Politika
AKP’nin adalet çıkışına Babacan’dan KHK eleştirisi: Önce bu zulmü kaldırın


AKP’nin adalet çıkışına bir tepki de Deva Partisi lideri Ali Babacan’dan geldi. AKP’nin hukuksuzlukları sebebiyle on binlerce insanın mağdur olduğuna vurgu yapan Babacan, “Madem adaleti sağlamayı bu kadar istiyorsunuz. KHK zulmünü ortadan kaldırarak bir başlayın bakalım” dedi.
BOLD – İktidardan gelen adalet çıkışları muhalefetin tepkisini çekiyor. AKP’nin açıklamalarını samimiyetsiz bulduğunu belirten Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Bu lafla olmaz. Somut örnekler lazım, gerçek bir adım atmanız lazım ki samimiyetinize inansın insanlar” ifadesini kullandı.
BABACAN’DAN AKP’YE “SAMİMİYET” DAVETİ
İlk önce Adalet Bakanı Abdülhamit Gül “Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” dedi. Ardından da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan adalette ve hukukta reform yapılacağını söyledi. Partisinin 1. Olağan Sakarya İl Kongresi’nde konuşan Babacan ise açıklamalara tepki gösterirken “Madem adaleti sağlamayı bu kadar istiyorsunuz. KHK zulmünü ortadan kaldırarak bir başlayın bakalım” dedi.
“BU HAKSIZ UYGULAMALARI KALDIRARAK İŞE BAŞLAYIN!”
Yargı kararı olmadan on binlerce insan mağdur edildiğini vurgulayan Babacan, “İşlerine son verildiği yetmediği gibi itibar kaybı nedeniyle evlerine aş götüremez hale geldiler. Mahkeme kararlarıyla berat edenler hadi haklarına tekrar ulaşamadılar. Bizim medeniyetimizde bir kişiye yapılan zulmü bütün insanlığa yapılmış zulüm olarak görürüz. Siz devletseniz adaleti temin etmekle yükümlüsünüz. Tek bir kişinin bile zulme uğramasına karşı tedbir almak zorundasınız. Madem yeni bir sayfa açacağınızı iddia ediyorsunuz gelin bu haksız uygulamaları kaldırarak işe başlayın. Orada hazır bir alan var gösteriyoruz, kopya da veriyoruz” diye konuştu.
BABACAN: HUKUKU KATLEDEN KİM
Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerdeki hukuk devleti vurgulu konuşmalarını kendilerinden kopya çekildiğini belirterek, “Sanki hukuku çiğneyen kendileri değil! Kopyayı da eksik çekmişler. Bizim asıl nüshamızda hukuksuzluğu kimin yaptığı açıkça yazıyordu, o kısmını söylemiyorlar. Hukuk gerekiyor ama hukuku katleden kim?”dedi.
Ali Babacan: “Madem adaletin yerini bulmasını istiyorsunuz, KHK zulmünü ortadan kaldırarak bir başlayın bakalım.” pic.twitter.com/ZMVvm8i1EH
— DEVA Partisi (@devapartisi) November 14, 2020
Babacan konuşmasında Berat Albayrak’ın bakanlıktan istifasını da eleştirdi. “İki senedir hazinenin başında olup sonra bir küçük mesajla ortadan kaybolmak diye bir şey olur mu?” sorusunu yönelten Babacan, “Bu nasıl bir sorumsuzluktur? Ortadan kaybolmakla kurtulamazsınız. Bu milletin ödediği bedel, birilerinin ortadan kaybolmasıyla kalkmıyor. Bu millet size ülkenin tapusunu vermedi. Yaptığınız her işlemin, imzaladığınız her evrakın sorumluluğunu taşıyorsunuz. Birilerini gözden kaçırarak topluma olan biteni unutturamazsınız” diye konuştu.
Bunlar da ilgini çekebilir
Soylu vuruşa vuruşa ilerliyor
Adalet Bakanı Gül’den Berberoğlu yorumu: AYM’nin verdiği kararlar bağlayıcıdır
56 milletvekili Demirtaş için sordu: Türkiye AİHM kararlarına uymak zorunda değil mi?
“Reform paketleri kamuoyuna sunulma aşamasına geldi”
‘Saldırılarla ilgimiz yok’ diyen Bahçeli 3 gazeteciyi hedef gösterdi
Yıllarca protesto ettiği AKP’nin üyesi çıktı


