,9 büyüme gerçekleştirdi.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR AZALIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16,8 artarak 5 trilyon 47 milyar 909 milyon TL oldu. 2020 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 60 bin 537 TL, ABD doları cinsinden 8 bin 599 olarak hesaplandı. IMF ise Türkiye’de bu yıl kişi başına gelirin 7 bin 720 dolara gerileyeceğini öngördü.
HALKIN TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI
Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2020 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 3,2 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 56,4 oldu. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2020 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 8,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 6,6, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 arttı.
İTHALAT ARTTI, İHRACAT AZALDI
2020 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ithalatı yüzde 7,4 arttı, ihracatı ise yüzde 15,4 azaldı. Mal ve hizmet ihracatı, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak aynı kalırken ithalatı ise yüzde 2,5 arttı.
TÜİK’E GÖRE HALKIN GELİRİ ARTTI
İşgücü ödemeleri 2020 yılında yüzde 9,6 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 20,2 arttı. İşgücü ödemeleri, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,2, net işletme artığı/karma gelir yüzde 32,0 arttı. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yıl yüzde 34,8 iken bu oran 2020 yılında yüzde 33 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 47,5’ten yüzde 49,4’e yükseldi.
Anne ve babası tutuklu Serdar’ın feryadı: Mal da mülk de sizin olsun, yeter ki bizi rahat bırakın!
Ekonomi
‘Kaliteli hizmet’ yalanı: Elektrik şirketleri yatırım yapmadı kasalarını doldurdu


Türkiye’de özelleştirme sonrası artan elektrik faturaları kaliteli hizmet getirmedi. Giderilemeyen altyapı eksiklikleri nedeniyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşanırken şirketler yatırım yapmak yerine kasalarını doldurmayı sürdürüyor.
BOLD – Elektrik dağıtımı, 2013 yılında 21 bölgeye bölünerek özelleştirildi. Daha kaliteli bir hizmet vaadiyle yapılan özelleştirme, altyapı eksikliklerini beraberinde getirdi. Halkın faturaları kabarırken, elektrik kesintilerinde azalma yaşanmadı. Şirketler de faturaların yüzde 30’unu kasalarına attı.
UZUN SÜRELİ KESİNTİLER YAŞANIYOR
Faturaların büyük kısmını kasalarına koymalarına karşın dağıtım şirketlerinin borç batağında olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Bu nedenle şirketler yeterli altyapı yatırımlarını yapamadı. Ucuz ve kaliteli hizmet verileceği vaadiyle yıllar önce özelleştirilen elektrik dağıtımı bugün tam anlamıyla bir fiyaskoya dönüştü” dedi. Türkiye genelinde yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinin halkı mağdur ettiğini belirten Akın, son 5 yılda elektrik dağıtımına 40 milyar TL yatırım yapıldığını açıklamasının, halkın aklıyla alay etmek olduğunu kaydetti.
KESİNTİLERİN SEBEBİ YETERSİZ ALTYAPI
Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Ocak ve Şubat aylarında 30’un üzerinde kente uzun süreli elektrik kesintileri yaşandığını, en az 200 bin hanenin bu kesintilerden etkilendiğini belirten Akın, “Elektrik kesintilerinin nedeni AKP iktidarı döneminde ucuz ve kaliteli hizmet vereceği gerekçesiyle özelleştirilen dağıtım hatları için gerekli altyapı yatırımlarının yapılmamasıdır. Ucuz ve kaliteli hizmet verileceği vaadiyle özelleştirilen dağıtım şirketleri ne ucuz ne de kesintisiz bir hizmet verdi. Elektrik bedeli son yedi yılda iki kattan daha fazla artarken kullanım bedeli ise 3,5 kat arttı. Elektrik faturalarının yüzde 30’u dağıtım şirketlerine veriliyor” dedi.
FİRMALAR DAHA FAZLA KAR İÇİN PERSONEL SAYISINI AZALTTI
CHP Milletvekili Baha Ünlü de konuyu Meclis gündemine taşıyarak, özelleştirme sonrası bakım onarım faaliyetlerinde aksamalar yaşandığını ve arızalar ile elektrik kesintilerinin sayısının arttığını söyledi. Ünlü, “Elektrik faturaları konusunda acımasız olan elektrik şirketleri, kesintilere son verecek yatırım ve düzenlemeleri tam olarak yapmamaktadır” dedi. Ünlü, işletme bakımlarını ve gerekli yatırımlarını yapmayan elektrik şirketlerinin, daha fazla kâr elde etmek için personel sayısını azalttığını da ifade etti.
KAYIP KAÇAK AZALMADI
CHP’li Ahmet Kaya da “Özelleştirmenin ardından elektrik arz güvenliğinin de arz kalitesinin de artacağı, kayıp kaçağın düşürüleceği ve yenileme ve genişleme yatırımlarının özel sektör tarafından daha hızlı yapılacağı söylenerek özelleştirmelere hız verilmiştir. Peki, sonuç böyle mi olmuştur? Hepimiz biliyoruz ki sonuçlar böyle olmamıştır” diye konuştu.
AKP’LİLER DE EKSİKLİĞİN FARKINDA
Elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım konusundaki eksikliklerini AKP’li milletvekilleri de dile getirdi. Meclis’te konuyla ilgili konuşan AKP’li Metin Gündoğdu, bölgede elektrik dağıtım işini alan firmaların yatırımlar konusunda eksik kaldığını kaydetti.
Anne ve babası tutuklu Serdar’ın feryadı: Mal da mülk de sizin olsun, yeter ki bizi rahat bırakın!


Numan Kurtulmuş ‘adalet’ istiyor!


5 aydır karantina hücresinde tutulan Miktad öğretmen siroz oldu


Londra’dan Tahir Elçi cinayeti davasına ‘iddianame’ tepkisi
Popular
-
Gündem2 gün önce
Özlem Zengin’e hakaret yetmedi yalana sarıldı: Kadınlar Pembe Oda’yı kullanarak hamile kalıyor
-
Dünya2 gün önce
15 Temmuz’un diğer yüzünü anlatan ‘Kader’ ödüle doymuyor
-
Gündem2 gün önce
Kılıçdaroğlu’dan hibe aşı tartışmasına 17-25 Aralık göndermesi: Bu sefer akıllanmışlar
-
Politika2 gün önce
MHP’den Perinçek’e: Çay içmemiz bile mümkün değil
-
Gündem1 gün önce
İşte Uşak’taki çıplak aramanın belgesi
-
Kültür2 gün önce
Ümit Nağmeleri, ‘Benim Meselem’ parçasını günümüze uyarladı
-
Genel24 saat önce
Ağzından kan gelen verem hastası Tenzile Acar hücrede tutuluyor
-
Gündem2 gün önce
Türkiye’nin S-400 için Girit Modeli teklifine ABD’den ret