Ekonomi
FED’den swap için “karşılıklı güven” hatırlatması


Türkiye, döviz açığını karşılamak için diğer ülkelerin merkez bankalarıyla swap anlaşması yapmanın yollarını arıyor. Tam bu dönemde swap anlaşması için karşılıklı güven duygusu gerektiğine vurgu yapan Fed Başkanı Thomas Barkin’dan “Her ülke ile kurulmaz” açıklaması geldi.
BOLD – Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’den swap anlaşması konusunda karşılıklı güven hatırlatması geldi. Barkin, karşılıklı güvenin ise her ülke ile kurulmayacağını hatırlattı.
“FED PİYASAYA KAYNAK SAĞLAMAK İÇİN VAR OLMADI”
Düzenlenen telekonferansta basının sorularını cevaplayan Barkin, Türkiye veya başka ülkelere Fed ile para swap imkanı tanınması hakkındaki soruya, “karşılıklı güven” ilişkisi tesis edilen ülkeler ile Fed’in swap anlaşması yaptığı cevabını verdi. Reuters’ta yer alan habere göre Barkin, karşılıklı güven ilişkisinin ise her ülke ile kurulmayacağını söyledi. Barkin, Fed’in yabancı merkez bankaların tanıdığı imkanların piyasalara istikrar kazandırmayı amaçladığını, kaynak sağlamak için var olmadıklarına dikkat çekti. Barkin, Türkiye’nin halihazırda gecelik repo imkanını kullanabildiğini kaydetti.
İktidarın sesine kulak tıkadığı çocuk: Yoğun bakımdaki Ahmet ‘baba’ özlemiyle vefat etti
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması devam edecek
-
Çavuşoğlu askıya alınan ihracat izinlerinin kaldırılmasını istedi: Kanada hepsini iptal etti
-
AKP cezaevi yatırımlarına hız verdi: 556 milyon TL’ye 6 yeni hapishane
-
Rusya, Türkiye’ye seyahatle ilgili ne karar verecek?
-
Libya Başbakanı Dibeybe’den 14 bakanla Ankara’ya çıkarma: Eski anlaşmalar iptal edilecek mi?
-
Gözler yeni başkanda: Alınacak faiz kararı doların yönünü belirleyecek


Rusya, lebalep AKP kongrelerinin ardından tırmanışa geçen Kovid-19 vakalarını gerekçe göstererek Türkiye uçuşlarını durdurdu. 15 Nisan-1 Haziran 2021 tatil paketi alanlar, tur şirketlerinden paralarını geri almaya başladı.
BOLD – Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Ülkemizdeki vaka artışları sonrasında sektör olarak bu yönde gelişmeleri bekliyorduk. Halihazırda bazı ülkeler ve hava yolu şirketleri ülkemize olan seferleri durdurdular.” dedi.
PAKET TURLARIN PARASI GERİ ALINIYOR
Rusya’nın uçuş yasağı kararını değerlendiren Eresin, “Rusların en fazla tatile çıktıkları ‘Mayıs Bayramı’nı da kapsayan yasaklamalardan tur operatörleri aracılığıyla paket turlar ve başta Antalya olmak üzere İstanbul ve Kapadokya dahil bireysel seyahat eden yaklaşık iki milyon turist ve 1.5 milyar dolar turizm geliri kaybına yol açacağını tahmin ediyoruz. Bu gelişme 2021 turizm geliri ve turist sayısını da maalesef olumsuz yönde etkileyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
AVRUPA’DAN DA İPTALLER GELİYOR
Türkiye’de 50 bine ulaşan koronavirüs vaka sayıları sebebiyle Avrupa pazarından da Türkiye rezervasyonların durduğunu belirten İşler, “Vakaların bu şekilde yüksek olması nedeniyle diğer birçok ülkenin de benzer kararlar alması muhtemel. Sektörü kısa vadede daha da zora sokacak olan bu kararın tam da tatil bölgelerinde yaz sezonunun açılması yönünde planların yapıldığı bir döneme denk gelmesi turizm sektörü için çok üzücü ve sarsıcı oldu.” dedi.
RUSYA’YA ZARARI 420 MİLYON DOLAR
Eresin, “Rusya’nın önde gelen turizm otoritelerinden Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), uçuş yasağı getirilen 15 Nisan-1 Haziran döneminde 533 bin tur paketinin satıldığını ve bunun Rus turizm endüstrisine yaklaşık 420 milyon dolar zarar vereceğini, tur satın alan binlerce kişinin iptaller nedeniyle ödedikleri paraları geri alabilmek için tur operatörlerine başvurduğunu açıkladı.