Büyük oy kaybı yaşayan AKP, Cumhur İttifakı’na yeni üye arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir dizi ziyaretler gerçekleştirirken, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ittifaka şartlı kapı araladı.
BOLD – Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP ile ittifak konusunda “talep gelirse konuşulacağını” ifade ederek, “AK Parti’yle ittifak yapılabilir mi? Yapılabilir. Hangi şartlarda? Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirmesi şartıyla” dedi.
ZİYARETLERİ OLUMLU GÖRÜYORUZ
Habertürk TV’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karamollaoğlu, gündeme ilişkin konularla ilgili açıklamalarda bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaret etmesiyle ilgili bir soruya Karamollaoğlu, “Bu ziyaretleri olumlu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının bütün liderleri ziyaret etmesi, bütün liderleri masa etrafında oturup konuşması daha makul neticelerin elde edilmesine vesile olur kanaatindeyim. Bu ziyaretleri olumlu görüyorum. Buradan ne çıkar? Onu şimdiden söylemek mümkün değil. Seçim süresi başladığı zaman, seçim sathi mailine girildiğinde konuşulması gereken bir konudur diye düşünüyorum” dedi.
AKP İLE İTTİFAK YAPILABİLİR
AKP tarafından ittifaka ilişkin bir talep gelirse konuşulacağını söyleyen Karamollaoğlu, “AK Parti’yle ittifak yapılabilir mi? Yapılabilir. Hangi şartlarda? Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirmesi şartıyla. Biz ilkeler üzerinde duruyoruz. Sanki bizim tabanımız bir yere yönlendirilmeyi bekliyormuş vs. gibi intibaların doğru olmadığı kanaatindeyim. Siz tabanın elbette sesine kulak verirsiniz, ama esas olan bizim ilkelerimiz, prensiplerimiz, bu ülkenin yaşadığı sıkıntılardan kurtulabilmesi için hangi adımların atılması gerekir, bu noktadaki politikalar. Biz birinci mesele olarak Türkiye’de kavganın ortadan kalkması, kargaşanın kalkması, mutlaka diyalog ortamının oluşması gerekir dedik” diye konuştu.


Mehmet Kamaç ve arkadaşları İçişleri Bakanlığı önünde başlattıkları parti kurma eyleminin 9. gününde. Eylemin gerekçesi 2,5 yıldır devam ettikleri ama başarılı olamadıkları parti kurma mücadelesi.
BOLD – Mehmet Kamaç ve arkadaşlarının parti kurmaya karar vermelerinin üzerinden 2,5 yıl geçti. Ancak İçişleri Bakanlığı, İnsan ve Özgürlük Partisi’nin (PİA) kuruluş dilekçesini 2,5 yıldır çeşitli gerekçelerle almamaya direniyor. Türkiye’deki geçerli yasalara göre parti kurmak için İçişleri Bakanlığı’na internet üzerinden imzalı bir dilekçe vermek yeterli. PİA kurucuları, imzalı dilekçeyi vermek için 2,5 yıldır her yolu denediler. Ancak İçişleri Bakanlığı PİA’nın kuruluş başvurusunu almamakta kararlı.
OYLARIN BÖLÜNME KAYGISI
turkishminute.com’un haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimindeki İçişleri Bakanlığı’nın dilekçeyi almamaktaki direncinin arkasında kurduğu ittifaka zarar verebileceği endişesi var.
PİA, barışçıl Kürt İslamcılar olarak nitelenebilecek bir hareketin temsilcisi olarak kurulmak isteniyor. Ancak Erdoğan’ın ittifak halinde olduğu Hüdapar isimli başka bir Kürt İslamcı parti var. Türk Hizbullahı’nın temsilcisi olan Hüdapar, daha radikal görüşlere sahip bir yapılanma ve uzun yıllardır Erdoğan’a verdikleri destekle biliniyorlar.
PİA’nın kurulması, Erdoğan’ın ittifak halinde olduğu Hüdapar’ın oylarında bölünme anlamı taşıyor. PİA ayrıca Kürt Hareketi’nin en büyük partisi HDP’yle de iyi ilişkileri olan bir grup. HDP, Erdoğan’ın en önemli hedeflerinden biri ve HDP’nin genel başkanı Selahattin Demirtaş, 4 yılı aşkın süredir tutuklu.
Gazeteci İrfan Aktan’a göre; PİA’nın kuruluş dilekçesinin alınmaması devletin Kürt İslamcılar arasında yaptığı ideolojik tercihin yansıması.
https://twitter.com/MemetkamacKamac/status/1351445600844308481?s=20
İlk başvuru 2018’de
PİA, ilk kuruluş dilekçesini 14 Mayıs 2018’de internet üzerinden yaptı. Başvuru işleme bir ay boyunca konmadı. Bakanlık ardından “başvuruyu posta yoluyla yapın” şeklinde bildirim yaptı. Kurucu heyet evrakları posta yoluyla da gönderdi. Ardından bizzat İçişleri Bakanlığı’na giderek başvurunun sonucunu sordular. Yaklaşık iki yıl boyunca her defasında aldıkları cevap, “evraklar inceleniyor” şeklinde oldu.
Partiyi kurmak isteyen heyetin başındaki isim olan Mehmet Kamaç, geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı yetkililerine dilekçeyi bu kez elden teslim etmek için mücadele ederken gözaltına alınmak istendi.
Bakanlığın PİA’ya verdiği son yanıtta parti iç tüzüğünde bulunan “Kürtlere anadilde eğitim talebinin” Anayasaya aykırı olduğu ve düzeltilmesi talep edildi.
İçişleri Bakanlığı’nın parti tüzüğünü denetleme yetkisi bulunmadığını, kuruluş dilekçesini almak zorunda olduğunu belirten PİA kurucu heyeti, İçişleri Bakanlığı önünde “evrakları teslim nöbeti” başlattı. 9 gündür devam eden eylemde, Bakanlık yeni bir faza geçti ve PİA kurucu heyetindeki isimlerin Bakanlık binasına girişleri yasaklandı.
Tayyip Erdoğan’ın son dönemde demokrasi ve hukuk reformu söylemlerini yeniden gündeme getirmesine atıf yapan Mehmet Kamaç, “Anayasa rafa kalkmış, bu ülkede parti kurdurulmuyor. Siz hangi reformdan bahsediyorsunuz?” diye soruyor.
30’dan fazla başvuru
“Süreç aylarca sürse de her gün bakanlığın önüne gidip oturmaya kararlıyız” diyen Kamaç, 30’dan fazla başvuru yaptıklarını ama Bakanlığın almamakta ısrarlı olduğunu söylüyor.
Türkiye’de yakın dönemde başka siyasi partilerin kurulduğunu, İçişleri Bakanlığı’nın tavrının sadece kendilerine olduğunu belirten Kamaç, Bakanlık tarafından başvurularının kabul edilmemesini yürüttükleri Kürt merkezli siyaset ve seçimde HDP ile kurdukları ittifakın da etkisinin olduğunu düşünüyor. Kamaç yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“Anlaşılan tabanı Kürdistan’da olan Kürt siyasi partilerin kurulmasına müsaade edilmiyor. İnsan ve Özgürlük Partisi dindar-muhafazakar kökenden gelen bir parti. Kanaatimce Kürt ve Kürdistan meselesini hak, adalet ve özgürlük ekseninde ele alan ve modern dünyanın değerleriyle birlikte İslami değerler ile meseleyi ortaya koyan partimizi bir tehdit olarak algılamış olabilirler. Olay bir parti meselesi olmaktan çıktı. Bu hukuk ve demokrasi meselesine dönüştü. Konuyu hukuk ve demokrasi olarak gören ve önceleyen kesimlerle paylaşarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Başvurumuz kabul edilene kadar bakanlıktaki bekleyişimiz devam edecek.”