Geçen aydan itibaren işsizlik verilerini aylık olarak yayımlamaya başlayan TÜİK, eleştirilen işsizlik verilerini beklentiler yönünde açıklamaya başladı. Daha önce işsizliği azalmış olarak gösteren TÜİK, Şubat ayında 250 kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
BOLD – Pandemi dönemi boyunca açıkladığı bültenlerde işsizliğin azaldığını ifade eden TÜİK, artık gerçek verileri paylaşmaya başladı. TÜİK’in açıklamasına göre işsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.
İŞSİZ SAYISI 4 MİLYON 236 BİNİ GEÇTİ
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 22 bin kişi azalarak 27 milyon 477 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 43,4 oldu. İş gücü 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 226 bin kişi artarak 31 milyon 712 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 50,1 olarak gerçekleşti.
GENÇLER ARASINDA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 27 BANDINDA
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık artışla yüzde 26,9, istihdam oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 28,1 oldu. Bu yaş grubunda iş gücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 38,5 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 52 bin kişi, sanayi sektöründe 166 bin kişi azalırken inşaat sektöründe 37 bin kişi, hizmet sektöründe 157 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,4’ü tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,0’ı inşaat, yüzde 55,8’i ise hizmet sektöründe yer aldı.
HER 3 İŞ GÜCÜNDEN BİRİ ATIL HALDE
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 28,3 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,6 puan artarak yüzde 14,1 oldu. İşsiz sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 206 bin kişi artarak 4 milyon 445 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmamış istihdam oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalarak yüzde 42,9 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 69 bin kişi artarak 27 milyon 150 bin kişi oldu. İş gücüne katılan sayısı 275 bin kişi artarak 31 milyon 595 bin kişi olarak gerçekleşti.
ARTAN KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN ORANI YÜZDE 27.4’E ÇIKTI
Şubat ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puan azalarak yüzde 27,4 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 3,6 puan azalarak yüzde 16,7 oldu.
“Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünde bir arpa boyu yol alınamadı”
Ekonomi
Esnafa 5 milyarı çok gören iktidar Kuzey Marmara Otoyolu için 18 milyar TL ek ödeme yapacak


İktidara yakın beş yandaş firma arasında yer alan Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kuzey Marmara Otoyolu’nda 18 milyar liralık ek maliyet ortaya çıktı. Bakanlıklar imza attıkları bu artış karşısında sessizliğe bürünürken muhalefet esnafa 5 milyar lira destek vermeyip yandaşlara 18 milyar ek maliyet ödeyecek olan AKP hükumetini eleştirdi.
BOLD – CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimlerindeki olağanüstü ek maliyet artışlarını iki bakanlığın da sahiplenmediğini açıkladı. Ek maliyet artışının yaklaşık 18 milyar lirayı bulduğunu hatırlatan Akın, “Hazine Bakanlığı da Ulaştırma Bakanlığı da rekor artışla ilgili tek kelime edemiyor. Hesabını neden veremiyorlar? Ek maliyet artışı yüzde 50’yi geçiyorsa ortada çok açık bir rant vardır” dedi.
BAKANLIKLAR ATTIKLARI İMZALARI SAHİPLENMEDİLER
Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre CHP’li Akın, otoyol yapımı projelerinde ek maliyet artışının en fazla yüzde 20 oranında olmasının normal kabul edildiğini, bu oranın üzerindeki maliyet artışlarının ise haklı bir gerekçeye dayanması gerektiğini hatırlattı. Akın, bu kapsamda rekor oranda gerçekleşen ve milyarlarca doları bulan ek maliyet artışıyla ilgili hem borç üstlenim anlaşmasına imza atan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na hem de projeyi ihale eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sorular yöneltti. İki bakanlık da verdiği yanıtta maliyet artışını sahiplenmedi.
SARAY’A YAKIN LİMAK-CENGİZ ORTAKLIĞI YAPIYOR
İktidara yakın beş yandaş firma arasında yer alan Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kurtköy, Akyazı kesiminde ek maliyet artışının yüzde 65,5 oranında, Koli-Kalyon ortaklığı tarafından yapılan Kınalı, Odayeri kesiminde ise yüzde 55,3 oranında gerçekleştiğini ifade eden Akın, bir buçuk sene önce yapıldığı anlaşılan ek maliyet artışlarının toplam tutarının 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 dolar olduğunu dile getirdi.
ESNAFA 5 MİLYAR VERİLMEDİ, YANDAŞA TEK KALEMDE 18 MİLYAR VERİLİYOR
Bakanlıklardan gelen yanıtları değerlendiren Akın, “Kuzey Marmara Otoyolu’nun iki kesimindeki ek maliyet artışları toplam maliyetin yarısını geçiyor. Ek maliyet demek yandaşların ballı, kaymaklı garantilerinin süresi ve bedelinin de artması demektir. 2 milyar 186 milyon dolar 895 bin dolarlık ek maliyet artışının güncel kura göre toplam tutarı 17 milyar 830 milyon TL’yi buluyor. Esnafa verilen toplam desteğin tutarı bile 5 milyar TL etmezken, yandaşlara tek kalemde bunun neredeyse dört katı sağlanıyor ” dedi.


Rusya’nın uçuş iptalinin Türkiye’ye maliyeti 1.5 milyar dolar


Zaman gazetesi davasında Yargıtay’ın bozma kararına uyuldu


Almanya’da hükumete ‘3. dalga’ yetkisi: Evden çıkmak yasaklanabilir
Popular
-
Dünya22 saat önce
Yunanistan’dan tatilcilere karantina uyarısı
-
Gündem18 saat önce
Cumhuriyet savcısı kendisini muayene etmeyen doktoru gözaltına aldırdı
-
Videohaber2 gün önce
Putin’den Erdoğan’a Montrö ayarı
-
Ekonomi2 gün önce
Vatandaşa soğan patates, Erdoğan’a 5 milyonluk 2. Mercedes
-
Gündem2 gün önce
Borçlarını ödeyemeyen çiftçi kendini astı
-
Ekonomi2 gün önce
10. büyük ekonomi hayalinden domatesi taneyle satış dönemine
-
Dünya2 gün önce
Çinlilerden aşı itirafı: Koruyuculuk seviyeleri düşük
-
BOLD ÖZEL1 gün önce
“Bu kararın hukuki dayanağı bulunmamaktadır, yok hükmündedir”