Kırşehir’de bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP ve Erdoğan’ın Türkiye’yi artık yönetemediğini belirterek, “Herkes sandığı bekliyor. Sandığı koyun önümüze diyorlar” dedi.
BOLD – CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslar için Kırşehir’deydi. Ziyaret sırasında Kılıçdaroğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu.
SOYLU VE GÜL POLEMİĞİ
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında başlayan polemiğe değinen Kılıçdaroğlu: “Türkiye’de en sorunlu alanlardan birisi yargı. Yargıya iktidarın müdahale ettiğini ve talimat verdiğini, bu talimat çerçevesinde yargının karar aldığını biliyoruz. Ama hükümetten iki ayrı bakanın bu konuda tartışma zemini yaratmaları, bu hükümetin Türkiye’yi nasıl yönetemediğinin açık göstergesidir. AKP Hükumeti, Erdoğan artık Türkiye’yi yönetemiyor. Her alanda sorunumuz var” yorumunu yaptı.
“SANDIK BEKLENİYOR”
Ülkedeki ekonomik krizin neden olduğu işsizlik ve yoksulluk sorununa da dikkat çeken CHP lideri: “Bu milletin temelde bir sorunu var. Herkes bekliyor. Neyi bekliyor. Herkes sandığı bekliyor. Sandığı koyun önümüze diyorlar” dedi.
Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu erken seçim için herhangi bir tahmininin olmadığını söyledi.
ABD’de göreve başlayan Joe Biden ile ilgili bir soru karşısında Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Ben Türkiye’nin bütün ülkelerle barış içinde yaşamasını isterim. Türkiye’nin kendi demokrasisini geliştirmesini isterim. ‘Türkiye’de demokrasi vardır’ algısının bütün dünyaya yerleşmesini isterim. Türkiye bir baskı ve otoriter rejim içinde. Bu otoriter rejimden Türkiye’nin kurtulması lazım. Efendim, falan kişi eleştirdi, yakala hapse at. Ne yapsın bu adam, derdini de mi anlatamayacak? Derdini anlattı diye adamı yakalayıp hapse mi atarsınız, tutuklar mısınız?”



Nevşin Mengü “Cüneyt Arkın gibi” dedi usta oyuncudan cevap gecikmedi



AKP’den önce telefonlarda görüntülü arama yoktu


Cemal Süreya’nın 45 yıl önce yazdığı mektup
Popular
- Gündem1 gün önce
Gergerlioğlu’dan bebek mahkum tepkisi: Bu çocuklar geleceğimiz
- Gündem2 gün önce
Ergenekon sanıklarının dikkat çeken ölümü
- Gündem1 gün önce
‘Beyaz Toros’ kabusu hortladı
- Kültür2 gün önce
Ressam Ali Zülfikar, Erdoğan resmini sansürleyen Alman belediye başkanı hakkında dava açtı
- Kültür1 gün önce
Unutulmayan şarkılara özel albüm
- Gündem12 saat önce
Gergerlioğlu’ndan Ahmet Hakan’a: Gazetecilik gerçeği yansıtmaktır
- Gündem1 gün önce
Kaçırılan Gökhan Güneş’i arayan 12 kişi gözaltına alındı
- Ekonomi2 gün önce
“Dükkanlar kapanmıyor” diyen Erdoğan’ı TOBB yalanladı: 24 bin 136 kepenk indirildi